Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maciek B.

cechy "idealnej" partnerki

Polecane posty

Gość gość
potulna jak baranek :-)

Potulne sa nudne. Kamila Ty opadlas wtedy, kiedy powiedzialas, ze rogi mojego dziadka sa tragiczne i ze nie lubisz diczyzny.

Ale znam się na wędkarstwie i myślistwie. Wiem pewnie więcej niż Ty 😴 I powtarzam po raz setny, nie powiedziałam, że te rogi są tragiczne.

Gość pomaranczowsza
macku, przypominasz mi faceta z ktorym kiedys bylam w zwiazku kolo roku, tyle, ze bez tego lowiectwa i wedkarstwa. w sumie dosc sympatycznie nam sie ukladalo, ale mielismy pewna rozbieznosc, ktora niestety nie przetrwala proby czasu: kwestia wiary i pogladow politycznych. gro ludzi uwaza, ze to sa sprawy drugorzedne i najwazniejsze "ze sie kochamy". sadze jednak, ze gdy obie osoby sa rozwiniete intelektualnie i duchowo, to nie sposob tych kwestii ominac, poniewaz one okreslaja charakter i nature czlowieka. piszesz, ze pomiedzy toba a twoja partnerka tez panuje ta rozbieznosc. jak sobie z tym radzicie? bo dla ciebie to sa kwestie bardzo wazne, wiec jaksie wam rozmawia, co potem bedziecei mowic dzieciom ?

@pomaranczowsza: staramy sie nie rozmawiac o kwestiach wiary i polityce. Ja chodze do kosciola, ona nie. Chodze zazwyczaj przed poludniem na msze dla dzieci, wtedy jeszcze spi, a jak ide na 12.30, to robi co innego - np sprzata. Tak wiec poki co nie jest to problemem. Jesli chodzi o dzieci, to oczywiscie zostana one ochrzczone i bede chcial wychowac je w duchu chrzescijanskim. Slub tez chcialbym koscielny.

Gość pomaranczowsza
hmm, no ja wam maciek zycze jak najlepiej. moze dla niej to nie jest takie wazne. piszesz, ze staracie sie o tym nie rozmawiac, ale to jest niejako unikanie tematu. bo takie sprawy jak poglady polityczne i religijne to nie jest tylko kwestia tematu do rozmowy, ale w tym przejawia sie nasz swiatopoglad, nastawienie do swiata, i potem opowiadanie dzieciom o tym swiecie przez przyzmat wlasnego siwatopogladu. nie pisze tego absolutnie, zeby zle wrozyc, czy cie zniechecic, tylko dlatego, ze sama na wlasnegj skorze doswiaczylam niemozliwosci zwiazku z takimi roznicami i mysle, ze dobrze jest na to trzezwo spojzec. ja mialam taka sytuacje z moim bylym, ze bardzo fajnie na m sie rozmawialo, bylismy na tej samej plaszczyznie intelektualnej w sensie jakosci rozmow, ale wlasnie przez to, ze tak duzo rozmawialismy, wychodzily jak szydlo z worka te rozniece swiatopogladowe. alew gdyby mi na sprawach polityczno-filozoficznych w ogole nie zalezalo, tylko bym gotowala, zarabiala, zajmowala sie dziecmi itp., to pewnie jakos by uszlo ;)

Tak, jesteś konserwatystą tylko z nazwy. Sam sobie ustalasz zasady, wybierasz z wiary to co Ci pasuje etc.

@pomaranczowsza: dziekuje za zyczenia:) Tak, staramy sie o tym nie rozmawiac i jest to unikanie tematu, bo ja nie widze powodu, zeby poruszac tematy, ktore sa konfliktowe, jesli nie ma ku temu waznych powodow. Po co? Ja znam jej nastawienie do swiata i wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale to nie sa rzeczy, ktore ja dyskwalifikuja jako czlowieka, nawet to, ze ma poglady lewicowe i jest niewierzaca. Dziecko bedzie mialo mozliwosc zapoznania sie i z takimi pogladami i z takimi. Chrzest jest oczywiscie poza dyskusja. Ja nie jestem jakos specjalnie zacietrzewiony, bo wiem, ze to ja mam racje i nie zawsze chce mi sie ja udowadniac. Slub koscielny, dzieci chrzest i na religie i ze mna do kosciola w niedziele, a roznice polityczne jestem w stanie przelknac;)

