Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślicznabuzia

Termin na luty 2014 :) Zapraszam świeżutkie ciężarówki

Polecane posty

juz spakowane do szpitala?! nie no, mi tu tesciowa trajkocze, ze za wczesnie na wozek, lozeczko i meble, a tymczasem sa dziewczyny spakowane do szpitala! chyba sie zalamie, to jeszcze bardziej mnie zalamuje, ze nic nie mam:( a co do spraw lozkowych...z samym seksem sie wstrzymujemy ( mialam bakterie, wiec wole nie ryzykowac). To moje pierwsze dziecko, wiec moze troche przezywam, no ale zaspakajamy swe potrzeby w inny sposob ( jesli wiecie o czym mowie:P) i tez jest baaaardzo przyjemnie! nie musze sie wtedy martwic, ze cos moge nieumyslnie zrobic dziecku. Wy tez macie wieksza ochote w ciazy na zblizenia? Ja siebie wrecz nie poznaje czasami:P

Gość Sarenka 11
My planujemy zakup wózka JEDO FYN. Któraś o niego pytała. Orientowałam się trochę w tym temacie i naprawdę ma bardzo dobre opinie. Z resztą moja 9 miesięczna chrześnica użytkuje taki, tylko akurat model bartatina na wahaczach. Jej rodzice są bardzo zadowoleni. Fajnie się prowadzi, ma duuużą gondolę, regulowaną rączkę, dużo fajnych opcji i naprawdę jak na taki sprzęt dobrą cenę. My zakupimy FYN bo zależy Nam na skrętnych przednich kołach. Jeśli chodzi o wyprawkę, to poza kilkoma ciuszkami, które główni dostaliśmy od kolegi nie mamy jeszcze nic. Aha znalazłam w aptece promocję dwóch 500ml butelek oilatum emulsji do kąpieli w cenie jednej, więc to należy do mojej wyprawki. Do reszty się zbieramy. Pare rzeczy mamy wypatrzonych np na allegro i może już niedługo przyjdzie ten czas na zakupy. Tym bardziej, że trzeba to jakoś porozkładać w czasie, bo jednak w grudniu święta, a wtedy będą wydatki... U mnie w szpitalu nie ma wcale znieczuleń. Nie stosują i już, więc problem jest z głowy:) W sumie planuję rodzić w innym szpitalu, 60km dalej, ale jak będzie nigdy nie wiadomo.

Elektroniczna niania-musze zakupic bo z naszego pokoju do kuchni jest kawalek,poza tym mieszkamy na wsi a tu jest zawsze cos do zroienia wiec beZ nianki sie nie obejdzie. MarthaSt jaka nianie polecasz? Torbe mam spakowana juz od dluzszego czasu,jak pisalam wczesniej moja znjoma urodzila 1,5miesiaca wczesniej wiec wole byc przygotowana na kazda ewentualnosc /odpukac oczywiscie/ Sex..Hm ja ani w pierwszej ani w teraz ciazy nie mam ochoty,poza tym przez ten twardniejacy ciagle brzuch wole nie ryzykowac. W koncu sex to przyjemnosc przyjemnosc to orgazm a orgazm to skurcze,tak to sobie wymyslilam,a co!;) Chociaz mam nadzieje ze nie dotrwam do tego 40 tyg wiec mam zamiar po 38 tyg dac sie poniesc chwili;) Swoja droga mi lekarz powiedzial ze od 8miesiaca sex bee bo moze,nie musi ale moze wywolac wczesniejszy porod.. Ciekawe,niektore kobiety maja wieksze libido niz przed ciaza,a niektore o wiele mniejsze.. U mnie wyprawka juz praktycznie skompletowana,brakuje tylko kremu do dzioba i emolientow:)

