Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spełnięswojemarzenia

DOM dla singielki

Polecane posty

hej fajne te projekty ehhh jak mi się marzy...

ten przedostatni śliczny ja przez jakiś czas wszystko urządzałam nowocześnbie , meble itp. a teraz raczej wszystko postarzam haha i podoba mi się styl dworkowy, nie zagracony, ale taki właśnei ciepły, przytulny, domowy

te przeszklenia sa fajne, mi sie marzą szerokie drzwi z kuchni na ogród, ale bałabym się, bo wyobraźnia mi ciągle pracuje i nie mogłabym spać. juz widze oczyma wyobraźni jak ktoś w środku nocy je zbija i się włamuje ot tak po rpostu... umarłabym ze strachu tym bardziej, z eszukam działki na odludziu raczej

Gość marianna pe ***
hej 🖐️ dawniej lubiłam dworki teraz wolę praktyczne, nowoczesne i..małe!!

Gość marianna pe ***
na okna zakładasz rolety niedawno robiliśmy zewnętrzne super sprawa, cicho, słońce nie pali, deszcz nie stuka..

Gość marianna pe ***
ja raczej się zdecyduje na ten pierwszy,mały i ..zrobię nowocześnie z narożnymi przeszkleniami + rolety zewnętrzne potrzebuję sypialni, pralni, łazienki, garderoby, i kuchni z niewielkim salonem... a garaż się zobaczy...

no tak rolety to byłby priorytet w moim domku ;-D szukam jednak wad, bno nie wiem czy dam radę utrzymywać taki dom i to nie tylko finansowo. obawiam sie, zę ciągkle czegoś nie wiem, o czyms sobie nie zdajęc sprawy i przekonam się o tym jak juz będzie za póxno. przypomniało mi się, zebyuważać na sąsiadów, bo jak palą plastikiem to i przed dom wyjść się nie da i okna otworzyć zresztą ja chciałabym całkiem gdzies na uboczu z dala od sąsiadów

który pierwszy/ na topiku pierwszy czy ten dzisiaj a czy jest podana cena takich domków, bo ja widze tylko cenę projektu

Gość ihsdiadas
Fajny temat, Co prawda nie jestem singlem, ale napisze kilka wad i zalet: -musisz wszystko sama naprawiac, szukac fachowcow, jeli cos sie zepsuje, a ciagle cos wychodzi, nawet w nowym domu -jesli masz duzy yard, to musisz kosic trawe, przycinac drzewka itd. -zaleta jest, ze to twoje wlasne, mozesz urzadzic jak chcesz, nawet dbanie o dom daje przyjemnosc jesli pomyslisz, ze to twoje. Ja osobicie, wole mieskzac w miescie i miec maly ogrodek. Wszedzie blisko i bezpieczniej, bo nie mieszkasz na odludziu.

Gość marianna pe ***
ten http://projekty.lipinscy.pl/Oban/ oczywiście okna zmienię ..e plastikiem się nie pali raczej ogrzewają prądem lub gazem jedynie te stare duże domy pala węglem

Gość marianna pe ***
wiadomo, są plusy i minusy i to już pisałam..bierzesz firmę i koszą, pielęgnują ogród zresztą mówimy o małej działce 5-6 ar u mnie jest taki dom nawet niewielki na wzgórzu z odrodzeniem z kamienia i cały ogród w kamieniu/ białym/ mnie się to zaj..e podoba nie ma koszenia! jedynie woda , a właściwie deszcz myje te kamienie..parę krzaczków iglaczków

czyli ten wczorajszy..ładny, fajny ihsdiadas dziękuję za wpis.. a co się tak moze ciągle psuć w domu. ja teraz mieszkam w mieszkaniu i poza kranem nic mi się nie psuje... jaka jest róznica w domu, bo pzrecie zco tam mozę się psuć/ sorry za drune pytania, ale nigdy w zyciu nie mieszkałam w domku i nie mam totalnie żadnego doświadczenia

te kamienie to jest pomysł troszkę trawki a reszta kamienie i jaki to masaż dla stóp marzy mi się, zeby rano wyjśc z kuchni z kubkiem kawy i przejsć się po trawie z rosą..

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,,,
dla samotnej kobiety dom to same wady lepiej mieszkaj w bloku o nic się nie martwisz. co do kosztu to wg mojej opinii bez ceny gruntu to jakieś 300 tys aby dało się w nim mieszkać.

