Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Biedna,nieszczęśliwa,chora

Czy wam też jest tak ciężko finansowo?:(

Polecane posty

Gość pinacolada8439
Ale co innego stracić nagle pracę czy coś, a zdecydować się na dziecko pracując na umowę zlecenia za 1500zł, bo tego nie pojmuje. Nawet zasiłku macierzyńskiego taka osoba przecież nie dostanie:o

Gość nam tez jest ciezko troche sie
nie nie moglam wiesz! gdzie mieszkamy jest duze bezrobocie nawet po studiach ciezko jest jak bys nie wiedziala zreszta nie tylko ja,ale dorabialam sobie teraz juz prace mam takze sytuacja sie troche poprawia mam znajomych i ich znajomi tez szukali szukali i jest ciezko o jaka kolwiek robotei nie chodzi tu o zaradnosc itd

Gość oliwkowa skóra
euuuuuuuuuuuuuuuus ma racje nie wiadomo jak może byc ja z dnia na dzień straciłam prace która miałam na czas nieokroślony tylko krydyt został....

Gość mnbghjk
minimalna krajowa w Niemczech to 4000 zł Miągwa, 4000zł to jakiś 1000 euro, a koszty życia w Niemczech są dużo wyższe dokładnie miagwa gratuluje logicznego myślania

Gość mnie to wcale nie dziwi
2 lata nie znalazła pracy? Zupełnie normalne w tej posranej polsce. Znam takie osoby co nie znalazly stalej pracy od 5 i wiecej tylko ciagle miesiac dorywczej albo jakies staze i na bruk.

Gość Jest mi bardzo ciężko. Pracuję
od ok. 8 lat. Najpierw staż za 460, praca za 1000, kolejna praca na próbnym za 1300 później za 1800- z nadgodzinami 2500. Wtedy trochę odłożyłam,ale po 3 latach ją straciłam i szukałam 7 m-cy. Potem za 1500-po próbnym 1900 - ale tu nic nie mogłam odłożyć, bo pomagałam finansowo mamie. Pracowałam do grudnia. Później coś tam dorabiałam, ale wcześniejsze choroby i ważne wydatki sprawiły, że obecnie mam aż 4000 długu. Szukam nowej pracy, ale max 1200 netto, a za to się nie utrzymam. Jest tragicznie. Oferty pracy dzielą się na przeznaczone dla superwykwalifikowanej kadry kierowniczej na dziwnych stanowiskach i dla sprzedawców/ telemarketerów za 5zł/h.Jest tragicznie. Pozdrawiam z Poznania, gdzie podobno jest 5% bezrobocia i gdzie ludzie cieszą się, jak po studiach pracują za 1400 bez nadgodzin.

Gość mama_tata_mama_tata
mam bliską rodzinę w Niemczech, to fakt, zarabiają więcej niż my, ale życie nie jest wcale tam drogie!!! proszę Was, mój wujek pracuje w Mercedesie, zarabia ponad 2tys euro, stać ich na wszystko, nowy mercedes za gotowke, wczasy co roku i to 2 razy, bo w maju jak dzieci mają wolne i w sierpniu jak znowu mają wakacje, wynajmują ogromne mieszkanie, nie żałują na nic, ciotka zarabia około 600euro na pół etatu. żyć nie umierac, w polsce facet zarobi 2 tyś zł a baba 600zł to stać ich ale na jedno wielkie g***o!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość jacek placek co przeplata
hickary to jakaś durna idiotka, jak można nie mając kasy trwonić to co się ma, a nie zaoszczędzić na przyszłość?? Dla dziecka potrzebny był ci tylko blender. Ja mam do gotowania na parze garnek za ok 20 zł, gotuje się na nim super, blendera czasem używaliśmy a sokowirówka, no niby potrzebna ale nie komuś kto niedługo będzie musiał żerować na rodzinie...............

Gość zielona.mila.
gdybym nie miała kasy to ostatnią rzeczą jaką bym kupiła to parowar. Po co on? zaieś sitko, durszlak na garnek, przykryj pokrywką i już masz parowar. Ja np gotuję coś w małej ilości wody, na małym ogniu, pokrywka i wszystko się gotuje w środku w parze.

