Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gdynianka1987

Poród w Wejherowie - rok 2013

Polecane posty

Zamierzam rodzic w Wejherowie , i mam kilka pytań( z góry dziekuje za odpowiedzi) .Ilu osobowe sa sale po poporodowe ? Czy szpital daje od siebie podklady po porodowe, koszule do porodu czy trzeba mieć swoje . Jak wygląda najlbliższy czas po porodzie (co sie dzieje ze mna i maluszkiem) . Czy odwiedziny odbywaja sie na salach czy w osobnym pokoju . czy partner moze byc ze mna od samego poczatku do konca na sali poporodowej tez ? Wenflon zakładany jest juz na izbie czy jak bedzie potrzeba ? Czy nacinaja krocze rutynowo ?

Gość gość
Sale sa 3 osobowe,lub mozesz wziasc platna jednoosobowa,ja lezalam na 3 osobowej ale byly nas tylko 2.podkladow poporodowych od szpitala masz pod dostatkiem,koszule do porodu wez swoja,odwiedziny odbywaja sie w salach,parner moze byc z Toba od samego poczatku na porodowce,natomiast jak juz po porodzie trafisz na sale poloznic a nie ma jeszcze pory odwiedzin czyli 12 partner jest wypraszany. Naciecia krocza nie sa rutyna. Po porodzie distajesz na brzuch maluszka na pare minut,potem go waza ogladaja ubieraja i oddaja mamusi jedziesz na inna sale i tam przykladaja Ci maluszka do piersi

Gość patrycja16072014
Czy sale do porodu sa jednoosobowe ? Jest jakiś pokoj bufet gdzie partner może poczekać, gdyby go wyprosili z odziału ? Jak wygląda sytuacja z łazienka sa w pokojach czy jedna na cały odział ?

Gość gość
sale do porodu sa jednoosobowe, lazienek jest kilka na korytarzu jest bufet w szpitlu ale nie wiem w jakich godzinach czynny

Gość Patrycja16072014
A czy szpital stosuje lewatywe ? Jeszcze pytanie co do wenflonu czy zakladaja zaraz na wejsciu czy gdy jest potrzeba podania lekow?

Gość Patrycja16072014
Jak juz jest po porodzie i codziennie przychodzi lekarz na obchod to bada cie na sali gdzie lezysz czy kaza przechodzic kazdej z osobna do gabinetu ? Wiem ze duzo pytan ale rodze pierwszy raz i chcialabym wiedziec jak to wszystko wyglada

Gość gość
wenflon odrazu lekarz na patologi-w gabinecie na polozniczym-na sali

Gość gość
lewAtywa wskazana bufet jest ale w innej czesci szpitala sale do porodu jednoosobowe ale słychac wszystko

Gość gość
odnosnie lewatywy pytaja sie czy chces i to sie mowi jak daja to bierz ;) zdecydoanie

Gość patrycja16072014
A czy mogę odmowic wenflonu na smym wejsciu i wyrazic zgode gdy bedzie taka potrzeba ? ( czy zaraz beda na mnie krzywo patrzec ) Mam jeszcze pytanie troszke z innej strony . Co jest gorsze same skurcze rozwierajace czy parcie (czytam ze parcie to pestka i nie boli , ale dlaczego kobiety w takim razie dra sie na poł szpitala??? skoro to taka pestka ...) byłabym wdzieczna gdyby jakas mama podzielila sie swoimi odczuciami :)

Gość gość
Dziewczyny a jak to wygląda po cc? Dziecko od razu jest z mamą na sali czy po jakimś czasie jak dojdzie już trochę do siebie po znieczuleniu? Czy położne w razie potrzeby pomogą ?

Gość gość
Patrycja.. z perspektywy czasu (rodzilam w maju) juz nie pamietam jak to bylo co bardziej boli (i cale szczescie:-) ) ale chyba skurcze byly bardzo bolesne. Ale w sumie caly porod bolal jak cholera. I przyznaje racje ze gorzej traktuja matki ktore nie maja pokarmu. Mnie nazywaly polozne "gwiazda" lub ta co nie karmi - jakby to wszystko bylo moim widzi mi sie. Strasznie sie z tym czulam.

Gość gość
Ja rodziłam w marcu. Bardzo sympatycznie było. Poród był lekki mimo tego ze rodziłam pierwszy raz. Na położnictwie hmm... Nie miałam mleka, Panie polozne cos tam probowaly, ale to nic nie dało. Same przynosiły mi mleko ze strzykawką. Pani Neonatolog chciała pozostawić mnie jeden dzień dluzej bo nie karmiłam naturalnie - jakby to cos zmieniło. Uparłam się i wyszłam po 2 dobach. W domu dostałam nawał, ale malutka z piersi już nie chciała pic wiec Jej przelewałam do butelki ;)

Gość gość
Mam pytanie odnosne rzeczy . Czy jak ide na porodowke moja torba torebka rzeczy podreczne ida ze mna czy je gdzies zostawiam do przechowania? Czy do porodu musze wyjać kolczyki ? ( mam w wardze )

Gość gość
gosc torba idzie z Toba :) ja mialam kolczyk w jezyku kazali mi wyciagnac.mam tez w wardze nie moglam odkrecic,wiec nie wyciagnelam:)

