Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erswwstw

egzamin zawodowy 2013 technik usług kosmetycznych

Polecane posty

Gość gość
A skad my mamy wiedziec jaj temat jest zwiazany z technikiem uslug kosmetycznych!?

Gość gość
ale są też osoby wypowiadające się i o tym zawodzie. a 10 to nie możliwe bo to był koszt całego dziennego wyżywienia

Gość gość
wlasnie kur!!! skonczcie pytac o inne projekty!!

Gość gość
a stąd macie wiedziec ze u gory pisze Technik uslug kosmetycznych tak ????

Gość gość
a klucza to chyba nie bedzie do dzisiejszego egzaminu bo patzrylam z poprzedniego roku i tez nie bylo

Gość gość
no tez właśnie szukałam i nic nie ma... Trochę dziwne. Co im szkodzi wrzucić?

Gość gość
Technik żywienia: koszt jednostkowy 4,71 kcal : 577,48 ;3

Gość gość
z technika żywienia dokładnie tak samo mi wyszło ;) a u mnie znajomym straszne rożne wyniki po wychodziły przeważnie z tym kosztem jednostkowym. od 3,40 aż do prawie 7 zł i nie wiem w końcu jaki ten wynik dokładny miał być. ale mam tak samo

Gość gość
Dziewczyny, na miłość boską, kto teraz omegi uzywa i to w salonie? Jakbym poszła do kosmetyczki i ona by mi wyskoczyła, że użyje omegi, to bym stamtąd wyszła!!!!!

Gość gość
Jesli to taka prehistoria to czemu w podrecznikach ciagle widnieje i w podstawie programowej dla tuk tak samo jak skalpel i frezarka. Mi osobiscie dobrze pracuje sie omega i znam wiele gabinetow kosmetycznych gdzie uzywa ie omegi. Wiem ze akrualnie odchodz sie od tego typu praktyk ale to kwestia kazdej kosmetyczki czym pracuje najwazniejsze dla mnie jest efekt.

Gość gość
Podręczniki nie są zmieniane od kilku lat a o jakim efekcie mówisz jako kosmetyczka?! Przecież to efekt na kilka dni, pomysl o efekcie jaki serwujesz klientce, nadmiernie ściągnięta skóra jeszcze bardziej odrasta i jak jej stopy wyglądają po 3 tygodniach?

Gość gość
też szukam informacji na temat nowego egzaminu. I nie wypędzajcie mnie stąd- jestem związana z tym tematem, zresztą temat założyła osoba, która pisała nowy egzamin. Podobno ma nie być projektu, zresztą skrócili czas do 120 minut więc nie byłoby szans na wyrobienie się, zamiast projektu ma być algorytm.

Gość gość
gościu z 16:02: sam jesteś ułomem, jak widzisz :)

TUK. Ja takiego byka zrobiłam na tym egzaminie,że głowa mala... Napisałam i użyłam wszystkiego co było z miętą i mentolem! A mięta chłodzi i orzeźwia dla nóg spoconych mogłoby być. I jeszcze błąd taki,że pięty oczyściłam GILOTYNĄ! Skojarzyła mi sie gilotyna z OMEGĄ. Masakra.Obleje ten egzamin na 1000 %. Po prostu celowo była podpucha z tą miętą. A ja głupia jej użyłam. 9 stron mi zajęło... co mi dziewczyny powiecie na to? Wstyd jak nie wiem... Po prostu stres i tyle..... Ta tabelka była bez sensu...

TUK. Ja takiego byka zrobiłam na tym egzaminie,że głowa mala... Napisałam i użyłam wszystkiego co było z miętą i mentolem! A mięta chłodzi i orzeźwia dla nóg spoconych mogłoby być. I jeszcze błąd taki,że pięty oczyściłam GILOTYNĄ! Skojarzyła mi sie gilotyna z OMEGĄ. Masakra.Obleje ten egzamin na 1000 %. Po prostu celowo była podpucha z tą miętą. A ja głupia jej użyłam. 9 stron mi zajęło... co mi dziewczyny powiecie na to? Wstyd jak nie wiem... Po prostu stres i tyle..... Ta tabelka była bez sensu...

Gość gość
ja też myślę że oblałam;

Gość gość
Co do nowego egzaminu praktycznego technik usług kosm. to napweno nie bedzie projektu bo łaczny czas to 120 , ale jak to bedzie czas pokaże ?

Gość justysia2625
pamelka128952 to ladny blad zrobilas...znaczacy... Nie chce Cie straszyc, ale wydaje mi sie ze nie uzyskasz za swoja prace 75% szkoda...;/ Klientka czesto skarzy sie na zimne stopy, wiec trzeba bylo zrobic jej maske rozgrzewajaca i krem rozgrzewajacy z imbirem i cynamonem... Czyzbys sie nie uczyla skladnikow aktywnych i ich dzialania ?

