Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość -mama nastolatki-

Obniżka alimentów- jakie on ma szanse?

Polecane posty

Gość gość
zalosne jestescie, moj maz jest honorowy i wie ile dziecko kosztuje, ja dostaje 1500zł od 3 lat, sam tyle daje, a ja jeszcze z tego dla syna na konto odkladam

Gość -mama nastolatki-
,,gość Mój ojciec jest ławnikiem. Zapytam go co i jak i napiszę. " Byłabym ci wdzięczna. Ja faktury zbieram na takie większe wydatki, więc problemu nie mam z udokumentowaniem.

Gość -mama nastolatki-
ex-D.Bill On ma 41. W PL zawsze się zwalniał , gdy go komornik znalazł i pracował na czarno od następnego miesiąca. Stąd moje przypuszczenia,że w UK będzie robił tak samo. Tam mieszka 6 lat

Gość -mama nastolatki-
350 alimentów W miejscu pobytu dziecka, normalnie składasz. Skoro otrzymujesz to adres jego znasz.

Gość -mama nastolatki-
,,gość zalosne jestescie, moj maz jest honorowy i wie ile dziecko kosztuje, ja dostaje 1500zł od 3 lat, sam tyle daje, a ja jeszcze z tego dla syna na konto odkladam " My??????? Raczej nasi ex.

Gość gość
...

Gość gość
gdggdg

Gość gość
gdggdg

Gość -mama nastolatki-
,,gość Mój ojciec jest ławnikiem. Zapytam go co i jak i napiszę." Miło by było uzyskać jakąś cenną radę. i i ex-D.Bill On ma 41 lat. W PL pracował zwykle na czarno. Jak mu komornik siadł na wypłatę to na drugi miesiąc już nie dał rady nic ściągnąć, bo on się zwolnił. Myślę ,że w UK zrobiłby to samo, bo to jego stary numer. W UK mieszka od 6 lat. i i ,,350 alimentów A jak można podwyższyć alimenty, jeśli "tatuś" znajduje się za granicą?? Dokładnie w UK." Normalnie. Pozew wg miejsca zamieszkania dziecka. i i ,,gość zalosne jestescie " My czy nasi ex - mężowie?

Gość gość
gvtgcytdcyrdc

Gość gość
Obniżka alimentów z 300 zł w ogole nie wchodzi w grę, za tyle to się nawet psa nie utrzyma. natychmiast powinnaś wnieść o podwyżkę, pamiętaj o tym, że jak twoja córka skończy 18 lat, to nie będziesz jej mogła reprezentować w sądzie, a dla dzieciaka taka sytuacja jest bardzo stresująca. Przedstaw realne koszty utrzymania dziecka (łącznie z częścią czynszu, rachunków domowych, wakacjami, dentystą itd), przedstaw, ze ojciec ma możliwości zarobkowe, żyje na takim poziomie, przy którym bez trudu powinien płacić takie alimenty. A wysokość alimentów jest bardzo różna, wśród moich znajomych to co najmniej 700 zł jeśli ojciec biedny.

Gość -mama nastolatki-
Gdzie moje posty????????????? Przyznać się, kto je zjadł

Gość -mama nastolatki-
,,gość Mój ojciec jest ławnikiem. Zapytam go co i jak i napiszę. " l Dziękuję za chęć pomocy. Dowiedziałaś się czegoś?

Gość -mama nastolatki-
Posty się odnalazły ( jak widzę) , więc sorki za podwójne odpowiedzi na te same pytania.

Miesiąc temu miałam rozprawę w sądzie o alimenty przeciwko byłemu by płacił..On nie ma pracy,bo za ciężko robic mu,sędzia przyznała 400zł

Gość gość
Ja jutro mam rozprawę o podwyższenie alimentów na córke ..Troche sie stresuje . Chce uzyskac te 500 zł. z funduszu bo były nie płacił ..Jesli dostane będę miała spokój z sądami i oszczędzę sobie widoku byłego mężulka na kilka lat ..

Gość gość
"... Obniżka alimentów z 300 zł w ogole nie wchodzi w grę, za tyle to się nawet psa nie utrzyma..." psa może i się nie utrzyma, ale my w tym p*********m kraju to za tyle żyjemy, mąż stracił prace i był na zasiłku przedemerytalnym i płacili mu 680 zł, do tego mieliśmy jeszcze na utrzymaniu 2 uczących sie dzieci i policz sobie ile wypadło na osobę. A renciści mający rodzinę, gdzie rencistą zostali mając już dzieci, bo choroba nie pyta się czy może atakować. Także za 300 zł to w naszym kraju się tak żyje. A wynagrodzenia jak mają po 1 tys. - 1,2 tys. do tego dojeżdżanie i mając jeszcze rodzinę. Owszem jak ktoś dużo zarabia, ale w naszym p*********m kraju to część dużo zarabia a większa część wegetuje

Gość gość
Mój ojciec jest ławnikiem. Pytałam o Twoją sytuację. Nie ma szans by Ci obniżyć alimenty bo one i tak są b.niskie. Rzadko takie się ustanawia. Jak masz jakies konkretne pytania to pytaj.

