Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirabellllka

Dlaczego dyskusja z katolikami zawsze kończy sie w ten sam sposob?

Polecane posty

Gość Marshal..
Co to jest GW?

Gość Marshal..
"Marshal.. tą przepychanką z rondlem rozwalacie topik" Rondlem ?

No niestety Njun. Zatopił kolejny top. x Marshal.. rondel to maciuś.

Gość popycham posty
up

"W ogóle nie zrozumiałes moich wypowiedzi. Nie walcze z Katolikami i nawet nie mam takiego zamiaru. Na jakiej podstawie sugerujesz, że "walcze z katolikami"?" Sam udzial w tej rozmowie na to wskazuje i powiedzmy, ze czytalem Twoje niegdysiejsze wypowiedzi;) Powtarzam: powolywanie sie na pisma, ktorych sie nie uznaje za autorytet (Twoje slowa) jest smieszne, a na pewno niewiarygodne:) "Jezeli dla Ciebie ktoś jest wrogiem Kościoła, ponieważ jest czarny albo śniady - to współczuje Ci bardzo, ale chyba sam nie rozumiesz religii której wyznajesz." Nigdzie tak nie napisalem i nie podpieraj sie Latynosami, bo o nich nie napisalem ani slowa. Nie zmienia to faktu, ze nasz kosciol prowadzi szeroka akcje edukacyjno- chrystianizacyjna (oraz charytatywno-finansowa) w Afryce. KK jest najwieksza organizacja pozarzadowa, ktora tam laduje kase. Polecam profil na fejsbuku siostry Tadeuszy Frackiewicz. Nie moze byc tak, ze czarni w Afryce potrafia tylko pieprzyc sie i tanczyc. My katolicy uczymy ich prawdziwego zycia:) "To po co powolujesz sie na cos, co nie jest dla Ciebie autorytetem" Na takiej samej zasadzie, na jakiej powołują się Chrześcijanie na Koran - pisząc o muzułmanach, czy na Tore - wypowiadając się o Judaizmie." Ja sie o Zydach i muzulmanach wypowiadam w kontekstach historycznych dotyczacych mojego kraju. Ich wierzenia zupelnie mnie nie interesuja. "BTW. Nie studiuje Biblii ale czytałem całą od deski do deski. W przeciwieństwie chyba do Ciebie." Masz racje, nie czytalem Biblii, a moj katolicyzm jest tradycjonalistyczny. Nigdy tego nie ukrywalem. Nie jestem teologiem.

Gość popycham posty
uo

GW= Gazeta Wyborcza. Kiedys dziennik pretendujacy do bycia opiniotworczym, dzis zaprzeczenie dziennikarstwa. Red. nacz. Adam Michnik - ideologiczny wrog nr 1 dla ludzi mojego pokroju.

Adam Michnik - ideologiczny wrog nr 1 dla ludzi mojego pokroju. x rondel nie schlebiaj sobie. Michnik ma w nosie takich jak ty.

Gość popycham posty
up

Gość popycham posty
u

Rondel głupolu to jest topik o katolikach. Michnik nim nie jest. Spierdalaj na polityczny.

Gość Marshal..
"Masz racje, nie czytalem Biblii, a moj katolicyzm jest tradycjonalistyczny. Nigdy tego nie ukrywalem." Bez komentarza :o

@marshal: ano bez komentarza:) Pojedz sobie np. na Podlasie i "podyskutuj" o wierze;) Wiara to praktyka, a nie wylacznie pisma. Ktos kto nie rozumie polskiej tradycji - nigdy nie zrozumie polskiego katolicyzmu. I zadna ksiazka mu w tym niestety nie pomoze. Poroponuje na poczatek zaczac rozmawiac z ludzmi.

Gość popycham posty
up

Wiesz co Maciek? Guzik mnie obchodzi jakis pomnik. Nie jestem moherem. Widze roznice miedzy statua a czlowiekiem. Ty najwyrazniej nie, bo przeciez co tam, ktos podpalil mieszkanie Hindusa, a to nie katolik wiec w doopie z nim, tak? Takie jest twoje rozumowanie?

