Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vbghtrtyhuthr

Wyjdzmy na ulice bo niebawem rząd nas wykończy

Polecane posty

ja tobie za to zasugeruje, ze powinnas (nie musisz:-)) zaczernic nik bo inaczej rozmowa moze byc z lekka utrudniona

Gość naturalna i szczera
szczery- no i tu sie zgadzam, niestety. ;) ja jeszcze raz podkresle mój prywatny punkt widzenia: dla mnie naprawde przyczyna wielu dylematów i problemów rodakow jest fakt braku lub bardzo niskich aspiracji i marzeń. wbrew pozorom, takie sieganie daleko i mierzenie wysoko to podstawa udanego, bogatego i w 'miec', i w 'byc', satysfakcjonujacego zycia. warto tez pamietac, ze w 89 nie wywalczono nam bezpieczenstwa i opieki - tylko wolnosc. a wolnosc to wyzwanie i ryzyko, ktore warto - ale i trzeba UMIEC- podjac. stabilizajca prowadzi donikad, stabilizacja (zle rozumiana) nie rozwija i frustruje. mam takie motto zyciowe, ktorego sie trzymam (Sztaudyngera zreszta) ' Stabilizacja motylka - to szpilka'. warto to przemyslec od czasu do czasu, i wyciagnac wnioski dla siebie.

no co szczery, może powiesz że nieprawdę piszę? że twoje posty nie są oskarżaniem o złą sytuację polski polaków a jednocześnie bronieniem politycznej kliki? ty oczywiście tego nie napiszesz wprost ale taką właśnie wizję kreujesz. zresztą to samo dotyczy reszty europy. jak ci ktoś napisał że euro się nie sprawdza a kraje euro bankrutują toś mu odpowiedział że to dlatego ze "portugalczycy, grecy i hiszpanie" są leniwi. może nieprawda? i taka jest twoja odpowiedź na wszysto: władza gut, system gut, ludzie - durnie i roszczeniowi lenie. x jesteś zapatrzony w obecny system jak młody komunista w zsrr i tylko ludzie ci przeszkadzają bo zamiast zapierdalać ile sił na beneficjentów tego systemu to chcieli by normalnie żyć. i dziwisz się że tęsknią za prlem choć ich życie wtedy było często lepsze i bezpieczniejsze. tymczasem zaoferowano im współczesne niewolnictwo - pracują znacznie ciężej niż "za komuny" a mają z tego znacznie mniej bo większość trafia do "uprzywilejowanych". x w usa górnik pracujący w kopalni złota 100 lat temu zarabiał dziennie 2 dolary podczas gdy uncja złota kosztowała 20 dolarów czyli jakąś 1/10. obecnie uncja złota kosztuje ok 1500 dolarów. 1/10 tego to 150 dolarów. nawet jeżeli amerykański górnik tyle zarobi to do kogo trafił zysk pochodzący ze 100 lat wzrostu wydajności pracy? przecież obecnie wytwarzamy zdecydowanie więcej niż 100 lat temu.

ofus znow bredzisz ale skoro to lubisz to bredz dalej tylko nie czaje tego po co dalej do mnie piszesz, skoro ze mna nie mozna dyskutowac :-) x over and out

"przeciez to nawet widac przy komentarzach meczy wspomnianej wczesniej radwanskiej, jak wygrywa to pod niebiosa a niech tylko przegra" x a to zależy co kto chce zobaczyć. baranek na ten przykład wszędzie widzi żydów a ty wszędzie widzisz leni.

i dziwisz się że tęsknią za prlem choć ich życie wtedy było często lepsze i bezpieczniejsze. tymczasem zaoferowano im współczesne niewolnictwo - pracują znacznie ciężej niż "za komuny" a mają z tego znacznie mniej bo większość trafia do "uprzywilejowanych". xxxxx jesli o to chodzi, to ja nie tyle się dziwię, co ręce mi opadają. ludzie tęsknią za PRL-em wlasnie dlatego, ze nie znaja pojecia wolnosci. wolą opiekę panstwa od mozliwosci wyjazdu np do tajlandii z jedna walizka podreczna. to jest wlasnie to pietno, które ciagnie sie za Polska od x lat. dlatego tez chetnie wybieraja rzady, ktore trzymaja ich za mordy - nie ma wtedy obaw, ze dana bedzie im wolnosc. bo wolnosci się boją:)

