Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marakjaaa444

Ortografia i błędy.

Polecane posty

Jak ludzie popełniający błędy ortograficzne (widzę tutaj na kafe, portalach społecznościowych itp) radzą sobie w życiu? Jak widzę kobiety, które są już matkami i robią ortografy, to od razu mam przed oczami jakieś gimg*wno albo totalnie tępą tapeciarę, dorośli ludzie? wtf?. Gdzie tacy pracują? strach gdziekolwiek isc ;D. Albo "mondre" nastolatki. Z czym do ludzi? "wkurytce" "szókałam" "chlep" "napewno" "poprostu". Nigdy nie traktuję takich ludzi poważnie, uczeni wielcy, a poprawnie wyrazu napisać "nie umią"

Gość Oj no tak alell
Niektóre błędy są faktycznie rażące. Ale przecież nie każdy jest świetny z ortografii. Ja akurat nie popełniam błędów ale myślę, że takie czepianie się o jeden błąd w wypowiedzi jest głupie.

Gość paniHania
mnie strasznie drażni ą tam gdzie powinno być om np dziewczyną zamiast dziewczynom co kupujecie swoim dziecią? ostatnio jakaś mądra mamuśka napisała

Ja sobie tych błędów nie wymyśliłam :D. Spotykam się często z takim określeniem. Przecież teraz przeglądarki same sprawdzają błędy to jak można robić jakiekolwiek ortografy?. Jak szkoły skończyć z takimi błędami? ciekawa jestem, u mnie np. polonistka ostro ścigała za to. Poza tym tłumaczyć sie szybkim pisaniem jak niektórzy? to jest automat.

z tym om, ą to już na porządku dziennym, chyba zaczynam sie przyzwyczajać, ze społeczeństwo "szprecha" w 10 językach a a poprawnie po polsku wysłowić się nie umie.

jak skonczyc szkoły? gliupie pytanie, poprostu sie uczyc jak kazdy inny obywatel. bo ktoś robi błedy to szkoly nie powinien skonczyc? chyba nie masz wiekszych zmartwien i sie glupotami zajmujesz

Gość kuśka patuśka4
a nie pomyślałaś, że ktoś może mieć dysleksję? Znam wiele takich osób, bardzo inteligentne ale mimo to i tak ciągle robią błędy.

Gość paniHania
taaaa 90 % piszących ma dysleksję lub dysortografię? bardzo łatwe tłumaczenie lenistwa

haha, ta dysleksja, jaasne, zawsze to słyszę, teraz to już chyba kazde dziecko ma dysleksje i GENIUSZ oczywiście, tylko te błędy wali, ech. Szkoda, że nie ma choroby wymyślonej na matematyczne uchybienia, chociaż może i na to już wymyślili. Wstyd nie znać ortografii i tyle! najlepiej jak ktoś sie mądrzy a przy okazji takie błędy popełnia, ze aż w oczy razi.

Fieodora - hmm, ciekawa teoria, możesz rozwinąć?. Spodziewałam się takiej reakcji. Tylko liczcie się z tym, ze jak popełniacie błędy to jesteście traktowani niepoważnie. Tutaj to fakt, moze was to nie obchodzić, co tam jakiś nick na kafe. Jednak czasem komuś zależy na dobrym wypadnięciu przed innymi a tu psikus ;).

Gość To zależy ...
Też rażą mnie byki ortograficzne, ale pogodziłam się z tym i nikogo na siłę nie będę uczyć poprawnej pisowni, bo to niemożliwe. Nie wiem czy to jest do końca ich wina, w większości przypadków na pewno nie, ale za to u ciebie kłania się brak zrozumienia i empatii dla ludzi, bo to przecież ludzie, którzy poza błędami, czują i cierpią , także przez takie osoby, jak ty ....lżej ci?! Dysortografia, to coś, co nie jest od nich zależne i nie mają zbyt dużego wpływu na swoją dysfunkcję. Sam PREZYDENT pisze z BYKAMI i jest prezydentem, nie wiem z jakiej racji. Powinien być wzorcem dla wszystkich i we wszystkim, ale jak widać nikomu to nie przeszkadza, a ty się czepiasz szaraków, dla mnie to godne pożałowania. Skoro prezydent może strzelać byki, to oni tym bardziej!

Prezydent Polski to jedna wielka porażka. Sołtys z pierwszej lepszej wsi ma więcej prezencji i godności od niego (w żadnym wypadku nie umniejszam takim ludziom). Wg. mnie to lenistwo i brak ogólnej wiedzy życiowej. tak jak napisałam wcześniej - przeglądarka nie podkreśla innym na czerwono błędów? tylko moja jest taka bystra? ;D. A jeśli nie, to wystarczy z worda skorzystać. Nie czepiam się, dziwie sie tylko, jak im sie udało szkołę skończyć, maturę napisać, dla mnie to nie do uwierzenia jest...

majaka otóż moge rozwinąc, tak tutaj może wyjebane ale to chyba logiczne ze jak komus zalezy to sie przykda i tych błedow bedzie co namniej mniej, a w domu wiadomo, że jest slownik. Niepowazna? w tym momencie tylko Ty jestes nie powana. POowiedzi jak temu byś zaradziła? rozumiem lenistwo, le co w sytuacji kiedy człowiek sie uczy, czya podreczniki i inne ksiażki, lektury i dla rozrywki? Kiedy wlaśnie ortografi tylko tak można sie nauczyć . Mozna je zredukować, ale uwierz nie da sie ich całkowicie wyeliminować