Gość marianna pe ***
mnie się wydaje, że utrzymanie domu i mieszkania jest podobne mieszkałam i w blokowisku i domu wiadomo, ogród kosztuje..praca fizyczna lub płacimy firmie w domu nowym nic się nie psuje..czasem usterki, typu żarówka, kontakt.. w starszym jakiś remont zresztą dziś są materiały takie, że do się szybko sprzątnie a czynsz? czasem przekracza koszt utrzymania małego domku ..i jeszcze trzeba mieć 2 prawe ręce ja lubię pomachać łopata ze śniegiem, posadzić kwiatka a kawa poranna na trawniku i winko przed snem na tarasie..są bezcenne tu nawet nie kwestia odwagi, ale kasy, bo ..dom kosztuje

co prawda nie masz domu jeszcze ale jak juz jestes przy tych kamieniach to nigdy w zyciu ich nie kupuj chyba ze te tandetne z castormy czy innego marketu swiecace sztuczne kazdy w takim samym rozmiarze :D te naturalne po pierwsze ciezko sie kladzie i polozenie bedzie kilka razy drozsze niz zwyklych plytek po drugie fajnei wygladaja do pierwszej zimy czy jesieni jak woda po nich splywa i zrobia sie szare albo zielone w zaleznosci od tegoi czy blisko jest trwawa czy nie. do tego nigdy ich dobrze nie zaimpregnujesz i z czasem peka ci elewacji. to jedno wielkie gowno i fajnie wyglada na obrazku. sam kladlem to wiem co mowie :D wyczyscic nie jest prosto trzeba by to czyms skrobac bo brud wchodzi w piasek. te tandetne plytki sa ok sa sztuczne maja takie same wymiary i sa sliskie wiec woda po nich splywa wiec sie tak nie brudza a i myc latwo a te naturalne zawsze gdzies beda nasiakaly woda. v w domu psuje sie wszystko i o wszsytko martwisz sie sama poczawszy od ogrzewania po urwana rynne. to studnai bez dna na twoje oszczednosci :D w bloku placisz czynsz i wszystko masz w dupie. dom to idealne rozwiazanie dla majsterkowiczow sa ludzie ktorzy lubia ciagle cos skrecac czy rozkrecac.

mnie się wydaje, że utrzymanie domu i mieszkania jest podobne>>zle ci sie wydaje samo ogrzewanie zazwyczaj wynosi tyle ile czynsz w bloku. poza tym czynsz placisz co miesiac a w domu tej kasy nikt nie odklada i jak nagle trzeba np. wymienic dach bo zaczyna przeciekac to trzeba znalezc kilkadziesiat tysiecy. musisz odsneizac i wiele innych niby drobnych rzeczy.

Gość marianna pe ***
znam kobiety singielki, które mieszkają w domach powtarzam , to kwestia kasy! jak cie stać na wybudowanie lub kupno domu, to i stać będzie na jego utrzymanie + domu -mam garaż -nikt mi nie rysuje samochodu, nie uszkadza -nie walcze o m-ce parkingowe -sama decyduje o ogrzewaniu, nasadzeniach -wolność!!! nikt nie stuka po kaloryferach czy suficie

wiem, ze mieszkanie jest wygodniejsze, ale ja marzę o spokoju,tutaj tego nie mam... co to znaczy 'dom kosztuje' wiadomo prąd czy gaz, ogrzewanie i ogólnie rachunki kwiatki i ogród, ale co jeszcze... czy sa jeszcze jakieś wydatki o których nie mam pojęcia obawiam sie teraz o ten podatek katastralny, przy miekszaniu wyjdzie mniejszy niż przy domu z działką ehhhh

sąsiedzi mnie wkurzają a właściwie cienkie jak tekturka ściany. marzę o tym, bo przyjśc z pracy i posiedzieć w ciszy, ale tutaj się nie da... dzieciak z dołu wrzeszczy i piszczy od 5 rano każdego dnia, jego rodzice się kłócą, a ja wysłuchuję , ze jednen gada na drugiego, obok słysze jak starsza babcia włącza pralkę ze 2 razy dziennuie - co ona pierze tyle razy- która telebie się i mnie wnerwia,poza tym słysze jak sika, wydmuchuje noc-odgłos jakby bąki puszczała, w nocy sasiedzi nade mną kochają się głośno i tez mnie to irytuje. marzę o spokoju, a ZAWSZE jak przekraczam próg swojego mieszkania, to włączam tv lub muzę na full, zeby nie słyszeć tego wszytskeigo i juz jestem tym zmęczona, marzę o ciszy