"ofus znow bredzisz ale skoro to lubisz to bredz dalej tylko nie czaje tego po co dalej do mnie piszesz, skoro ze mna nie mozna dyskutowac" x a dlatego że mnie "naturalna i szczera" pobudziła swoim tekstem jak to ty masz coś interesującego do powiedzenia. moim zdaniem nie masz. twoja odpowiedź jest na to najlepszym dowodem. jak cię trochę przycisnąć, wypunktować ci pewne rzeczy to robisz "over and out". najchętniej to byś coś o jarosławie i smoleńsku napisał.

ale to jest tez kwestia wychowania. moi rodzice, komunistyczne 'zmarnowane' pokolenie, wpoili mi umiłowanie wolnosci, samodzielnosci, niezaleznosci i mozliwosci podejmowania wolnych wyborów. tyle, ze wokol siebie widze niewiele podobnych ludzi. po prostu

nigdzie sie nie zmylem:-) spokojnie czekam na wypowiedzi naturalnej i na jakiegos linka do forum politycznego na ktorym offek dziarsko prezentuje swoja wizje i plan naprawczy dla polski :-)

lubię jak off tłumaczy kwestie ekonomiczne. nawet do mnie, ciemnego tłuka, to trafia i rozumiem ;) ­ a do co radwańskiej - ja się wczoraj prawie odcisków na kciukach nabawiłam, ale nie narzekałam. agnieszka zawsze się stara i za to należą jej się podziękowania. a wygrywać przez cały czas nie będzie, jest tylko człowiekiem.

Gość offerma
jarek, jeśli to czytasz to wiedz, że Cię kochamy! ❤️

offerma - napisalam, ze w niektórych kwestiach poruszonych przez szczerego mysle podobnie. kwestie te jednak (jak byc moze juz zauwazyles) nie dotycza bezposrednio polityki i pogladow politycznych, ale pewnych cech charakterystycznych dla mentalnosci rodaków i ich stylu, sposobu zycia. nikogo tez nie oskarżam i nie zarzucam, ze to ich wina. mowie, co obserwuje i co dla mnie odgrywa znaczaca role w tej dyskusji.

tak stara sie, ty to rozumiesz jak widac, ale przypomnij sobie komentarze po jej wystepie na olimpiadzie, znow, sami znawcy tenisa a 99% kolo rakiety nawet nie stalo :-)

Gość mmLena07
"- to Polacy tak wybrali, podobno w demokraktycznych wyborach (wiem, pisales o tym- ale przypominam bo to sprawa fundamentalna) - w zw z powyzszym, pija teraz piwo którego nawarzyli" na szczęście to tak nie działa! :) Polacy wybrali PO, bo ci obiecali zmiany w Polsce, których nie tylko nie wprowadzili, ale wręcz zrobili odwrotnie. Czy jeśli prowadząc firmę zatrudnisz pracownika, który po przyjęciu do pracy nie będzie wypełniał należycie obowiązków, a wręcz zacznie szkodzić firmie, to go nie zwolnisz? Każdy ma prawo się pomylić, Polacy mają prawo zwolnić rząd, który nie robi tego, co obiecał, który pokazał po wygranych wyborach inną twarz.

naturalna - sporo ludzi woli, gdy ktoś podejmuje decyzje za nich. to nie kwestia mentalności wolnościowej czy niewolniczej. to raczej lenistwo i możliwość zrzucenia winy na kogoś, jeśli decyzja okaże się nietrafna.

