Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anikar

TSH interpretacja. Proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Anikar

Mam 25 lat. Ostatnio mam wiele objawów niedoczynnosci tarczycy. Moje wyniki TSH 3,280 ,ft3 3,46 ,ft4 1,01. Niby mieszczą się w normie ale gdzies czytałam że TSH w moim wieku powinno być niższe. jeśli są tu osoby które się na tym znają to bardzo proszę o pomoc

Gość mnie to też*
Tak, TSH za wysokie. A ft3 i ft4 przelicz na procenty i sprawdź, czy są podobne i w górnej połowie zakresu normy. Tylko teraz będziesz miała problem z tymi "normami", bo niewielu lekarzy w ogóle będzie chciało nawet z Tobą rozmawiać, gdy wyniki mieszczą się "w normach". Zrób badanie przeciwciał i USG, to może pokazać jakieś problemy wyraźniej.

Gość Anikar
Dziekuje za odpowiedź. Tylko nie bardzo wiem o co chodzi z tymi procentami... A czy moje tsh to juz niedoczynność czy cos mniej poważnego?

Gość mami-016
Podaj normy to przeliczę Ci na procenty. To się liczy tak, że dolna granica to 0% a górna granica 100%. Musisz swój wynik umiejscowić na tej skali. TSH niby w normie ale coś się do niedoczynności zbliża. Np. przy ciąży mieć dobrze ok. 1. Pozdrawiam mami-016@gazeta.pl

Gość Anikar
Znalazłam kalkulator Ft4 i ft3 i wyszło mi tak ft4 13,79% a ft3 69,17% . Co to moze o oznaczać ?

Gość mami-016
Coś się zaczyna dziać ale tragedii nie ma. Jak pójdziesz prywatnie do endokrynologa, to zerknie na to fachowym okiem. Bo z NFZ pewnie skierowania nie dostaniesz, jak wszystko w normie. A jakie te objawy masz? Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Gość Anikar
Hmm moje objawy to uczucie zima, wiecznie zimne ręce i nogi, wyglądające włosy, nerwowość, zmiany nastroju, ciągłe zmęczenie, bardzo częsta chrypka, sucha skóra na łokciach i kolanach, mimo że nie karmię mleko w piersiach i kiedy pozostałe objawy były bardzo nasilone to dodatkowo doszły do tego odchodzące płytki paznokci u rąk, tak mniej wiecej do połowy ale akurat to prawie wróciło do normy

Gość mami-016
Faktycznie objawy niedoczynności. Może zrób jak ktoś pisał powyżej, czyli przeciwciała i usg i z całym kompletem uderz do endokrynologa. Możesz też ginekologowi pokazać te wyniki, co masz teraz. Jak mądry człowiek, to coś doradzi. Rozumiem ze jesteś po ciąży? Mnie się własnie po ciąży rozchuśtała tarczyca i ważne, żeby jej po porodzie przypilnować. Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Gość Anikar
Cztery lata temu urodziłam. Ale gorzej sie czuje od jakiegos roku

Gość mami-016
Ja tez 4 lata temu i teraz 3 miesiące:) Możesz spróbować do endo uderzyć z tym co masz albo dorobić resztę badań i zkompletem iść. Nic chyba więcej nie wymyślisz. Na pewno coś się zaczyna dziać patrząc na to podwyższone TSH. Ja ze swojej strony mogę Ci jeszcze jakieś suplementy zaproponować ale to na mailu, gdybyś była zainteresowana (na to gorsze samopoczucie myślę, że wit.B). Jak robiłaś jakieś jeszcze badania, np morfologię, żelazo czy cos innego, też mi mozesz napisac. Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Gość mnie to też*
i zbadaj prolaktynę

Gość Twoje TSH to ewidentna
NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY i nie ma o czym mówić