Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulinka_69

Co to może oznaczac

Polecane posty

Gość paulinka_69

5 sierpnia dostałam okres, skończył mi sie 12 sierpnia. I teraz od 19 sierpnia wydobywa mi sie z pochwy taka niby krew,tak jakbym miała dostać znowu okres, ale to jest bardziej taka jakaś brązowa wydzielina, albo skrzepnięta krew tylko bardzo ciemna i ma to nieprzyjemny zapach ;c A w lipcu nie dostałam okresu wcale.

Gość Angelaaaaaaaa
to może być krwawienie okołoowulacyjne..ile masz lat?

Gość paulinka_69
16, to coś złego ? Bo sie nie znam

Gość Alila333
To raczej się zdarza a byłaś już u ginekologa?

Gość paulinka_69
Nie byłam, nie chce tam iść. To jest coś groźnego, czy nie ? ;c

Gość Angelaaaaaaaa
spokojne..to jest normalne..czasem podczas cyklu miesiączkowego występują krwawienia owulacyjne..miałaś okres 5 a teraz jesteś w 14 dniu cyklu czyli masz owulację (jajeczkujesz) stąd ten śluz, nie musi występować co miesiąc i trwa 2 dni..a ile miałaś lat jak dostałaś pierwszą miesiączkę?

Gość paulinka_69
Hmm dostałam pierwszy raz w 1 gimnazjum czyli chyba 13

Gość Alila333
Nie to nie jest grożne ale powinnaś iść znajdż sobie jakiegoś lekarza w okolicy najlepiej jeśli ktoś by Ci polecił,może mama..jesteś w takim wieku że powinnaś się zbadać ale nie martw się takie sytuacje się zdarzają przy nieregularnych miesiączkach bo w twoim wieku napewno jeszcze nie masz wyregulowanego cyklu:) mimo to szczerze namawiam zbadaj się przy okazji.Pozdrawiam

Gość paulinka_69
Może to dziwne ale do ginekologa nie mam ochoty iść, ginekolog to zazwyczaj facet i sie bede stresowała xd Miesiączke właśnie mam różnie, raz na początku miesiąca, raz w połowie a czasem na koniec miesiąca

Gość Angelaaaaaaaa
Jestem pewna że to krwawienie okołoowulacyjne. to tylko małe plamienie nie musisz nosić podpasek? ....jeżeli Twój cykl trwa 28-29 dni a w połowie czasem wystąpi tak śluz to o tym właśnie świadczy..nie leciałabym od razu do ginekologa masz w koncu 16;) i wiem jaka to jest trauma dla Ciebie na samą myśl też tak mialam w Twoim wieku teraz to dla mnie normalne już się nie boje gin. no i jestem położną (a mam24) ...chyba że rozpoczęłaś współżycie to oczywiście powinnaś się udać do pana doktora.

Gość Alila333
Faceci są o wiele bardziej delikatni niż kobiety ale możesz przecież iść do kobiety jest dużo z taką specjalizacją:) a dziewczyna powinna swoją pierwszą wizytę u lekarza odbyć zaraz po tym jak zacznie miesiączkować.Nie będę namawiać więcej ale wiem coś nie coś na temat różnych problemów "kobiecych" bo borykam się z nimi do dziś przez własnie zaniedbanie a mam 33 lata.Pozdrawiam

Gość paulinka_69
No podpaske nosze, ale i tak z całego dnia mało tego na niej jest : ) Współżycia jeszcze nie zaczęłam :)

Gość Angelaaaaaaaa
to mit z tym że kobieta która zacznie miesiączkować powinna iść od razu do gina...jeżeli wszystko przebiega ok to nie ma problemu..jeżeli zaczęła współżyć jak najbardziej.

Gość paulinka_69
Wybiore sie do ginekologa juz w najgorszym przypadku. Na współżycie jeszcze mam czas heh :D

Gość Alila333
Dziwię się,że jako położna zamiast zachęcać to odradzasz.Oczywiście nikt nie karze dziewczynie jutro biec do lekarza chodzi tylko o uświadamianie że lepiej zapobiegać niż potem leczyć Pozdrawiam

Gość Angelaaaaaaaa
właśnie jako położna znam realia..:)a to nie jest stan z którym od razu leci się do ginekologa a można dziewczynie oszczędzić niepotrzebnego stresu...ale pamiętaj Paulina jeżeli krwawienie będzie duże i długo będziesz musiała udać się z mamą do ginekologa ponieważ jesteś jeszcze niepełnoletnia. Pozdrawiam.

Gość gość
A gdzie to trzeba chodzić z mamą do ginekologa??????

Gość Alila333
No właśnie? Chyba jednak jesteś w tyle a realia są inne...

Gość Angelaaaaaaaa
do dziecięcej przychodni ginekologicznej...jeżeli dziewczynka nie ma 18 lat przy badaniu musi być mama (opiekun prawny)

Gość Angelaaaaaaaa
Takie właśnie są realia..i śmieszy mnie wiedza osób które się wypowiadają a nie mają pojęcia o tym.

Gość Alila333
Nie zgodzę się z Tobą od 16 roku życia może do ginekologa iść sama

Gość Angelaaaaaaaa
na studiach miałam zajęcia z ginekologami którzy tylko i wyłącznie przyjmowali pacjentki od 18 roku życia, niżej wymagano opiekuna...