Gość Mogliszka
Martha witaj !:) Tez mam problemy z tarczyca, tyle ze od samego poczatku ciazy. Miałam bardzo wysokie tsh...ale normuje to cały czas tabletkami.Biore euterytox czy jakos tak 75.Daj znac ile Ci wyjdzie tsh.Ja kolejna kontrole tsh mam w pon i juz mnie nosi, co ona wykaze. Niby wszystkie testy genetyczne i badania wyszły bardzo dobrze i maleńka jest zdrowa ale zobaczymy po poodzie .A na poczatku ciazy miałas dobre tsh?Bo generalnie najgorzej jest, jesli jest niedoczynnos na poczatku ciazy, bo malenstwo nie ma wtedy jeszcze swojej tarczycy i dotkliwie odczuwa brak hormonów.Wierze,ze bedzie u Ciebie ok:) Jesli chodzi o te całe rozki, to uwazam ,ze cudem nad cudami sa te usztywniane z wkładem z gabki. Moja Amelka szybko sie w nich uspokajała. Miałam tez taki inny, bez gabkowego wkładu i własciwie nie był uzywany, moze czasem do nakryciai tyle.Polecam sztywne rozki!:) Widze,ze został poruszony temat "elektro-niani" Jesli macie duze mieszkanie albo dom to bardzo sie przydaje. Przy pierwszej córeczce nie miałam,bo nie było potrzeby ale teraz nie wyobrażam sobie, ze wielkim domu bym jej nie miała.KUPIE NA 100%:).... A co do pieszczot...ehhh Mi strasznie tego brakuje. Ja nie mam z tym problemu ale maz wyraznie go ma, mimo,ze sie nie przyznaje.A jeszcze jak wspomne w ciagu dnia,ze brzuch mi twardnieje, to juz całkiem moge zapomniec o miłym wieczorze.Mimi,ze powtarzam,ze lekarz pozwala a nawet zacheca do sexu, bo przeciez to czysta endorfina dla malenstwa...no ale moge sobie pogadac:( Zreszta nie jestem specjalnie zdziwiona, przy pierwszej córeczce było identycznie, tyle,ze wtedy przez te jego uniki okropnie spadła mi samoocena i miałam problemy....teraz wiem,ze on zwyczajnie TAK MA mimo,ze nie jest to miłe...bo mi sie chce, a listonosz to niestety saruszek ...hehe;-);-)Miłego dnia kobietki;-)

Gość Agnieszka2607
Mogliszka, ja przed ciążą zawsze miałam bardzo niskie tsh z tarczycą zmagam się długo. Tak samo w ciąży miałam niskie tsh i dostałam dawkę 50 euthyroxu, potem połowę 75, a teraz w pon sr i piąt biorę całą 50, a we wszystkie inne dni 75 na pół. Odkąd jestem w ciąży wizytę u endokrynologa mam co miesiąc i z każdym miesiącem podwyższa mi się tsh więc jest dobrze jak to mówi moja endo :)

Gość Agnieszka2607
co do seksu to ja mam ochotę, ale czasem mnie coś hamuje mimo, że wsio przebiega dobrze. do 6 miesiąca uprawialiśmy seks, a teraz jakoś się boję :)

Gość MarthaSt
Mogliszka, dzięki za informację w sprawie tarczycy. TSH miałam 4.40 robiłoam pierwszy raz, nigdy z tarczycą nie miałam problemów ani normalnie ani w poprzednich ciążach.Żeby wykluczyć Haszimoto, lekarz dał mi skierowanie na diagnostykę antyTPO i antyTG ja w tym zielona jestem totalnie. Nianie mam taką niania-elektroniczna-video-2-4-dzien-noc-i3696554886.html i daje radę, działa bez problemów. Właśnie zrobiłam piniatę na urodziny syna, miala być gwiazda śmierci ale podobne to zupelnie do niczego :P mam nadzieję, że tort będzie bardziej podobny ;)

Gość Mogliszka
No to sporo ale po lekach raz,dwa i spadnie . Mi na poczatku szalało ponad 6, a teraz to juz roznie.Musimy tego teraz pilnowac,bo statystycznie kobiety z niedoczynnoscia, czyli MY;) sa w duzym stopniu narazone na porod przedwczesny i nie ma sie co dziwic, przeciez to huśtawka hormonalna.Sama poznałam ostatnio dziewczyne z niedoczynnoscia. Urodziła w 7 mc ale synka ma zdrowego:)Moj lekarz tez mi cały czas powtarza aby od 7 mc byc naszykowana i powiem Ci szczerze,ze tak sie nastawiłam ale za to jak dotrwam to zalicze mega pozytywne zaskoczenie:):):) .Moj endokrynolog kazał mi miedzy innymi, dziennie zjadac garsc orzechów, no i rybki oczywiscie.Dobrze bedzie zobaczysz:) Tylko nie wolno sie denerwowac, bo to tez wpływa na poziom tsh

