Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nazywamsiekasiaa

Czuje się gorsza, bo mam pieniądze..

Polecane posty

Gość nazywamsiekasiaa

Własciwie nie ja tylko moi rodzice - ale jestem postrzegana jako "ta bogata".. mieszkam w "super" domu jednorodzinnym.. i mimo tego, że ja nie wydaje kasy bo zwyczajnie nie mam, czasem tata da mi 10zł, ciuchy kupuje w ciiuchlandach .. Jeśli ktoś mi wypomina (nie wprost), ale da się zrozumieć ze wiesz ty to jestes bogata i tak dalej.. to czuje się jeszcze gorzej niż zwykkle. Bo ja wcale na to wsszystko nie zasługuje. Nawet nie chce tego wszystkiego. Widząc biedne osoby, ale takie które mieszkają w strasznych warunkach to mam ochotę podejśc, oddać im wszystko co mam i przeprosić za to, że ja mam a oni nie.. Bo niby czemu ja mam mieć? Kim ja jestem, żeby mieć to wszystko?? Czy ktoś tak ma? Niby ludzie mają tak,że wstydzą sie biedy a ja mam inaczej.. wstyd mi za tą kase.. Ludzie myśla masz kasę- musisz być szczęsliwy. A ja tak naprawdę oprócz domu(murów) nic nie mam - ani rodziny(rozpadłą się, nie ma więzi..), ani przyjaciół.. Kiedy ktoś daje mi do zrozumienia ze ejstem "Taka bogata" to czuje wstyd i poczucie winy...

Gość nazywamsiekasiaa
?:(

Gość kalafiorowa z ryżem
jesteś dobry człowiekiem, powodzenia

hej, nie powinnaś czuć się gorsza, to przede wszystkim. fakt posiadania pieniędzy nie jest niczym wstydliwym. wstydzić można się obnoszenia z kasą, szpanowania i wywyższania - a Ty, jak widać, nie jesteś osobą która zachowywuje się w ten sposób. miło czyta się wypowiedzi takich rozsądnych młodych ludzi. opiniami innych się nie przejmuj, jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia. jako nastolatka miałam taką sytuację jak Ty - mieszkałam w ładnym domu w fajnym, "modnym" miejscu (które właściwie jest zwykłą wioską pod Warszawą no ale ok :P), moi rodzice to ludzie jak na polskie standardy zamożni. większość moich znajomych nie wiedziała jednak nic o naszym "statusie" - prawie nikt mnie nie odwiedzał (bo zadupie ;)) a ja nie chwaliłam się domem czy paroma samochodami, chodziłam w najzwyklejszych ciuchach, nierzadko z lumpeksów, nie miałam gadżetów (1. telefon kupiłam sobie za własną kasę na początku studiów). moje mniej zamożne koleżanki miały dużo więcej "dowodów luksusu" niż ja - gadżety, ciuchy itd. kasę dostawałąm tylko z jakiejś większej okazji, nie miałam kieszonkowego - a okazało się kiedyś, że bliska mi osoba, znająca mnie i moją sytuację bardzo dobrze, obgadywała mnie, że taka jestem bogata a narzekam, ze na coś tam mnie nie stac - czyli że zwyczajnie zmyślam :) także nie warto się przejmować - sensowni ludzie nie będą patrzyli na Ciebie przez pryzmat zamożności Twojej rodziny, a Ty przestań się wstydzić bo nie masz czego. pozdrawiam!