Gość marianna pe ***
znowu 10 osób pisze,.,,,,, wiesz mieszkam w dużym domu, to nie będę porównywać cen ogrzewania, średnio spalamy 6,5 t węgla+drewno do rozpałki + gaz, gdy wyjazd na kilka dni... i to dla jednych dużo, dla innych normalne myślę teraz o małym domu, bo taki duży jest mi niepotrzebny liczę na koszt ogrzewania 1500 pl/sezon

zmien mieszkanie na inne nie wszedzie wrzeszczy bachor czy babcia robi pranie codziennie :D poza tym zejdz i im powiedz aby zaklejali mu gebe jak sie tak drze ciagle :D a babci powiedz ze pralka strasnzie duzo pradu ciagnie i lepiej rzadziej prac :D

Gość marianna pe ***
spełnięswojemarzenia płacisz , jak w bloku..woda,ścieki, prąd..na licznik; śmieci, podatek.. ogrzewasz , gdy wracasz do domu... ale . ..są sąsiedzi i z reguły w soboty kosza trawniki, można nerwicy dostać, ty siedzisz, delektujesz się ciszą, a tu kosiara z 4 stron czasem smród z grila... no chyba,że odludzie kompletne..

Gość erwerwerw
przestańcie straszyc tym katastralnym... :( ja od zawsze mieszkałam w domu i mi to ratowało zycie, bo utrzymywalismy sie z b. malych pieniedzy, że na czynsz mnie nie byłoby stac. inna rzecz, że ostatnio koszty ogrzewania tak wzrosły, że dom nie jest juz tak tani

Gość ihsdiadas
Nasz dom ma 3 lata, a wlasnie maz wzywal elektryka, bo cos tam sie psulo. Trzeba bylo malowac na nowo wszystkie balustrady na zewnatrz, bo korozja sie zaczynala, niedawno sploczka w jednej z ubikacji tez sie zepsula, ciagle cos. A to sie rynna od jakies syfu zatkala i trzeba bylo przeczyszczac wszystkie. Dom to skarbonka bez dna. A my tez mamy firme d dbania o dom na zewnatrz, ale i tak maz ciagle cos po nich poprawia, ale on troche za mocno wszystkiego sie czepia.

a co myslicie o podwójnych ścianach murowanych mój znajomy ma taki dom i za ogrzewanie płaci bardzo niewiele, ostatnia zima to 600zł, ale on mawybudowane po 2 ściany a miedyz nimi jakas pianka czy coś takeigo. wybudowanie tego było droższe, ale teraz w utrzymaniu jest tańsze, bo mało płąci za ogzrewanie

Gość erwerwerw
nerwicy dostajesz od kosiarki? To ci głęboko współczuje.... mi tez posor rzeczy przeszkadza, ale kosiarka na pewno nie jest tak straszna, zeby dostac nerwicy.. a zapach grilla i ognisk wprost uwielbiam.

spalajac 6,5 tony wegla masz w domyu zimno nie oszukujmy sie jesli ktos bedzie mial taka tem. wmieszkaniu to za ogrzewanie z licznikami tez bedzie placil tysiac za sezon. do tego chodzisz ile razy na dobe i wrzucasz ten wegiel do pieca ? a co jak sie komin sadza zatka ? nie grzejesz przez reszte zimy, wychodzisz zima na dach czy sama przetykasz i wygladas zjak kominaiarz :D w mieszkaniu takei rzeczy jak przetykanie komina ci odpadaja i ja wlasnei o takich niby drobiazgach pisze budzisz sie w niedziele i zamiast odpoczywac to otwierasz okna bo wszystko zadymiona a do tego trzeba komin przetykac :D pewnei tego nie zauwazasz nawet bo robie to ktos inny u autorki nie ma kto tego robic :D masz garaz fajnie ale codziennie zima trzeba odsniezac :D ja majac garaz wole parkowac pod chmurka aby nie odsniezac 100 metrow bo mi sie nie chce odpalam samochod 15 min wczesniej i szyby odmarzaja :D a tak bym musial odsneizac z 2h :D

Gość erwerwerw
a co myslicie o podwójnych ścianach murowanych x x x brzmi neizle, a o ile drozej go to wyniosło? ja pącę ok. 4 tys za sezon, ale b osczędzam, mam okna stare, ogrzewam. ok. 130 m

Gość marianna pe ***
ja mam z 3 stron ulicę obsadziliśmy tujami,o sie kurzyło od samochodów i sąsiedztwo nieciekawe teraz jest intymnie a o kamieniach pisałam na ogrodzie..zamiast trawnika cały ogród wyłożony białymi kamieniami, na zaprawie zbrojone.. pięknie to wygląda..zawsze można umyć karcherem. moje białe -od lat nikt nie myje, zawsze są czyste