Gość kasiunia252
Cześć Dziewczyny! Pojawiłam się tu jakiś czas temu.... i zniknęłam (nie pisałam ale systematycznie czytam):) W ramach przypomnienia - mam na imię Kasia,jestem z Łodzi, mam 31 lat, to moja pierwsza ciąża, nasza Dziewczynka jest z nami od 28 tygodni:) Wtedy niestety trafiłam do szpitala ze skracającą się szyjką macicy. Tym sposobem od 5 tygodni leżę plackiem (na szczęście w domu) i mam założony pessar. Przeżyłam bardzo trudne chwile, bojąc się, że coś złego może sie stać mojej maleńkiej Dziewczynce. Przemyślałam jednak wszystko, postanowiłam się nie zadręczać tylko dzielnie znosić wszystko i wytrwać do planowanego terminu - 9.02.2014 Leżenie nie jest łatwe ale mam wspaniałego męża. Na szczęście ma biuro domowe więc jest ze mną, podaje jedzonko, przytula i sprawia, że czuję sie bezpiecznie. Niestety w przyszłym tygodniu wyjeżdża w delegację i będę sama :( Co do wyprawki - to nie mamy zupełnie nic..... Podobnie jak pisała poprzedniczka mam upatrzonych kilka rzeczy na allegro, czytam opinie o produktach, porównuję (obecnie wózki). Obecnie mąż przygotowuje się do remontu pokoju, który bedzie przeznaczony dla Dzidziusia. Wiem już, że mebelki chcę, białe i mam wizję wnętrza ale wszystko trzeba kiedyś kupić.... tylko kiedy. Mam taki cichy plan, że kiedyś w drodze od pani doktor wyskoczymy z mężem do jakiegoś sklepu, gdzie można kupić wszystko dla dziecka, to poszaleję... Jeśli chodzi o sex - to oczywiste jest, że mamy szlaban:( Strasznie mi źle z tego powodu,mąż mówi, że wytrzymamy, zawsze mieliśmy temperament......, który w ciąży nam dodatkowo niezwykle podskoczył :) Jakoś jednak dajemy radę marząc o tym, co jeszcze przed nami..... Pozdrawiam WAS wszystkie, bardzo miło mi tu zaglądać, postaram się już nie znikać :) :) :)

Sarenka 11, moja kuzynka ma wozek Jedo Fyn i jest mega zadowolona! Sama mialam okazje prowadzic wozek i przyznam, ze jest leciutki i wygodny. Chyba sama go kupie:) ale poki co jutro ruszam do smyka poogladac wozeczki, bede mogla tam je przetestowac:)

Faktycznie ruch na forum spory;D jak wieczorem uzupelniam całodzienne braki, to jest co czytać;) Jeśli chodzi o wózek Jedo Fyn - nam też polecano go w sklepie i faktycznie braliśmy go również pod uwagę. Ma wszystkie funkcje jakich szukałam, dobrze się prowadzi. Jednak wybiorę raczej Tako City Move, bo po prostu bardziej mi się podoba:) Co do seksu - ciąża nie wpłynęła jakoś znacząco na moje libido. Wszędzie czytam, że drugi trymestr to szaleństwo i wielka ochota na seks. U mnie ochota jest chyba mniejsza niż przed ciążą. Może to siedzi w głowie, bo jednak pewne mam obawy, że zaszkodzę dziecku (może nie bezpośrednio, ale np. powodując skurcze, albo przedwczesny poród)...choć lekarz mówi, że można śmiało szaleć. Tak czy inaczej częściej zbliżenia wyglądają u mnie bardziej delikatnie, podobnie jak u iwci:)klasyk rzadziej. Dziewczyny a jak z Waszymi miejscami intymnymi? ja jestem cały czas lekko spuchnięta. Jest inaczej jak przed ciążą... To raczej normalne, ale stanowczo wole stan sprzed ciąży:) Trudno się ogolić normalnie, a z czasem będzie jeszcze gorzej. Jeszcze apropo seksu - czy to prawda czy mit, że sperma wywołuje poród? Bo wiem, że żeby juz wywołac poród wskazane jest dużo seksu, tylko nie wiem czy chodzi o spermę czy skurcze macicy. Z innej bajki- Nadzieja_81- też czytałam arabską żonę - dobra książka. Jest ponoć druga część o córce gł. bohaterki - arabska córka. Najbardziej utkwiło mi w głowie jak ten jej mąż bzykał siostrę, smarując ją jakimś łojem czy oliwą;/brrr.... Jeśli chodzi o pakowanie do szpitala, to myślę, że mamy jeszcze na to trochę czasu. Aż mnie zdziwiło, że niektóre z nas już spakowane:) ale fakt faktem lepiej byc przygotowanym zawczasu - to nigdy nie zaszkodzi. Ja póki co nie mam większych obaw o Dzidziusia. Aż sie sama dziwię, że jestem nastawiona tylko pozytywnie;) tym bardziej, że tyle walczylismy o Dzidziusia i myślałam, że jak już będzie, to będę schizować. Na poczatku ciąży faktycznie odliczalam każdy dzień żeby tylko minął ten 1 trym., a teraz już podchodzę spokojnie. Musi być dobrze:) Cud, że udało się zajść w ciążę i cieszę sie tym faktem każdym dniem, bez niepotrzebnego zadręczania na zapas.