Rondel Biblia to nie jest książka tylko zbiór wiedzy o Bogu dany przez Boga. Ty nawet nie wiesz w co wierzysz.

Niestety, przez pryzmat takich Macków oceniani są wszyscy katolicy. Ze głupi, ze nie znają Biblii, ze nietolerancyjni, ksenofobiczni i zacofani. x jakiś czas temu Żakowski napisał fajny artykuł w którym poruszył kwestię wpływu takich cech na ogólny rozwój kraju, w porównaniu do tych państw, w których dominuje protestantyzm i jego myśl oświecenia. Niestety bilans jest dla nas niekorzystny :O

"Wiesz co Maciek? Guzik mnie obchodzi jakis pomnik. " Wiesz co? Mnie tez. W koncu ptaki tez na to sraja. To w koncu tylko przedmiot. Ale ten pomnik jest komus ufundowany i oczywiscie Inka w niebie ma gdzies czy ptak osral czy wnuk ubeka pomalowal. To jest bez znaczenia tak naprawde:) Ja to wiem i ona to wie. "Nie jestem moherem." A ja jestem nowoczesnym moherem:) W byciu "moherem" nie ma nic zlego. Moher = rozsadek i normalnosc:) "Widze roznice miedzy statua a czlowiekiem. Ty najwyrazniej nie, bo przeciez co tam, ktos podpalil mieszkanie Hindusa, a to nie katolik wiec w doopie z nim, tak? Takie jest twoje rozumowanie? " Jesli bylo to na tle rasowym, to wyrazam ubolewanie. Ale jesli bylo to po prostu jakies zbojeckie najscie, gdzie przypadkiem trafilo na obcych i z tego powodu sie to rozdmuchuje, to nie za bardzo.

Gość żyd Żakowski nie lepiej
przestaje judzić Bawaria jako land katolicki jest dyzo bardziej rozwinieta niż inne landy Niemiec , a więc niech nie pertoli ten notoryczny cap-podjudzacz :O

Gość Marshal..
"Wiara to praktyka, a nie wylacznie pisma." Wiara to dobrowolne uznanie całej prawdy, którą objawił Bóg i która jest spisana : dla Katolików (w Biblii). Muzułmanów (w Koranie), Judaistów (w Torze). "Ktos kto nie rozumie polskiej tradycji - nigdy nie zrozumie polskiego katolicyzmu." To nie jest chrześcijaństwo, tylko forma bez treści: jak wydmuszka. Dla Ciebie istotne są zewnętrzne ceremoniały i rytuały, bez wypełniania ich treścią wiary. " I zadna ksiazka mu w tym niestety nie pomoze" Nazywasz Biblie czyli Słowo Boże (dla chrześcijan), która jest fundamentem wiary Chrześcijanina - "książką". Przypisujesz boskość jakiemuś gremium ludzi, a nie samemu Bogu.

@ifka: wierze w Pana Boga i zostalem wychowany w duchu i tradycji katolickiej:) I wiem jedno: to nie jest Twoja wiara, dlatego zajmowanie sie cudzymi, w Twoim mniemaniu - "wierzeniami" - jest co najmniej dziwne;) Jak ktos bedzie chcial przykladu tzw. antykatolickiego zafiksowania, to zawsze bede podawal Twoj przyklad;)

Niech powolywanie sie na Zakowskiego jako "autorytet" swiadczy o czlowieku;)

Gość njun niezalogg
macius: wdech-wydech, wdech-wydech.

Ty rondel to gówno wiesz. Jesteś projektem i tworzysz chore projekty :P

I nie jestesmy zacofani. Wszyscy w mojej rodzinie sa wyksztalceni, a calosciowy majatek jest wyceniany na kilka milionow zl. Nie jestesmy ciemniakami z puszczy;)