Gość -mama nastolatki-
hiacyntek nie pracuje i dostał 400, mój pracuje i dobrze zarabia wg mnie i ma 300, a chce płacić 100 . Zwariował do reszty. ,,mój ojciec jest ławnikiem" Dziękuję ślicznie. Robię pozew o podwyżkę na 1500zł. Z racji tego,że nigdy nie interesował się dzieckiem to chcę jakieś 65% kosztów utrzymania. Dlaczego to ja mam latać z pracy do pracy, niech on też weźmie sobie drugi etat i zobaczy jak to fajnie jest.

Gość -mama nastolatki-
Koszty utrzymania: 1.Wyżywienie: a) śniadanie 2 zł b) drugie śniadanie 3 zł c) w szkole: mleko (na zmianę z kakao, czekoladą, herbatą, kawą)+ drożdżówka ( na zmianę: baton, pączek, czekolada) 4 zł d) obiad 7 zł e) podwieczorek 2 zł f) napój,sok 3 zł Daje nam to 21 zł dziennie, czyli 630 zł miesięcznie. 2. Środki higieniczne i czystości: a)mydło, mydło w płynie, tonic= 10 zł b)pasta do zębów = 8zł c)szczoteczka do zębów=7zł d)żel lub płyn do kąpieli 10zł e)szampon do włosów 7 zł f) odżywka do włosów 8zł g)żel,lakier do włosów 7 zł h)płyn do higieny intymnej 10 zł i)dezodorant, kulka pod pachy 20 zł j)balsam do ciała 10 zł k) krem do rąk, twarzy 15 zł l) podpaski, tampony,wkładki 10 zł ł)papier toaletowy 5 zł m)chusteczki,waciki 3 zł n) środki czystości typu domestos,cif,płyn do podłóg, proszek do prania,płyny do płukania itp 30 zł Daje nam to kwotę miesięcznie 160zł

Gość -mama nastolatki-
3)Wydatki szkolne: a) wyprawka szkolna 1300 zł:12 mcy= 108,33 b)czesne w szkole 500,00 c)pomoce dydaktyczne, lektury= 20zł d)imprezy szkolne,wyjścia do kina, teatru,składki klasowe= 20 zł e)korepetycje 35 zł f) wycieczki szkolne 600,00: 12= 50 zł Mamy więc miesięcznie 733,33 4) Kultura i rozrywka (książki ,płyty,kino i inne wyjścia)=100 zł 5)Medycyna a) zakup okularów (koszt ostatnio zakupionych) 359zł: 2 lata= 14,96 b)leki 100,00: 12 mcy: 8,33 c) wizyty u lekarza 300 zł: 12 mcy= 25 zł Daje to 48,29 6)Odzież rocznie wyszła 1085,00, miesięcznie więc 90,42 7)Kurtki miesięcznie wyszły 16,67 8) Bielizna miesięcznie 48 zł 9) Obuwie rocznie 425,00: 12 mcy= 35,42 10) Usługi (fotograf,fryzjer itp 30 zł na kwartał= 10 zł 11) Inne: a) doładowanie telefonu 25 zł b) internet 30 zł Kolejne 55 zł jest. 12) Wakacje letnie ( skromnie licząc ) 1500,00: 12 mcy=125 zł 13) Opłaty mieszkaniowe 200zł 14) Wydatki długookresowe (sprzęt komputerowy, rower,rolki, remont pokoju,wyposażenie pokoju) miesięcznie wyszło 87,22 Razem koszt miesięczny utrzymania to 2339,35 a i tak nie wszystko liczone. To ja teraz chcę płacić 300, a on resztę, jak taki cwany.

Gość -mama nastolatki-
jakich się powinnam domagać?

Gość gość
wg twoich oblicze jak moja 4-latka beidze w wieku twojej corki to nie beidze mnie stac n ajej utrzymanie bo jej koszty utrzymania przewyzszala o 50% moich zarobków niektore ceny mnie rpzerazaja wakacje letnie 1500zł?????????? jeszce dopisala skromnie liczac za 1500zl to cale rodziny jezdza a nie 1 osoba kobiete nie przesadzaj az tak wycieczki szkole 600zł na rok? to ile tych wycieczek w jakiej cenie- no ludzie bielizna miesiecznie 48? co miesiac tyle majtek potrzebuje?