Dark_paradise, sperma raczej nie wywola porodu:) chodzi tu zapewne o sam ruch zwiazany z seksem. tak jak zaleca sie kobietom w ciazy skakanie na pilce czy tez jazde po dolkach:) w czasie, kiedy termin porodu sie przesuwa, wtedy warto pomyslec o intensywnym seksie;P

hej Dziewczynki moje jesienne psychozy juz sie chyba przeniosly na innych ludzi bo ja czuje sie swietnie :) 3 wheeler travel system Metro Gold -to nasz wozek- jesli ktoras z Was chce zobaczyc to prosze skopiowac w google :)) jest super wygodny i bardzo stabilny. juz od wrzesnia stoi dumnie w pokoju dla dzidzi :)- kupilismy bardzo wczesnie bo byl w super promocji. moja torba szpitalna jest juz spakowana- ale to ze wzgledu na to ze polozna mi tak poradzila podczas mojego naglego pobytu w szpitalu. dokupilam tetrowki- mam w posiadaniu 12-powinno starczyc :) maz zdecydowal ze trzeba wszystko kupic wczesniej ze wzgledu na to ze ida swieta z ktorymi wiaza sie kolejne wydatki... a styczen chcemy poswiecic naszej corci i odpoczynkowi :) bedzie zimno wiec nie bedzie nam sie nawet chcialo latac po wszystkich sklepach :/ nianie elektroniczna mamy zachowana po corce- sprawdzilam i po 2 latach odpoczynku dziala swietnie :) uzywalismy ja przez rok ze wzgledu na pietrowy dom. w wolnej chwili zrobie liste wszystkiego co posiadam-moze sie komus przyda :)

Kasiunia witamy na forum ;) Ja również jestem z Łodzi ;) Wiesz już gdzie chcesz rodzić?? Może będzie nam dane się spotkać?? ;) Co do sexu, u nas jest różnie ale generalnie myślę, że mój Mąż nie może narzekać na częstotliwość choć ostatnio jest rzadziej ale to chyba ze względu na to, że wyskoczyły mi hemoroidy i mnie wszystko boli :( Masakra jakaś... Tak a propo, może macie jakieś domowe sposoby na nie?? Smaruje maścią ale szczerze mówiąc nie widzę poprawy :( Wizytę mamy 20 listopada, jak nie znikną to może "ginka" coś przepisze. Jeśli chodzi o torbę to też myślę, że należy jeszcze poczekać chociaż dziewczęta, które walczą z tarczycą i mogą wcześniej rodzić to lepiej żeby były przyszykowane ;) Wczoraj byłam załatwić sprawy w Urzędzie i przechodziłam obok sklepu Pentelka, mają tam ciuchy do karmienia, bardzo fajne bluzki, sukienki, wzięłam wizytówkę i na allegro też można u nich kupić, jakościowo też dobrze wykonane bo na chwilkę weszłam zobaczyć co tam ciekawego, dla dzieci też coś się znajdzie, pościel, czapeczki i inne rzeczy także jakbyście potrzebowały to polecam!!! ;) Spokojnej nocy życzę i do jutra!!!! ;)