Gość paniHania
ja rozumiem jak ktoś FAKTYCZNIE ma stwierdzoną dysleksję lub dysortografię - no to nic za błędy nie może, ale ludzie robią takie błędy że oczy bolą i czasami się zastanawiam w jakim to języku jest. Moim zdaniem to wynika z tego że ludzie nie czytają. Nie czytają gazet, książek - nawet ulotka od syropu ich przerasta

paniHania ja nie mam stwierdzonej dysortografi, nigdy badan nie robiłam wiec nie wiem. ja czytam, uwielbiam gazety, ksiązki- głownie lektury w roku szkolnym, na nic innego brak czasu i nadal robie i wiecie co WYJEBANE

Da się, tylko trzeba chcieć. Nie wielki procent ludzi ma NAPRAWDĘ te ułomności. No przepraszam, chyba każdy widzi, że nasz prezydent to prostak i gbur, nie dość, że pisać nie potrafi, wypowiadać się to jeszcze brak mu kultury osobistej.

smieszn jestescie, zajmujcie sie nie swoimi problemami, ale to dobrze bo przynajmniej ja niemusze sie o to martwic ; D tez nie lubie typów bo na ksiazki kaminiami rzucaja ale ortografia nikogo nie zabijam i nie jestem jedza co wpycha w nos w bzdety

skoro wiesz, ze robisz błędy to czemu nie piszesz w wordzie? bo ci się nie chce, a jakbyś chciała to byś się w końcu nauczyła, a że ci nie zależy to tutaj w moim temacie się wyżalasz. Wtykam nos tam gdzie lubię.

Ooo.. ciekawy temat poruszyłaś.Cholera jasna mnie bierze, gdy widzę jak dorośli ludzie piszą. Choćby takie smsy. Mój facet zdał maturę z polskiego jako jeden z najlepszych, a dziś pyta jak piszę się rzeka.. lub np. : piszę spokuj * ;) Ciągle mam takie problemy.. Mama stawia błędy jak oszalała, kumpel wieku mojej mamy; 45 lat to samo, a siostra po studiach w prostym wyrazie zrobi błąd i dodatkowo nikt z nich nie stawia przecinków (!). Rozumiem.. faceci. Może ja jako dziewczyna jestem przewrażliwiona, ale moje przyjaciółki mają tak samo. Bardzo mnie to irytuję i pierwsze co robię: poprawiam błędy ;) Nie rozumiem ich.. Zawsze słyszę tłumaczenia - bo w smsach to tak na szybko.. jasne. Pozdrawiam, Gosia!

Gość obywatel....,,,,,
tepa dzido sama popelniasz razace bledy a sie czepiasz, niektórym sie nie chce i bledy sa z pospiechu, kogo to obchodzi

Dokładnie, agiantkaa, o to mi chodziło. Nie poruszamy się w tematach o których nie mamy zielonego pojęcia, ale kurcze! ciągła styczność z ludźmi popełniającymi błędy to męczarnia, uwierzcie. To tak jakby ktoś nie znał tabliczki mnożenia. Ja też mam ochote poprawić, ale oczywiście potem ogromny foch za zwrócenie uwagi. Minimum wysiłku w to włożyć i już inaczej sie żyje. To jest też szacunek do osób, które to czytają.

ciekawe jaki Ty szacunek okazujesz innym wpinadalajac sie. robię błędy kiedy chce i jak chce idąc Twoja ideologia

tepa dzido sama popelniasz razace bledy a sie czepiasz, niektórym sie nie chce i bledy sa z pospiechu, kogo to obchodzi - nie uważam, abym popełniała rażące błędy, a jeżeli popełniłam - wskaż mi taki. Na pewno się nie obrażę, nie walę ortografów i nie piszę bez zrozumienia. Nie chodzi mi tylko o kafe. Po co sie tak denerwujesz?

Fieodora - okazuję szacunek tym, który próbują coś w sobie zmienić. Ty za to jesteś bardzo agresywna i roszczeniowa, nie każdy musi cię chwalić za te twoje ortografy, zabolało?. Najbardziej bulwersują się osoby, które błędy robią, to chyba coś znaczy? ;-)

Gość obywatel....,,,,,
ja sie nie denerwuje ale takich jak ty uwazam za głąbów, co sie przemądrzają a sami powinni wrócić do podstawówki, pierwszy twój post to jest jeden wielki błą na błędzie, nie da sie tego czytać a dalej juz nie czytalem. Po pytajniku nie stawiamy kropki, po pytajniku rozpoczynamy zdania z dużej litery, nowy post zaczynamy z dużej litery, to dopiero razi w oczy, inni tutaj do tego stosuja jakis dziwny wielokropek, żal doope sciska ja sie takich ulomów czyta, i ja mam miec szacunek do ciebie? Hipokrytka, przyganial kocioł garnkowi itp. itd.

rózniaca jest taka, że ja sie do tego przyznaje. próbwałam to zmienic, zwracałam na pisownie wieksza uwage ale efekt był ten sam. Tu jak i w wordzie, a takze w telefonach sa słowniki a mi chodzi o inne formy. wiesz co mnie mogloby zabolec? ze nie stronie od literatury a ciśniesz wszystkim jak jednemu a ja lubie czytac i nie bede sie przejmowala juz rzeczami na które nie mam wpływu