Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WomanInTheFog

Jaki waszym zdaniem był największy błąd Hitlera?

Polecane posty

Gość 7 rata za kałacha
Zwiad...Jakbym miał broń to Ciebie na pewno bym odstrzelił. A to od jakiego słwa czy zwrotu to pochodzi to akurat nie tłumaczy jej przeznaczenia. Np słowo Zwiad pochodzi od słowa zwiedzać;) Poza tym aby się bronić musisz założyć, że ktoś będzie Cię atakował a trudno przypuszczać, że mając do dyspozycji broń palną kto ś zaatakuje Cię toporkiem, który ntb służy głównie do rąbania drzewa czy też wałkiem, który służy do wałkowania ciasta. ty natomiaST NIE MAM POJĘCIA DO CZEGO MOŻESZ SŁUŻYĆ?:O Chyba jedynie jako cel na strzelnicy co tłumaczyłoby Twoje zaangażowanie w sprawę powszechności do broni palnej:P

Największym błędęm było to że. Nie życz komuś co Tobie........ Rozumiem, różnice poglądów, temat jak i historia nie musi Cię interesować, ale życzenie komuś śmierci jest karalne. To tak na marginesie....

Gość 7 rata za kałacha
A w ogóle to idź stąd bo mi przeszło od Ciebie jakimś cudem to kaleczenie stylistyki:O:P

Gość 7 rata za kałacha
WITF...miłego. ja też ide bo mnie zaraz zwiad ustrzeli z łuku na pociski dum dum:P

WomanInTheFog- Ale każdy może być myśliwym, każdy może się zapisać do klubu strzeleckiego i dać podanie o wydanie broni, według nowej ustawy to musi ją dostać. Każdy może jechać do Austrii i na dowód kupić sobie broń, w polsce jest także broń historyczna czy nowoczesna broń pneumatyczna, która ma energię taką jak broń palna. Każdy kto chce, może się zaopatrzyć w broń palną, bo broń palna to zwykłe urządzenie z metalu, tak jak siekiera czy nóż. Dużo gorszą bronią jest łuk kawałek linki, nóż albo kusza, bo to są bronie ciche, można po cichu kogoś zabić. Dlatego też zazwyczaj zabójstwa dokonuje się tymi metodami, bo broń palna robi ogromny huk.

Gość 7 rata za kałacha
?

Gość 7 rata za kałacha
Zwiad...skąd masz tak rozległą wiedzę o zastosowaniach współczesnej i historycznej broni?:)

Gość Zuzanna Amelia & 22
17:03 [zgłoś do usunięcia] WomanInTheFog Zuzanna: Teraz idzie taki jeden z drugim i zaczepia kogoś pobiją się i kończy się na czymś złamanym ( oczywiście są tez przypadki śmiertelne, ale mówię o tych mniej groźnych) Teraz ta sama sytuacja, gdzie mają broń w kieszenie, jak myślisz będą się bić czy strzelać? Bo ja złudzeń nie mam, że ktoś wtedy padnie trupem. ­ Wolisz pasc trupem czy spedzic reszte zycia jako warzywo ?

7 rata za kałacha- Czyli rozumiem że ten kto ma broń, to ten rządzi. Bo przecież ty broni nie masz, wiec każdy dresiarz, który ma przy sobie broń, to ma nad tobą władzę. Gdybyś ty miał broń , to był byś równy. Stare Amerykańskie przysłowie mówi " Lincoln dał ludziom wolność, a Samuel Colt uczynił ich równymi sobie".

zwiad, Rozumiem o czym piszesz. Jednak wiele osób nie kupuje kuszy itp. Jak kupienie broni będzie tak proste, jak kupno chleba, to wtedy ta broń będzie u każdego i jak to się skończy? Sam nie raz piszesz, że takich jak ktoś tam to być pozabijał i teraz co by było w sytuacji kiedy rozmawiasz z kimś w świecie realnym i nagle masz taka ochotę, a masz przy sobie broń? Większą mam szansę na przeżycie jeśli zaatakuje mnie ktoś z nożem, niż jak będzie do mnie strzelał z broni. O to mi chodzi.