Ja na te nieszczesne hdmoroidy przy pierwszej ciazy stosowalam czopki hemorectal. Malo przyjemne ale bardzo mi pomogly!! Polecam! Mozna stosowac w trakcie i po ciazy. Co do sexu drogie Panie- moje libido spadlo do zera... :( na sama mysl az mnie skreca ://moj biedny maz :(((

Gość gość
cześć dziewczyny ja miałam termin LUTY 2013 pamietam jak z pozostalymi dziewczynami wspierałyśmy sie na tym forum a teraz moja corcia już kończy 9 miesięcy . Nie wiadomo kiedy to minęło. ja także miałam skracającą się szyjkę jak niketóre tu z was, 3 razy lezałam w szpitalu bo dzieciatko sie juz chciało pchać na ten świat a było o wiele za wczesnie. przeleżałam wiele tygodni , a od 35 wkoncu wstałam i dawałam czadu po sklepach. dzieciatko moje urodziło sie po terminie i był to poród wywoływany . Pamietam jak pisałam ta tym forum o strachu , porodzie itp... nie było źle , rodziłam 2,5 godziny ( to moje pierwsze dziecko) bolało ale nie mocno , a bóle parte juz sa o wiele słabsze życze wam wszystkim powodzenia !!!

Gość kasiunia252
Cześć Dziewczyny! - Zgredzio1988 - miło, że Ty też jesteś z Łodzi - może podpowiesz mi które sklepy z dziecinnymi gadżetami warto odwiedzić, a których unikać. Co do porodu to jeszcze nie wiem. Na początku ciąży myślałam, ze będzie to Medor, dotarły do mnie jednak bardzo negatywne opinie o tym miejscu, istotny jest też fakt, że w razie komplikacji nie zapewniają pomocy dziecku tylko przewożą do innego szpitala. Podczas problemów z szyjką byłam w szpitalu Rydygiera i tam może nie jest super pięknie i komfortowo ale wydawało mi się jakoś przyjaźnie, Dziewczyny, które tam leżały z kolejną ciążą zachwalały porody tam..... Ja chyba jednak zdecyduję się na Salve, z moich bliskich rodziły tam 2 dziewczyny i wiem, że nie opowiadają "bajek" tylko mogę liczyć na wiarygodne informacje. Czas goni, ewentualna wizyta kwalifikacyjna odbywa się tam od 32 tygodnia więc musimy decydować.... Gościu - cieszę się, że tak Ci sie pięknie udało z donoszeniem i porodem :) Moja pani gin też mówi, że po 36 zacznę "latać", donosimy do terminu i będzie dobrze. Mam nadzieję, że tak będzie :) Miłego dnia wszystkim :) P.S Jak tak czytam składy Waszych wyprawek, to wpadam w kompleksy - my jeszcze nic nie mamy....

Gość Agnieszka2607
Małamaja czekamy na listę ! :)

Hej dziewczynki:) W spermie sa jakies hormony ktore wplywaja na skurcze,a najbardziej wplywa orgazm bo uwalnia sie wtedy oksytocyna,ktora w wersji chemicznej podaja do wywolania porodu:) Ale nie na wszystkich dziala chociaz jst polecana jako naturalny sposob wywolywania porodu:) Kurcze ja tez jestem spuchnieta"tam na dole" szczegolnie po prawej stronie,tam gdzie bylam juz cieta podczas pierwszego porodu,wydaje mi sie ze jestem tam mega wielka ;p

