Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirabellllka

Dlaczego dyskusja z katolikami zawsze kończy sie w ten sam sposob?

Polecane posty

Gość baranekk...
a Ty Ifko prowadząca dysputy z M.B. raz uwazajac go raz za projekt , raz za katolika , raz za przygłupa ( czyli chwiejna kobieto ) ...kim jesteś , tzn. jakie jest Twoje wyznanie no bo w końcu jeżeli się wypowiada notorycznie na tematach zwiazanych z wiarą , to należało by coś o sobie powiedzieć ( chyba że np. się wstydzisz swojego wyznania ) njunn się przyznała ;)

Baranek rondel to przygłup i kafe projekt. Jego wiara w dziury w płocie mnie nie interesi. A co do mojego wyznania to pisałam o tym wiele razy i wszyscy, którzy mnie na kafe znają to wiedzą. Jesli Ci to spędza sen z powiek to sobie poszukaj.

Gość Marshal..
Maciek Ty nawet nie wiesz, ze Słowo Boże jest Sercem Kościoła, a ignorancja Pisma Świętego, równa się ignorancji Chrystusa. Do czego to doszło, zebym ja pouczał Chrześcijanina w kwestiach Jego wiary. To po prostu śmiech na sali..

""Wiara to praktyka, a nie wylacznie pisma." Wiara to dobrowolne uznanie całej prawdy, którą objawił Bóg i która jest spisana : dla Katolików (w Biblii). Muzułmanów (w Koranie), Judaistów (w Torze)." Jasne, ze tak, ale jestesmy tylko ludzmi. Poza tym caly czas omijasz tradycje. ""Ktos kto nie rozumie polskiej tradycji - nigdy nie zrozumie polskiego katolicyzmu." To nie jest chrześcijaństwo, tylko forma bez treści: jak wydmuszka. Dla Ciebie istotne są zewnętrzne ceremoniały i rytuały, bez wypełniania ich treścią wiary." W 966 r. Polska przyjela chrzest. Ja przyjalem chrzest w kosciele katolickim i jestem praktykujacym katolikiem. Od pokolen. To sa fakty. Ty opierasz sie na artykulach prasowych i wyciagach z pism, ktorych nie uznajesz za autorytet. Kto jest bardziej wiarygodny w temacie?:) "" I zadna ksiazka mu w tym niestety nie pomoze" Nazywasz Biblie czyli Słowo Boże (dla chrześcijan), która jest fundamentem wiary Chrześcijanina - "książką". Przypisujesz boskość jakiemuś gremium ludzi, a nie samemu Bogu." Tak, to jest ksiazka. Rozumiem, ze dla osob sposa kosciola, ktore religii uczyly sie z gazet albo za komuny - Pismo Swiete - jest diamentowa ksiega,a Pan Bog jakims strasznym potworem;) Nie:) Biblia to ksiazka, a Pan Bog to nasz przyjaciel:)

Gość baranekk...
nie zauważyłem , a znowu zaglądanie w czyjąś bogatą biografię i tworczość kafeteryjną , to to tak nie zabardzo - krepuję się . nie możesz powtórzyć ?

No właśnie Marshal - ateiści lub osoby spoza KK wiedzą więcej o Bogu niż katolicy. To smutne. ))

Musisz baranku powalczyć ze swoim wstydem. Powodzenia ;)

Gość baranekk...
if. teraz znowu traktujesz M. B. jako 'katolika ' który nic nie wie , przyklaskując jego oponentowi ;) to zbyt pokrętne , jak na moja głowę

Gość njun niezalogg
Baranku cześć:) masz bardzo ciekawską naturę, ale nie wiem po co Ci informacje , bo i tak na końcu stwierdzisz że kazdy jest Żydem;) Przestań już sie na njun powoływać, dobrze?

Gość baranekk...
nie nie zajrzę ponieważ mógłbym tych różnych niejednoznaczności nie przeżyć ...i tak bym nie uwierzył :D

"Maciek Ty nawet nie wiesz, ze Słowo Boże jest Sercem Kościoła, a ignorancja Pisma Świętego, równa się ignorancji Chrystusa. Do czego to doszło, zebym ja pouczał Chrześcijanina w kwestiach Jego wiary. To po prostu śmiech na sali.." Nie musisz pouczac. Ja jestem PRAKTYKIEM i wierz mi, ze w mojej parafii jestem uwielbiany:) Czy Bog patrzac na to co robie dla mojej parafii i w ogole jaki jestem dla ludzi na codzien - czy w takiej sytuacji Bog bedzie czepial sie mnie jakichs pojedynczych zapisow? I dont think so, mate🖐️

Gość Marshal..
"No właśnie Marshal - ateiści lub osoby spoza KK wiedzą więcej o Bogu niż katolicy. To smutne." Dokładnie.

Gość Marshal..
" Rozumiem, ze dla osob sposa kosciola, ktore religii uczyly sie z gazet albo za komuny - Pismo Swiete - jest diamentowa ksiega,a Pan Bog jakims strasznym potworem" Sugerujesz, że jak ktoś nie jest Katolikiem - to na pewno komunistą albo ateistą? Myślisz w bardzo prosty sposób.

Maciek. Jesli mam czytam o krzywdzie wyrzadzonej czlowiekowi i o tym, ze ktoś pomazal statue, to bede wyrazalal ubolewanie nad człowiekiem, a nie statua, bo to drugie to przedmiot martwy, ktory mozna zreperowac/wyrzezbic ponownie. Nie wierze w to co czytam. Aha, incydent byl oczywiście na tle rasowowym. Juz wczesniej ten Hindus i jego zona - Polka, byli atakowani przez osiedlowych chlopakow lub komentarze w sklepie typu :Czarnuchu lub White Power- nawet od starszych osob, byly na porzadku dziennym. Mimo iz chlopak byl spokojny, cichy, nikomu nie wadzil. Tylko jeden problem dla osiedlowych kiboli - nie byl bialym Polakiem :D Twoja odpowiedz oraz te pozniejsze do mnie, brzmialy jednoznacznie : "A co mnie obchodzi jakis innowierca Hindus, skoro ktos tam gdzies oblal farba jakas statue." A przeciez tego podpalenie dokonali twoi bracia w wierze... Maciek i ty sie nazywasz katolikiem? 🖐️

Gość baranekk...
całkiem możliwe , że korzenie żydowskie może mieć całkiem spora liczba dyskutantów ( skoro ponad 10 % takich w Polsce ) , calkiem mozliwe ;) myślę że grzecznie i kulturalnie jest podać swoje jakieś podstawowe dane w dyskusji na dany temat czyli np. na temat wychowania mówimy : jestem ojcem , matką , nie mam dzieci .... na temat pracy : jestem studentem , nauczycielem , lekarzem .... na temat religijny : protestantem , ateistą , muzułmaninem ... tak to wyglada pratycznie wszedzie , gdzie prowadzi się jakieś poważniejsze dyskusje

@marshall: pomijajac elitarne kluby dyskusyjne, w ktorych zdarza mi sie bywac, to jesli ktos wypowiada sie krytycznie na temat katolicyzmu - zazwyczaj jest ateista lub komunista (maoista, neoleninista, trockista) czy po prostu postubeckim antyklerykalem. Jesli nie jestes, to przepraszam:)

" W byciu "moherem" nie ma nic zlego. Moher = rozsadek i normalnosc" Wyjasnij pojecia : rozsadek i normalnosc. Co dla ciebie jest rozsądkiem i co normalnoscia. Czy jeśli np.dzisiaj wyjde i krzykne do czarnoskorej studentki : 'White Power' bede rozsadnym i normalnym moherem czy jeszcze nie?

Gość baranekk...
zreszta tu i tak nie można porozmawiać , ponieważ pojawiają się zwykli prowokatorzy - projekty i ' dyskusja ' w formie dokopywania udajacego katolika prowokatora ...toczy się swoim trybem , życiem i jest na 'odpowiednim poziomie ' oczywiście if....po prostu boję się , że np. dojdę to tych Twoich SMSów z tymi no wiesz , a może nawet z samym Gł..., naprawdę nie chcę aż tak za bardzo wnikać w czyjeś życie

Gość Marshal..
" Biblia to ksiazka" - dla Chrześcijan to żywe Słowo Boże. Chrześcijaństwo to nie tylko modlitwa. To życie uformowane na podsawie pewnych zasad. A jak Ty masz formować swoje życie jako Chrześcijanin, skoro nie znasz zasad chrześcijaństwa, które są zawarte w księdze Pisma Świętego, którego Ty nigdy nie czytałeś.

