Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ELLAE

nowy filmik z Los Angeles! prosto z Hollywood!

Polecane posty

Gość God or Got Money? dorze gada
polać mu ;) A tak serio - ona nie zrozumie. Myślę, że nie zrozumiała nawet niektórych słów, których użyłeś. Plecie takie bezrozumne stereotypowe hasła, których znaczenia sama nie rozumie, że to aż boli. Żal, Ellu, żal.

Gość sfesfewed
01:46 [zgłoś do usunięcia] qweqweqwewq brak kultury, 60 % Polaków nie czyta ani jednej książki rocznie, jedyne hobby to chodzenie do supermarketu, kultura u nas tez lezy i kwiczy. Za to amerykanie zaczytują się w dobrej literaturze :-D Amerykańska kultura to dno, a naszą głupota jest fakt, że to dno sprowadzamy na polskie ziemie.

Gość qweqweqwewq
a szczyem wszystkiego są ci starsi ludzie, co prawgną powrotu komuny... nie jarzą nawet tego, że to było zycie na kredyt, który obecnie spłacamy. Ale poradzilismy sobie kiepsko, CZechy miały to samo, od razu zrobiły gruntowną dekomunizację, mają zakłady, produkują swietną Skodę, ich płace są znacznie wyzsze niz nasze. Juz nas nawet Łotwa i Estonia chyba zaczyna wyprzedzac. JEstesmy bogatsi chyba tylko od Rumunii zobaczcie sobie tą zielona tabelkę z płacami w Europie... http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2013/02/27/srednie-miesieczne-wynagrodzenie-w-europie/

Gość qweqweqwewq
"Za to amerykanie zaczytują się w dobrej literaturze Amerykańska kultura to dno, a naszą głupota jest fakt, że to dno sprowadzamy na polskie ziemie." kazdy naród ma plebs, ale jakie osiągi w nauce mają Amerykanie, a jakie Polacy? W technologii? Ilu pisarzy swiatowego formatu mamy w POlsce? U nas nawet jak są pomysłowi ludzie, to i tak nei mają pracy, bo nie ma zakładów, wszystko sie niszczy od podstaw. To się nazywa kwasowa gleba. Jak ktoś ma rewelacyjny pomysł, to ci go urząd nie opatentuje

Gość sfesfewed
01:54 [zgłoś do usunięcia] qweqweqwewq no tęsknota jest rzecza naturalną, ale nie swiadczy to o jakosci naszego kraju, tęskni się za rodziną, znajomymi. nawet dziecko z patogolicznej rodziny a alkoholem i przemocą tęskni za rodzicami. Twój błąd polega na tym, że uogólniasz. Ktoś napisał, że w Polsce MOŻNA żyć na poziomie, Ty piszesz żeby się ogarnął, że KAŻDY kto wyemigrował wspomina Polskę okropnie... Więc Ci pokazuję, że po pierwsze nie KAŻDY, po drugie to, ze ileś tam osób wyemigrowało nie znaczy, że nie MOŻNA żyć w naszym kraju dobrze. Zwróć chociażby uwagę na to, kto wyjeżdża z kraju? Niestety w większości sa to ludzie, którzy pracy nie mogą znaleźć przez to, że w pewnym momencie źle pokierowali swoim życiem. Był ( i chyba nadal jest ) boom na LO i studia, polikwidowano wiele szkół zawodowych i techników. Młodzież bezwiednie pchała się do lo, bo to zawsze lepiej brzmi niż zawodówka. Potem na masowo tworzone Szkoły Wyzsze czegoś tam... nieważne, jakie kierunek, nieważne jakie perspektywy po nim czekają. Bo pokutuje myslenie, że skończysz studia=jesteś pan. I potem mamy tematy na kafe "zmarnowałam 5 lat życia na studia, nie mam pracy", a tym czasem na stronie PUP aż roi się od ogłoszeń dot. pracy dla fryzjerki/kucharza/mechanika etc Oczywiście nie generalizuje, losy emigranów wyglądały różnie, ale spory odsetek z nich, to albo ludzie bez szkoły i kwalifikacji, albo Ci po nieprzemyślanych studiach