17:03 [zgłoś do usunięcia] WomanInTheFog Zuzanna: Teraz idzie taki jeden z drugim i zaczepia kogoś pobiją się i kończy się na czymś złamanym ( oczywiście są tez przypadki śmiertelne, ale mówię o tych mniej groźnych) Teraz ta sama sytuacja, gdzie mają broń w kieszenie, jak myślisz będą się bić czy strzelać? Bo ja złudzeń nie mam, że ktoś wtedy padnie trupem." Na wojnie mieli broń, a żołnierze tej samej armii się tłukli na pięści(opowieści dziadka z czasów wojny)

Gość Zuzanna Amelia & 22
Woman: pobicia z wieloma zlamaniami czesto wlasnie koncza sie kalectwem.

Gość Zuzanna Amelia & 22
I wlasnie - mysle ze swiadomosc ze ta posiadana bron moze bezpowrotnie odebrac zycie tez wielu powstrzyma. Tylko trzeba odpowiednio wychowac spoleczenstwo. Dostep do nozy masz ale raczej nie biegasz po miescie i nikomu gardla nie podzynasz?

Gość 7 rata za kałacha
Kurwa to se załatwcie na czarnym rynku tę broń i skończcie już pierdolić.

zwiad: To byli żołnierze po jednej stronie barykady, że tak powiem. Nie, nie biegam z nożem, ale są tacy co biegają. Myślę, że ile ludzi tyle będzie argumentów za lub przeciw. Ja się cieszę, że tego nie ma, bo wtedy zapewne bym nie mogła dziś uczestniczyć w tej dyskusji.

WomanInTheFog-Bzdury piszesz karabin był groźny nie tylko bo strzelał, ale miał bagnet a bagnet to rodzaj noża, zamocowany na końcu karabinu. W czasach broni odprzodowej, to większość ludzi na wojnach ginęła od bagnetów, niż kul. Jak ktoś cię zaatakuje z noża, to ty go z rewolweru. W USA staruszka zastrzeliła młodego murzyna, który chciał obrabować jej dom. Broń powoduje że jesteś równa wobec facetów, a tak to każdy facet może cię zgwałcić i nie masz szans na obronę. Wiec niestety, ale ciebie nauczono być ofiarą i niewolnikiem, a nie wolnym człowiekiem, ale takie lewaki system stworzyli. A kuszy w polsce nie kupisz, bo jest na pozwolenie, a jest rodzaj broni, który kupisz jak chleb w piekarni i jest w pełni na legalu w naszym kraju i nie słychać jakoś aby ludzie się zabijali, bo za zabójstwo grozi ci wiele, wiele lat odsiadki. Gdybym chciał cię zabić, to bym użył do tego samochodu, a potem udawał bym że to był wypadek, samochód to dobre narzędzie, aby kogoś zabić.

Gość Zuzanna Amelia & 22
Woman - nie wiadomo. W USA ludzie tez zyja i dozywaja poznej starosci. Wiec chyba mozna zyc i w kraju gdzie bron jest powszechnie dostepna.

Gość 7 rata za kałacha
Poza tym posiadanie noża w miejscach publicznych jest zabronione. Również jego uż ywanie.. W sytuacji kiedy broń będzie miał każdy każdy będzie mógł również użyć argumentacji, że użył jej w obronie własnej bo...ten drugi też miał broń. Już nie mówie o tym, że policja zacznie strzelać do każdego bo raczej nie będą czekać aż zamiast dowodu wyjmie się pistolet. Dodatkowo gadanie o tym, że świadomość iż ktoś ma broń odstraszy napastników też mających broń to jakieś brednie. to nie będą pojedynki jak na dzikim zachodzie tylko strzały w tył głowy z zaskoczenia bądź z ukrycia. Takie założenie, że broń palna w posiadaniu każdego będzie działała na zasadzie obustronnego straszaka niczym broń atomowa jest oparte na bzdurnych wnioskach co do ludzkiej natury. Jedź do USA do jakichś slumsów. Tam każdy ma vroń. Spytaj się ich o ile przeżyjesz czy czują się bezpieczniej

Gość 7 rata za kałacha
Dodatkowo trzeba wziąść pod uwagę sytuację kryzysów psychicznych np kiedy umrze ci ktoś bliski albo zostanie potrącony przez samochód. Już nie mówie o takich zyebach faszystowskich jak zwiad nawet. To samo z biedą. naprawdę uważasz amelia, że nawet mając broń potrafiłabyś jej użyc? Nie mówie o umiejętnościach technicznych.

