Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mały dylemacikk

Małe mieszkanie czy dobudówka

Polecane posty

Gość mały dylemacikk

Mam własciwie 3 mozliwości: - małe 35 mieszkanie -dobudówka do domu -adaptacja budynku gospodarczego na działce rodziców (totalny remont) w którym podciągnięty jest tylko prąd

Gość mały dylemacikk
Mieszkanie już mam ale póki co wynajmujemy, jednak mieszkanie ejst malutkie a my planujemy 2-3 dzieci. Wiec opcja jest taka ze gnieciemy sie w tym małym mieszkaniu albo je sprzedajemy i albo robimy dobudówke albo adapatację budynku gospodarczego

Gość mały dylemacikk
Jednak szczere mówiąc nie mam zielonego pojęcia ile taki remont budynku gospodarczegokosztowałby i ile dobudówka

Gość mały dylemacikk
up

Gość gość
znam kolesia co zrobił dobudówkę u teściów i teraz tego bardzo żałuje źle mu się mieszka z teściami wolałby 100 razy bardziej kupić za to mieszkanie

Gość gość
wszystko tylko nie mieszkanie, zwłaszcza tak małe ;)

Gość mały dylemacikk
U mnie rodzice do nieczego sie nie wtrącają, teraz z nimi mieszakmy i nikt nikomu nie wchodzi w drogę, a mamy póki co jedną kuchnię i jedno wejscie do domu

Gość mały dylemacikk
A mieszaknie jest mikroskopijne:-( gdyby nie to to nawet bym sie nie zastanawiała. A na wieksze nie będzie nas już stać

Gość gość
rób dobudówke albo adapatacje w zyciu nie kupuj takiej klitki

Gość mały dylemacikk
Mieszkanie nie trzeba by kupowac bo je już mamy, póki co wynajmujemy. Chodzi o to ze albo nim zamieszkamy albo sprzedamy i za te pieniądze zrobimy dobudówke lub adapatacje tego pomieszczenia gospodarczego

Gość gość
adaptacja !!!!! jak potraficie wiele sami zrobić to koszt nie jest tak wielki za to jaki spokój pozniej jaka radość :)

Gość gość
Adaptacja będzie się wiązała z podciągnięciem wody,kanalizacji, gazu... do tego te wszystkie instalacje sanitarne, hydrauliczne, elektryczne "kupa" kasy do wyłożenia, dobudówka wydaje się być najrozsądniejsza, ale koniecznie zróbcie sobie osobne wejście główne, kuchnie, łazienkę, przedpokój i powinno być dobrze, do tego taki remont można ciągnąć długi czas, macie cały czas upilnowany teren budowy do tego wszystko praktycznie w miejscu zamieszkania, więc i praktycznie przy wyrozumiałości rodziców można działać po pracy do późnych godzin.

Gość mały dylemacikk
A jaki koszt jest takiej dobudówki ktos coś takiego robił??

Gość gość
kanalizacja obecnie prosta i w miare tania plastikowy zbiornik woda ...szukaliście gruntowej? gaz kuchenka na butlę prąd już masz

Gość mały dylemacikk
kuchenka na butkę? jakos sobie tego nie wyobrażam:-) Poza tym przy adpatacji budynku gospodarczego trzeba by było pomysleć też o ogrrzewaniu hmm piec na wegiel z podajnikiem?? i centralne załozyć

Gość gość
Butla do gazówki, a ciepła woda?...

Gość gość
a ja sobie wyobrażam bo taką mam tu gdzie mieszkam jest wszystko na prąd zatem chcąc mieć gaz bo tak mi się lepiej gotuje zakupiłam butlę i gotuję całkiem normalnie :) co do ogrzewania oczywista że centralne dodatkowo kominek w salonie który mogę cię zapewnić potrafi porządnie ogrzać cały parter jeśli dodatkowo mieszkasz w pobliżu lasu to opał masz darmowy milion razy wolałabym remont starego budynku i być nie zależną pod prawie każdym względem jak pomieszkiwanie wspólnie z rodzicami ale każdego wybór ;)

Gość gość
ciepła woda już wyjaśniam zbiornik czyli bojler na wodę którą ogrzewamy poprzez centralne ogrzewanie piecem w lato mam bojler na prąd i wodę również ciepłą dwa chcemy założyć solary aby właśnie latem tę wodę z nich pozyskiwać ale to na razie plany

Gość gość
nigdy z rodzicami!

Gość gość
Od kiedy to z lasu mozna sobie drewno za darmo brac? To jest kradziez i groza za to prawne konsekwencje.

Gość gość
jak się gówno wie to nie wypowiada he? drzewo za darmo możesz sobie brać ile dusz zabraknie tyle że nie duże klocki leżące po wycince a jedynie krzakole połamane a to w zupełności wystarcza do opalania kominkiem jak chcesz duże to musisz iść po zezwolenie w najbliższej gminie zatem jak sie nie wie to morda !

Gość gość
Zaraz ci mucha wleci do tej rozdartej jadaczki.

Gość mały dylemacikk
To znaczy odradzasz mi dobudówkę do domu rodziców a proponujesz adaptacje poemiszczenia gospodarczego? Co to za różnica? I to i to jest na działce rodziców ok 15 arów