Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już_mamusiaa

czy jesteście za tym aby 6-latki szły do szkoły ?

Polecane posty

Gość już_mamusiaa

krótka odpowiedź: TAK lub NIE ja - nie

Gość alicajka
NIEEEEEEEEEEEEEEE. mAM 6letnią córkę i od wrzesnia drugi raz posyłam ją do zerówki, na szczeście, mam jeszcze taką możliwość....

Gość bghngng
nie i lekcje sie powinny pozniej zaczynac np od 9

Gość mama dwóch dziewczynek
NIE

Gość ja jesdem na tak
tak

Gość qwedrftgyhujkiml,.;'/
Nie

Gość kielbasa q
tu gdzie mieszkam dzieci ida od 4 roku do szkoly a od 5 OBOWIAZKOWO i zyja i maja sie bardzo dobrze :)

Gość bleeatka
ja też nie, tym bardziej jeśli podstawówka jest łączona z gimnazjum.. już sobie wyobrażam, jak mój 6 letni synek będzie chodził do szkoły z 16 letnimi dryblasami, masakra ;/

Gość gjtj7ti67i
nie, nie, nie pracuje w poradni psychologiczno-pedagogicznej jako psycholog, badam miedzy innymi dojrzałość szkolną, rzadko ktore dziecko w tym wieku jest gotowe aby isc do szkoly, nie potrafia trzymac poprawnie olowka, reka sie szybko meczy, ogolnie dziecko sie szybko meczy, nie potrafia sie skupic, wysiedziec w miejscu itd, dla 38/40 dzieci jest po prostu za wczesnie!

Gość Kot kto kot
matko, w całej zach. Europie dzieci idą w wieku 6 lat do szkoły i jakoś poszkodowane nie są.... wręcz przeciwnie.

Gość No to się wypowiem
Ja uważam że powinny chodzić - integrują się z innymi dziećmi a poza tym bez przesady, przecież 6- letnie dziecko nie będzie uczyło się o ułamkach czy twierdzeniu Pitagorasa! Program będzie specjalnie przygotowany dla maluchów a niektóre matki robią aferę bo uważają że dziecku odbiera się dzieciństwo.. Jak dziecko idzie do żłobka to co, wszystko w porządku? Ja cieszę się, że moje dziecko będzie miało możliwość rozpoczęcia nauki w 6 roku życia.

Gość czekolad gwiazdek i jajeczek
Tak

Gość nie ponieważ w Polsce
nauczyciele nie sa przygotowani na to aby dzieci 6 letnie były w szkole. Poza tym dziecko powinno miec dzieciństwo. Nie wyobrażam sobie 6 latka siedzącego w ławce przez 45 min. Dajmy tym dzieciakom troche żyć. Co się teraz robi? biedne sa te dzieci.

Gość tak na marginesie
NIE i co z tego ze w innych krajach chodzą wcześniej do szkoły? czy my musimy wszytko mieć tak samo jak inni? po co? Dobrze jest jak jest .

Gość ciotkaklotkadwa
ale polska to kraj 3 swiata i u nas jest na to zdecydowanie za wczesnie. Dzieci sa przygotowane, ale dorosli nie. Pozdrawiam.

Gość alicajka
tylko w zachodniej europie szkoły są przygotowane na przyjęcie 6 czy nawet 5 latków a nie to co u nas...

Gość powinno zostać tak jak jest
gimnazja tez wprowadzili żeby ulepszyć edukacje a jak wyszło sami widzimy (ja tam chodziłam więc wiem z doświadczenia), już przebąkują żeby wrócić to ośmioklasowego sytemu...znów coś cuduja, niech idą od 7 r.ż, po co tak kombinować?

Gość No to się wypowiem
A to, że dzieci nie potrafią utrzymać ołówka w ręce to w dużej mierze wina zabieganych rodziców - 5 latek siedzi przy laptopie, gra na konsoli itd bo jak ołówek dostanie to ściany porysuje :( :o (podejście mojej kuzynki). To też nasza wina :( zamiast posiedzieć w domu z dzieckiem i rysować szlaczki czy kwiatki sadzamy przed telewizorem i cieszymy się bo mamy spokój. Ze mną rodzice pracowali, potem przedszkolanka była w szoku bo w zerówce liczyłam do stu.

To, że w całej Europie idą akurat argumentem nie jest żadnym, przynajmniej nie wartościowym... nie zmienimy obniżeniem wieku szkolnego psychiki dziecka, które i tak myślenie logiczne osiągnie na etapie 9-10 r.ż. nie przeskoczymy dojrzałości emocjonalnej i wielu innych aspektów. Edukacja w ogóle jak najbardziej, w formie zabawy, doświadczania świata, dostosowana do wieku i możliwości... typowa polska szkoła absolutnie nie spełnia tych kryteriów.

Akurat nauczyciele są jak najbardziej przygotowani na przyjęcie młodszych dzieci, problemem jest raczej szeroko pojęta organizacja szkół...

Gość paksndbcisblanbs
Nie. Ja mam 6 latka ( ur. w listopadzie 2006), który właśnie drugi rok jest w zerówce gdyż miałam jeszcze taki wybór. Po ukończeniu pierwszej zerówki nie był absolutnie gotowy by iść do pierwszej klasy - opinia wystawiona przez wychowawcę i psycholog szkolną.

Gość justyynnkka
NIE !!!!!!

Gość a ja powiem tak...
najbardziej gorliwie wypowiadają się osoby które nie mają żadnych doświadczeń. nie bo nie. TAK ! Moje dziecko poszło do szkoły w wieku 6 lat żeby nie musiało nudzić się w przedszkolu w grupie z pięciolatkami. a jeśli sześciolatek nie umie trzymać ołówka to co robił w przedszkolu ? bajki pani puszczała zamiast rysować i kolorować bo się nie chciało z dziećmi popracować i tyle.

Gość a ja mam w nosie
Ja jestem za tym ,zeby mamy 6 latkow poslac na kurs "jak odciac pepowine i pogodzic sie z faktem ,ze nasze dziecko nie jest juz niemowlakiem" :)

Gość lalala generał italia
nie ja jestem za tym, żeby płody już chodziły do szkoły!

Nie. A sama jestem uczennicą liceum także generalnie powinno mi to 'zwisać" ale uważam, ze tak wczesne rozpoczynanie edukacji u nas to głupota. Wyobraźcie sobie, że nie wszystkie dzieci pójdą jako 6latki, niektóre są z końca roku i będe miały skończone ledwie pięć lat. Przecież to jest małe dziecko!. poza tym do czego się spieszyc? szybciej pójdzie do szkoły szybciej skończy a pracy nie ma. Wracając - szkoły zagraniczne to zupełnie inna bajka, mniejsze szkoły, małe klasy, fajne podejście, ciekawa nauka. U nas? zero warunków. Błagam nie porównujcie naszego państwa do innych, wejdzcie sobie do naszych szpitali albo pojedźcie Polską koleją - może do was dotrze, ze szkoły również są średniowieczem. Jeśli za kilka lat będe miała dziecko będę bardzo chciała aby moje dziecko poszło do szkoły później, albo wyjadę z tego kraju...