Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lilith-marlie

wsadzę kij w mrowisko - temat: foteliki

Polecane posty

na fotelik nie żałuję kasy. bezpieczeństwo jest dla mnie najważniejsze. natomiast nie rozumiem mam, które kupują wózek za 2-3 tysie bo przecież trzeba się pokazać a fotelik za grosze... bo tego nie widać :P głupie to straszliwie...

ex tylko że may fiat ma silnik z tyłu :P pozatym nie ma co w mercu jest większe bezpieczeństwo koniec i kropka.

Lilith- ja miałam carbiofixa(tzn dalej mam)z maxi cosi i jestem super zadowolona. Np to że ma daszek chowany w lecie super sprawa bo słońce nie świeci na dziecko. Ma wkładkę dla noworodka, jak dziecko jest malutkie to po prosto wpada i lata luzem w tych gorszych fotelikach. A na drugi ok 9 kg wybrałam chicco xpace właśnie dlatego o czym dziewczyny pisały. Odchyla się w kilku pozycjach praktycznie do leżenia. Jak dużo jeździsz to dziecko może wygodnie spać. Nie każdego stać na recaro a do używek z niepewnego źrodła( np allegro) nie mam zaufania. Znajomi 0-13 kg mieli britaxa i też byli zadowoleni ale był bardzo ciężki do noszenia.

Ja mam maxi cosi toby- i jak na początku był ryk w aucie- to od kiedy przesiadl sie synek do toby to uwielbia jeździć- nawet długie kilkugodzinne trasy- więc każdemu Polece ten Szkoda ze czeka nas wymiana niedługo bo już zaczyna z niego wyrastac (3 lata skończył)

Gość nie wszędzie tak jest
Z tego co jest w testach ADAC to najlepiej 0-18,a potem 9-36-te mają największy wybór jeśli idzie o 4gwiazdki. A jak masz duży bagażnik,to i głęboki wózek tam zmieścisz więc nie ma sensu wpinanie fotelika w stelaż. Absolutnie nie kupuj 9-25 bo one praktycznie nie występują w testach. ten 0-18 kup z wkładką dla noworodka i wtedy masz go na minimum 3 lata. a 9-36 już do końca-choć teoretycznie fotelik powinien być w użytku max 5 lat bo tyle jest gwarancji na materiały. dlatego też nie powinno się kupować używanych-raz mogą być powypadkowe,a dwa mogą już ulegać degracji.

Gość mummy-to-be
a ile razy zmienia się fotelik? na pewno na początek taki fotelik-nosidełko a potem kolejny i ten drugi wystarczy już na całe dzieciństwo? na jak długo starcza ten 0-13 kg?

mummy-to-be - moja jezdziła w tym 0-13 do 6 msca zycia. potem przesiadła się do 9-18 a teraz jeździ w 18-36

Gość JMMM
mojemu dziecku wystarczył na 5 miesięcy, a potem musiałam kupić taki siedzący do 18 kg - jeszcze z niego korzystamy - moja córcia skończyla 4 latka, a zinnej beczki - zobaczcie za ile sie sprzedał ten wózek: http://www.pogrosiku.eu/auctionFinished/10698/Wózek_TAKO_Baby_Heaven_line_3w1.html

Gość mummy-to-be
a do którego r.ż trzeba wozic dziecko w foteliku?

Z tego co pamiętam do 12 rż lub do osiągnięcia 150 cm wzrostu. Sprawdź w kodeksie. My mieliśmy 0-13, potem do 18, a teraz do 36kg. Wagowo na styk mieściłby się w tym do 13 bo obecnie prawie tyle waży,ale jeśli idzie o wzrost-to po prostu wyrastał z poprzednich,a głowa dziecka nie może wystawać ponad rant fotelika. Mój 2.5 latek mierzy 100cm... Ten 9-36 będziemy mieli już do końca jeżdzenia. Ale chyba lepiej kupić taki 0-18 od razu- i wtedy ma się dwa foteliki.

to ja się zastanawiam kiedy moja córka osiągnie 150 cm... skoro teraz jako 4 latka ma 117 cm... ja 150 cm miałam chyba w 2 klasie podstawówki....

Gość mummy-to-be
kurde nie wyobrażam sobie 10-12 latka w foteliku:O

Meaaa a ile miała w wieku 2.5roku? 12 latek nie musi jeździć w foteliku jeśli osiągnie odpowiedni wzrost wcześniej-a raczej większość dzieci które znam jeździły w foteliku do ok. 8-9rż. Kwestia jest w tym,że niższemu dziecku pasy bezpieczeństwa montowane w aucie źle wypadają i grozi to podduszeniem i nie gwarantuje bezpieczeństwa w razie wypadku. Kiedyś dla starszych dzieci były te podstawki pod tyłek,teraz niby je odradzają. Ja będę się martwić za parę lat choć mój pewnie szybko osiągnie te 150cm.

Monika - w wieku 2 lat miała 96 cm a w wieku 3 lat 107. tak więc 2,5 cos pomiędzy ;)

Meaaa-czyli mój idzie łeb w łeb z Twoją :) bo na bilansie miał 97-98cm...a urodził się 59cm,więc jak tak dalej równo będą szli,to wystarczy,że napiszesz ile ma Twoja,to będę wiedziała ile mój będzie mial w tym wieku :D Arszenika-tylko teraz odradzają same podstawki...

hehe no to nieźle :D no to ci powiem, że na 4 lata będzie miał ok 117 cm :P i ubranka nosił na 122 :D

Duzo chyba zależy od wielkości dziecka. Moja córcia jest malutka i do tego 9/18 chyba na pierwsze urodziny się przesiądzie;-)