Gość bo kiedy wy wreszcie
zrozumiecie, ze Polski juz nie ma, pracujemy dla niemcow, ruskow, szwedow, na angielskie i szwajcarskie banki, POLSKI JUZ NIE MA a wy co siedzicie w katach domu i biadolicie, a w calej Europie ludzie walcza o godne jutro, a wy tylko smecicie, zamiast rozwalic i powywieszac ta cholote z rzadu, niezaleznie od opcji politycznej oni wszyscy ci sami, PO, PIS, PSL, SLD i inne, wszystkich powinniscie powiesic z ich rodzinami, i dziennikarzy tez, dopoki to nie nastapi, bedziecie mieli coraz gorzej i gorzej, juz nie maja polacy gdzie uciec w europie, bo wszedzie nas nienawidza, bo gorzej nawet od cyganow zgadzamy sie pracowac zaq miske ryzu i w ich krajach doprowadzamy do tego samego, co w naszym POLSKI JUZ NIE MA, a polacy maja wyginac...

Gość zielona.mila.
miało być zawieś sitko.

@mnbghjk - grattuluje nieznajomości cen w krajach zachodnich i realiów. 1000 euro czyli 4000 zł Niemcy traktują jak nasze minimalne 1000 zł - róznica jest taka, że za 1000 euro w Niemczech się utrzymasz, spróbuj tego samego w Polsce za 1000 zł, powodzenia! To jest podstawowa róznica między Polską a krajami rozwiniętymi - każdy tam czy to pracownik hotelu, sekretarka czy sprzątaczka może sobie pozwolić na mieszkanie w kawalerce samotnie i utrzymanie się. W polsce ludzie mieszkają u rodziców po 30 jak są samotni bo ich nie stać na własne, ale każdy umie cwaniakować jak to w Polsce jestt tanio.

Gość mnbghjk
up ale co wujek na wczasy do polski przyjeżdża prawda?

O Boze, tragedia. Chcialam wrocic do pracy, ale mama sama zaproponowala, ze bedzie dokladac, bo lepiej abym jeszcze z mala posiedziala. Tak Cie to boli? A blender, sokowirowka, etc - byla kasa, ale dostalismy ja w prezsencie wlasnie na te rzeczy - od dziadka. Wiec nie moglam zaoszczedzic na przyszlosc, bo taki byl jej cel - przynajmniej teraz zaoszczedze na obiadkach :)

Gość mnbghjk
miagwa pokaz mi gdzie napisałem ze w polsce jest tanio.. miałem okazje byc trochę za granica irlandia konkretnie i powiem Ci ze za 1000euro wielkiego szału nie ma

A sokowirowka, a raczej wyciskarka (taka slimakowa) bedzie na lata. I na sokach tez zaoszczedze, przy tym nie straca witamin, bo owoce ida przez slimaki i nie traca swoich wartosci.

Gość mama_tata_mama_tata
do Polski do rodziny, a na wczasy wszędzie tam, gdzie jeszcze nie byli, Chorwacja, Wenecja, Hiszpania, Grecja to miejsca, w których byli już po kilka razy... 2tys euro na polskie to 8tys zł za jedną wypłate maja wczasy i tyle w temacie ;) ale ja im wcale nie zazdroszcze, sami sie tego dorobili mieszkajac prawie 20 lat w niemczech

Gość pinacolada8439
Sokowirówka to też boski pomysł:D Ciekawe z czego ona będzie soki wyciskać, jak nie będzie miała kasy, a owoce są drogie:D parowar to samo - ja długie lata gotowałam w zwykłym garnku na sitku i było ok:)

