Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muszę coś wymyślić

Włsny biznes - domowe ciasta, wypieki. Co myślicie?

Polecane posty

Gość gość
a wyliczylas przykladowy koszt takiego ciasta? i czy to ci sie oplaca?

Gość muszę coś wymyślić
Zasadzę sobie też orzecha włoskiego, za 20 lat orzechy będą jak znalazł. I pole obrobię, zasieję pszenicę, będę mąkę sama produkowała, mąż młyn mi w ogrodzie postawi :O Weźcie się ludzie ogarnijcie i spać idźcie, jak Wam się nudzi...

Gość muszę coś wymyślić
Żeby oddać dofinansowanie trzeba zamknąć działalność przed upływem roku. A nawet jak z pieczeniem mi nie wyjdzie to wcale zamykać nie muszę, wystarczy, że wszystko będzie opłacane tak jak trzeba, w terminach. Już jestem w tym zorientowana, więc o to się nie martw.

Gość muszę coś wymyślić
Będę kupować jaja od kur które spacerują po Łące i jedzą kamyczki o robaczki,nie zyja w klatkach i nie jedzą sztucznych pokarmów Smaczne jaja w oliwkowej skorupce i żółciutkim żołtku

Gość muszę coś wymyślić
Dobra, bawcie się dobrze głupki. Nara.

Gość gość
A nawet jak z pieczeniem mi nie wyjdzie to wcale zamykać nie muszę, wystarczy, że wszystko będzie opłacane tak jak trzeba, w terminach. xxxxxxxxxxxxxxx ciekawe z czego, skoro biznes padł!

Gość myszata1981
Witam jako ze sama od dluzszego czasu siedze w temacie ciast podpowiem cos poczatkujacej kolezance.....u mnie ciasta nie przeszly nie bylo zapotrzebowania na nie praktycznie zadnego, strzalem w 10 okazaly sie torty. Najlepiej schodza te z masa cukrowa z recznie robionymi ozdobami. Zdaza sie ze mam po 5-6 zamowien na jeden dzien ale sa tez momety ze nie ma zadnego. Z tego wyzyc sie nie da co najwyzej dorobic. Ale czasem sa i straty. Najlepiej p zaczynac wsrod znajomych wyrobic sobie opinie i wtedy powolutku jakos idzie. Ja mieszkam w sporym miescie, konkurencja jest nie wielka ale duzo ludzi stawia na cene.....ja za torta takiego ok 2kg kasuje 100-150.zl w zaleznosci od tego co.zazyczyl.sobie klient. Niemniej fuszerki nie ma :) pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie

Gość martaaaaaaa22
wlasny biznes- z dotacji i gmatwanie z urzedami ,drukami....bulchalterią,sanpidem kontrolami........utrzymanie sie przez rok,zbieranie paragonow,faktur,podatki.....zbyt ryzkowowne...musisz miec z***bisty biznes plan ,nienaganne warunki w haupie ,smykalkę ,zyrantow i naprawde duzo szczescia.......zeby sobie zyskac renome i sie utrzymac przez wymagany rok:) proponuje ci rob swoj biznes ale po cichu....bedziesz mniej stratna...tak babki robią...Piec w swoim domu,zrob sobie reklamę-zarowno pantoflową jak i prawdziwą-ogloszenia w gazecie ,necie czy na ulotkach...Zrob zdejcia swoim plackom i tortom ,napisz sklad,wymysl jakas tam nazwe i porozdawaj znajomym........ooni cie poelcą dalej :) Jezeli po roku bedziesz miec dajmy na to 20 stalych klientow,i bedziesz miec renom ę....wtedy zaloz legalną firme.!!!!! Czesto czytam na lokalnych ogloszeniach ze gdziesz bedzie impreza (komunia,wesele,studniowka,piknik) i ktoś szuka dobrej sprawdzonej kucharki zeby upiekla ciasta.

Gość gość
ile dotychczas sprzedalas tych ciast? skad wiesz, ze uda ci sie ten biznes? ze bedziesz miec stalych klientow a nie jednego miesiecznie?

Gość muszę coś wymyślić
Księgowośc będzie prowadziła moja mama,będę jej płaciła z 200 zł miesiecznie

Gość gość
bo dziewuchy z wiochy wszystko wiedzą najlepiej!

