Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karmen18

21 lat i medycyna - czy warto w takim wieku iść na takie studia czy to już za

Polecane posty

Gość karmen18

Obecnie mam 18 lat, ale nie zaliczyłam liceum z pewnych powodów, jednak nie jestem żadnym leniem i do nauki się przykładam, powód był inny, ale to nie o tym temat. Po prostu jak skończę szkołę będę mieć 21 lat. Medycyna zawsze była moim marzeniem... ale czy w wieku 21 lat na studia medyczne wart iść czy to za późno? :-O Kiedyś czytałam właśnie na kafe taki wątek, gdzie kobieta w wieku 27 czy 28 lat pytała o studia medyczne też i większość ludzi jej jednak odradziła... że to już jest za późno, bo na studiach będa same 19 latki. No więc czy 21 lat to też za późno? :-O Czy jednak zrezygnować z tych marzeń i wybrać coś innego..

Gość gość
21 lat to rzeczywiscie bardzo pozno. Odradzam zdecydowanie, bo w tym wieku to powinnas sobie kopac grob a nie nad studiami myslec. Na medycynie rzeczywiscie same 19-latki siedza - a w koncu dwuletnia roznica wieku to bardzo duzo, bedziesz sie czula jak stary piernik wsrod tych dzieciakow. Zreszta w takim wieku to juz wszystko bedzie cie bolec i strzykac, istnieje prawdopodobienstwo ze z racji swojej starosci na zajeciach po prostu rozpadniesz sie na kawalki. A tak serio - padam jak widze takie pytania. Jakbys miala 30 lat to rzeczywiscie mozna sie zastanawiac, bo studia trwaja 6 lat(jesli oczywiscje nie powtarzasz roku :) ) plus specjalizacja - samodzielnosc teoretycznie uzyskujesz dopiero kolo czterdziestki, a rodzice wiecznie cie utrzymywac nie beda. Ale 21 LAT? boze. Mnostwo(moim zdaniem wiekszosc) ludzi zaczyna te studia majac miedzy 20 a 23 lata. A to matura nie poszla, a to ktos sie przeniosl z innego kierunku, a to zrobil sobie przerwe w nauce... Ja zaczelam te studia majac lat 22, prawie 23. Skonczylam bedac przed 28 urodzinami, teraz mam 33 i pracuje od 4 lat w przychodni i w szpitalu. Owszem, ktos moglby powiedziec ze samodzielnosc finansowa uzyskalam dosc pozno, ale na tych studiach kazdy praktycznie jest w takiej samej sytuacji - nie wyobrazam sobie pracowac gdzies i studiowac medycyne jednoczesnie niestety, choc jak sie ktos uprze to pewnie sie da. 21 lat to jest bardzo mlody wiek i jak najbardziej odpowiedni by zaczac studia. Jak mowilam, na moim roku osob w wieku 19 lat bylo dosc malo, wiekszosc zaczela po dwudzistce. A nawet gdyby bylo u ciebie wiecej 19 latkow to co z tego? 2 lata roznicy to jest nic, choc z tego co piszesz to uwazasz ze to jest jakas wielka przepasc...

Gość gość
Pewnie, ze warto, gdybys byl po 25 roku zycia to moglbys sie zastanawiac, a tak to smialo

Gość gość
Warto w kazdym wieku studiowac najdrozsze studia. Tutaj w Niemczech wiele osob studiuje na wydz. lekarskim dopiero jako 2-gim kierunku studiow!

Gość gość
Znam przypadki, że ktoś nawet później szedl. Większość każdego rocznika na studiach medycznych to nie Sony, które mają 1-3 lata w plecy. Jak najbardziej warto, to ledwie 2 lata, a teraz rzadko kto już ani razu nie zmienia kierunku studiów.