Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodaaaaaaa

Dlaczego technikum uchodzi za gorsze od liceum?

Polecane posty

Gość gość
zawsze tak bylo,taka powszechna opinia

Gość gość
Ja uważam, że powinnaś porównać te dwie konkretne placówki i wtedy zobaczysz, do której wolałabyś chodzić. Szkoła szkole nie równa, jeśli chcesz iść na studia zaoczne i sama się utrzymywać to idź do technikum, ale lepiej iść na studia dzienne licencjackie po liceum (skoro zamierzasz być na utrzymaniu rodziców przez 4 klasę), a potem możesz znaleźć pracę na magisterskich zaocznych. Poza tym na 3 roku studiów są praktyki, nie wiem czy wiesz.

Gość gość
pójdziesz na studia, np na finanse i rachunkowość to zawsze będzie dodatkowym plusem to, że masz jeszcze dyplom technika ekonomisty. U mnie sporo znajomych poszło do technikum, mają zawód ale na studia i tak poszli (nawet niezwiązane z technikum). Myślę, że będą mieli większe szanse na rynku pracy. A to, że rok więcej- rok to nie jest dużo. Co do matury- wszędzie możesz zdać na sporo procent, tu się liczy głównie twoja praca, twoje uczenie się, twoje przyłożenie się. A co do komentarza o tym, że w technikum same patologie i ciąże- co za bzdury.

Ja polecam Technikum. Sama skonczyłam i jestem zadowolona, pracuję w zawodzie, mam bardzo dobrze zdaną maturę i technika. Plusy technikum są też takie, że masz miesięczne praktyki (zależy też od techników w jakim trybie) ja miałam na kazdym roku miesiąc praktyki, gdzie nabyłam doswiadczenia i poznałam nowych ludzi, po Technikum w jednym miejscu gdzie odbyłam te praktyki pracę dostałam od ręki, bo mnie po prostu znali i wiedzieli jak pracuję. Niektóre technika organizują wyjazdy. Nauczyciele z przedmiotów zawodowych brali nas na jakieś imprezy masowe gdzie ludzie z naszym kierunkiem byli potrzebni. I tak tez nabierało się doświadczenia i kontaktów. Fakt, że Technikum jest 4 letnie, ale to nie jest tak, że ciągle masz pełno nauki. Bo niektóre przedmioty ogólnokształcące i zawodowe są prowadzone tylko 2,3 lata i odchodzą na świadectwo maturalne, także ja np miałam ekonomikę 2 lata czy podstawy przedsiębiorczości to w 3 i 4 klasie miałam z nimi spokój i mogłam się skupić na matmie czy biologii. Jeśli dobrze się uczysz to ogólne przedmioty nie powinny być problemem, bo na początku to i tak sa powtórki, potem dochodzą nowe tematy. Przedmioty zawodowe są ok jeśli np ekonomia Cię interesuje, masz później łatwo wybrać co chcesz studiować na studiach czy faktycznie kontynuować kierunek z Technikum czy może zmienić na coś innego. Wielu moich znajomych po liceach zazdrości mi, że ja jednak mam zawód, w którym mogę pracować. Wybór należy do Ciebie, ja chodziłam do jednego z najlepszych Techników w moim miescie, gdzie nie kazdy mógł się dostać. Był też tam kierunek ekonomiczny i pamiętam jak osoby z tej klasy sobie chwalili. Mój narzeczony też skończył ekonomika i nie żałował wyboru. Powodzenia :)

Gość młodaaaaaaa
owocowa89 chciałabym iść do tak dobrego technikum jak twoje :) Nie jestem pewna, czy chcę studiować kierunek powiązany z ekonomią, wolałabym zobaczyć, jak wszystko wygląda w teorii i praktyce, a technikum daje mi taką możliwość. Niestety to technikum okazało się trochę gorsze niż przypuszczałam. Wcześniej źle patrzyłam na zeszłoroczne progi, okazało się, że 110 pkt miała osoba z największą ilością punktów, a szkoła przyjmowała uczniów od 70 pkt... Nie oczekuję jakiś nie wiadomo jak ambitnych osób, ale 70/200 pkt to bardzo mało. Dodatkowo znalazłam wyniki matur: Polski 50%, Angielski 60%, Matma zaledwie 35%... Matematyka w ekonomiku powinna trzymać jakiś poziom, a wyniki z matury są ledwo na poziomie zdawalności. Na temat tej szkoły nie ma w internecie żadnych opinii, uczniowie z tego co widziałam są różni (mieszkam niedaleko tej szkoły i czasami tamtędy przechodzę). Niektóre dziewczyny widać, że nawet rozsądne, a z niektórymi wolałabym się nawet nie zadawać... Praktyki w tej szkole są w klasie II i III po 3 tygodnie, czyli łącznie 1,5 miesiąca. Ty miałaś 4 miesiące praktyk, to sporo więcej, w dodatku chyba Twoje technikum miało wysoki poziom i było ogólnie lepsze. Nie będę mogła zmienić szkoły, więc muszę podjąć jakąś decyzję. Owocowa89, co byś mi doradziła? Teraz bardziej skłaniam się ku LO, ponieważ boję się, że technikum okaże się niewypałem i mogłabym zawalić maturę z matmy :( A tego bym przecież nie chciała...

Gość licealista
Ja nie myślałem nad niczym innym niż Liceum Ogólnokształcące, ale miałem dużo punktów. Coś to twoje technikum wydaje się słabe i naprawdę możesz mieć problemy z maturą. Ja bym zaryzykował i od razu poszedł na studia, z technikiem ekonomistą znajdziesz słabo płatną pracę, a po LO możesz dostać się na dzienne i ewentualnie iść na uzupełniające zaoczne i do pracy.