7 rata za kałacha- A czemu na czarnym rynku? Chyba tylko taki imbecyl jak ty, to kombinował by broń na lewo a potem tłumaczył się przed sądem i prosił o łagodny wyrok kary, bo za to grozi 8 lat odsiadki. A wystarczy pokombinować i w pełni legalnie można mieć u nas broń, to nie jest PRL, że broń była jedynie dla władzy i ewentualnie myśliwych, wiec chyba trzeba być naprawdę imbecylem, aby w naszym kraju kombinować broń na lewo, jak można ją mieć w pełni legalnie, ale tacy imbecyle jak ty, to gówno wiedzą na ten temat.

zwiad: Ok. Ofiara nie jestem niczyją i nikt mnie nie wychował na ofiarę, co udowodniłam wiele razy w swoim życiu. Mógłbyś nie atakować i nie obrażać osób, które rozmawiają z Tobą normalnie. Zuzanna: Jak powiedziałam ile osób tyle będzie argumentów :) Na koniec dyskusji o dostępie do broni dodam, że szanuję wasze zdanie i liczę na uszanowanie mojego.

7 rata za kałacha- Tylko że właśnie największe "zjeby faszystowskie" taką broń mają i to legalną, bo nie znam skinheada który by nie należał do jakiegoś klubu strzeleckiego, po za tym podaj mi paragraf imbecylu, gdzie nie wolno posiadać noża, bo taki paragraf jest w Angli a nie w Polsce imbecylu.

Gość 7 rata za kałacha
Zwiad weź trochę wzbogać swoją palete inwektyw bo zaczyna to brzmiec jak refren głupawej piosenki:P x Zdradzeni m ężowie i żony, ludzie wyrzuceni niesprawiedliwie bądź sprawiedliwie z pracy, zwykli bandyci, którzy i tak będą mieli przewagę bo będzie ich stac na lepszą i nielegalną broń. A Wam się wydaje, że jak każdemu dacie po giwerze to zapanuje ład porządek i sprawiedliwośc bo każdy będzie równy...Nie będzie równy.

Gość Zuzanna Amelia & 22
18:41 [zgłoś do usunięcia] 7 rata za kałacha gadanie o tym, że świadomość iż ktoś ma broń odstraszy napastników też mających broń to jakieś brednie. ­ Swietny przyklad : Tyle ze ja nie pisalam o straszeniu INNYCH posiadaniem broni ale swiadomoscia ze bron , ktota TY dysponujesz moze kogos pozbawic zycia. Czaisz roznice ? TO nalezy najpierw uswiadomic spoleczenstwu jesli ma sie je wyposazyc w bron. Wnioskujac z TWOJEGO postu moze byc to bardzo trudne.

Zuzanna To są lata edukacji, nie da się tego zrobić ot tak w pięć minut. W stanach dostęp do broni był od zawsze i inaczej społeczeństwo do tego podchodzi. U nas najpewniej zakończyłoby się ogłupieniem.

WomanInTheFog-Czyli jednak jesteś ofiarą, bo skoro zakładasz że ktoś może cię zranić z noża, a ty nawet bronić się nie będziesz i będziesz liczyć na to, że rana nie będzie groźna, to jest typ ofiary. Jak masz zamiar się bronić się przed facetem? Wiec sama widzisz, że miał by nad tobą przewagę a ty byś się nawet obronić nie mogła, bo twoje podejście jest takie a nie inne. W USA to właśnie kobiety noszą broń w torepkach, aby właśnie w razie czego móc się obronić a nie liczyć na szczęście, albo że szybko gwałt skończy i sobie pujdzie

Gość 7 rata za kałacha
Jedyna świadomość jaką posiądzie społeczeństwo przy ogólnodostepnej broni będzie taka, że w każdej chwili mozna zginąc. Jeżeli uważasz, że życie w ciągłym strachu to dobra podstawa do budowania społeczeństwa obywatelskiego i zacieśniania więzi międzyludzkich to gratulejszyn

Gość 7 rata za kałacha
Aha...I myslisz, że każdy będzie miał dylematy podobne do Twoich? Albo będzie się zastanawiał nad wartoscią ludzkiego zycie w świetle faktu posiadania narzędzia mogącego to życie zakończyć w jednej chwili? Nie wiem gdzie Ty się wychowałas ale może lepiej nie wychodź stamtąd na ulicę;)