Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MłodaMama1234

Pierwsza wizyta u ortopedy- PYTANIE!

Polecane posty

Gość MłodaMama1234

Hej kobietki. Czy któraś wie czy na pierwszej wizycie u ortopedy lekarz ma obowiązek zrobić USG bioder bądź na to badanie skierować???

Gość mama dwóch dziewczynek
Nie wiem o jaką wizytę Ci chodzi, ale dziecko w 2m-cu życia ortopeda bada właśnie pod kątem ewentualnych wad robiąc usg stawów biodrowych.

Gość MłodaMama1234
no własnie chodzi mi o tą pierwszą wizytę do 6 tygodnia. Mąż właśnie był z córką i mało nie wyszedł z siebie. lekarz popatrzył na dziecko, podotykał tak samo jak pediatra, spytał które dziecko, jaki poród i kazał przyjść za 4 tygodnie. Kiedy mąż pytał czy wszystko w porządku to nie odpowiedział tylko zawołał następną pacjentkę, więc mąż jeszcze raz pyta czy wszystko dobrze to pielęgniarka (!) powiedziała, ze wszystko dobrze i że mamy kłaść dziecko na brzuchu z szeroko rozstawionymi nóżkami. No śmiech na sali a nie wizyta. Teraz robi aferę u rzecznika praw pacjenta, no i nie wiem czy ma przy okazji wykłócać się o to USG czy nie

Gość u nas od razu umawia sie
Tylko na usg bioderek.

Gość gość
Bo może ty nie zapisałaś się na preluksację (usg bioderek) tylko do ortopedy. Nie kazdy ortopeda robi usg.

Gość mama dwóch dziewczynek
Ja po obu porodach miałam w zaleceniach usg bioderek i z tego co wiem jest to normą, ale umawiałam się na to usg. Z pierwszą córką chodziłam na nfz, z małą poszłam prywatnie do tej samej kliniki gdzie rodziłam. Oglądał swoją drogą, ale badał bioderka i "ręcznie" i wykonał usg. Później powtórka po jakimś czasie. Nie wiem czy to kwalifikuje się do rzecznika, bez przesady. Może po prostu umów się na usg. Samo kładzenie na brzuchu z szeroko rozstawionymi nogami to trochę marne zalecenie. Ja sprawdziłabym usg czy wszystko jest ok.

Gość MłodaMama1234
do rzecznika poszedł głównie przez to, ze lekarz nawet nie raczył poinformować czy wszystko jest dobrze. Nawet słowa nie powiedział. Lekarze na NFZ teraz robią co chcą i my nie popuszczamy konowałom nigdy, bo to oni są dla ludzi a nie odwrotnie

Gość u nas od razu umawia sie
Jak mi nie odpowiadala wizyta,a nie odpowiadala,to poszlan po drugie skierowanie i zmienilam lekarza. Chociaz skarzyc tez mialam ochote.

Gość z tego co wiem to musi być
musi być USG. Idź do innego lekarza i naciskaj na USG albo idź prywatnie.