Gość qweqweqwewq
nie twierdzę że w kraju nie mozna zyc na poziomie, wręcz przeciwnie, masa ludzi zyje na cholernie dobrym poziomie. U nas rosna nierównosci społeczne, nikt tego nie kontroluje, rozwija sie kapitalizm z dzikiej formie. ale ci co zyja na poziomie to wąska grupa, nawet w Meksyku gdzie jest straszna bieda sa potwornie bogaci ludzie. W Polsce przecietnie kobiety zarabiają 800-1500 zł, a faceci 1500-2500, co nie daje mozliwosc nawet uzbierania na mieszkanie, ba, kobieta nie jest w stanie pracując sama sie utrzymac. Potem są rózni prezesi zarabiający krocie, lekarze zarabiający krocie, czasem ktos ma firmę co sie utrzyma. Ale tu nic nie fukcjonuje normalnie, bo wszystko działa na zasadzie nepotyzmu, nawet kończenie studiów bez znajomosci nic nie daje, są kliki rodzinne, które blokuja innym ludziom wszystko. Na stanowiska nie są zatrudniane osoby kompetentne tylko po znajomosci... ktos pozwolił kiedys na masowy wysyp wyzszych szkoł czegos tam, co spowodowały wysyp ludzi z wyzszym, że jest ich za duzo

Gość sfesfewed
02:05 [zgłoś do usunięcia] qweqweqwewq "Za to amerykanie zaczytują się w dobrej literaturze Amerykańska kultura to dno, a naszą głupota jest fakt, że to dno sprowadzamy na polskie ziemie." kazdy naród ma plebs, ale jakie osiągi w nauce mają Amerykanie, a jakie Polacy? W technologii? Ilu pisarzy swiatowego formatu mamy w POlsce? Już Ci mówię - W Polsce mamy 4 noblistów z dziedziny literatury, w USA jest ich 8. Porównaj sobie teraz ilość ludności obydwu krajów a zauważysz, że aby wynik uznać za zrównoważony w USA musiałoby być ich prawie 40

Gość sfesfewed
02:17 [zgłoś do usunięcia] qweqweqwewq ktos pozwolił kiedys na masowy wysyp wyzszych szkoł czegos tam, co spowodowały wysyp ludzi z wyzszym, że jest ich za duzo Tak, ale mamy chyba swój rozum, prawda? Mamy tą swoją wolność - można tworzyć szkół, można też je wybierać. Jak widać aby dobrze korzystać z wolności wyboru trzeba mieć coś w głowie.

Gość qweqweqwewq
ty na siłę chcesz udowodnic coś, co nie istnieje. jesli juz to w usa musiałoby byc 20 noblistów, ale mniejsza o to, my lezymy jesli chodzi o technologię, jest prawdą, że mamy nieraz fantastyczne jednostki, zdolne, ale ten kraj je wykańcza. U nas nie ma zadnej organizacji. Pisanie książki wiele nie wymaga, wystarczy jedna osoba, papier i spokój. Ale np. produkacja samochodu, to zaangazowanie kupy ludzi, sił , srodków, u nas to lezy. Tak samo ze sportówców- MAłysz, wielki talent, ale tez nasz PZN mu przeszkadzał jak mógł w robieniu kariery, gosc osiagnął wiele dzięki własnego talentowi. A nasi piłkarze? Nigdy nic nie osiagną, bo to sport zespołowy, musi byc zorganozwany. i znowu- komunistyczny PZPN, banda tłustych dziadów, która dawno powinna nie istniec

