Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirabellllka

Dlaczego dyskusja z katolikami zawsze kończy sie w ten sam sposob?

Polecane posty

Gość baranekk...
w każdym dyskutujacym gronie na początku ludzie się przedstawiają . ...no nie wiem , że by o tak podstawowych zasadach pouczać starsze i uważające siebie za 'na poziomie ' osoby rzeczywiście należy się chyba odizolować od tej kafeterii , bo tu rzeczywiście można 'zejść na psy ' ;)

Gość njun niezalogg
oczywiście, mogę sie w kazdej chwili przedstawić: jestem człowiekiem.

Gość Marshal..
"Ja jestem PRAKTYKIEM." Ty jesteś jak wydmuszka - forma bez treści. Dla Ciebie ważna jest "praktyka", bez wypełniania jej Słowem Bożym. Oczywiście, że nie bo Ty nawet nie znasz Słowa Bożego, bo nigdy go nie czytałeś. Nawet nie wiesz, że Bóg przemawia do chrześcijanina przez zapisane słowo, w Twoim Piśmie Świętym. A jeżeli Bóg zechciał aby powstało tyle Ksiąg(dla Ciebie Biblia), to oznacza że one wszystkie są do czytania. Lektura Biblii dla Katolików( dla Muzułmanów Koran, a Judaistów Tora) to "pokarm jakim żywisz i uamcniasz swoją wiare" Dziwne, że tego nie pojmujesz.

Gość njun niezalogg
a jakies bliższe informacje tylko zaciemniają obraz: to że uważasz mnie za: kobiete starszą mającą sie za kogoś tam. to tylko utrudnia rozmowe, ktora przecież na forum polega na wymianie tekstów, bez całej otoczki typu: zdjęcia z wakacji, lista znajomych i używany perfum.

Baranku, a powiedz mi na ilu forach, oprócz tego, regularnie sie udzielasz?

Gość uppppppppppu
up

Gość njun niezalogg
kurde Marek Jackowski zmarl... do widzenia

Gość uppppppppppu
up

Gość baranekk...
dobre zasady są dobrymi zasadami - jest to to tzw. kindersztuba której tutaj brak , a wzamian pojawiaja się oprócz normalnych osob , różne nawiedzone projekty , albo ludzie z różnymi dolegliwościami oraz uprzedzaniami pragnące czasami sterować albo manipulować innymi - odgrywają jakaś tam swoja rolę , której nie mają w realu .

Gość uppppppppppu
up

Gość uppppppppppu
"albo ludzie z różnymi dolegliwościami oraz uprzedzaniami pragnące czasami sterować albo manipulować innymi - odgrywają jakaś tam swoja rolę , której nie mają w realu ." Tak, na przykład ty. Jesteś agresywny i wszystkich, którzy ci nie podpasuja nazywasz projektami :o. Masz coś z głową, bo sam jesteś projektem.

Gość uppppppppppu
up

Gość BIBI BIBI..
Mam się przedsstawić z imienia i nazwiska, podać swój zawód i wykształcenie? PO CO? Co to ma na celu? Zazwyczaj jak z kimś dyskutuję w realu, nie mówię: jestem studentem Prawa, mam tyle i tyle lat, pracuje tu i tu. Forum internetowe istnieje po to: aby każdy mógł dobrowolnie i anonimowo podyskutowac na dany temat.

Remis na razie. @njun: daje slowo honoru, ze nie napisze juz slowa na tamtym temacie, wiec jak chcesz, to mozesz tam sobie dzialac, w koncu to Twoj topic.

Gość uppppppppppu
up

Owszem, takie incydenty zdarzaja sie codziennie i bardzo wielu cudzoziemcow zadaje sobie pytanie : Skad w polskim jakze katolickim narodzie, ktory byl tak zle traktowany/ponizany w czasie wojny tyle agresji do osob odmiennych (inny kolor skory, inne wyznanie, orientacja seksualna)?" Chodzilo mi o to, ze codziennie zdarzaja sie tego rodzaju incydenty, jesli chodzi o przedmiot, a nie podmiot. "Wiec jako katolik, dobry katolik za ktorego sie podajesz, powiedz mi co nalezy robic, aby zaczac walczyć z rosnacym nazismem/rasizmem w Polsce? Jakie proponujesz rozwiazania?" Nie ma znaczenia kto jest adresatem napasci. Od tego jest policja i prokuratura, zeby dzialac. Wszyscy sa rowni niezaleznie od wyznania czy koloru skory.

Gość uppppppppppu
u

Nie po to sie bawie w spin doctora, zeby robili konferencje prezesa podczas meczu Legia - Lech.

Gość Marshal..
" Jesli nie jestes, to przepraszam " Przeprosiny przyjęte.

"Ty jesteś jak wydmuszka - forma bez treści. Dla Ciebie ważna jest "praktyka", bez wypełniania jej Słowem Bożym." To jest Twoja opinia. Nie znasz mnie i nie wiesz jak zyje. " Oczywiście, że nie bo Ty nawet nie znasz Słowa Bożego, bo nigdy go nie czytałeś." Czytalem i sluchalem. Co niedziela slucham slowa bozego w KOSCIELE. Slyszales o czyms takim?;) "Nawet nie wiesz, że Bóg przemawia do chrześcijanina przez zapisane słowo, w Twoim Piśmie Świętym." Jak wyzej. Zapraszam do kosciola sw. Anny na niedzielne msze:) Bede jutro o 12.30 jakby kto chcial mnie spotkac;)🖐️ "A jeżeli Bóg zechciał aby powstało tyle Ksiąg(dla Ciebie Biblia), to oznacza że one wszystkie są do czytania." Tak, jasne, ale Bog chce takze zebym pracowal, bawil sie, chodzil na imprezy, plodzil dzieci itp. Mam cale zycie na przeczytanie Biblii. W podstawowym zakresie od tego jest religia w szkole i ksiadz w kosciele jako rozszerzenie. "Lektura Biblii dla Katolików( dla Muzułmanów Koran, a Judaistów Tora) to "pokarm jakim żywisz i uamcniasz swoją wiare" Dziwne, że tego nie pojmujesz." Pojmuje i zgadzam sie w 100%.

