Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fawiena

Polskie Muzulmanki

Polecane posty

kafeteryjna turystka- Your post just gave me a cancer :P. Sorry, że pytam ale nie mogę się powstrzymać, jesteś upośledzona :P? W przytoczonej przez ciebie encyklopedii wyraźnie napisane są NARODOWOŚCI. Tak samo jak Włosi, Francuzi itp. Francuz czy Egipcjanin to narodowość, bo mieszkają w tych krajach :D. Tak jak murzyn urodzony we Francji, będzie obywatelem Francji czyli Francuzem, ale nie jego przynależność etniczna (według definicji antropologii fizycznej) jest inna! Większość mieszkańców Egiptu to Arabowie. Gdybyś znała chociaż trochę historię to wiedziałabyś, że część krajów w Północnej Afryce została najechana przez Arabów, między innymi Egipt, Algieria, Maroko... Nie pisz też bzdur,że każdy muzułmanin zna arabski, bo prawie spadłam z krzesła :D. Po pierwsze nie ma JEDNEGO języka arabskiego. Dzieli się on na wiele dialektów arabskich, w zależności od kraju. Literacki, liturgiczny arabski, w jakim jest pisany Koran zna niewiele. Po drugie Turcy na przykład, którzy Arabami nie są (zaliczają się do zupełnie innej grupy etno) nie znają arabskiego powszechnie, mimo że są w większości muzułmanami. Aha i jakby co to jestem z wykształcenia antropologiem, więc wiem co mowię :). Pozdro.

Gość kafeteryjna turystka
PUDŁO Ty jesteś antropologiem? HAhahah Nie rozśmieszaj mnie Ludność: jako skład etniczno rasowy a nie naród. Podałam również mniejszości etniczne w danym kraju. Jest wyraźnie napisany LUDNOŚĆ ETNICZNO RASOWA, więc riposta ci nie wyszła. Polska również była wielokrotnie najeżdżana na przełomie historii przez Imperium Rosyjskie i Królestwo Pruskie. Byliśmy nawet kolonią rosyjską. Rozumiem, że wedle twojej pokrętnej logiki Polacy to Rosjanie i Austryjacy? To po prostu śmiech:D ARABOWIE Antropologu od siedmiu boleści to semici tak samo jak Żydzi. Jako Antropolog powinnaś wiedzieć, że Egipcjanie są inna RASĄ niż Arabowie!

Tak, są Semitami, ale Semici dzielą się też na pomniejsze grupy. Tak, jestem antropologiem. Obroniłam swoją pracę. Ze zróżnicowania etnicznego świata dostałam 4+. Widzę że do twojego wszystko wiedzącego łba nic nie trafia. Przeczytaj sobie w takim razie to: http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3870556/arabowie.html Żródło: encyklopedia PWN Wszystko wyjaśni co trzeba.

Tak to prawda Arabowie To NARÓD. Chodziło mi o to, że Arabowie to rasa SEMICKA. Egipcjanie SEMITAMI nie są, "Antropologu"

Ta jasne ty się broniłaś, chyba z łopatologii Proszę bardzo: mam przed sobą encyklopedie geograficzną, napisana przez polskich profesorów antr. Strona 190. LUDNOŚĆ EGIPTU Skład: etniczno - rasowy Egipcjanie, Beduini, Berberowie (99%) Grecy, Nubijczycy, Armeńczycy, Włosi, Francuzi i inni (1%) Ani jednego Araba.

Także ni pisz BZDUR, że Egipcjanie to Arabowie bo przeczytałaś to na internetowej encyklopedii.

