Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa 13443

HIRUDOTERAPIA Leczenie Pijawką Lekarską

Polecane posty

Gość gość
Bashmi, Kirsha i Hendrixa - „Z czego się śmiejecie? Sami z siebie się śmiejecie!” – Mikołaja Gogola „Rewizor”

Gość gość
Ja mam pytanie do znawców HIRUDOTERAPII czy przed postawieniem pijawki lekarskiej jest pijawka dezynfekowana? Jeśli tak to w jakim roztworze odkażającym, bo różne są zalecenia.

Gość Do gościa
Pijawka powinna byc przed zabiegiem dezynfekowana, co fo nazywy preparatu nie ma to znaczenia gdyż wszystkie do tego przeznaczone preparaty mają ten sam skład . Nie wiem skąd masz informacje na temat rożnych zaleceń dezynfekcji pijawki . Nie ma rożnych . Jest jedno : pijawka powinna zostać zdezynfekowana . Preparaty produkują laboratoria hodująca pijawki ale bez znaczenia jest w którym i z jakiego laboratorium bedzie preparat .

Gość gość
Każdy sam moze sobie postawic pijawki,mozna je kupic,sa po ok 10zł za sztuke.polecam

Gość gość
tak gościu :) kup pijawki za 10zł za sztukę :) i postaw sobie :) :))))))

Gość gość
ten temat już był zgłaszany do redakcji za reklamy , przestańcie sie reklamować

Gość gość
Widzisz tutaj reklamy ? Bardzo przydatny temat . Dzięki niemu zaczęłam sie leczyć metodami naturalnymi. Kim jestes ze ci ten temat przeszkadza ? Dlaczego wsród ludzi jest tak dużo zła?

Gość Dorota69
Czy jest na tym forum kompetentna osoba, która mogłaby odpisać na moje wcześniejsze pytanie z dnia 04.04., czy tylko obsmarowujecie się tutaj nawzajem. Mam nadzieję, że znajdzie się osoba, dla której hirudoterapia jest nie tylko pracą ale i pasją.

Gość gość
Doroto po takim poście to już mi sie odpowiadać nie chce . Nie wchodzę tutaj codziennie. Mam dużo zajęć . Sorry ale mozna było ponowic pytanie a nie od razu z wyrzutami o obsmarowywaniu sie !

Gość gość
A ty Doroto na bank poszłas na kurs z pasji :))))) hahaha . Jesli liczysz na to ze zarobisz na Hirudoterapii to grubo sie mylisz . Jak kiedys już pisała Bashmi , w Polsce nir da sie z Hirudoterapii wyżyć . Taka jest prawda .

Gość Dorota69
Nie oceniam ludzi tylko stwierdzam fakty, ale widzę, że "goście" lubią dyskutować. Natomiast na zadane pytanie nikomu nie chcę się odpowiedzieć. Może i jest to dla niektórych głupie pytanie, ale zawsze uważałam, że lepiej pytać niż błądzić. Mam wątpliwości, ponieważ znajomy miał kilka zabiegów z pijawką medicinalis i wtedy czuł się świetnie, i dwa zabiegi z verbaną, i według niego nie było już tego odczucia.

Gość gość
Czym się różnią te dwa gatunki pijawek medicinalis i verbana Czy te dwa gatunki mogą przebywać w jednym naczyniu?

Gość Bashmi
Medicinalis i Verbana różnią się procentową zawartością niektórych produkowanych przez nie substancji. W takiej ogólnej terapii nie powinno to mieć większego znaczenia. Mimo, że Medicinalis uchodzi wśród terapeutów za bardziej skuteczną, to ja na Verbanę nie narzekam i nie bardzo wiem, skąd taka opinia. Medicinalis jest naszym rodzimym gatunkiem. Na przetrzymywanie i pracę na Medicinalisie, oraz jej utylizację, należy posiadać specjalne pozwolenie wydane przez Ministerstwo Ochrony Środowiska. Takie pozwolenie kosztuje, a to dodatkowo podnosi jeszcze cenę zabiegu.

Gość gość
To co napisała Bashmi mówia na każdym kursie, nie wiem gdzie ty konczyłaś dorota kurs ze tego nie wiesz, a jak nie usłyszałas to trzeba było dopytac na kursie. Verbana jest bardzo skuteczną pijawką, pracuję wyłacznie z Verbaną i terapie są bardzo skuteczne ! Zresztą przeważająca część terapeutów pracuje z tą pijawką. U nas z Poznaniu wszystkie gabinety mają tą pijawkę a na stronach internetowych piszą że leczą hirudo medicinalis. Widzę że nie wiele wyniosłaś z kursu Czybyś była na kursie w Łodzi? znam terapeutkę szkoloną w Łodzi i jej wiedza jest znikoma. Teraz zapisała się na kolejny kurs , tym razem gdzie indziej. Ona tez nie znała róznic miedzy tymi dwoma gatunkami pijawek :) I traf tu do takiej terapeutki .

