Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość becikowe2013

becikowe2013 jak to jest?

Polecane posty

Gość becikowe2013

cześć, pytanie mam skierowane do kobiet niezamężnych i nie koniecznie wychowujących dziecko lub mieszkających z partnerem. Jak to jest gdy np. mieszkam sobie z rodzicami jestem panną na bezrobotnym i urodziłam dziecko? Są tutaj takie kobiety? Jak wygląda wtedy staranie się o becikowe? Biorą pod uwagę dochód tych rodziców ?

Gość teraz jaaaa
też miałam podobną sytuację tylko już 3 lata temu i u mnie brali pod uwagę dochody wszystkich, którzy mieszkali w gospodarstwie- czyli ja plus moi rodzice i dzielili to na 4 (ja, mama, tata, dziecko). Mopr dodatkowo wypłacał zasiłek dla samotnej matki.

Gość becikowe2013
właśnie ciekawa jestem jak jest teraz

Gość o reeeety
Myślę, ze pod tym względem nic się nie zmieniło.

Gość becikowe2013
up

Gość asdfgghhh
podnoszę,też jestem ciekawa

Gość parapapapapa
teraz na przyklad w krakowie masz tak: jezeli nie mieszkasz z partnerem a z rodzicami swoimi to ich dochodzy nie sa wliczane, poniewaz czlonkiem rodziny jestes Ty i dziecko. i Dostajesz wtedy zasilek(77zl) + dodatek dla samotnych matek (170zl) + dodatek z tytulu urodzenia dziecka(1000zl). Do tego wszystkiego dostajesz od panstwa 1000 zl ( nie pracujesz to zarbki nie przekrocza Ci 1992 zl) i od miasta( zalezy od gminy) 1000zl ( w krakowie nie mozesz przekroczyc zarobku na 1 osobe 850 zl) tyle ze jak ja skladalam wniosek na poczatku kwietnia br to moi rodzice nie byli wlaczani w "komorke rodzinna" tylko ja i moja corka

Gość Aby być samotną
matką i dostać zasiłek dla sam. matki trzeba chyba mieć zasądzone alimenty? Inaczej każda kobieta w związku partnerskim dostawała by te 170 zł

Gość parapapapapa
nie do konca jezeli ojciec w akcie urodzenia jest tylko imie ze niby nie uznal a alimenty mozna zalatwic pozniej i wtedy idzie sie do urzedu miasta i dajesz papiery i dalej Ci daja.