Kafeteryjna turystka-widać twoje IQ jest poniżej średniej skoro ni potrafisz sprawdzić pojęć takich jak: Rasa: "odmiany człowieka, rasy główne, antropol. wyróżnione przez G. Cuviera w obrębie ludzkości 3 wielkie rasy: biała odmiana człowieka (europeidzi), czarna odmiana człowieka (negroidzi) i żółta odmiana człowieka (mongoloidzi)." Nie ma rasy semickiej. Jest rasa biała, czarna i żółta :D Naród: "naród, zbiorowość ludzi wyróżniająca się wspólną świadomością narodową, czyli poczuciem przynależności do wspólnoty definiowanej aktualnie jako naród. znane są wprawdzie przypadki narodów bezpaństwowych (Kurdowie, Baskowie, Polacy w okresie rozbiorów itd.), zawsze jednak w grę wchodzą wspomnienia własnego państwa" Nie ma takiego państwa jak Arabia. Jest grupa etniczna- Arabowie." Widzę że olałaś hasło z PWN oraz bibliografię tam podaną. Ty wiesz lepiej od językoznawców, antropologów i historyków :).

Gość No sory ale obie
Widze jakich to Uczelnie Wyższe kształtują pseudo specjalistów. Jak Antropolog może pisać, że Egipcjanie są Arabami? Arabowie to rasa Semicka, a Egipcjanie WschodnoChamicka. Na Egipcjan w wielu Encyklopediach mówi się Arabowie, ponieważ Egipt należy do Federacji Państw Arabskich. Co nie zmienia faktu, że pod względem etnicznym Egipcjanie ni jak mają się do Arabów. Przerażające, jak można nie znać podstawowej wiedzy, kończąc rzekomo studia Antropologiczne.

Gość eeeeeloa
aha, nie arabowi daje kazdemu muzulmaninowi. Terat nie odpisze bo kazda z tych szmat zapierdeala za darmo jako kurwa, zalozymy sie ;)

Co z tego, że to encyklopedia internetowa? Ich hasła są takie same jak w encyklopediach wydane na druku. Sama posiadam kilka i sobie chwalę. PWN to cenione wydawnictwo. Skład etniczno-rasowy jest pojęciem ogólnym i zazwyczaj jest pisany przez pryzmat miejsca zamieszkania. Czyli pod hasłem Polska w składzie etniczno-rasowym też będzie napisane (między innymi) Polacy. Czy to oznacza że nie jesteśmy Słowianami? Po prostu grupa kwalifikacji jest zawężona. Encyklopedia jest jak najbardziej poprawna, acz niecałkowita. Rozszerzona (jedna z opcji, bo grupy w sumie można wyróżniać w nieskończoność) wyglądałaby tak (w przypadku Polaków). Ariowie->Indoeuropejczycy-> Słowianie-> Zachodni Słowianie-> Polacy. Czaisz bazę śmieszna istotko?

Gość eeeeeloa
No sory ale obie no coz, te kurwy ktore bronia arabow nie odezwa sie, pracuja dupa, moja zlota :)

Widzę, że przysypiałaś na zajęciach i jakimś cudem udało ci się ukończyć te studia. Rasa biała dzieli się na dzieli się na gałęzie: między innymi europejską semicko-chamicką chamcką indyjsko-irańską I wiesz, wybacz ale ENCYKLOPEDIA napisana przez kilkunastu profesorów, zajmujących się strukturami rodzinnymi, etnicznymi, rasowymi i religijnymi jest bardziej wiarygodnym źródłem niż wklejka ze strony internetowej. Wyraźnie jest napisane skład ETNICZNO RASOWY.

A ty czaisz to, ze w ENCYKLOPEDII GEOGRAFICZNEJ napisane jest EGIPCJANIE, NIE Arabowie, pod hasłem skład ETNICZNO RASOWY?? Czy jesteś aż takim kaleką umysłowym że nie jesteś w stanie tego pojąć??

I radzę ci przeczytać jeszcze RAZ ten tekst, który wkleiłaś. Bo jak na typowego oszołoma przystało nie jest w stanie sobie przypomnieć o co chodziło na początku zdania wielokrotnie złożonego, czytając jego koniec. W jaki sposób wymagać od takich ludzi, aby prawidłowo oceniali spójność logiczną całego akapitu albo nawet tekstu?

"No sory ale obie" Następna pseudo naukowczyni. Grupa chamicka (należąca do grupy semicko-chamickiej zresztą) jest pojęciem JĘZYKOWYM a nie ETNICZNYM. Zresztą jeśli nawet byś się uparła że i etnicznym to między innymi język arabski (w wielu jego odmianach, między innymi tą którą posługują się Egipcjanie) jest klasyfikowany jako jeden z nich. Razem z hebrajskim, używanym przez Żydów, którzy jak wiadomo są Semitami (mam nadzieję, że nie ma co do tego wątpliwość).