Gość justysia2625
a ta tabelka rzeczywiscie byla bezsensowna... Nigdy na probnych nie pisalysmy takiej tabelki, nigdzie jej nigdy nie widzialam i tez w mojej szkole nie uczono nas pisac takiej tabelki... Ale ja napisalam w niej wykaz czynnosci jakie robilam, zaczynajac od przygotowania stanowiska pracy, a konczac na sprzataniu stanowiska pracy... Napisalam algorytm co po kolei bede robic klientce no i oczywiscie do kazdej wykonywanej czynnosci cel... Ale powiem ze mialam z tym najwiekszy problem... A co do tego modzela, usunelam go frezarka... a co bedzie w kluczu ? ZOBACZYMY... Juz chcialabym klucz zobaczyc...

Gość gość
Efekt znaczy ze gladkie stopy. Czyli uwazasz ze po frezarce nie narasta naskorek. Tak samo narasta jak po omedze. A jakim cudem mozna miec piekne stopy na 3 tyg bez dodatkowej pielegnacji w domu czyli tarki peelingu kremu zmiekczajacego i maski. Jak ma sie pozadnie zrobione stopy omega wtedy efekt trzeba utrzymac przez codzienna pielegnacje krzywda nikomu sie nie stanie.

justysia2625 Uczyłam się,ale chyba stres mnie tak wybił. I jestem gotowa przyjąć do wiadomości,że nie zdałam... Trudno...

Gość kessi555
a pisałyście przeciwskazania?

Gość szpilkaszpilka
Ja napisałam.

Gość Joanna8110
Witam!!! Nie bądzcie takie pewne ze zdacie-w tamtym roku miałyśmy biust-robiłyśmy projekty z niego gdzie były same pozytywne oceny.A zdało zaledwie 8 osób na 49 :-( kobitom brakowało po 2-6pkt,czyli tyle samo % brakowało do zdania i obleli je :-( W tym roku pedicure-niby prosty ale również mozna sie przejechac. Skalpel trzeba było użyć :-( Ja nigdy nie robiłam skalpelem wiec dopisałam sobie omege. Powiedzcie mi jaka kolejnośc zrobiłyscie po dezynfekcji stóp?

Gość Joanna8110
Bo ja zmyłam lekier,odsunełam skórki,opiłowałam poaznokcie-nie obciełam ich.A wtedy zamoczyłam w misce z sola zmiekaczjacą z cynamonem. Tak nas uczulu-tylko teraz sama nie wiem,bo dziewczyny róznie pisały :-(

Gość szpilkaszpilka
No ja właśnie wiem, że ten projekt był tak naprawdę mocno pokręcony i miał mnóstwo haczyków. Więc wcale nie jestem pewna, że dałam radę. A kolejność po dezynfekcji napisałam tak: zmycie lakieru, diagnoza (po tym napisałam przeciwwskazania i wskazania, chociaż nie wiem czy powinnam), moczenie, obcięcie paznokci, opiłowanie paznokci, usunięcie naskórka z pięt frezem z jednorazową nakładką, usunięcie modzela frezem diamentowym (tu zadziałała moja wyobraźnia, bo na zajęciach frezarką robiłyśmy pedicure raz i to tak po łebkach, więc nie mam pojęcia jakie frezy do czego, pracowałyśmy na omedze), potem skórki przy paznokciach, potem peeling, masaż, maska z zawinięciem stóp w folie i skarpetki (zapomniałam o kocu), potem malowanie lakierem, potem sprzatanie stanowiska, dezynfekcja, sterylizacja w autoklawie.

Gość Joanna8110
Ja tez napisałam wskazania i przeciwskazania-moze jakis dodatkowe punkty :-) Ja zrobiłam tak : diagnoza,zmycie lakieru,skórki,paznokcie,moczenie,usuniecie zgrubialego naskórka omega,frezarka z jednozazwymi frezami,tarka,peeling z kwasami AHA,zmycie,nałozenie kremy do masazu,masaż,sćigniecie resztek,nałozenie maski rozgrzewajacej,folia,skarpety(nie dałam koca),potem odtłuszczenie płytki paznokciowej,ponowne odsuniecie skórek,dodałam polerke do paznokci,podkład pod lakier,lakier,utwrardzacz,krem na stopy i oliwka na paznokcie

Gość szpilkaszpilka
Też użyłam tarki, peelingu z kwasami, maski rozgrzewającej, folii i skarpet, tylko martwi mnie ten modzel, którego pociągnęłam frezem:), ale trudno, nie cofnę czasu. A omegi nie było w wykazie to skąd ją wytrzasnęłaś?

Gość Joanna8110
Własnie ja dopisałam bo nie wiedzialam jak skalpela użyc-poprostu zamieniałam hehe Jak w tym roku nie zalicze to sie wsciekne ;-(

Gość goscja
"Usuwanie odcisków, modzeli skalpelem lub dłutem Zabieg ten wykonuje się wtedy, kiedy modzele, odciski, nagniotki są tak duże i bolesne, że nie można usunąć ich frezem. Zabieg jest bardzo skuteczny."