Gość Dorota69
Dziękuję Bashmi, oczywiście te wszystkie wiadomości były na kursie, dlatego zdziwiła mnie opinia znajomego. Wolałam się jednak upewnić zasięgając opinii osób, które na co dzień pracują z tymi dwoma gatunkami pijawek. Do "Gościa": nic o mnie nie wiesz,więc daruj sobie złośliwości na mój temat. Jest to forum dla hirudoterapeutów, więc pytania na temat nie powinny nikogo dziwić. Dla Twojej wiadomości nie ukończyłam kursu w Łodzi. Temat zafascynował mnie stosunkowo nie dawno. Wszystko co dotyczy leczenia pijawkami bardzo mnie interesuje. Pochłaniam wszystkie wiadomości związane z tym tematem. Myślałam, że na wszystkie wątpliwości i pytania będę mogła uzyskać odpowiedź właśnie tutaj. Ale nie wszyscy widać są życzliwi, choć każdy kiedyś zaczynał.

Gość Bashmi
Akurat znajomość różnic miedzy tymi dwoma gatunkami nie stanowi o tym, jakim kto jest terapeutą. Wolałabym trafić do życzliwego człowieka, który wciąż się uczy i nie boi się pytać, niż zadufanego profesjonalisty z wybujałym ego.

Gość gość
Bashmi nie do końca masz rację ! Wielu ludzi konczy kursy i mało wiedzy z nich wynosi. Mam pacjentkę która właśnie trafiła do takiej terapeutki z Katowic, pod koniec zeszłego roku Nie będę wypisywał kto to i jak się nazywa . Bashmi wyobraź sobie że pacjentce ktora choruje na SM terapeutka powiedziała że gwarantuje ze wyleczy jej SM . Terapia miała wyglądać : 20 zabiegów w odstępach 2-3 dniowych +po przerwie miesięcznej kolejne 20 zabiegów w odstępach jak wyżej. A teraz kolejna rewelacja. Zgadnij gdzie były stawiane pijawki ? Nie zgadłabyś . Pośladki . Tak , pośladki. Pierwszy zabieg 8 pijawek ( ilość dobierana wg. wagi : 1 pijawka na 10kg ) Drugi zabieg 10 pijawek. Trzeci zabieg 12 pijawek. I na tym została terapia zakończona ponieważ pacjentka przeprowadziła się do Poznania. Dlatego jak czytam że ktos po kursie nie wie jaka jest różnica pomiędzy Verbaną a Medicinalis a swoją wiedzę opiera na tym co powiedział kolega który poddał się zabiegom to krew mnie zalewa. I właśnie dzięki takim terapeutom nasz branża jest postrzegana w taki a nie inny sposób. Bashmi nie broń więc takich osób ! Zastanów sie co robisz i co piszesz . Nie znasz mnie więc nie oceniaj. Jak na razie to ty tutaj uchodzisz za " zadufanego profesjonalistę z wybujałym ego" . Kilka osób juz ci zwracało uwagę. Dzieki taki Dorotom hirudoterapia wykonywana przez terapeutów ktorzy nie są lekarzami budzi wiele zastrzeżeń. Pacjenci nie chcą poddac się terapii u terapeuty dlatego że jest " życzliwym człowiekiem który sie uczy i nie boi pytać " . Uważam ze jeżeli Dorota ma braki w wiedzy powinna pytać czy dopytać osoby prowadzące kurs , a nie pytać na forum jednocześnie pokazując pacjentom swój nieprofesjonalizm i brak wiedzy. To się odbija niestety na wszystkich terapeutach !!! Z jednym się zgodzę , uczymy się całe życie , ale do cholery nie na forum !

Gość gość
Bashmi czy polecasz pania Zieleniewska z Warszawy?

Gość gość
Bashmi w której książce o pijawkach jest opis leczenia pijawkami cieśń nadgarstka

Gość gość
p. zieleniewska z warszawy to koleżanka pani bashmi :) więc z całą pewnością ją poleci :)

Gość Piotrko
Muszę przyznać rację gościowi.Wiem jak jest na kursach . Kursanci , zwłaszcza ci z U.P.( ale nie jest to reguła ) , którzy nie płacą ze swoich pieniążków za kursy, podchodzą do wykładów lekceważąco. Siedzą myśląc nie wiadomo o czym. Nie słuchają. Nie pytają . A później wychodzą z taką a nie inną wiedzą.