Gość eeeeeloa
kafeteryjna mama jest dumna, peka na wsi z dumy corka pojechala do Angli i przywiozla smolucha

Gość eeeeeloa
TheNawojka Daj spokoj to nastepna koorwa ze wsi dajaca wize smoluchowi.

Dobra, widzę że lepiej wiecie wszystko. Lepiej od antropologa, który zdawał z tego egzamin. Nie potraficie nawet odróżnić podstawowych pojęć uczonych na biologii jak rasa. Nie potraficie też pojąć że JEDNA Z przynależności "rasowo-etnicznych" nie wyklucza drugiej, czyli jest się równocześnie Żydem i Semitą. Pozdro, idę spać kafeteryjne naukowczynie :D.

Gość eeeeeloa
juz spia, szczotka czeka :) Dobranoc.

I jeszcze jedno pseudo antropologu Tak się skłąda, że posiadam wszystkie tomy Encyklopedii PWN w domu, wydane pod patronatem Ministerstwa Edukacja Narodowej i Ministra Kultury i Dziedzictw aNarodowego Jest to tom II, strona 198. Zupełnie co innego jest napisane, niż w twojej wklejce. "Arabowie - grupa ludów SEMICKICH uznająca język arabski za rodzinnych. ..........podstawę przynależności do Arabów stanowi audoidentyfikacja oraz używanie języka arabskiego, który obok swej wersji lit. opartej na języku Koranu obejmuje wiele dialektów i odmian o znacznym zróżnicowaniu" Każdy może być ARABEM, który czyta Koran i używa j. arabskieo i ogólnie czuje przynależność do danej kultury arabskiej. Ale pod względem Etnicznym Egipcjanie Arabami NIE SĄ!

Gość No sory ale obie
TheNawojka Człowieku, nie ośmieszaj się próbując dowartościować te swoje brednie jakimiś studiami antropologicznymi. To jest nie tylko śmieszne, ale i żałosne. Każdy kto ma choć trochę oleju w głowie, wie że na stopień akademickiego naukowca rozumu Ci zabrakło, więc próbujesz teraz takowego udawać na forum, aby nadać swoim bajdurzeniom i nieudolnym prowokacjom charakter obiektywny. Że niby Egipcjanie to Arabowie? I Ty jesteś Antropologiem? Poczytaj trochę historii i wtedy się dowiesz, dlaczego mówi się na Egipt kraj Arabski, nie ma to nic wspólnego ze składem etnicznym.

Gość No sory ale obie
Ludność wschodniochamicka to Egipcjanie, Beduini, Berberowie. Nie są oni bynajmniej Arabami.

Gość kosmiczny nick
no sory, a skad masz wiedze? Ona jest antropologiem.

Ty nie rozumiesz pojęcia grupa etniczna :D. Grupa etniczna nie opiera się tylko i wyłącznie na więzach krwi, bo te mogą być tylko domniemane: http://www.pwn.pl/?module=multisearch Przeczytaj sobie kretynko i zrozum że przynależność etniczna jest kompleksowa i składa się z wielu wytycznych. Tak więc Arabowie są grupą etniczną bo: posiadają wspólny język czują i tworzą wspólnotę posiadają wspólną historię posiadają świadomość etniczną Małym druczkiem można dopisać iż w szeroko rozumianym tego słowa znaczeniu są spokrewnieni, gdyż historia na to wskazuje. Egipcjanie czują się i są Arabami bo (prócz Egipcjan Koptyjskich): mówią w dialekcie arabskim posiadają wspólną historię, która między innymi mówi o podboju terenów Północnej Afryki są muzułmanami itp itd Oczywiście sam fakt bycia muzułmaninem nie czyni cię Arabem. Jest to pewien kompleks, na który składa się wiele aspektów. Tak więc Egipcjanin w sensie etniczno-rasowym jest Egipcjaninem, ale też Arabem i Semitą. Po prostu tego nie napisali w encyklopedii, bo jest ona zawężona, ale poprawna! Sprawdź sobie pod hasło Polska. Pisze tam coś o Słowianach :D? Może zajrzysz też w inne, rozszerzone źródła, które potwierdzą to co piszę, skoro uważasz że encyklopedia PWN jest niepoprawna i zamieszcza info wyssane z palca?

