neone 109 Napisano 20 godzin temu 1 minutę temu, Koralgor napisał: bardzo jesteś miła lubię cię Dziękuję. Sama tak o sobie nie myślę. Ale doceniam : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, neone napisał: Wygląda trochę jakby lubiła cień? Bo może tak się wybarwia ciekawie właśnie na słońcu. Ale stworzenie takiego skalniaka jak post wyżej to byłby kolejny ciekawy krok... Wygląda atrakcyjnie również pod względem ceny. Mam nawet roślinę którą dostałam w gratisie jak wystawiam ją na słońce to z zieleni przechodzi w róż... nazwy nie pamiętam, drobny sukulent. Chyba tak to działa, że w cieniu będzie więcej zieleni (?) ale gdybym bo nie miałam ich wcześniej... Kaskadowy układ... właśnie skalniak ze sporą ilością kamieni mógłby dobrze wyglądać i w takim pochyłym podłożu woda by nie stała w porach deszczowych... sukulenty jej nie lubią w nadmiarze i korzenie mogą przez to gnić, a na zdjęciu teren wydaje się równy. Tak ceny spoko dlatego można zaryzykować : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, Koralgor napisał: dalej was podglądam Śmiało pisz... : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, neone napisał: Trzeba byłoby się dokopać do tego podłoża - faktycznie po samym zdjęciu ciężko ocenić z czego to się składa. Naprawdę fajny pomysł do żwirkowego ogrodu - wygląda jakby była bezobsługowa i nic nie trzebaby było już wokół niej robić, plewić, okopywać : ) Tak : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, Koralgor napisał: bardzo jesteś miła lubię cię Sympatyczna i cierpliwa : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 18 godzin temu Dobrej nocy : ) jutro tu zajrzę, ale serio jak ktoś ma ochotę może tu pisać... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Koralgor 49 Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, yeya napisał: Dobrej nocy : ) jutro tu zajrzę, ale serio jak ktoś ma ochotę może tu pisać... dobranoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 109 Napisano 18 godzin temu 3 minuty temu, yeya napisał: Sympatyczna i cierpliwa : ) Nie będę oryginalna bo już to pisałaś o sobie (w co akurat nie wierzę ; )) ale w domu już taka nie jestem... : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 109 Napisano 18 godzin temu Dobranoc : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KochamBabkęBożä 0 Napisano 10 godzin temu A co to enter? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 7 godzin temu 11 godzin temu, neone napisał: Nie będę oryginalna bo już to pisałaś o sobie (w co akurat nie wierzę ; )) ale w domu już taka nie jestem... : ) Dom rządzi się swoimi prawami: ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, KochamBabkęBożä napisał: A co to enter? Chyba serial... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Koralgor 49 Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, KochamBabkęBożä napisał: A co to enter? to jest temat gdzie sa porady ogrodnicze i prosze nie zasmiecac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 109 Napisano 7 godzin temu Kocham enter to też właśnie był kiedyś taki serial, coś kojarzę... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 109 Napisano 7 godzin temu 34 minuty temu, yeya napisał: Dom rządzi się swoimi prawami: ) Uff, to dobrze że ktoś też tak mysli jak ja, ja to sobie powtarzam codziennie : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 109 Napisano 7 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, Koralgor napisał: to jest temat gdzie sa porady ogrodnicze i prosze nie zasmiecac "Dzień dobry, lubię cię, już posmarowałem tobą chleb..." Edytowano 7 godzin temu przez neone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KochamBabkęBożä 0 Napisano 6 godzin temu Aha, nie słyszałem nigdy o tym serialu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 6 godzin temu 42 minuty temu, neone napisał: Uff, to dobrze że ktoś też tak mysli jak ja, ja to sobie powtarzam codziennie : ) : ) Tu szybciej można załączyć wewnętrznego obserwatora, a jak on się pojawia to znak, że jest przestrzeń na spokój, a w świecie realnym gdzie dochodzą innego rodzaju interakcje... różne obowiązki, kradzież czasu dla siebie i człowiek robi się bardziej drażliwy i mniej wyrozumiały dla innych : ) to jakby normalne, a z Tobą piszę się spokojnie bez spiny : ) nie szukasz dodatkowych wrażeń, adrenaliny bo nuuuda jak jej nie ma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KochamBabkęBożä 0 Napisano 6 godzin temu Prosić to sobie możesz o pieniądze pod hipermarket albo księdza o jałmużnę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 6 godzin temu 55 minut temu, Koralgor napisał: to jest temat gdzie sa porady ogrodnicze i prosze nie zasmiecac .) możesz też polecić coś do obejrzenia... ostatnio obejrzałam Ucieczkę z Alcatraz jednym z bohaterów była mysz... King pisząc Zieloną mile mógł się inspirować tym filmem. Włączyłam ten film bo nic nowego ciekawego nie znalazłam... Problem trzech ciał jest ponoc ok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 6 godzin temu Dobrego dnia : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 109 Napisano 5 godzin temu 44 minuty temu, yeya napisał: : ) Tu szybciej można załączyć wewnętrznego obserwatora, a jak on się pojawia to znak, że jest przestrzeń na spokój, a w świecie realnym gdzie dochodzą innego rodzaju interakcje... różne obowiązki, kradzież czasu dla siebie i człowiek robi się bardziej drażliwy i mniej wyrozumiały dla innych : ) to jakby normalne, a z Tobą piszę się spokojnie bez spiny : ) nie szukasz dodatkowych wrażeń, adrenaliny bo nuuuda jak jej nie ma. Zmieniłam się. Jeszcze czasem po sobie widzę tamte wcześniejsze zachowania, ale gdy tylko próbują się przebić karcę je w głowie i nie dopuszczam ich do realizacji. Czasem ego trzeba przydusić by nami dłużej nie kierowało... No i trening... Codziennie ćwiczenia i praca nad swoim zachowaniem Zresztą internet to taki dodatek tylko do rzeczywistego życia w realu - miły, relacje z ludźmi i te wszystkie sprawy - ale nie dajmy się zwariować - to jest tylko dodatek do prawdziwego życia. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 109 Napisano 5 godzin temu Dobrego dnia : ) idę pomyśleć jeszcze nad jakimiś serialami. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 5 godzin temu Niby wiadomo czym jest tak ogólnie... wklejam bo on tworzy fajna strukturę danego tematu. Zadałam mu takie pytanie po co nam ono jest i czy jest potrzebne : ) odp jest oczywista, ale udajmy, że nie wiemy .) Czym właściwie jest ego? W psychologii, np. u Sigmund Freud, ego to część naszej psychiki, która: pomaga nam podejmować decyzje, utrzymuje kontakt z rzeczywistością, balansuje między impulsami a zasadami. Nie chodzi więc tylko o „zarozumiałość”, jak często mówimy potocznie. Dlaczego ego jest potrzebne? Zdrowe ego: daje poczucie tożsamości („kim jestem”), pomaga stawiać granice, pozwala działać i osiągać cele, chroni przed byciem wykorzystywanym. Bez ego człowiek mógłby mieć trudności z podejmowaniem decyzji i odnalezieniem się w świecie. Kiedy ego staje się problemem? Zbyt duże ego: utrudnia relacje (pycha, brak empatii), blokuje rozwój („wiem wszystko najlepiej”), powoduje konflikty. Zbyt słabe ego: brak pewności siebie, uległość, trudności z wyrażaniem własnych potrzeb. Najlepsza opcja: „zdrowe ego” Chodzi o równowagę: masz poczucie własnej wartości, ale nie musisz udowadniać swojej wyższości, jesteś pewny siebie, ale otwarty na innych. Jeśli chcesz, mogę pokazać Ci różnice między ego w psychologii a np. w duchowości (tam często mówi się o „pozbywaniu się ego”) — to trochę inna perspektywa. Świetnie — to pokażę Ci tę różnicę, bo często jest myląca Ego w psychologii Ujęcie np. Sigmund Freud: ego to realna, potrzebna część psychiki działa jak „menedżer”, który: podejmuje decyzje, kontroluje impulsy, pozwala funkcjonować w społeczeństwie Wniosek: ego trzeba rozwijać i wzmacniać (ale zdrowo). Ego w duchowości W wielu nurtach (np. buddyzm, medytacja): ego to fałszywe „ja”, czyli: przywiązanie do wizerunku, potrzeba bycia lepszym, identyfikacja z myślami („to JA jestem moimi myślami”) Wniosek: ego trzeba „rozpuścić” albo zdystansować się od niego. Czy to się wyklucza? Nie — one mówią o trochę innych rzeczach: psychologia: „ego = narzędzie do życia” duchowość: „ego = iluzja, która powoduje cierpienie” Można to pogodzić tak: miej zdrowe ego, ale nie utożsamiaj się z nim całkowicie Najprostsze ujęcie Ego jest potrzebne, żeby funkcjonować Ale nie musi rządzić Twoim życiem Jeśli chcesz, mogę dać Ci bardzo konkretne przykłady z życia (np. w pracy, relacjach), gdzie widać różnicę między zdrowym ego a „przerośniętym”. Dobra — pokażę Ci to na bardzo konkretnych, życiowych sytuacjach 1. Praca / szkoła Sytuacja: ktoś krytykuje Twoją pracę Zbyt duże ego: „Co on gada, nie zna się” → odrzucasz feedback, zero rozwoju Zbyt małe ego: „Jestem beznadziejny” → tracisz pewność siebie 🟢 Zdrowe ego: „Ok, sprawdzę czy coś mogę poprawić” → uczysz się, ale nie tracisz wartości 2. Relacje Sytuacja: kłótnia z partnerem / znajomym Zbyt duże ego: musisz mieć rację za wszelką cenę Zbyt małe ego: zawsze ustępujesz, nawet gdy coś Cię rani 🟢 Zdrowe ego: umiesz powiedzieć: „tu mam rację, ale tu mogę się mylić” 3. Ambicja i cele Sytuacja: dążysz do sukcesu Zbyt duże ego: robisz wszystko dla statusu i uznania Zbyt małe ego: boisz się spróbować („i tak mi nie wyjdzie”) 🟢 Zdrowe ego: działasz, bo chcesz się rozwijać — nie musisz nic nikomu udowadniać 4. Myśli o sobie Sytuacja: oceniasz siebie Zbyt duże ego: „jestem lepszy od innych” Zbyt małe ego: „jestem gorszy od wszystkich” 🟢 Zdrowe ego: „jestem wartościowy, ale inni też są” Najważniejsza różnica Zdrowe ego nie mówi: „jestem najlepszy” „jestem najgorszy” tylko: „jestem wystarczający” " Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 238 Napisano 5 godzin temu I jak kolorowo wypunktował : ) Do później. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
starra mendah balkonova 163 Napisano 2 godziny temu 17 godzin temu, Koralgor napisał: dalej was podglądam Ja też bo fajne babki som Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach