Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tosisława

Karmienie 4miesięcznego bąka

Polecane posty

Gość Tosisława

Witam, moja córka skończyłą 4 miesiące ja ją karmie piersią ale mam wrażenie że już jej to nie starcza bo bardzo czesto je, a przeważnie w nocy szuka piersi co 2 godziny. Mała waży już 8 kg i dlatego moja przypuiszczenie że moje mleko to juz za mało. Od 2 dni uczymy się jeść jabłuszko ale tym też jej nie opase.... Mała nie toleruje mleka modyfikowanego w żadnej postaci, wczoraj próbowałam jej dać kaszke na mm i dosłownie zjadła 3 łyżeczki i tak po tym zwymiotowała wiec mm całkowicie odpadqa i stąd moje pytanie: czy mogę jej podać kleik ryżowy na wodzie? wiem, że to mało wartościowe ale czymś musze ją "ZAPCHAĆ"

Gość gość
Twoje mleko jej starcza,a czestsze budzenie sie to nie tylko efekt glodu. Kleiki mozesz podac od piatego miesiaca.na piersi jeszcze pozniej zaleca sie rozszerzanie diety,wiec sie z tym nie spiesz. A dzieci tak maja,raz budza sie czesciej,raz rzadziej,moj na mm sie budzi sie czasami co godzine. Nie na jedzenie,ale albo napic sie wody,albo zeby podac mu smoka,albo cos sie przysni bo caly dzien byl pelen wrazen. Szukanie piersi co 2h to takze szukanie bliskosci.

Gość gość
Sory przeoczylam ze skonczyliscie juz 4 miesiace. Ale skoro mala duzo wazy to czemu chcesz ja dodatkowo pasc kaszkami?to sa zbedne kalorie. I dziecko wcale po nich nie spi jak aniol. Moga byc nawet za ciezkie dla brzuszka. Ale mozesz robic na wodzie.

Gość gość
Co to 8 kg dla 4-mies dziecka jeszcze z 4 by się przydały.

Gość gość
Nie oceniaj wagi jak dziecka nie widzialas/es

Gość gość
Jak nie toleruje mleka mod. (pytanie dlaczego? może Enfamil spróbuj), to odciągnij swoje mleko i na tym zrób kleik. Możesz też jej dać deserek z dodatkiem kleiku ryżowego.

Gość Tosisława
Ściągnełam troche mleka i zrobiłam jej ten kleik wypiła 3 łyki.... na poczatek dobre i to :) Rozmawiałam z neonatologiem na teman tego mm to powiedział mi ze jak dziecko już skończy 4 miesiace to nie mam zawracac sobie głowy mm bo jest tyle produktów żeby dziecku urozmaicic diete i mm nie jest do tego potrzebene a po co dziceko poddawac badaniom i testom.,... W tym nocnym budzeniu to ona nawet oczu nie otworzy tylko szuka piersi pije dużo po czym wypluwa i śpi dalej.

Gość gość
CO TO JEST TEN BĄK IDIOTKO ? to pierda z d**y?

Gość gość
Waży 8 kg i podejrzewasz, że się nie najada? O matko, przecież to tłuścioszek...i nie mówi "dziecka nie widziałaś" 8kg na bobasa 4 m-ce to sporo.

Gość gość
Szuka piersi wypluwa i śpi dalej- może chce jej się pić?

Gość gość
A jak taki bobas ma np.75cm?jak moj?to wazy za malo. Jest chudy.nie wiem ile ma autorki,ale wiem ze waga to nie wszystko. Zalezy przy ilu cm ma taka wage. Kobieta wazaca 60kg tez moze byc i chuda i gruba.zalezy jaki ma wzrost.

Gość gość
moja roczna córa waży trochę ponad 8 kg więc raczej jest duża jak na 4 miesiące. Może spróbuj mleko zastępować jabłuszkiem lub marchewką taką ze słoika. Pediatra co mówi?

Gość Tosisława
No właśnie nie jest aż taka gruba bo jest długa i nie widac na niej tej wagi :) Ona już potrafiła mi przespac 5 godzin bez jedzenia i cos jej sie przestawiło i od 3 tyg tak czesto je. Dawałam jej pić wode w nocy, smoka nic nie pomaga musi byc "cycek" :) Mam nadzieje ze sioe rozkrecimy z tym jedzeniem i bede mogła jej dac cos na noc zeby przespała dłużej niz 2 godziny. Mi w sumie to nie przeszkadza az tak bardzo bo mała śpi ze mna... (i zaraz pewnie dostane po nosie...) i przesypia od 21 do 7 rano tylko te pobudki zaczeły mnie niepokoić... No cóż chyba zostaniemy na piersi aż mała zacznie jeść kanapki hehehehe

Gość gość
Nie przersadzaj z tymi kanapkami:P to taki wiek. Moja kolezanka ma taki sam problem i lekarz powiedzial,ze to zeby. Taki okres i juz. Cierpliwosci. Uwierz mi ja mam tak samo na mm. To nie magiczny proszek co usypia dzieci na cala noc;)trzeba przetrwac ten etap.

Gość Tosisława
No wiem wiem, ale ludzie ciągle czegoś szukają żeby było im wygodniej :) Ale pomyślałam sobie jeszcze że do tego kleika może bede robić taki wywar warzywny z marchewki, ziemniaka i czego s tam jeszcze zawsze to bardziej wartościowe niż woda....

Gość Tosisława
Jak to sie wszystko zmienia, moja mama mi tłumaczyła że 30 lat temu jak ja byłam taka mała to jak skończyułam 4 miesiace to nagotowała mi kaszy na krowim mleku i jadłam i nic nie było a teraz krowie mleko jest nie dobre bo za tłuste, bo za wczesnie itp a mi tam nic nie jest a nawet przeciwnie dobrze wygladam :)

Gość gość
Wiesz nikt tobie nie broni robic jak zechcesz:)ja bym sie bala. Ty jestes matka i bierzesz odpowiedzialnosc za zywienie swojego dziecka i nikomu nic do tego do poki nie robisz mu krzywdy. Ja sie schematow nie trzymam,ale od schematow zaczynalam. Czyli po kolei i powoli obserwujac jak dziecko reaguje. A potem polecialo jakos,maly ma 5,5miesiaca i wlasnie zjadl prawie calego banana,troche lyzeczka,reszta przez siatke ile sam zjadl tyle jego:P ale on toleruje tylko owoce w calosci,zadnych papek,sloiczkow itp. Potrafi sobie z nimi poradzic jak dostanie z reki albo z siatki.a nie jedna matka za glowe by soe zlapala.

Gość mama 123456
wezcie przestancie z tymi karmieniami nie jadlo by zle je to tez zle? po prostu nie ktore kobiety sa za wygodne a czesc to wogole nie karmi cycem i niech mi nikt nie mowi ze nie mozna bo to czy tamto ja mam czteromiesiecznego syna i od poczatku chcialam karmic piersia a jakie ekscesy z nimi przeszlam to lepiej nie mowic a to brak pokarmu a to bolace sutki a to zapalenie piersi z 42 stopniowa goraczka przez dwa dni i tzrebabylobyc na antybiotyku i karmic butla a z cycow odciagac i do zlewu i tak przez 2 tyg i ostatnio znow mialam zapalenie ale juz nie tak grozne takze nikt mi nie powie ze piersia sie nie da. A co do tematu to ja daje juz obiadki marchew na kleiku jablko marchew i soki z tych owocow, nawet daje po dwie lyzeczki jogurtu biszkoptowego ktory sama jem i jest dobrze? maly ma 4,5 mca i 8kg

Gość gość
Autorko, waga sie nie przejmuj, tym bardziej jesli wzrostowo tez jest wysoko. Mam troche starszego synka i w wieku Twojej corki przesypial pijac rylko piers cale noce, a potem cos mu sie poprzekrecalo i znow zaczal sie budzic. Zaczelismy podawac sam kleik do mleka sciagnietego (pity butelka), a nastepnie robic kleik na wodzie z dodatkiem owocow -banan lub jablko. Dziecko sie uspokoilo i znow ladnie spalo, ale lada moment zaczely sie wyzynac zeby i znow ssanie co 2h w nocy. Sprawdz palcem na dziaslach czy nie ida dolne jedynki.