Gość gość8003
Witam Dziewczyny co zabrać ze sobą dla maluszka na porodówkę

Gość gość
na porodowke dla dzidzi zabierasz rozek, pampersa, pieluche tetrowa, mokre chusteczki, niedrapki, czapeczke i ubranko najlepiej pajacyka i najlepiej te wszystkie rzeczy spakoj w rozek ktory trzymaj na wierchu torby

Gość xynka
Witam, rodziłam w Wejherowie w 2013 roku i niestety zawiodłam się na tym szpitalu :( Na szkole rodzenia przechwalali się jak to świetnie wyposażone są porodówki, można korzystać z tego, tamtego...a w rzeczywistości każą zwijać się z bólu w łóżku na patologii... U mnie poród zaczął się od odejścia wód jakoś po 13. Do 18 rozwarcie nie postępowało, więc kazali czekać na oddziale, po 20 mąż musiał iść do domu, bo koniec odwiedzin. Potem położna przyszła jeszcze około 21 i 23 - mówiłam, że skurcze są już bardzo bolesne, ale w odpowiedzi słyszałam tylko później i później... aż w końcu nie mogłam już się ruszyć i koleżanka z łóżka obok zaproponowała, że kogoś tu przyprowadzi, żeby się w końcu zainteresowali. Okazało się, że dziecko już bardzo nisko, prawie pełne rozwarcie i na hura na porodówkę. Całe szczęście mąż zdążył przyjechać przed wielkim finałem i wszystko skończyło się dobrze. Postawy personelu lepiej nie będę komentować- zero empatii, nie wiem po co tak niemili i nieprzyjemni ludzie pchają się do służy zdrowia. Widzę że jesteście tutaj na bieżąco w tematach ciążowo-porodowych ;) Chcę starać się o drugie dziecko- Czy możecie polecić jakiegoś dobrego lekarza do prowadzenia ciąży, przyjmującego w Wejherowie, który ma dobry sprzęt do USG w swoim gabinecie?

Gość gość
Witam . Czy jest tu jakas mama co rodzila po terminie ? Dzis mija 5 dzien po terminie jutro mam wizyte u lekarza (ciekawe co powie). Jak to wyglada w szpitalu zatrzymuja na obserwacje czy tylko badaja, wrazie gdybym juz jutro dostala skierowanie od mojego lekarza

Gość gość
Ja polecam dr Sadowskiego z profeminy moze jest dosc zamkniety w sobie ale usg robi naprawde dokladnie

Gość gość
we wrześniu mam poród Ile kosztuje wynajęcie pokoju jednoosobowego z łazienką?

Gość xynka
Gościu, a pro femina ma dobry sprzęt do USG? Zapisałam się tam w ramach NFZ- termin bardzo odległy i zastanawiam się jak wyglądają zapisy na kolejne wizyty? Czy jakbym już do tej pory była w ciąży, to potem jest jakaś szansa na regularne wizyty bezpłatne? Czy może już teraz trzeba sobie zaklepać kilka terminów? A może w ogóle jak się chce tam chodzić regularnie to tylko odpłatnie? Ja to jest, bo szczerze powiedziawszy jestem w tym temacie zielona.... Pokój jednoosobowy z łazienką jeszcze niedawno kosztował 500zł za cały pobyt (maks do tygodnia)

Gość Delikatnaa
A czy orientujecie się jak to wygląda z kikutem? Położne od razu się nim zajmują czy od nas wymagają żebyśmy miały już wszystko pod ręką i działały? Termin mam na sierpień :)

Gość gość
xynka sprzet maja ok,ale usg polowkowego tego dokladnego na nim nie robia jesli chodzi o wizyty to ja mialam pierwsza wizyte w listopadzie i od razu rozpisalam sobie wizyty do konca czerwca czyli do porodu, do lutego placilam za wizyty a od marca mialam juz na nfz

Gość gość
jesli chodzi o kikuta nic z nim nie robia i Tobie tez nie zalecaja , teraz jest zasada ze kikuta zostawia sie aby sam spokojnie odpadl i powiem ze u mnie sie to sprawdzilo, nie robilam z nim nic tylko podczas kapieli uwazalam aby nie zamoczyc odpadl po 6 dniach od porodu

Gość Delikatnaa
A jak sobie dziewczyny radzicie w te upały? Ja wymiękam...

Gość gość
Zakupilam sobie wiatrak bardzo pomaga. Do tego mocze stopy w zimnej wodzie i pije duzo wody.

Gość gość
Ja mam akurat chłodniej w mieszkaniu niż na dworzu, jakoś żyję, ale ruchu przez to mam niewiele. Mam pytanie odnośnie jednoosobowej sali poporodowej - ktoś brał może i wie jaka jest procedura? Dzwonie i dzwonię do szpitala, niestety nikt nie kwapi się żeby podnieść słuchawkę. Będę musiała chyba się przejechać osobiście:/

Gość gość
Rodzilam pare dni temu . Było straszne przepelnienie na patologi jak na i porodowce wiec nawet nie było mozna wykupic tej sali. Położne jaki pielegniarki bardzo pomocne i miłe. Kikut tylko osuszac i nie moczyc (nam odpadl w 4 dobie ).

Gość gość
Orientujecie się czy można w szpitalu zrobić usg prywatnie? Jaki jest koszt i ile trzeba czekać?