Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kassja...

czy bedac w ciąży mozna jesc wędzoną rybe?

Polecane posty

Gość kassja...

??

Gość kassja...
jadła któraś z was wędzoną rybę w ciąży??

Gość minipizza
z tego co wiem to nie można, chyba że na własną odpowiedzialność. ja nie jem

Gość marlena.tut,aka
wiesz co to listeria? nie radzę jeść

Gość kassja...
nie wiem co to ale zaraz poszukam info. kurcze a tak lubie taka rybe. i wlasciwie jem ja rzadko akurat dzisiaj brat kupil

Gość ujjhuj
jkk

Gość fuuuuuuujjj
ja jadłam makrele i wszytsko oki nic mi się nie działo. nie słyszałam ze nie wolno, jadłam wszystko... teraz karmie to sie boje wszystkiego i jest masakra

Gość Co za bzdury. To wcale nie
chodzi o listerię, ale o metale ciężkie :O Można jeść wędzone ryby, tyle że wędzone na ciepło, nie częściej niż 2 razy w tygodniu i najlepiej ryby mniejsze- szprotki, sardynki, makrele. Oczywiście, nie powinny być to ryby z supermarketu

Gość zonaKraka
Ze względu na ryzyko zarażenia listerią nie powinno się jeść ryb wędzonych na zimno, makrela akurat jest na ciepło (baterie listerii giną w wysokiej temp.), z tego samego powodu powinno się unikać surowych mięs (tatara) czy serów z niepasteryzowanego mleka. ALe ja w pierwszej ciąży zajadałam się łososiem, bo nie wiedziałam że lepiej unikać i było ok więc nie ma co panikować.

Gość njhnjbn
hbj

Gość fddfdfdfde
akurat łososia można jesc

Gość co do listerii....
"Listeria monocytogenes to bakteria wywołująca listeriozę. Jest niebezpieczna - 20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią. Listeria jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Najczęstszą przyczyną zakażenia listerią jest żywność, przede wszystkim mięso i wędliny, ale także nabiał." "Listeria: źródła zakażenia mleko niepasteryzowane surowe i gotowane mięso fermentowane surowe kiełbasy surowe i wędzone ryby sery (brie, camembert czy sery pleśniowe) pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb gotowe sałatki lody"

Gość ewaabra
taka ryba ze sklepu nie jest wędzona! on jest zanurzana w roztworze chemicznym który nadaje smak i zapach jak wędzony polecam... -Czy wiesz, co jesz?- Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy. - FantastyczneSwiaty.pl

Gość 4545
53