Kasiunia ja w zeszłym roku byłam od samego początku do samego końca przy porodzie mojego Siostrzeńca i powiem Ci tak: nie miałyśmy nikogo znajomego tam, nikogo też nie opłaciłyśmy a moja Siostra (no bo ja nie mogę zbyt wiele powiedzieć, tylko towarzyszyłam ) ale jest zadowolona i bardzo sobie zachwala. Rozmawiałam ze swoją gin o myślałam jeszcze o Madurowiczu ( Ona tam pracuje również ale tylko 1 dzień w tyg ) i powiedziała, że wiele jej pacjentek rodzi w Medeor, poza Sis rodziły tam jeszcze dwie koleżanki i też nie słyszałam żeby narzekały, no ale w sumie ile osób tyle wrażeń i odmiennych komentarzy także same musimy przemyśleć i zdecydować. No i do Medeor można zgłosić się od 36 tygodnia na kwalifikację, fakt jest tak jak pisałaś, że nie mają specjalistycznego sprzętu... A salve ma?? Orientowałaś się może już ile kosztuje tam poród?? Co do sklepów w Łodzi... hmmm.... powiem tak, na razie większość rzeczy mamy takich, które dostaliśmy od znajomych i też musimy wybrać się na zakupy tych brakujących ale jeśli chodzi o ciuszki to możesz jechać do TESCO, tam mają jakościowo całkiem niezłe i nie niszczą się tak szybko po praniu, podobno sporo i tanich akcesoriów jest w Pepco, ja też szukam na allegro i żeby było z Łodzi, jest hurtownia Słoń na Pojezierskiej, tam mój Mąż kupił mi tego rogala, jeszcze znalazłam jedną na Milionowej bo chciałam tam kupić butelki Avent z tym, że jak się kupuje poprzez allegro z wysyłką to tańsze są produkty bo jakby się chciało jechać i bezpośrednio zrobić tam zakupy to niestety ceny się różnią od tych na allegro :( A wózek już masz?? Bo też znalazłam hurtownię w Łodzi, gdzie są fajne wózki i można np za 850 zł kupić 3 funkcyjny, mnie się on bardzo podobał. My w końcu dostaliśmy wózek i nie kupowaliśmy ale jakby co to podeślę Ci linka jakbyś chciała ;) Dziewczyny podeślę Wam listę, którą ja sobie zrobiłam, jakiś czas temu na forum tutaj, któraś wrzuciła, ja ją skopiowałam, zmodyfikowałam i teraz odhaczam co mamy, jakbyście miały jakieś uwagi, porady to modyfikacje oczywiście mile widziane ;) Miłego dzionka!!!!

Wyprawka dla Maluszka  Na spacer wózek śpiworek do wózka torba na drobiazgi folia przeciwdeszczowa do wózka prześcieradełko do wózka parasolka do wózka fotelik samochodowy xxx łóżeczko materacyk do łóżeczka karuzela do łóżeczka kołderka + poduszka pościel do łóżeczka (kołderka + podusia) ochraniacz na szczebelki prześcieradło do łóżeczka przewijak podkłady na przewijak cienki kocyk grubszy kocyk rożek usztywniany podkłady ceratkowe do przewijania poza domem xxx Kąpiel i pielęgnacja wanienka (102 cm) leżaczek do kąpieli ?? termomentr kąpielowy bawełnane/frote myjki do mycia okrycie po kąpieli (100 x 100 cm) ręcznik 2 szt. mydełko natluszczające szamponik płatki kosmetyczne i gaziki do przemywania oczek i krocza patyczki do uszu z ogranicznikiem?? /// waciki kosmetyczne nasączone wodą oliwka pielęgnacyjna do ciałka krem do buzi natłuszczający sudocrem alantan zasypka sól fizjologiczna do przemywania oczek w ampułkach rumianek do kąpieli, przemywania pupci maść nagietkowa - pierwsza pomoc na wysypki gruszka do odciągania flegmy z noska zestaw kosmetyczny (nożyczki, obcążki) szczoteczka do włosków termometr elektroniczny szczoteczka do dziąsełek chusteczki wilgotne gaziki do pępuszka z spirytusem proszek do prania płyn do prania xxx Karmienie butelki 2 szt. Poj. 150 ml butelki 2 szt. Poj. 250 ml smoczki 4 szt. (antykolkowe, anatomiczne) szczotka do mycia butelki i smoczków podgrzewacz do butelek sterylizator do wyparzania smoczków i butelek termoopakowanie na butle xxx pieluszki pielucha tetrowa biała 10 szt. pielucha tetrowa kolorowa 2 szt. pielucha flanelowa 2 szt. pieluszki pampersy xxx Ubranka kombinezon zimowy ciepła czapeczka zimowa Ciuszki w rozmiarze 56 body długi rękaw 5 szt. śpiochy 2 szt. pajacyk 2 szt. kaftaniki 2 szt. półśpiochy 2 szt. czapeczka bawełniana cieńka 2 szt. rękawiczki niedrabki 2 szt. skarpetusie 2 szt. Ciuszki w rozmiarze 62 body długi rękaw 5 szt body krótki rekaw 2 szt. śpiochy 5 szt. pajacyk 2 szt. kaftaniki 3 szt. półśpiochy 3 szt. sweterek wiosenna czapeczka kombinezon wiosenny dresik skarpeteczki frotte/bawełnianie śliniaczek xxx Dla mamy wkładki laktacyjne laktator - po porodzie nie wiadomo ile pokarmu koszula do karmienia 2 szt. majtki poporodowe siatkowe 2 - 3 szt. podkłady poporodowe biustonosz do karmienia 2 szt.