"dlatego tez chetnie wybieraja rzady, ktore trzymaja ich za mordy " x nie sądzę. socjalizm nie jest sprawą polską. socjalizm rozwinięty jest na całym świecie. a dlaczego? ano dlatego że kapitalizm wymaga uczciwej władzy lub/i mądrych obywateli. beneficjentami kapitalizmu są obywatele a socjalizmu "uprzywilejowani". i dlatego "autorytety moralne" należące do tych uprzywilejowanych robią wszystko żeby go promować. kiedyś na youtube była rozmowa tomasza sommera z sierakowskim. sommer mówił że skoro jest kryzys to ten kryzys odczuwa nie tylko państwo ale również obywatele. nie ma zatem powodu aby im dokładać wyższych podatków, należy poszukać oszczędności. zwolnić urzędników, zmniejszyć dotacje do różnych projeków. i wprost powiedział sierakowskiemu że powinno się odciać od państwowego finansowania takie rzeczy jak jego "krytyka polityczna". jak ten się zaczął wtedy ciskać że "może mamy do szałasów wrócić". i tak to niestety wygląda. "lewicowi" są dziennikarze bo gros mediów dostaje kasę od państwa. "lewicowi" są naukowcy bo uczelnie są finansowane przez państwo, "lewicowi" są aktorzy, piosenkarze "ludzie kultury" bo to wszystko jest finansowane przez państwo. no i dlatego wszyscy onie, wszystkie te "autorytety" bombardują społeczeństwo socjalistyczną propagandą. nic dziwnego że to społeczeństwo nie widzi potem alternatywy dla socjalizmu a nieliczne liberalne pomysły traktuje jak dziwactwa jakichś "oszołomów". ile razy ja słyszałem że to co mówię to "może i teoretycznie jest słuszne ale....". i tak krok po kroku socjalizm się rozwija bo ma wpływową grupę zainteresowanych którzy z niego żyją i będą o niego walczyć.

"agnieszka zawsze się stara i za to należą jej się podziękowania. a wygrywać przez cały czas nie będzie, jest tylko człowiekiem. " x kowalczyk też się wywaliła a miał być medal. to w ogóle nie ma nic do rzeczy. "haterów" znajdzie się wszędzie. to że ktoś krytykuje radwańską czy kogokolwiek innego nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia. to są tylko manipulacje szczerego w stylu "a u was syjoniści biją murzynów".

Gość offerma
dopalacze to chyba bierze rudy donek, bo az sie trzesie jak opowiada jakie nam zrobi w polsce eldorado.

pomarańczowy wpis powyżej - nie jest do końca tak, jak mówisz. pracodawca zatrudnia pracownika na jakiejś podstawie. pracownik ma przedstawic odpowiednie papiery, doswiadczenie, kwalifikacje, plany rozwojowe, pomysl na stanowisko o ktore sie ubiega itd., wiele innych. plus, musi sie odpowiednio 'sprzedac'. problem w tej analogii polega na tym, ze Polacy byli kiepskim pracodawcą. niezbyt wnikliwym, byle jakim, ogłupionym przed media i otoczenie, stawiajacym na niewlasciwe cele. jesli pracodawca zatrudni kiepskiego pracownika, który de facto firmie szkodzi (albo nic do niej wartościowego nie wnosi)- to przede wszystkim JEGO WINA. rozumiesz? to sie okresla jednym słowem; konsekwencje. albo szerzej: złe wybory i konsekwencje.

zobacznie jak to w praktyce wygląda: agora, przecież niby zupełnie prywatna, bez udziału rządu spółka a dostaje kasę na takie gigantyczne ogłoszenie o niczym: x http://wpolityce.pl/artykuly/46942-absurd-bezrobocie-dramatycznie-rosnie-a-rzad-finansuje-w-wyborczej-ogloszenia-o-tym-iz-miejsc-pracy-nie-przynosi-bocian x to jest jasne że taka gazeta będzie broniła istniejącego systemu skoro dostaje od niego ogromną kasę za drukowanie czegoś tak zbędnego. tak jak piszą w tym artykule, równie dobrze mogło by to być płatne ogłoszenie o tym że "jak sobie pościelesz tak się wyśpisz". no i na takich "uprzywilejowanych" idą w socjalizmie podatki zabierane obywatelom pod przymusem. i przecież wszystko zgodnie z prawem. z tego właśnie żyją te wszystkie "firmy consultingowe" gros "kancelarii prawniczych". pan modzelewski narzeka teraz na złe prawo podatkowe a to przecież on je tworzył i bardzo dobrze żył z wyjaśniania bogatym jak je skutecznie omijać.