Gość No sory ale obie
Ukończyłem arabistykę w Instytutcie Orientalistyki Uniwesytetu Jagielońskiego. Fascynuje się światem i językiem arabskim od liceum:) Chciałbym przytoczyć słowa najbardziej znanego w świecie egiptologa, który powiedział: "Egipcjanie nie są ani Arabami, ani Afrykańczykami.."

"Tak więc Egipcjanin w sensie etniczno-rasowym jest Egipcjaninem, ale też Arabem i Semitą. Po prostu tego nie napisali w encyklopedii, bo jest ona zawężona, ale poprawna! Sprawdź sobie pod hasło Polska. Pisze tam coś o Słowianach ?" Ha HA HA ale z ciebie kaleka umysłowy, nagle zmieniasz zdanie i odwracasz kota ogonem? Zawężona??????? Informacja o Arabach w Encyklopedii małym druczkiem od strony 198 do 213!! Tak jest napisane, że POLACY TO SŁOWIANIE. EGIPCJANIE ARABAMI NIE SĄ, nawet kolor skóry mają inny kretynko!!! i o tym pisałam od kilku stron!!! Pod względem rasowym Egipcjanie to Egipcjanie, a nie Arabowie. Nagle zmieniłaś zdanie?

"No sory ale obie" Czy ty nie rozumiesz że grupa wschodniochamycka jest grupą językową do której między innymi należą Egipcjanie? Jest podgrubą języków semicko-chamyckich. Klasyfikacja tych grup NIE jest klasyfikacją pod względem grup etnicznych. Tak, skończyłaś arabistykę i to czego ci nauczyli jest poprawne, ale nie rozumiesz pojęć antropologicznych, które różnią się od językowych. Grupa etniczna nie równa się grupie językowej. Proszę podaj cytat i źródło klasyfikacji ETNICZNEJ, gdzie wypisany jest podział grup semicko chamyckich. Zacytuj też podział grup językowych semicko chamyckich, do których należy arabski i grupa chamycka!! Między innymi Egipcjanie mówią w dialekcie arabskim! A może jeszcze się dowiem że w jakimś innym?

To twoje słowa niedouczona kretynko: "Tak jak murzyn urodzony we Francji, będzie obywatelem Francji czyli Francuzem, ale nie jego przynależność etniczna (według definicji antropologii fizycznej) jest inna! Większość mieszkańców Egiptu to Arabowie" a później piszesz: "Egipcjanie czują się i są Arabami " Ha HA HA o tym właśnie debilko pisałam. Na każdy kraj, mówi się ARABSKI, jeśli większość to muzułmanie i należą do tak zwanej ARABSKIEJ LIGII, ale pod względem biologicznym EGIPCJANIN to NIE ARAB i nie są SEMITAMI. A ty nadal próbowałaś mi wmówić, że podaję skład jako naród, a nie skłąd etniczno rasowy,

"Egipcjanie pod względem biologicznym nie są Arabami" Robiłeś badania sam :D? Podaj źródła. Zobaczymy co znajdziesz :).

Wyraźnie napisałam "przynależność etniczna (według definicji antropologii fizycznej)", czyli przynależność genetyczna, biologiczna, więzy krwi itp. Przynależność etniczna w sensie antropologii fizycznej jest postrzegana przez pryzmat genów, a nie ja w przypadku antropologii społecznej przez pryzmat kultury. Ścięło cię? Pewnie nie znasz nawet różnicy między antro fizyczną i kulturową. Posługujesz się językiem podwórkowym a nie naukowym :/. Definicja naukowa to coś zupełnie co innego niż używana na co dzień przez laika. Tak jak w przypadku słowa "rasa". W potocznym znaczeniu Araba można nazwać rasą, ale w naukowym już nie. Kumasz bazę ytelektualistko?