Gość qweqweqwewq
"Tak, ale mamy chyba swój rozum, prawda? Mamy tą swoją wolność - można tworzyć szkół, można też je wybierać. Jak widać aby dobrze korzystać z wolności wyboru trzeba mieć coś w głowie." z tymi szkołami wyzszymi to nie jest normalne, że moga powstawac jak grzyby po deszczu, u nas zapanowała samowola, i teraz się to krytykuje, szkolnictwo wyzsze powinno byc nadzorowane, chocby zeby miec standard. a z tym wyborem to tez nie do końca masz rację- ja np. robiłam maturę w 96 roku, poszłam na studia humnistyczne wychodząc z załozenia, że jak bedę robic to, w czym jestem dobra, to do czegos dojdę. Załozenie słuszne, ale w naszym kraju sie nie sprawdza. SKończyłam UAM z bdb na dyplomie, jak szłam na te studia nie było jeszcze tych wyzszych szkolek, potem zaczeły powstawac... w latach 90 ludzi ze studiami było b mało i kazdy mogł jak je skończył w pracy wybierac i przebierac. Człowiek po prostu nie przewidzi, co bedzie za 5- 6 lat , bo to szmat czasu, zwłaszcza w dobie wielkich przemian

Gość polska literatura to nudA
Jakies nad niemben

Gość sfesfewed
02:25 [zgłoś do usunięcia] qweqweqwewq ty na siłę chcesz udowodnic coś, co nie istnieje. jesli juz to w usa musiałoby byc 20 noblistów, ale mniejsza o to, my lezymy jesli chodzi o technologię, jest prawdą, że mamy nieraz fantastyczne jednostki, zdolne, ale ten kraj je wykańcza. U nas nie ma zadnej organizacji. Pisanie książki wiele nie wymaga, wystarczy jedna osoba, papier i spokój. Ale np. produkacja samochodu, to zaangazowanie kupy ludzi, sił , srodków, u nas to lezy. Tak samo ze sportówców- MAłysz, wielki talent, ale tez nasz PZN mu przeszkadzał jak mógł w robieniu kariery, gosc osiagnął wiele dzięki własnego talentowi. A nasi piłkarze? Nigdy nic nie osiagną, bo to sport zespołowy, musi byc zorganozwany. i znowu- komunistyczny PZPN, banda tłustych dziadów, która dawno powinna nie istniec To Ty mi chcesz udowodnić, że nie nie istnieję ja , moja rodzina i moi znajomi, że aż zacytuję :-) : "nie nasz nikogo, to chyba nie znasz zadnych ludzi". Otóż znam troszkę ludzi, znam ludzi którzy wrócili do Polski i są zadowoleni ( znam nawet taką osobę, która wróciła po prawie 20 latach i zaczęła praktycznie od początku życie w Polsce ). Piszesz, że w Polsce po studiach nie można znaleźć dobrej pracy bez znajomości, podczas gdy mój mąż po studiach praktycznie z marszu dostął bardzo dobrą posadę w państwowej firmie. I nawet dalsza rodzina podpytywała, czy miał jakieś znajomości tak mocno zakorzeniła się w umysłach co niektórych fama o tym wszechobecnym nepotyźmie, przykre. Choć może tak co niektórym łatwiej? Nie przyjeli mnie bo nie mam pleców..nie dlatego, że może czegoś mi brakuje, że może są lepsi. Najlepiej szukać winy naokoło tylko nie w sobie :-) Ja też mam pracę, może nie tak prestiżową :-) ale mam, bez znajomości również. I żyje nam się dobrze. Tak samo jak wielu moim znajomym i członkom rodziny , a większość zawdzięcza to swojej własnej pracy. Porównałam Noblistów z dziedziny literatury bo raz - o kulturze była mowa, dwa - właśnie dlatego, że do tego wystarczy potencjał ludzki, a o nim mówię. I dobrze napisałam - niecałe 40, bo liczba ludności USA = 315 568 000, czyli prawie 10 razy więcej niż w Polsce.

