Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blablakobieta

ratujcie moj mąż dopytuje, czemu córka ma ciemne włosy!

Polecane posty

Gość jhyguy
ja się znam na genach. 50% genów dziedziczy się po ojcu, a 50% po matce! Geny dzielą się na albo dominujące albo niedominujące. Dominujące to te silne, a niedominujące to te słabe. W przypadku koloru włosów Może być tak że jeśli oboje jesteście blondynami to wasze dziecko będzie miało ciemny kolor włosów. Ale np nie może wyjść tak że oboje macie kolor skóry biały a wasze dziecko będzie mulatem! Jeśli chodzi o kolor oczu wyjaśniam co następuje : dominujące geny stanowią oczy : (czarne). niedominujące geny stanowią oczy : (niebieskie, szare, brązowe, piwne, zielone) ojciec ma niedominujące + matka ma niedominujące =dziecko może mieć dominujące lub niedominujące ojciec ma niedominujące+ matka ma dominujące +dziecko może mieć dominujące lub niedominujące ojciec ma dominujące +matka ma dominujące= dziecko musi mieć dominujące

Gość tak moze miec ciemne włosy
dziecko poza tym dziecko moze dziedziczyć włosy , oczy urode czy nawet choroby do 9 pokoleń wcześniej także spoko

Gość jhyguy
jeżeli ojcie ma oczy czarne i matka też ma oczy czarne to dziecko musi mieć też czarne oczy! W przeciwnym przypadku mężczyzna uważany za ojca nie jest ojcem biologicznym tego dziecka.

Gość elizkaaaaa
A wasze grupy krwi znasz? napisz

Gość nccccccelw
podaj grupy krwi ojca i dziecka

Gość dupa z tymi oczami
bo oboje moga miec czarne oczy a dziadkowie mogą miec np zielone i dziecko tez moze miec wlasnie zielone

Gość zjkdjkds
Ja mam oczy czarne, mąż ma brązowe, syn ma mocno niebieskie. Włosy mam b.ciemny brąz, mąż też.. syn ma blond.. choć urodził sie z czarnymi, teraz jest jaśniutki blondynek. I jest synem mojego męża z pewnością :P

Gość yukki
z oczami to moze być różnie, ja mam niebieskie, mąż brązowe a syn zielone jak moja mama i siostra.

Gość zjkdjkds
moja mama ma jasne włosy i niebieskie oczy... tata czarne oczy czarne włosy..

Gość jhyguy
do : dupa z tymi oczami W liceum nauczycielka Pani Emilia Sander nam tak powiedziała. Robiliśmy krzyżówki genetyczne. I wyszło że czarne oczy ojca +czarne oczy matki = czarne oczy dziecka

Gość Unistytutka
jhyguy - "Ale np nie może wyjść tak że oboje macie kolor skóry biały a wasze dziecko będzie mulatem!" ­ Jak najbardziej moze tak wyjsc. Przestan pierdzielic glupoty jeszce mowiac, ze znasz sie na genetyce. Genetycy do konca nie wyjasnili dziedziczenia koloru, a ty sie tu za super fachowca podajesz piszac od czapy. Pakuj plecak bo rano do szkoly. Moze cos nowego sie dowiesz ­ Biali rodzice i czarne dziecko http://www.filmweb.pl/film/Sk%C3%B3ra-2008-437985. Uprzedzajac pitolenie. Byly testy genetyczne. dziadkowie tez biali. Swoja droga bardzo fajny film. a tu troche wiecej http://en.wikipedia.org/wiki/Sandra_Laing ­ Tu przypadek odwrotny http://wiadomosci.onet.pl/swiat/czarnoskorzy-rodzice-biale-dziecko-nie-albinos,1,3541850,wiadomosc.html ­ "W liceum nauczycielka Pani Emilia Sander nam tak powiedziała" Teraz idz do pani Ewy i jej podsun linki. Moze sie ogarnie i nie bedzie w blad wprowadzac