bedzie jeszcze gorzej, to dopiero poczatek, machina poszla w ruch dawno temu, ale juz za niedlugo upadnie zus i nawet wasi rodzice i dziadkowie nie beda mieli swoich emerytur i rent, zeby was z tego utrzymac, bedziecie wyj i plakac, az dojdziecie do poziomu ludzi zyjacych przed rewolucja francuska i moze wtedy zrozumiecie, co musicie zrobic, bo ludzie na zachodzie nie zgodza sie zyc za takie pieniadze, ich rzady to wiedza, wiec wpuscili nas jako konia trojanskiego do zniszczenia tego co ludziom potrzebne, czyli bezpieczenstwa, darmowej sluzby zdrowia, edukacji, godnego jutra... juz to robimy, ale wczesniej nastapi albo rozbicie UE, albo powszechny pogrom polakow w krajach zachodnich, tak pogonia nas, spala nasze domy, jak cyganow, jak zydow za hitlera... zeby nie starcic tego co maja. Narazie sie gromadza i robia rozroby pod budynkami rzadow, a w polsce polacy daja sobie wmawiac, ze sa faszyctami, jak wlacza o godne zycie dla siebie i swoich rodzin. tak fiat upadl euuuus i inne firmy tez beda upadac dalej i dalej i juz nie zostanie nic, nie zostanie miejsca dokad uciec, bo juz wszedzie nas niecierpia.... POLSKI JUZ NIE MA, zostali jeszcze polacy do wytepienia we wlasnym kraju i wiadomo beda uciekac do innych krjaow i dopomagac tym co chca zniszczyc godne zycie zwyklych ludzi, zeby korporacje rzadzily i to sie wlasnie dzieje...

Gość Niemcy
ja mieszkam w Niemczech i 1000eur to nie kokosy, ale da sie wyzyc, nawet jesli koszty zycia sa wyzsze niz w Polsce. No chyba ze checie lansowac sie wsrod znajomych co to nie macie i wydajecie wiecej niz zarabiacie... 1000 eur = nie jest kolorowo, ale bez dlugow.

Gość bcLCB l
ja mam 95 zł do 27 lutego. Na szczęście bilet do pracy mam, jedynie jakieś jedzenie kupić. (jestem sama)

Gość miasisaksadssfdfdfdfdf
z mamy biede. ja jestem na zasilku z Up.Mam alimenty na corke. Razem ok.900zł.Moj od grudnia nie pracuje i jest bardzo ciezjo. Mam zaleglosci w rachunkach. Miesiac do tylu. ale moj od jutra zaczyna prace- nic innego nie ma. Idzie do ulotek.Zawsze jakis grosz wpadnie. Jego rodzine nam ciagle pomagaja. Jutro maja nam wyslac 400zł.Na rachunki. a ja jestem uziemiona w domu bo jestem po zabiegu. I zanim wroce do pelni zdrowia miesiac minie moze i dluzej.

Gość Po prostu jest Bieda i bieda.
Dla Hickary bieda to 1500 na jedzenie na dwoje + dziecko (ale kaszki liczy osobno). Ja mam 200 na siebie. Dla mojej kolezanki bieda to gdy nie stac ja w kazdym miesiacu na nowe ciuchy za 1000zł Róźnie z tą biedą bywa

dojdziecie jeszcze do czasoe, ze bedziecie mieli sokowirowki, ale zakurzone, bo na owoce nie bedzie was stac, wasze dzieci jak zobacza kiwi to beda plakac, bo beda myslaly ze to robaki w srodku... ile jeszcze mozecie zaciskac dupe?... mozna duzo, mozna gotowac jeszcze rosol z jednej kostki rosolowej i marchewki, jesc parowki z chrzastkami itd ile wytrzymacie?....

Gość pinacolada8439
Miagwa, a to dlaczego Polacy w UK gnieżdżą się po kilka rodzin w jednym mieszkaniu, skoro za minimalną pensję sprzątaczki można wynając kawalerkę i jeszcze się utrzymać?:D

Gość cmm
hickary- samochod nowy podejrzewam?

Gość do pinacolada8439
Ja ci powiem. pewnie dlatego ze chca jak najwiecej zaoszczedzic i pomoc swej rodzinie w polsce

Gość pinacolada8439
Na pewno. Nie da się w UK za najniższą pensję wynająć samodzielnego mieszkania i wyżyć cały miesiąc:)