Wyprawka do szpitala Dowód osobisty, książeczka ubezpieczeniowa z aktualną pieczątką Dokumentacja medyczna – karta przebiegu ciąży, wyniki ostatnich badań oraz dokument potwierdzający Twoją grupę krwi. Na sam poród : duże t-shirty lub bawełniana koszulka (dowiedz się w szpitalu w którym planujesz poród czy nie dostaniesz jednorazowej koszulki porodowej) , skarpetki,. Kosmetyki : Zabierz to, czego zazwyczaj używasz w domu, ale w okrojonej wersji - tylko niezbędne rzeczy: ręczniki, mydło, szampon, dezodorant, krem, szczoteczkę i pastę do zębów, szczotkę i coś do spięcia włosów. Warto mieć przy sobie także podstawowe kosmetyki upiększające, takie jak puder, tusz do rzęs, pomadka. To, że jesteś matką, w niczym nie zmienia faktu bycia kobietą. Na pewno poczujesz się lepiej, gdy wychodząc ze szpitala będziesz ładnie wyglądać. 2-3 miękkie ręczniki, szlafrok Torba na brudne rzeczy Odzież : • dwie lub trzy koszule nocne, najlepiej z krótkim rękawem, gdyż długi będzie przeszkadzał przy ewentualnym podawaniu kroplówki, rozpinane z przodu, co ułatwi Ci później karmienie dziecka • szlafrok • specjalny biustonosz do karmienia • specjalne siatkowe majtki, które po porodzie podtrzymują opatrunki, jednocześnie nie tamując przepływu powietrza • podkłady poporodowe (takie bardo duże i chłonne podpaski) • luźne wygodne skarpety • wygodne, nie śliskie kapcie do chodzenia po szpitalu • gumowe klapki pod prysznic Inne przydatne rzeczy : Kolorowe gazety, fachowe poradniki, ulubiona książka, odtwarzacz mp3, laptop - to może Ci się przydać np. w przerwie między jednym karmieniem a drugim. Pamiętaj, że Twoje maleństwo przerwy te wykorzystuje na sen, a Ty w tym czasie możesz trochę się nudzić. Zabierz także notes i coś do pisania. Może spiszesz wspomnienia z porodu... Tutaj może nie koniecznie się z tym zgadzam bo jak Dzidzia będzie spała to myślę, że my razem z nią ale zostawię to, może któraś jednak będzie chciała wziąć sobie coś z tych rzeczy ;) Dla dziecka Ubranka: będziesz potrzebować kilka kaftaników lub body, kilka par śpioszków, 1-2 pajacyki bawełniane, Warto zabrać także czapeczkę i skarpetki, przydadzą się tzw. rękawiczki niedrapki oraz kocyk lub rożek. Pamietaj o ubranku do przewiezienia dziecka ze szpitala do domu – odpowiednio do pory roku. Kosmetyki: mydło dla niemowląt, ręcznik, oliwka, krem przeciw odparzeniom i/lub puder, a także mokre chusteczki do wycierania pupy. (liste kosmetyków potwierdź w szpitalu bo w niektórych nie przynosi się własnych) Pieluszki: w szpitalu musisz mieć własne, najlepiej jednorazowe. Przyda Ci się z pewnością także kilka pieluch tetrowych, chociażby do podłożenia dziecku pod główkę, czy do położenia na ramieniu przy odbijaniu maluszka

Gość Agnieszka2607
ja chyba wrzucałam tą listę i teraz uważam, że tego jest za dużo tzn jeżeli chodzi o kosmetyki :P