Gość licealista
* Ogólnokształcącym oczywiście

Gość gość
"A co do komentarza o tym, że w technikum same patologie i ciąże- co za bzdury." x nikt nie napisał, że potechnikum sa SAME ciąże i patologie.... chyba ktos tu ma powazne problemy z czytaniem ze zrozumieniem

Gość gość
byłem w LO i k***a wielki żal, każdy nauczyciel wymagał od nas niebios, ale nic z siebie nie dawał, bo przecież w LO przebywa inteligentna młodzież... idź do technikum, ja byłem w LO a i tak same suki mnie uczyły, tylko 4 osoby miały czwórki i piątki, reszta 2 i 3, a większość się uczyłą, co do ludzi... u mnie było pełno artystów i histperów, wszyscy blałkowali, palili, pili, imprezowali, ogólnie ludzie C*****I :/

Gość gość
dodam, że wyniki ludzi po studiach w moim mieście były tak samo przeciętne jak po technikum, ale mam kolegę po technikum (logistyka), dzisiaj ma jakoś 21 lat, studiuje, pracuje już w zawodzie, zna języki... i technikum wybrał świadomie :)

Gość gość
W*********j z tym blaganiem o stypendium w jakiejs wsi spamero j****a. Idz sie r****c to bedziesz miala forse.

Gość gość
Liceum jest lepsze, ponieważ trzeba sie więcej uczyć. Jest strasznie duży nacisk na przedmioty, dużo godzin a tylko 2,5 roku na to wszystko. No i rozszerzenia z tego co wiem w technikum ich nie ma a w liceum na ogół rozszerzenia z 3 przedmiotów w jednej klasie + rozszerzony język. Mieszkam w średnim mieście, sama chodze do liceum, natomiast jest też u mnie technikum ekonomiczne... trochę patologia, nie chcę ubliżac, ale nie chciałabym tam chodzić, ponadto poziom pozostawia wiele do życzenia, tam się prawie nie uczą a u mnie nawet na 2 trzeba ostro zasuwać. pewnie to tez zależy od szkoły, ale u mnie sie sprawdza teza, że liceum jednak "lepsze" ... aczkolwiek ja mam zupełnie inne zainteresownaia niż rachunkowosć itp. moze gdybym miała takie to podjęłabym inną decyzję.

Gość gość
"nikt nie napisał, że potechnikum sa SAME ciąże i patologie.... chyba ktos tu ma powazne problemy z czytaniem ze zrozumieniem" oj tak, masz poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Odniosłam się do tej wypowiedzi: "wg mnie technika zawsze sa gorsze od liceów chocby przez to, ze jest tam slabszy poziom. mniejsza znacznie liczba osób po technikach idzie na studia, w prawie kazdej kalsie sa np. pod koniec dziewczyny w ciazy, i inna patologia."

Gość goscia
Bo technikum to zło. huehuehuehue

Gość gość
ja tez się odniosłam do tej wypowiedzi, nie widzisz róznicy miedzy klasą gdzie jest sama patologia i dziewczyny wszystkie w ciazy, a pojedyńczymi przypadkami? W dobrych liceach zeby ktos był w ciazy to się zdarza raz na pare lat, w w technikach to pod koniec w kazdej klasie z 2-3 dziewczyny minimum

Gość gość
bzdura. Chodziłam do technikum i przez 4 lata nie widziałam żadnej ciężarnej. To nie zależy od szkoły.

Gość tegoroczna maturzystka :)
Autorko, dobrze że jednak chcesz wybrać liceum. Dobrze się przygotujesz do matury, będziesz miała kilka przedmiotów rozszerzonych, a nie przedmioty ogólne i zawodowe razem traktowane po macoszemu. W tym technikum z takimi wynikami mogłabyś zawalić matmę, co uniemożliwiłoby ci pójście na dobre studia. Rozumiem Cię, bo też swego czasu chciałam wybrać technikum ekonomiczne właśnie ze względu na praktyki i tytuł technika zawodu, ale zrezygnowałabym, bo i tak zamierzałam iść w tym kierunku na studia, więc miałabym tylko rok w plecy. Jestem już w ostatniej klasie LO, dzisiaj otrzymałam wyniki matury i poszło mi lepiej niż przypuszczałam. W technikum tak dobrze już by mogło nie być...

Gość Emilka212112312
po liceum statystycznie więcej osób zdało maturę ,a to o czyms świadczy jednak.... Technikum jest moim zdaniem bez sensu bo teraz chetniej przyjmują do pracy po studiach ,a powstały kierunki studiów dające zawod taki jak po technikum np hotelarstwo czy turystyka...

Gość KlaraK.
Dziewczyno, masz 140 pkt i rozważasz szkołę z progiem 70 pkt?! Zmarnujesz się tam! Przy odrobinie szczęścia mając 140 pkt dostaniesz się do bardzo dobrego liceum! Odpuść sobie i idź do szkoły na swoim poziomie. Jak masz świadectwo z czerwonym paskiem to tymbardziej LO! Nie stracisz roku, możesz iść na studia, ewentualnie do szkoły policealnej, ale bez sensu tracić 2 lata i potem 5 lat studiów...

Gość gość
Nie jest gorsze. Chciałam zostać kosmetyczką o robiłam technikum w tym temacie, a później szkolenia w beauty lux. Bardziej problem jest taki, że ludzie po prostu nie wiedzą, co chcieliby w przyszłości osiągnąć.

Gość Nova CE Wrocław
UWAGA! Wraca ośmioletnia podstawówka i czteroletnie liceum! Jeśli nie masz ukończonego gimnazjum lub liceum, to ostatni dzwonek, aby ukończyć szkołę aktualnie obowiązującym trybem. Wypełnij formularz na stronie, oddzwonimy! Link - http://www.nova.edu.pl/application/register/index/