Gość pomaranczowsza
czyli macku jezeli twojej partnerce nie zalezy na forsowaniu swoich pogladow, to znaczy, ze moze nie byc to problemem. ja osobiscie nie wyobrazam sobie zwiazku bez calkowitej przyjazni i calkowitego porozumienia, ale rozumiem, ze mozna miec rozne priorytety. jezeli traktujesz zwiazek jako srodek do zalozenia rodziny i posiadania potomstwa, a nie cel sam w sobie, to inne sprawy sa faktycznie w sensie praktycznym wazniejsze niz czyjes poglady polityczne. czy tak jest u was?

@pomaranczowsza: nie zalezy na forsowaniu w tym znaczeniu, ze nie stara sie mnie przekonywac na swoich racji. Ona szanuje moje poglady, ja jej pogladow nie szanuje, ale nie przeszkadzaja mi one w codziennym zyciu. Dopoki nie stara sie zmienic moich i nie bedzie opowiadala glupot moim dzieciom, to nie widze problemu. Ja sobie wyobrazam zwiazek bez calkowitego porozumienia we wszystkich aspektach, nie jestesmy przeciez klonami. Dopoki to nie wadzi, to mozna z tym zyc. Mysle, ze jak sie zgadzaja finanse, to na pewne rzeczy przymyka sie oko. Zalezy tez czy dane osoby sa tolerancyjne i otwarte na swiat, czy tez sa zacietrzewionym betonem. Jak sa zacietrzewionym betonem, to moze byc gorzej. Tak, zwiazek traktuje jako srodek do zalozenia rodziny i posiadania potomstwa, a nie jako cel sam w sobie. Dla mnie najwazniejsza jest rodzina jako calosc niz partnerka jako pojedyncza osoba. Jako rodzine rozumiem zone i dzieci. Plus tzw. rodzina dalsza. Partnerka jest tylko jedym z elementow calosci. Powtarzam: dopoki nie bedzie przekroczona granica wyrazania pogladow i nie bedzie opowiadala dzieciom glupot - nie ma problemu.

Gość pomaranczowsza
z tymi priorytetami to chodzilo mi o cos innego. bo w zwiazku to pewnie, ze obie osoby powinny miec te same priorytety. mialam na mysli, ze rozni ludzie moga miec rozne priorytety/oczekiwania wzgledem tego, co jest wazne z zwiazkzu. np. ja ewidentnie mam inne od dizewczyny macka, ktorej nie przeszkadza odmiennosc swiatopogladowa. a co do priorytetow i pogladow obu stron z zwiazku, to mysle, ze w sumie jedno wyplywa z drugiego.

z poglądami partnerki mozesz sie nie zgadzać, ale skoro ich nie szanujesz, to nie widzę tu żadnej przyszłości.

@pomaranczowsza: glownym priorytetem jest rodzina i wychowanie dzieci, zycie na dobrym poziomie finansowym, samorozwoj itp. Wydaje mi sie, ze inne swiatopoglady raczej nie dotycza tych spraw. Mozna glosowac na kogos innego, wierzyc w co innego, ale przeciez obiady mozemy jesc takie same i na wakacje jezdzic w to samo miejsce. Nie mozna wszystkiego sprowadzac do swiatopogladu. Ostatecznie oboje wywodzimy sie z tego samego krego cywilizacyjnego. Sa roznice, ale nie sa to takie roznice jak miedzy np Polakiem a jakas Azjatka czy Afrykanka. Przeciez jestesmy z tego samego kregu kulturowego. Poza tym wydaje mi sie, ze ona z wiekiem zacznie bardziej twardo stapac po ziemi i przejmie czesc mojego swiatopogladu.

@FM: moze zle to ujalem, ale nie jestem w stanie szanowac czegos co uwazam za glupote, @Kamila: miedzy jej pogladami a moimi jest pewna roznica, tutaj nie ma jakiegos znaku rownosci. Nie mozna szanowac kazdych pogladow. Poglady nazistow tez mam szanowac?