Piekna lista;) Do szpitala polecam jeszcze pomadke ochronna i wode ngz. Sterylizatora nie posiadam i nie mam zamiaru kupowac:) Kosmetyki-ja mialam emolient do kapania,plyn do mycia 2w1 nivea,krem bambino do dzioba,kremy do pupci w tym sudocrem i alantan,zasypke w pudrze ale to do posypania potowek. Poza tym kochane smoczki antykolkowe to moim zdaniem pic na wode:) Podklady ceratowe koniecznie wkladajcie na materacyk pod przescieradlo bo inaczej materac bedzie czesto zasiusiany;) U mnie w szpitalu sa potrzebne rowniez podklady ceratowe zeby nie brudzic siebie i przescieradel:) Do noska jeszcze polecam Fride,wyciagnie to czego gr***a nie dala rady oraz sol morska w sprayu-najmniejszy odrzut ma disne mar. Wklady do wanieniki to takie podstawki-lezaczki plastykowe na ktorych ukladasz dziecko i wygodniej ci je kapac,ja zakupilam:) A patyczki do uszu z ogranicznikiem to takie patyczki z hmmm... kulka do ograniczenia zeby nie wetknac dziecku za daleko tego patyczka,ale nie sa konieczne bo uszy mozna wycierac zwyklym gazikiem:) Do wozka tez polecam wlozyc podklad ceratowy na wszelki wypadek:) Karuzela w pierwszych 2miesiacach zycia zbedan bo dziecko i tak nie kuma czaczy;) chyba ze bedzie reagowalo na dzwiek melodi to wtedy jak najbardziej,ja mialam Tiny Love wyspa marzen i moja mala zasypiala przy melodyjkach:) Mi podgrzewacz przydal sie dopiero kiedy zaczelismy stale pokarmy tj ok 4-5miesiac.

Gość kasiunia252
Hej! :) -Zgredzio1988 Dokładanie - zgadzam się z Tobą, że ile osób i porodów, tyle opinii i wrażeń. Moja koleżanka też rodziła w Medeorze i chwaliła, jednak tak jak pisałam wcześniej dziewczyny w szpitalu (jedna z nich nie została przyjęta w Medeorze, choć została zakwalifikowana do porodu) narzekały....... W Salve jest oddział intensywnej opieki dla noworodków - to sprawdziłam już, koszt porodu sn 3200, cc 3900. Zdaję sobie sprawę, że znalazłyby się osoby, które i z Salve nie są zadowolone ale jakoś mnie tam ciągnie... Poza tym nie mam pewności, że z moją szyjką wytrzymam do końca. Kwalifikacja w Medeorze w 36 tygodniu wydaje mi się trochę późna...... wtedy to mogę już rodzić......:) Rozumiem, ze Ty skłaniasz się ku Medeorowi??? Co do zakupów - dziękuję za info. O dobrej jakości w Tesco wiedziałam od przyjaciółki. Wiem też o ogromnym sklepie przy Piłsudskiego "Mama i ja" (nie wiem czy to dokładna nazwa). Znajomi kupowali tam wszystko dla dziecka i wynegocjowali nawet rabat:) Proszę jednak podeślij mi namiary na tę hurtownię wózków - będę wdzięczna:)

Gość Agnieszka2607
sylwian88, tylko tyle miałaś do kąpieli ? Pytam, bo czasem te listy nie mają końca :D

Gość gość
Tak tylko to mialam do kapieli,wychodze z zalozenia ze im mniej chemi tym lepiej:) Poza tym przy emolientach nie uzywa sie oliwki ani zadnych kremow,przynajmniej ja tak robilam za rada wielu zaprzyjaznionych poloznych:)

Mialo byc tak;) Tak tylko to mialam do kapieli,wychodze z zalozenia ze im mniej chemi tym lepiej:) Poza tym przy emolientach nie uzywa sie oliwki ani zadnych kremow,przynajmniej ja tak robilam za rada wielu zaprzyjaznionych poloznych :) No i jak mala miala tradzik i problemy ze skora to kapalam ja w mace ziemniaczanej bez zadnych dodatkow:)

Gość gość
Ja tez do kapieli polecam jakis emolient i juz.Na poczatku nawet szamponik jest zbedny.Mydelka,zele,oliwki...fajne,ladne i pachnace ale dla skory dziecka o wiele mniej przydatne niz emolient dodany do kapieli.Ja jeszcze mialam tylko krem czy balsam -emolium,ktory wieczorami uzywalam do masazu malenstwa.Teraz zrobie tak samo;-)...Co ciekawe oliwka zaostrza zmiany skorne np otarcia itd Ile mam kupic tych majtaskow siateczkowych jesli mam miec cesarke?