Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miki00025

Jak to jest z tymi pęcherzykami??

Polecane posty

Gość Miki00025

witam, chciałam zaczerpnąć informacji na temat pęcherzyków, 1) jakiej wielkości powinny być aby mogło dojść do zapłodnienia, 2) czy wystarczy ten jeden? 3) jak szybko pękają 4) jak lepiej ? komórka czeka na plemnik czy odwrotnie plemnik na komórkę Podchodzę do inseminacji i każdy lekarz mówi inaczej, albo nic nie mówią.... ;/ kiedy najlepiej działać??

Gość Perw w przelocie XV
"1) jakiej wielkości powinny być aby mogło dojść do zapłodnienia," Ogólnie pęcherzyk powinien pęknąć mając rozmiar pomiędzy 20 a 25 mm, "najlepsze" ponoć 20-21mm. "2) czy wystarczy ten jeden?" Do zapłodnienia tak. :D Zazwyczaj w pełni dojrzewa i pęka jeden pęcherzyk. "3) jak szybko pękają" Jak szybko od którego momentu? "4) jak lepiej ? komórka czeka na plemnik czy odwrotnie plemnik na komórkę" A chcesz chłopca czy dziewczynkę? :classic_cool:

Gość Miki00025
"3) no właśnie więc nie wiadomo dokładnie kiedy pęknie, np jeśli ma 20 mm to kiedy może pęknąć?? "4) dziewczynkę ;) w sumie to juz chyba obojętne byle bylo zdrowe i wogóle bylo :) 5) jeśli miałam inseminacje robioną gdy pęcherzyk mial 19 mm, to są marne szanse??

Gość Miki00025
6) jeśli przypuszczalnie dziś ok godz 11.00 pęcherzyk miał rozmiar 19mm to w jakim czasie osiągnie wielkość 20mm??

Gość Perw w przelocie XV
"3) no właśnie więc nie wiadomo dokładnie kiedy pęknie, np jeśli ma 20 mm to kiedy może pęknąć?? 6) jeśli przypuszczalnie dziś ok godz 11.00 pęcherzyk miał rozmiar 19mm to w jakim czasie osiągnie wielkość 20mm?? Rośnie ok. 2mm na dobę, a kiedy dokładnie pęknie tego się przewidzieć nie da. Można to potwierdzić na częstym monitoringu. Nie wiem czy jest jakaś "regularność", że u danej kobiety pęcherzyk pęka zazwyczaj mając taki albo taki rozmiar, ale chyba nie. "4) dziewczynkę w sumie to juz chyba obojętne byle bylo zdrowe i wogóle bylo" Nie wydaje mi się, aby to miało jakieś szczególne znaczenie przy w pełni zdrowej parze. Ale przy problemach być może ma tu znaczenie konkretny problem. Ale to ja sobie tak gdybam. "5) jeśli miałam inseminacje robioną gdy pęcherzyk mial 19 mm, to są marne szanse??" Niekoniecznie. Może pęknąć mając i 19 mm, bo tak się też zdarza. Plemniki mogą sobie trochę na komórkę jajową poczekać. Być może tutaj znajdziesz jakieś przydatne dla siebie informacje: http://inseminacja.net/ Na górze masz link to analogicznej strony o owulacji, być może tam będzie więcej informacji o pęcherzykach. Powodzenia! :)

Gość Miki00025
dziękuję bardzo za odpowiedzi ;) przydadzą się ;*