Gość muszę coś wymyślić
Powieszę foty ciast na sklepach spożywczych z nr tel

Gość gość
a spróbuj tylko wieszać ulotki i ogłoszenia jak masz niezarejestrowaną firmę - zaraz wpadnie do ciebie urząd skarbowy z sanepidem i dopieprzą ci taką karę, że się zesrasz

Gość gość
Przemyśl realnie jakie jest zapotrzebowanie na ciasta u osób prywatnych - to nie jest coś, co je się codziennie. Mnóstwo osób piecze ciasta samodzielnie. Są cukiernie, gdzie można ciasto kupić od ręki i tyle, ile akurat się potrzebuje, a nie całą blachę zamawiając na kilka dni wcześniej. Znasz przyzwoicie niemiecki, skoro chcesz oferować swoje produkty Niemcom? Pieczenie, powiedzmy, tortów na różne okazje mogłoby ewentualnie wypalić, ale żeby mieć z tego jakiekolwiek pieniądze działając niezależnie, na wsi, trzeba mieć wyroby NAPRAWDĘ wyjątkowo dobre, estetyczne, umieć realizować świetnie każdą fanaberię klienta. Na kawiarnie i hotele nie masz raczej co liczyć. Trudno sobie wyobrazić, że podejmą ryzyko kupując u babki, która piecze ciasta na chacie zajmując się jednocześnie dzieciakiem i podejmując to ryzyko dodatkowo zapłacą więcej, bo przecież wiejskie jajka i co tam jeszcze. Nawet jeśli ci to wypali, to pracując sama na pewno na tym nie zarobisz dobrych pieniędzy, ewentualnie dorobisz. Mówisz, że sąsiadkę zatrudnisz... Szczerze to nie brzmi to wszystko zbyt profesjonalnie.

Próbuj swoich sił! Moja znajoma próbowała, ale w Londynie. No i ma teraz polska cukiernia w uk :) Też początki nie były łatwe, bo język, bo trzeba się przebić, ale w końcu jej się udało. Jak też masz talent i lubisz piec ciasta, powinnaś spróbować :)

Gość gość
polaki cebulaki zazdrośniki i nieudaczniki ! kobieto nie słuchaj tych ludzi ! zaryzykuj jak sie nie uda to co ?!?!? i tak za około 60 lat umrzesz

Gość gość
świetny pomysł, też nad tym myslałąm w swoim mieście. ostatnio czytałą, ze nawet takie miejsca potrzebują soecjalnej promocji, dlatego ja swoją cukiernie wypromuję przez specjalistyczną agencję reklamowa lemonsolutions.pl, któa zna branżę :)

Gość gość
Ja tez tak zaczynałam, że piekłam ciasta i torty na różne imprezy okolicznościowe. Baza klientów powiększała się i po paru latach zdecydowałam się na to, żeby otworzyć własną cukiernię. Jeśli tez myślicie o takim biznesie, to warto zainwestować w dobre urządzenia chłodnicze, bo jednak klineci bardzo cenia świeżość. Ja osobiście lady chłodnicze zamawiałam od firmy Biernat ze Szczecina http://klimatyzacja.szczecin.pl/oferta/lady-chlodnicze/.

Gość gość
Jasne, to całkiem dobry pomysł! Wiele wielkich firm w ten sposób zaczynało, naprawdę : ) Dobrze, ze chcesz jakoś działać a nie tylko siedzieć i narzekać. W tym przypadku wybierz jedynie dobrego dostawcę surowców mlecznych, bo będzie to niezbędne. Ma być przecież smacznie, zdrowo i ekonomicznie, racja? : ) Polecam ich www.abamfood.pl niejednokrotnie spotkałam się z opinią, że mają naprawdę dobre produkty. Sama również do nich się przekonałam i śmiało mogę tobie również polecić.

Gość MarzenaCzarek
Właśnie tak się buduje własny biznes, najpierw skromnie zdobyć trochę lokalnych klientów, a później otworzyć cukiernię, klientów już trochę jest i można szukać kolejnych, pomoże w tym również jakaś reklama, o tym proszę przeczytać http://www.srebrna-polana.pl/jak-odniesc-sukces-w-biznesie/

Gość gość
Ja tez zaczynałam od tego że piekłam na imprezy okolicznościowe, a teraz mam swoją cukiernię. Jeśli macie troche talentu i jesteście zorganizowani, to może być ciekawy sposób na biznes, choć wiadomo, ze to też wymaga inwestycji. Ja np. niedawno wymieniałam urządzenia chłodnicze i trafiłam na ofertę tej firmy http://klimatyzacja.szczecin.pl/. Kupiłam u nich porządną witrynę cukierniczą z oświetleniem ledowym.