Gość sfesfewed
02:31 [zgłoś do usunięcia] qweqweqwewq "Tak, ale mamy chyba swój rozum, prawda? Mamy tą swoją wolność - można tworzyć szkół, można też je wybierać. Jak widać aby dobrze korzystać z wolności wyboru trzeba mieć coś w głowie." z tymi szkołami wyzszymi to nie jest normalne, że moga powstawac jak grzyby po deszczu, u nas zapanowała samowola, i teraz się to krytykuje, szkolnictwo wyzsze powinno byc nadzorowane, chocby zeby miec standard. a z tym wyborem to tez nie do końca masz rację- ja np. robiłam maturę w 96 roku, poszłam na studia humnistyczne wychodząc z załozenia, że jak bedę robic to, w czym jestem dobra, to do czegos dojdę. Załozenie słuszne, ale w naszym kraju sie nie sprawdza. SKończyłam UAM z bdb na dyplomie, jak szłam na te studia nie było jeszcze tych wyzszych szkolek, potem zaczeły powstawac... w latach 90 ludzi ze studiami było b mało i kazdy mogł jak je skończył w pracy wybierac i przebierac. Człowiek po prostu nie przewidzi, co bedzie za 5- 6 lat , bo to szmat czasu, zwłaszcza w dobie wielkich przemian Ja nie twierdzę, że to masowe tworzenie szkół jest dobre. Nie twierdzę też, że nasz kraj jest wspaniały. Wiele jest do poprawy. Z drugiej jednak strony, gdyby tak zakazać tego masowego tworzenia wielu podniosłoby alarm, że jak to? Ograniczać? Zabraniać? W wolnym kraju? Przecież nikt do tych szkół nie zagania, mamy wybór, rozum... Twoje założenie tez nie jest do końca dobre, nie tylko w Polsce ale i wszędzie. Nie wystarczy robić to, w czym jest się dobrym. Bo co, jeśli w tej samej dziedzinie dobrych jest multum osób? Teraz trzeba być bardzo elastycznym i to nie tylko w Polsce. To u nas do tej pory powszechne jest myslenie, że zawód zdobywa się jeden na całe życie, podczas gdy na zachodzie normą jest zarówno to, że zawód zmienia się w życiu kilka razy, tak samo jak miejsce zamieszkania ( ze względu na pracę ).

Gość qweqweqwewq
czy ty jestes choc troche inteligentna? wiadomo, że teraz generalizuję, nie bedę opisywac kazdej jednej osoby która znam , bo to nie ma sensu, piszemy o Polsce, czyli wielu ludziach , a nie pojedynczych wyjątkach... :( fajnie że twój maz znalazł pracę bez znajomosci, ale to rzadkie, a my teraz mówimy ogólnie jak jest.... nie wiem czy nie rozumiesz co to jest wyjątek? to tak, jakbym ja napisła, że w Polsce ludzie zarabiają słabo, bo srednio np. niecałe 2 tys, a ty mi na to, że to bzdura, bo np twój maz ma 1o tys. a co do szukania winy to bredzisz, własnie ci co sie dostają po znajomosci to sie pocieszają, że niby te ich znajomosci to ich większa zaradnosc zyciowa. to zreszta nie tyczy tylko pracy, ale i studiów. jak zdawałam mature to na prawo szły 3 osoby, dostała sie tylko jedna... leserka, co powtarzała jeden rok, jej matka była doktorem na tej uczelni. miała mierny z matury. Dziewczyny z bdb na maturze sie nei dostały, bo musialo byc miejsce dla leserki. Na moim roku na studiach został przyjęty chłopak na doktorat, co powtarzał dwa lata, miał srednią ok. 3,5 i jak sam sie chwalił, nie przeczytał na całych studiach ani jednej ksiazki. Ale byl synem profesora. Najczęściej dzieci tych wszystkich wplywowych ludzi są rozpuszczone i leniwe, pracują beznadziejnie, w szkole miałam nauczyciela co uczył polskiego a był po technikum, nawet bez studiów, alkoholik czerwony na gebie, sypał na lekcji kurwami i chujami... , rodzina dyrektorki. szkoda pisac o tym, bo mozna by do rana

Gość qweqweqwewq
"Z drugiej jednak strony, gdyby tak zakazać tego masowego tworzenia wielu podniosłoby alarm, że jak to? Ograniczać? Zabraniać? W wolnym kraju? Przecież nikt do tych szkół nie zagania, mamy wybór, rozum..." nie bardzo rozumiesz z czym rzecz, to jst edukacja, która podlega ministrstwu, wyzsze szkoły musza miec poziom, tu nie chodzi o ograniczanie, zle to rozumiesz. to tak jakbys twierdziła, ze kazdy moze załozyc szkołe i wykładac, chocby miał ukończona podstawkę, bo jest wolnosc. swoja droga tej wolnosci np. słowa, w Europie nie ma, bo np mozna dostac kare za samo bycie zwolennikiem Hitlera, zalozenie strony o nim itp. co w usa jest dozwolone...

