Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona5222

Krostki na buzi

Polecane posty

Gość ona5222

Witam! Moja córka ma obecnie 4 miesiące. Kiedy miała niespełna 2 miesiące pojawiło jej się mnóstwo krostek na policzkach i brodzie i tak ma do tej pory. Jest to wręcz szorstkie i skóra się w dodatku łuszczy. Byłam u dermatolog - powiedziała, że skaza białkowa i muszę podawać bebilon pepti. Dodatkowo wypisała mi maść na receptę Advantan. Miałam stosować góra 2-3 dni. Fakt po maści buzia jej się polepszyła (jakby wszystko zeszło), ale tylko chwilowo i mimo tego iż podaję jej mleko na skazę to buzia znowu jest brzydka. Może być inna przyczyna? Nie chcę jej co chwilę smarować tej buzi tą maścią, bo to wszystko jest na sterydach i boję się, że jeszcze większą krzywdę dzieciakowi zrobię.

Gość ona5222
...

Gość Bądź sobą
u mojego 6cio tygodniowego malucha pojawiło się to samo, ale ja nie łaziłam po lekarzach tylko wszystko po kolei co używałam odstawiałam i zmieniałam na inne oprócz... moja mama na internecie wyczytała, że herbatki ziołowe, szczególnie rumiankowa uczula... Od dwóch dni mu nie podaje herbatki skóra się poprawiła, i prawie wszystko zniknęło. A skazy białkowej mieć nie mógł-podaje mleko NAN PRO HA :)

Gość ona5222
Tylko, że ja nie podaję herbatki ziołowej. Zaczęłam jej kupować nektary po 4 miesiącu. Herbatek ziołowych głąbal mały nawet nie chciał mi pić. Już nie wiem co mam robić. Boję się, że jak czegoś się z tym nie zrobi to w przyszłości będzie miała straszną buzię i będzie to tylko moja wina, bo już nie wiem jak temu zaradzić.

Co jest z tymi lekarzami? z czym by się nie poszło do lekarza to zawsze jest skaza białkowa :O Autorko- trudno powiedzieć co jest Twojemu dziecku. Takie objawy mogą występować w przypadku rozmaitych alergii- na proszki, płyny, perfumy, kosmetyki czy nawet na kurz. Maluchy trudno jest zdiagnozować. Często diagnoza odbywa się niestety na zasadzie prób i błędów :( A czasem takie objawy same mijają. JA bym się tak tego mleka na skazę kurczowo nie trzyma ła skoro objawy nadal występują. Mojemu dziecku też przepisali pepti ale ja byłam sceptyczna. Próba prowokacji pokazała że miałam rację. Może teraz odbiegnę od tematu ale ręce opadają mi jak słyszę o leczeniu dzieci i niemowląt. Niemowle płacze- kolka, ma wysypkę- skaza białkowa, itd... Nikt nie pochyli się nad dzieckiem, nie zastanowi dłużej tylko przepisują bezmyślnie te same specyfiki :O

Mam dziecko w rodzinie, które od małego reagowało na wszelkie jedzenie wysypkami. Najpierw była skaza, później dochodziła alergia- na kurczaka, na krowę, na banana, jabłko, marchewkę- no na wszystko dosłownie :Obyły silne leki, maści sterydowe i inne cuda. nic nie pomagało. Po wielu badaniach robionych na własną rękę dzięki edukacji internatowej okazało się, ze dzieciaczka zaatakowały lamblie i stąd te wysypki. Po kuracji stan zdrowia dziecka znacznie się poprawił. Ale żaden pediatra ani alergolog na to nie wpadł. Co więcej, nawet kiedy matka dziecka sugerowała pasożyty wszyscy mówili "ależ skąd- ewidentna alergia". A jednak... Nie mówię, że Twoje dziecko też ma robale. Ale powodów wysypek może być naprawdę wiele. Skonsultuj to z innym lekarzem może. Życzę Tobie żebyś trafiła na dobrego specjalistę- bo to jest klucz do sukcesu i zdrowia dziecka.

Gość MMM333
Ja walczyłam z szorstkością na buźce długo, karmiłam piersią- okazało się ,że muszę odstawić wszystko co zawiera choćby śladowe ilości mleka. Syn ma 10 m-cy, zaczęłam podawać butelkę z bebiko- buzia znów szorstka, kupy luźne i zielone. Od kilku dni po konsultacji z pediatrą podaję bebilon ha i zobaczę co będzie się działo ale podejrzewam ,że będzie ok bo kupy teraz są normalne.Wybierz się do pediatry a nie dermatologa, na pewno każe zmienić mleko na ha.

Gość ona5222
Zgodzę się z Tobą. Ja zaprzestałam kupowania mleka na skazę, nie zauważyłam żadnej poprawy, buzia dalej zaogniona więc od 4 msc zaczęłam jej podawać normalną kaszkę, bo mijało się z celem bieganie do apteki i kupowanie małej puszki za ponad 20 zł. Nie wiem może i faktycznie jakaś alergia. Najwyżej zrobię jej badania i zobaczę co dalej będzie. Dziękuje za odpowiedzi :)

Gość Bądź sobą
a próbowałaś odstawiać te nektary? ja bym działała sama metodą prób i błędów :) tak po kolei najpierw myślałam, że oliwka (smarowałam tylko główkę i buzię, a w tym miejscu wystąpiły krostki) potem stosowałam oilantum, więc i jego zmieniłam, i udało mi się za 3cim razem trafić w herbatkę :) a co do skazy białkowej-u nas lekarka zaleca mleko właśnie nan pro ha, ja akurat stosuje to-bo to wcześniak i najpierw podawali mu enfamil-nie tolerował, potem pre-nan, również były problemy i nan pro ha ślicznie tolerował, a gdy chciałam zmienić na humane to znów problemy, więc niestety wyboru nie mamy(to mleko jest drogie) ;)

Gość ona5222
Mówię, że moja córa nie może mieć skazy białkowej, bo już od dawna byłoby ok, a jest bez zmian. Dermatolog u której byłam jest przy okazji pediatrą dziecięcym, a lekarz rodzinna też wymyśliła u mojego dziecka skazę tylko że to najwyraźniej jest gówno prawda, bo buzia jest wciąż fatalna. zrozumiałabym może gdyby to wsytępowało jeszcze gdzieś indziej, ale tylko policzki i broda :|

Gość ona5222
Nektary nie mają nic do rzeczy, bo podaję jej od kilku dni. Te nektary wchodzą po 4 msc, a ona buźkę ma brzydką już od 3 msc