Gość bodzio525
Własna cukiernia to duże ryzyko, ale tez satysfakcja jak się wszystko uda i będzie dobrze prosperowało. Przy takim biznesie trzeba postawić na najlepszy sprzęt i zadbać o każdy szczegół, bo to przecież jedzenie i ludzie będą surowi w ocenie jeśli im coś nie podpasuje. Sprzęt można sobie kupić np tego typu http://www.hasborg.pl/produkt/metis.html To bardzo solidne urządzenia i na pewno nie sprawią zawodu.

Gość Ona7781
Bardzo dobry pomysł choć przebić jest się bardzo ciężko, jeżeli macie zacięcie to duży plus. Ciekawi mnie jakiego proszku do pieczenia używacie? Od ponad roku zawsze dodaje tego od Gellwe. Bardzo sobie chwalę i ciasta zawsze wychodzą takie jakie sobie wymarzyłam.

Gość OlaaleksOla123
robie badanie

Gość ezlizan
To jak sobie chwalisz to po co się pytasz ;) Ja używam gellwe i zawsze ciasto mam super wyrośnięte, nawet biszkopt mi wychodzi jak ciut tego proszku dodam

Gość rozyynkowa
Ja z biszkoptem zawsze mam problem, rzadko mi wyrasta , ale spróbuję tego proszku gellwe, może w końcu sie uda. Robiłam ciasto czekoladowe z paczki tej firmy to wyszło całkiem fajne

Gość CASTING
Jesteś pasjonatem domowych wypieków? Jeżeli Twoje ciasta, torty, babeczki i tarty królują na stołach podczas rodzinnych imprez i chcesz pochwalić się kulinarnym kunsztem przed milionami widzów, koniecznie zgłoś się do trzeciej edycji „Bake Off – Ale Ciacho!”. Na wszystkich chętnych czekamy: 27 maja – Poznań – Mercure Poznań Centrum, ul. Roosevelta 20 27 maja – Białystok – Hotel Gołębiewski, ul. Pałacowa 7 28 maja – Wrocław – Mercure Wrocław Centrum, pl. Dominikański 1 28 maja – Lublin – Mercure Lublin Centrum, Aleje Racławickie 12 3 czerwca – Warszawa – Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, ul. Racjonalizacji 5 Na casting należy zabrać swój popisowy słodki lub wytrawny wypiek, który zachwyci naszą komisję. Do programu można także zgłosić się drogą elektroniczną! Na autorski przepis wraz ze zdjęciami wypieku, wypełnioną ankietą (do pobrania na Facebooku programu) i swoim zdjęciem czekamy pod adresem: bakeoff@tvp.pl Więcej informacji również na Facebooku: www.facebook.com/bakeoffaleciachoTVP oraz pod numerem telefonu 881-771-066.

Według mnie to świetny pomysł na biznes :) Warto jednak pamiętać, że jak w każdej innej dziedzinie warto nieustannie się szkolić i bywać w miejscach, gdzie odbywają się ważne wydarzenia jak targi czy konferencje związane z cukiernictwem i przemysłem spożywczym http://www.akademiamistrza.pl/warsztat-mistrza/kategorie/wydarzenia/. To pozwoli Ci być na bieżąco, pomoże też w zdobywaniu kontaktów biznesowych.

Gość WiktoriaSz
Myślę, że to świetny pomysł! Możesz na tym spoko zarobić, a przy tym będziesz robić coś co kochasz :)) Tylko zainwestuj w dobry sprzęt. Ja myślę, że przyda Ci się zamrażarka skrzyniowa a taką świetnej jakości znajdziesz w ofercie Bolarusa :)

Gość gość
Jeżeli planujecie sprzedaż domowych wyrobów, warto je odpowiednio zapakować dla klientów. Od siebie mogę wam polecić firmę www.foliapetroplast.pl, która produkuje folie przeznaczone do kontaktów z żywnością.