Gość Sweswefrd
:-) Tak się zastanawiałam kiedy zaczniesz mnie obrażać, typowe. Otóż moja droga przykład mojego męża to argument przeciw twojemu "każdy" i"żaden " i to taki sam" wyjątek"jak ta Twoja córka babki z uczelni na prawie. Jakbyś nie wyrywala zdań z kontekstu to byś doczytala ze to przykład reguły w moim otoczeniu a nie wyjątku. Doświadczenie pokazuje mi że ludzie demonizuja sprawę. Owszem i ja znam przypadki że ktoś komuś pracę załatwił po znajomości, ale tak jest wszędzie, nawet w tych jakże cudownych Stanach ;-) Jednak nie mogę powiedzieć żeby był to jakiś standard, kiedy ani ja, ani mój mąż, brat,ciocia ani wiele wiele innych osób które znam nie mamy pracy zalatwianej przez kogokolwiek. Oczywiście zaraz się dowiem, że to skumulowany wyjątek.... :-D

Gość Sweswefrd
:-) Tak się zastanawiałam kiedy zaczniesz mnie obrażać, typowe. Otóż moja droga przykład mojego męża to argument przeciw twojemu "każdy" i"żaden " i to taki sam" wyjątek"jak ta Twoja córka babki z uczelni na prawie. Jakbyś nie wyrywala zdań z kontekstu to byś doczytala ze to przykład reguły w moim otoczeniu a nie wyjątku. Doświadczenie pokazuje mi że ludzie demonizuja sprawę. Owszem i ja znam przypadki że ktoś komuś pracę załatwił po znajomości, ale tak jest wszędzie, nawet w tych jakże cudownych Stanach ;-) Jednak nie mogę powiedzieć żeby był to jakiś standard, kiedy ani ja, ani mój mąż, brat,ciocia ani wiele wiele innych osób które znam nie mamy pracy zalatwianej przez kogokolwiek. Oczywiście zaraz się dowiem, że to skumulowany wyjątek.... :-D

Gość qweqweqwewq
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5003173 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5442320 poczytaj sobie, co ludzie piszą. twoja rodzina jest jakimś "cudem", bo ja tez wiekszosc osób co znam , to znalazły prace po znajomosci, nawet znajoma co dostała pracę w sklepie, to potrzebowała kogoś znac... to dotyczy młodych ludzi, tzn dosc młodych, kiedys nie było takiego bezrobocia i mozna było prace miec normalnie. więc to ze wuj co ma 50 lat pracuje normalnie, to co innego... w ogóle szereg miejsc typu urzad miasta, ZUS, często skzoły, ogólnie państwowe placówki sa zdominowane przez kliki rodzinne, są tez oficjalne dane, w jaki sposób ludzi e znajdują pracę, i ponad 50 % - znajomosci, kilkanascie%- z biur posrednictwa, z ogłoszeń to było chyba 5 %, a reszta na inny sposób, nie wiem jaki....

Gość qweqweqwewq
argument przeciw twojemu "każdy" i"żaden " i to taki sam" myślałam, że sie domyslisz, ze to oznacza prawie kazdy , lecę bo to nie ma sensu

Gość Sweswefed
Nie martw się, rozumiem na czym to polega i czemu podlega, ale jest to jakieś uprawnienie, które przy spełnieniu określonych wymogów przysługuje i odebranie go wiadomo z czym mogłoby się spotkać. Z resztą piszę o sprawie z perspektywy jednostki która ma wolną wolę i wybór, owszem nie wszystko da się przewidzieć. Nie oszukujmy się jednak.... Niektórych sytuacji nie trzeba nawet przewidywać, dzieją się na naszych oczach a mimo to na te same oklepane kierunki rekrutuje się rok w rok masa osób. I nie jest to nawet problem prywatnych uczelni, bo i po takim UAM można żałować że się na fryzjetke nie poszło.