"Maciek. Jesli mam czytam o krzywdzie wyrzadzonej czlowiekowi i o tym, ze ktoś pomazal statue, to bede wyrazalal ubolewanie nad człowiekiem, a nie statua, bo to drugie to przedmiot martwy, ktory mozna zreperowac/wyrzezbic ponownie. Dokladnie tak:) Inka i tak ma to gdzies i jej fani tez maja to gdzies:) Dlatego uwazam, ze takie dzialania swiadcza tak naprawde o ludziach, ktorzy to robia, czyli o ich malosci umyslowej:) Nie mozna "dotknac" Inki poprzez zamalowanie jej pomnika;) Przeciez ona zostala zamordowana i jest juz w niebie:) "Aha, incydent byl oczywiście na tle rasowowym. Juz wczesniej ten Hindus i jego zona - Polka, byli atakowani przez osiedlowych chlopakow lub komentarze w sklepie typu :Czarnuchu lub White Power- nawet od starszych osob, byly na porzadku dziennym. Mimo iz chlopak byl spokojny, cichy, nikomu nie wadzil. Tylko jeden problem dla osiedlowych kiboli - nie byl bialym Polakiem Twoja odpowiedz oraz te pozniejsze do mnie, brzmialy jednoznacznie : "A co mnie obchodzi jakis innowierca Hindus, skoro ktos tam gdzies oblal farba jakas statue."" No jesli to bylo na tle rasowym to bardzo brzydko, ale mowimy tu o jednej sytuacji, wiec nie przesadzajmy. Zle sie stalo, ale codziennie sa takie sytuacje. Niestety. Trzeba to zwalczac. A przeciez tego podpalenie dokonali twoi bracia w wierze... Maciek i ty sie nazywasz katolikiem?

Odpowiem na wszystkie pytania, ale po meczu, bo zaraz sie zaczyna, a musze sie ubrac i przygotowac.

Gość njun niezalogg
myślę że grzecznie i kulturalnie jest podać swoje jakieś podstawowe dane w dyskusji na dany temat czyli np. na temat wychowania mówimy : jestem ojcem , matką , nie mam dzieci .... na temat pracy : jestem studentem , nauczycielem , lekarzem ...." nic nie wiem o tej zasadzie, sądziłam zawsze, ze dyskusje toczy sie na podstawie własnej wiedzy i doświadczenia, a nie przynależności, widocznie jestem niekulturalna.

Nie, jesli krzykniesz do czarnej studentki "white power", to nie bedzie to normalme. Normalnosc= zawod, dziewczyna, praca, mieszkanie, zarobki, malzenstwo, dzieci. Bede zas. Ps. w temacie czarnych studentek: warto jednak skupiac sie wokol wlasnych plemion, a nie tam gdzie niekoniecznie jest sie mile widzianym. To bardzo ulatwia zycie.

Owszem, takie incydenty zdarzaja sie codziennie i bardzo wielu cudzoziemcow zadaje sobie pytanie : Skad w polskim jakze katolickim narodzie, ktory byl tak zle traktowany/ponizany w czasie wojny tyle agresji do osob odmiennych (inny kolor skory, inne wyznanie, orientacja seksualna)? Wiec jako katolik, dobry katolik za ktorego sie podajesz, powiedz mi co nalezy robic, aby zaczac walczyć z rosnacym nazismem/rasizmem w Polsce? Jakie proponujesz rozwiazania?

@Marshall: ja chodzilem do kosciola od 1 roku zycia. Serio chcesz mnie pouczac ex cathedra w temacie mojej wiary? Ja jestem PRAKTYKIEM.

"A przeciez tego podpalenie dokonali twoi bracia w wierze... Maciek i ty sie nazywasz katolikiem?" Robiac to - wykluczyli sie z naszego kosciola.

Gość baranekk...
njuun - Ty się przedstawiłaś jako prawosławna buddyjka , tak że wszystko OK.

Gość njun niezalogg
jasne:)

Gość uppppppppppu
u