jhyguy - co Ty pieprzysz za farmazony tu o jakiś dominujących oczach do chuja pana?! Dziedziczy się allele. Dominujące są czarne i brązowe, ciemne, a ustępujące zielone, niebieskie, jasne w każdym razie. I jest tak ciemna pało, że każdy człowiek ma dwa allele KAŻDEGO GENU (jeden od matki, drugi od ojca). Kolor oczu dziedziczy się tak: X - allel oczu ciemnych, x - allel oczu jasnych Matka XX Ojciec XX Dziecko XX, tylko ciemne oczy Matka Xx Ojciec Xx Dziecko XX lub Xx lub xx, czyli może mieć i jasne i ciemne oczy. Matka XX Ojciec Xx Dziecko XX lub Xx, tylko ciemne oczy. Matka XX Ojciec xx Dziecko Xx, tylko ciemne oczy. Matka Xx Ojciec xx Dziecko Xx lub xx, ciemne lub jasne oczy. Matka xx Ojciec xx Dziecko xx, tylko jasne oczy. Jak się nie znasz, to się nie mądrz. Autorko z włosami jest sprawa bardziej skomplikowana, bo nie jeden gen odpowiada za kolor włosów, więc mała może mieć włosy po dziadkach.

Gość Unistytutka
I jestę studentę ladnie zamknal temat Glowny problem wyjasniony.

Gość Unistytutka
Hehehe. Czasem trzeba tupnac noga. Mialas zle gimnazjum, bo przeciez u niej "W liceum nauczycielka Pani Emilia Sander nam tak powiedziała" :D

Gość gość
Nie miałam takiej sytuacji jak Ty , ale moge Ci tylko powiedzieć że jestem najmłodsza w domu (20 lat) , moja starsza siostra , mama i tata - mają niebieskie oczy i blond włosy , ja mam ciemne kasztanowe włosy i ciemno zielone oczy , rodzice nie wiedzą czemu tak , a mama zawsze była tacie wierna. Możliwe że gen na ciemne włosy dostałam od babci (mama od taty) , a na zielone oczy od cioci również ze strony taty. Ale lepiej zrób te badania. Ja też kiedyś posunęłam się do zdrady za czasów byłego chłopaka , ale nigdy do takiej żeby znaleźć się w łóżku z innym.

Gość gość
Hm.. ja mialam czarne jak smola przy urodzeniu,pozniej nabraly zlotych refleksow, stopniowo się zmieniały- dzisiaj mam ciemny blond

Gość gość
My oboje z mężem mamy proste, grube, czarne włosy, ja mam niebieskie oczy a mąż ciemny brąz. Starsza córka jest podobna do męża a mała do żadnego z nas - jasna blondyneczka, kręcone włoki i błękitne oczki ;-) Nie znam nikogo z rodziny swojej ani męża, kto miałby jasne włosy... Chyba jakiś daleki przodek... Wiem z kim mam dziecko, jestem pewna, że jest nasza ;-)

Gość gość
ty co piszesz, że znasz się na genach to troszkę ci się pomyliło ;] Wszystko dokładnie na odwrót. Blondyni raczej cieżko by mieli ciemnowłose dziecko. No chyba, że nie są prawdziwymi blondynami tylko szatynami, wtedy mogą mieć.Jasnoocy ZAWSZE mają jasnookie. Ciemnoocy różnie.

Gość gość
Moja ciotka ma szaro-zielone jej maz niebieskie a corka brazowe , po babce matka ciotki ma brazowe

Gość gość
Z tymi dominujacymi oczami tez sie nie zgadza ze jak ojciec i matka maja czarne to dziecko musi miec czarne, mieszkam za granica obok pakistanczykow oboje maja czarne a ich corka ma szare, widzialam tez u arabow oboje rodzice czarne a dziecko niebieskie