Gość Sadsadfas
I znów generalizujesz, że ciocia i że faktycznie 50letnia nie znaczy że pracę dostała kiedyś podała jej przykład bo pracę ma od niedawna i to właśnie po powrocie z zagranicy :-) każdy a prawie każdy to różnica. A może to nie moje otoczenie Jest cudem tylko twoje patologia? I powiedz co zrobiłaś widząc szerzacy sie na około nepotyzm? Jak zareagowałaś ? Pytanie oczywiście retoryczne :-)

Gość Sadsadfas
I znów generalizujesz, że ciocia i że faktycznie 50letnia nie znaczy że pracę dostała kiedyś podała jej przykład bo pracę ma od niedawna i to właśnie po powrocie z zagranicy :-) każdy a prawie każdy to różnica. A może to nie moje otoczenie Jest cudem tylko twoje patologia? I powiedz co zrobiłaś widząc szerzacy sie na około nepotyzm? Jak zareagowałaś ? Pytanie oczywiście retoryczne :-)

"kiedys siedzialam w kafejce obok faceta co wygladal jak jakis rolnik w atnim ubraniu i zaczal gadac w komorke z kims po polsu " Zastanawiam się czy dziewczyna jest psychicznie chora czy prowokuje, żeby podbijać oglądalność. Jeśli myślisz, że będzie beztrosko obrażać ludzi w nieskończoność to się mylisz.

Ktos tam na gorze napisal ze w polsce ludzie za duzo wymagaja od rzadu a niewiele od siebie i ze jak za komuny mysla ze im rzad ma wszystko dac (ha ha ha wiemy dobrze gdzie prowadzi ta zgubna ideologia) i jeszcze ktos dodal ze to narod buduje kraj nie rzad. Zgadzam sie z tym 100%!! I to prawda i jaka przyszlosc dla polksi widac. A co co mi dopiekaja sa bardzo zazdrosni - dodam zazdrosne. Robie to co prawie kazda kobieta by chciala a nie moze lub nie ma odwagi. Wiekszosc z tych panien co mi ublaza musi kogos zwykle meza pana lub faceta chlopaka lub rodzine spytaco zgode by wyjsc do sklepu lub pisac na forum lub kupic se nowa kiecke.Nie mowmy juz o takiej wolnosci jak robienie co sie chce czy podroze - pan wladca nie pozwoli bo nie ma benefitu. Ale po co takie zycie by p[rosic o zgode pana wladcy meza kobiety polskiej

Literatura polska jerst niezla ale zestarzala. Jest tam prus mickiewicz orzeszkowa itp - fajne to ale bohaterki tych lektur to jakkes dziewice i w ogole te swiaty nierealne i mozna sie wiecej nauczuyc o zyciu z amerykanskich ksiazek jackie collins czy sidmey sheldon- tpo dopiero nowele! fajnie ze mamy klasyki ale tak jak z zacofaniem polski literatura nie ma diuzo nowosci bo za komuny byla propaganda a obecnie nadal ludzie maja problemy z tworzeniem oryginalow i w ogole samodzielnym mysleniem

kazdy polak na ogol szuka pracy u kogos!!!!!! polacy w duzej ilosci to jak psy w poszukiwaniu nowego pana - wileu panow wsrod polakow to nie ma bo : -nie wolno sie wyrozniac - nie wolno oryginalnie myslec - nie wolno byc geniuszem - nie wolno robic inaczej wolno natomiast robic t;umowo jak owce za komuny - to samo i dokladnie tak samo jak robia inni

pewnie wielu z was ktorych wytykaja palacami inny kraj przyjalby i rpzpoznal te skarby wasze umysly - polska zniszczona lata temu przez miernote komune nie miala jeszcze zbyt duzo czasu by w ogole wiedziec ze na ogol opuszcza ja zloto ktore benefitowac bedzie inne narody

a wy jestescie temu winni dokuczajac wszystkiemu co piekne oryginalne itp

Polacy to idealna tania sila rpbocza dla oryginalnie myslacych ludzi z innych krajow

Gość Daniella Rand
Ela jak to jest być braną na 2 baty przez zachodnich przystojniaków :D 🖐️