Gość Mój ojciec jest ławnikiem
1500 to dobra kwota. Musisz dać więcej bo sąd i tak da trochę mniej. Nie wiem czy masz tam opisane opłaty szkolne np pzu,klasowe, szkolne wycieczki itp. I nie zauważyłam leków. Nawet witaminy to z 30zl na miesiąc kosztują. Bardzo dobrze robisz!

Gość Mój ojciec jest ławnikiem
A w sądzie powiedz, że tyle lat płaciłaś 80% utrzymania dziecka więc kwota wg Ciebie jest adekwatna do ponoszonych kosztów. A tym ile mąz zarabia się nie martw. Nawet jak by nic nie zarabiał to sądu nie obchodzi, jest zdrowy, sprawny to moze isc do pracy

Gość gość
mama nastolatki a czy twoj byly bedzie na rozprawie sadowej? bo jak tak to sam siebie pograzy.....niby nie ma 300zl na dziecko a skad wezmie na podroz? ciekawe czy bedzie mial prawnika bo to tez kosztuje a niby taki biedny.Ktos pisal ze 48zl na bielizne to duzo hmmm dla jednych duzo dla drugich malo.Moim zdaniem dzieci ubrane powinny byc na takim samym poziomie.Jak byly wparuje na rozprawe w markowych ciuchach to tez bedzie na wasza kozysc.... 100zl alimentow to ja15lat temu dostawalam od ojca plus zawsze jeszcze sam od siebie mi dawal

Gość gość
jak byly wyskoczy z tymi kosztami zwiazanymi z urzymaniem samochodu to ty powiedz ze on prawa jady nie ma i te pieniadze spokojnie moze przeznaczyc na dziecko:P a te domy z ogrodkami to przewaznie "mieszkania socjalne" i rzeczywiscie jedne z tanszych

Gość -mama nastolatki-
,,wakacje letnie 1500zł?????????? jeszce dopisala skromnie liczac" Skromnie, bo nigdzie nie znajdziesz tańszych koloni , czy obozu. ,,wycieczki szkole 600zł na rok? to ile tych wycieczek w jakiej cenie- no ludzie" Na początku roku była do Wrocławia 450 zł, potem 250 zł grzybobranie. W zimie był wyjazd na narty ponad 1000 zł , ale ona nie była. Teraz jest wyjazd do Krakowa 200 zł i zielona szkoła 370 zł.Też nie jedzie. ,,bielizna miesiecznie 48? co miesiac tyle majtek potrzebuje?" Policzyłam : majtki 3X5,00 skarpetki 3x3,00 rajstopy 3x3,00 stanik 15,00 ,,Mój ojciec jest ławnikiem 1500 to dobra kwota. Musisz dać więcej bo sąd i tak da trochę mniej. " Ile da, tyle da, ale 100, czy 300zł to kpina. Mógł dawać te 300 i siedzieć cicho. A nie pieprzyć głupoty,że on mnie nie będzie utrzymywał. ,,mama nastolatki a czy twoj byly bedzie na rozprawie sadowej? " Nie wiem. Ja nigdy nie podwyższałam, bo żyłam własnym życiem i nie chciałam go oglądać. Ale skoro wystąpił o obniżkę to sam jest sobie winny. ,,100zl alimentow to ja15lat temu dostawalam od ojca plus zawsze jeszcze sam od siebie mi dawal" Ja 15 lat temu to właśnie te 300 dostałam ,,jak byly wyskoczy z tymi kosztami zwiazanymi z urzymaniem samochodu to ty powiedz ze on prawa jady nie ma i te pieniadze spokojnie moze przeznaczyc na dzieckojezyk. a te domy z ogrodkami to przewaznie "mieszkania socjalne" i rzeczywiscie jedne z tanszych " Z tymi jego kosztami sobie poradzę, nagrałam wszystko. Skoro wlicza w to utrzymanie swojej kobiety i jej dzieci (23,27,31 lat) to ich dochody też niech wlicza. Bo jak to powiedział: ,,traktuję je jak własne".

Gość -mama nastolatki-
I owszem zgadzam się,że dziecko może kosztować mniej. Może nie pójść na pizzę, do kina, pojechać na wycieczkę, na wakacje,nie chodzić do fryzjera.Może nie mieć nawet własnego pokoju. Zamiast się uczyć może równie dobrze zakończyć edukację na gimnazjum. Ale to nie o to chodzi. Ja zawsze chciałam jak najlepiej i utrzymywałam na takim poziomie,na jaki mnie było stać. Od niego wymagałam tylko tych 300 zł. I tak by było nadal, gdyby nie wystąpił o obniżkę. On zmienił reguły tej gry.