Gość Piotrko
Znam przypadek , świeży przypadek bo z zeszłego miesiąca , gdzie terapeutka lecząc trądzik postawiła 8 pijawek na twarzy , na policzkach młodej kobiety , która ma skłonność do bliznowca ... Terapeutka gwarantowała że "jad"lepszej pijawki hirudo medicinalis leczy bliznowca . Chyba pozostawię to bez komentarza...

Gość Piotrko
Sprawa prawdopodobnie trafi na wokadnę. Terapeutka nie prowadzi działalności gospodarczej o całej reszcie procedur takich jak sanepid, utylizacja , ubezpiecznie chyba nie muszę wspominać .

Gość Piotrko
W żadnej książce nie ma opisanego leczenia zespołu cieśni nadgarstka. To schorzenie nie jest skomplikowane w leczeniu. W tym przypadku schemat leczenia zawsze przebiega tak samo czyli pijawki stawiane są w bliskiej okolicy nadgarstka. Odradzam jednak wykonanie tego zabiegu przez osobę niedoświadczoną czy samemu sobie , ze względu na duże ryzyko powikłań (np. ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych )

Gość Piotrko
O pijawkach najlepiej przygotowanych do hirudoterapii możemy dyskutować długo. Prawda jest jednak taka, że zarówno pijawki z Euro Bionu jak i Bio Genu czy tez innych hodowli laboratoryjnych są tak samo przygotowane do terapii a stwierdzenie " najlepiej przygotowane do terapii " to hasło reklamowe , ktorego każdy hodowca może użyć . Należy pamiętać , że to tylko i wyłącznie hasło reklamowe a pijawki laboratoryjne bez względu na to z jakiej hodowli pochodzą posiadają te same hirudozwiązki i są tak samo dobre terapeutycznie. Oczywiście mam tutaj na myśli prawdziwe laboratoryjne hodowle pijawek przeznaczonych do terapii a nie dzikie hodowle np stawowe.

Gość Bashmi
Terapia pijawkowa w cieśni nadgarstka może przynieść czasowe zmniejszenie dolegliwości. Zwykle jednak konieczna jest interwencja chirurgiczna. --- Niestety nie znam pani Zieleniewskiej osobiście, ale słyszałam dużo dobrego o jej gabinecie od pacjentów. Jednak w Warszawie jest takich gabinetów zapewne dużo więcej, więc najlepiej pytać tych, co korzystają z takiej terapii. --- Jest dużo racji w tym co piszecie o niekompetencji niektórych terapeutów (czasem oszustów), ale nie wsadzałabym do jednego worka tych co pytają o różnice między gatunkami z tymi, którym brak często podstawowej wiedzy i zdrowego rozsądku. Pytanie Doroty69 odebrałam jako prośbę o podzielenie się doświadczeniami w pracy z Medicinalisem i Verbaną, a nie tak, że brak jej wiedzy teoretycznej. To przykre, że zdarzają się takie przypadki, jak te przez Was opisane. Sama miałam pacjentkę z SM i efekty terapii były bardzo interesujące, ale nigdy nie pokusiłabym się o stwierdzenie, że pijawki ją wyleczą. Dobry efekt osiągnęłam wykonując 4 zabiegi z użyciem tylko 4 pijawek, ale nie kładłam ich na pośladkach :) --- Z tego co się dowiedziałam, to pan z Gliwic, jak kilka innych firm w kraju, prowadzi dystrybucję, a nie hodowlę pijawek, a to duża różnica. Zaznaczam, że nie twierdzę, że to "złe" pijawki.

Gość xtrex
A no właśnie , firma z Gliwic nie prowadzi hodowli lecz dystrybucję pijawek czyli kupuje pijawki z laboratorium sprzedając je dalej :)

Gość xtrex
Bashmi z cieśnią nadgarstka to tak nie do końca jak piszesz. Mam kilka osób które nie chciały poddać się zabiegom chirurgicznym i skorzystały z terapii pijawkami z bardzo dobrym efektem. Tylko jedna wróciła do mnie po 8 miesiącach , gdzie dolegliwosci zniknęły. Reszta bardzo zadowolona z terapii.

Gość gość
Pijawki w Łodzi, ktos był?

Gość gość
Jak był??był u pijawki???chyba czy kupił pijawki w Łodzi