Gość baranekk...
trzy projekty na kafeterii zauważyłem . proste przedstawianie się np. tutaj typu jestem wątpiącym katolikiem , ateistą , protestantem , nie wierzę w Boga , buddyzm to jest to ... coś takiego a nie ktoś tworzy absurdalny temat ...zlatuje się ektrema i zaczyna sie wzajemne ujadanie opatre na jakiś skrajnych przykładach , że np. katolik murzyna farbą polał żaden katolik , tylko raczej nawalony rasista , który w kościele był ostatni raz podczas bierzmowania a jezeli chodzi o Murzynów - są to przeważnie chrześcijanie , a głównie katolicy i obecnie mają wielkie problemy z fundamentalistami muzułmańskimi , którzy wysadzahja im kościoły i dokonują coraz poważniejszych eksterminacji na chrześcijanach.

Gość uppppppppppu
up

Przy okazji jeszcze raz polecam fanpage fejsbukowy siostry Tadeuszy Frackiewicz.

Gość Marshal..
To nie gadaj, a przedstaw się.

Gość Marshal..
"fundamentalistami muzułmańskimi" to również jest ekstrema, która wśród normalnych muzułmanów nie ma poparcia.

Gość Koran nie jest aż taka księgą
miłości . 'Koran nakazuje zabijać Ilekroć dochodzi do aktów przemocy dokonywanych w imię islamu, tyle razy słyszymy, że terroryści źle rozumieją własną wiarę, która tak naprawdę jest religią miłości. Przyznajmy, że brzmi to nieco podejrzanie. Tylu ludzi, tyle organizacji uprawia przemoc w imię islamu i wszyscy go źle rozumieją? Warto pamiętać, że przez całe stulecia to islam był w natarciu. Muzułmańscy najeźdźcy zniszczyli Cesarstwo Bizantyjskie i dwukrotnie podejmowali próby opanowania Europy. Raz ich powstrzymał Karol Młot pod Poitiers, drugi raz nasz rodak Jan III pod Wiedniem. Wyprawy krzyżowe, na które muzułmanie lubią się powoływać, jako na przykład szczególnej krzywdy ze strony Zachodu, stanowiły w istocie jedynie próbę odbicia części krain zagarniętych uprzednio przez islam w toku zaborczych . Islam, od chwili swego powstania, aż po wiek XVII próbował skolonizować Europę. Później napór, na kilka stuleci, ustał, by pod koniec XX wieku znów się nasilić. Wróćmy jednak do głównego tematu. Czy islam jest religią miłości i tolerancji? W tej sprawie najlepiej się odwołać do najwyższego autorytetu muzułmanów Koranu. Sura druga, wers 191: „I zabijacie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili (...) Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciwko wam, zabijacie ich Taka jest odpłata niewiernym! Sura czwarta, wersety 89 i 91: „Oni by chcieli, abyście byli niewiernymi (...) a jeśli się odwrócą, to chwytajcie i zabijacie ich, gdziekolwiek ich znajdziecie „A jeśli oni nie odejdą od was i nie zaproponują wam pokoju (...) chwytajcie ich i zabijacie ich, gdziekolwiek ich napotkacie Sura dziewiąta, wers 5: „A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijacie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie, chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!

Gość Koran nie jest aż taka księgą
cd. Czy Koran nie zawiera przykazania miłości? Ależ zawiera, tyle tylko, że wobec własnych współwyznawców i sojuszników, nie zaś wobec niewiernych. Zupełnie inaczej tę kwestię stawia chrześcijaństwo. Jezus naucza: „A ja wam powiadam: miłujcie nieprzyjaciół waszych i módlcie się za tych, którzy was prześladują (Ewangelia św. Mateusza rozdział 5, werset 44) Święty Paweł pisze: „W odnowieniu tym nie ma Greka ani Żyda, obrzezania, ani nieobrzezania, cudzoziemca, Scyty, niewolnika, wolnego, lecz Chrystus jest wszystkim i we wszystkich. (List do Kolosan, rozdział 3, wers 11). Jakże piękne wezwanie do ludzkiej jedności i tolerancji, bez względu na rasę, stan społeczny, pochodzenie. Nieprzypadkowo idee tolerancji i poszanowania dla poglądów innych rozwijają się w krajach, które mają chrześcijańskie korzenie. Mamy też skłonność do oskarżania chrześcijan o nietolerancję, także wobec islamu. Nim się takie oskarżenia wysunie warto jednak sięgnąć do tekstów źródłowych Biblii i Koranu.

Gość wypiertalać z tą sektą
wypierdlalac z tą sektą katolicka i muzulmańska też teraz mamy nauke a nie jakieś wymyślone pierdoloty

Gość adsf;lkjhgfghjkl;
Bredzisz. Nie było problemów z muzułmanami dopóki nie powstało państwo Izrael. Poza tym widać że jesteś laikiem i nie przytaczasz prawidłowo całego cytatu " Sura druga, wers 191: tylko przed nim jest jeszcze: 2:190 Zwalczajcie na drodze Boga tych, którzy was zwalczają, lecz nie bądźcie najeźdźcami. Zaprawdę; Bóg nie miłuje najeźdźców! Koran wyznaje zasade 'oko za oko' lub 'ząb za ząb