Gość Angelaaaaaaaa
cytat "Jeżeli dziewczyna skończyła 16 lat, a nie ukończyła 18, do badania wymagana jest zgoda i opiekuna i dziewczyny. Jednakże nastolatka może sobie zażyczyć, aby w badaniu nie uczestniczyła matka. Pacjent 16-letni prawo do wyrażenia dodatkowej zgody (tzw. zgoda podwójna - która jest koniecznym powodem podjęcia czynności medycznych) oraz prawo do wyrażania sprzeciwu, które jednak może przełamać orzeczenie sądu opiekuńczego." Proszę opiekun jest konieczny.

Gość Alila333
Nie chcę być złośliwa ale irytuje mnie jak ktoś podaje nie sprawdzone informacje

Gość Alila333
Nie chcę nawet wiedzieć skąd ten cytat ale to nie są realia

Gość Angelaaaaaaaa
mam Ci poszukać w ustawie??:) z resztą sama przejrzyj... nie wiem czemu nie chcesz dopuścić do siebie tego co mówię? po co miałabym pisać nieprawdę? do 16 roku życia musi być opiekun podczas badania a po skończonym 16 roku życia do 18 wymagana jest zgoda opiekuna i pacjentki tyle ze opiekun nie musi być przy badaniu. ale zaprzeczaj dalej..;)

Gość Alila333
Nie wiem gdzie tak jest ja jestem z Wrocławia i tutaj 16 letnia dziewczyna do ginekologa nie potrzebuje ani skierowania ani przyzwoitki:)przepraszam was ale muszę uciekać do pracy na nocny dyżur;)pozdrawiam

Gość Angelaaaaaaaa
I. Pacjent małoletni, który nie ukończył 16 roku życia Zgodnie z art. 9 ust. 7 ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta (tekst jedn.: Dz. U. z 2012 r. poz. 159 z późn. zm.), pacjent który nie ukończył 16 roku życia, ma prawo do informacji jedynie w zakresie potrzebnym do prawidłowego procesu diagnostycznego i terapeutycznego. Zasadą jest zatem informowanie przedstawiciela ustawowego o stanie zdrowia pacjenta małoletniego. Zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty (tekst jedn.: Dz. U. z 2011 r. Nr 277, poz. 1634 z późn. zm.), jeżeli pacjent nie ukończył 16 roku życia, lekarz ma obowiązek udzielić przystępnej informacji o jego stanie zdrowia, rozpoznaniu, proponowanych oraz możliwych metodach diagnostycznych, leczniczych, dających się przewidzieć następstwach ich zastosowania albo zaniechania, wynikach leczenia oraz rokowaniu osobie bliskiej pacjenta. Osobą bliską pacjenta małoletniego poniżej 16 roku życia może być zgodnie z art. 3 ust. 2 ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta krewny lub powinowaty do drugiego stopnia w linii prostej lub przedstawiciel ustawowy. Pacjentowi lekarz powinien natomiast udzielić jedynie informacji w zakresie i w formie potrzebnej do prawidłowego przebiegu procesu diagnostycznego lub terapeutycznego. Ponadto pacjent ma prawo do wyrażenia swojego zdania w odniesieniu do przyjętych metod terapii. W przypadku sprawowania opieki medycznej nad osobą małoletnią poniżej 16 roku życia, zgodnie z art. 32 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty, wymagana jest zgoda jego przedstawiciela ustawowego na wykonanie badania lub udzielenie innego świadczenia zdrowotnego. Gdy pacjent nie ma przedstawiciela ustawowego wymagane jest zezwolenie sądu opiekuńczego. Zezwolenie sądu jest wymagane także, gdy zgody na wykonanie badania lub udzielenie innego świadczenia zdrowotnego nie wyrazi przedstawiciel ustawowy lub opiekun faktyczny małoletniego. Lekarz zgodnie z art. 34 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty, może wykonać zabieg lub zastosować metodę leczenia lub diagnostyki stwarzającą podwyższone ryzyko wobec pacjenta małoletniego poniżej 16 roku życia, po uzyskaniu zgody jego przedstawiciela ustawowego, a gdy pacjent nie ma przedstawiciela lub gdy porozumienie się z nim jest niemożliwe – po uzyskaniu zezwolenia sądu opiekuńczego. Jeżeli przedstawiciel ustawowy pacjenta małoletniej poniżej 16 roku życia, nie zgadza się na wykonanie przez lekarza powyższych czynności, a są one niezbędne dla usunięcia niebezpieczeństwa utraty przez pacjenta życia lub ciężkiego uszkodzenia ciała bądź ciężkiego rozstroju zdrowia, lekarz może wykonać takie czynności po uzyskaniu zgody sądu opiekuńczego. Wskazane zabiegi lekarz może wykonać, bez zgody przedstawiciela ustawowego pacjenta bądź zgody właściwego sądu opiekuńczego, gdy zwłoka spowodowana pos................................... Alilia specjalnie dla Ciebie przeczytaj sobie ustawę o prawach pacjenta może coś z niej wyciągniesz:) chyba że to też podważysz:)

Gość Angelaaaaaaaa
potrzebuje zgody opiekuna to nie to samo co przyzwoitka i skierowanie. Życzę spokojnego dyżuru pozdrawiam!

Gość Alila333
Przeczytałam dokładnie ten długi opis i jest napisane że po niżej 16 roku życia i tylko w razie zagrożenia życia.Pozdrawiam położną:)