Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podobno za komuny w sklepach był tylko ocet

Polecane posty

Gość gość
tnij.com/ztcuV

Gość DEPRESANTT
O po co gadasz takie bzdury gościu wystarczy po równać zarobki poziom życia w innych krajach to zobaczysz gdzie jest ta zielona wyspa

Gość gość
co wysprzedali? więcej jest prywatnych włascicieli. do tego żeby było lepiej potrzebna jest też wymiana pokoleń. dzisiejsze malutkie dzieci może będą budowały lepsza Polskę i bogatszą.

Gość gość
zielona wyspa to było bardzo konkretne zjawisko polegające na tym o czym napisałem. to nic z zarobkami nie ma i nie miało wspólnego tnij.com/ztcuV

Gość gość
z poziomem życia też nie. chodziło tylko i wyłącznie o PKB. rozumiesz gościu?

Czy ty jesteś normalny Gościu??!! Co ty mogłeś wiedzieć jak działało tu Polskie Rolnicstwo jak byłeś tam??!! Ten tylko wie kto tu mieszkał i kto tu miał gospodarstwo rolne. Tak się składa że Ja miałem takie gospodarstwo. I wówczas za sprzedanego świniaka czy Byka coś można było kupić. Czy dostać w zamian. Nie to co teraz że za sprzedanego Świniaka można dostać co najwyżej 500 lub 600zł. I co za to sobie kupisz ?? dwie pary spodni??

Gość gość
byłem tu i nie miałem gospodarstwa rolnego ale miałem znajomych w centralach handlu. a część mojej rodziny uprawiała ziemię czyli miała gospodarstwo rolne.

Gość gość
cukier nie byl od 1975 r.! :-O tylko od 1980r. poza tym byly wszystkie podstawowe produkty potrzebne do życia każdemy obywatelowi dlatego były reglamentowane czyli wszystkim po równo. no....ludzie chorzy na cukrzyce, kobiety w ciąży i inni byli uprzewilejowani. zazwyczaj wszystkiego starczało na caly miesiąc. w mojej rodzinie odstępowało się cukier znajomym bo nie slodzilismy dużo, oddawaliśmy kartki na papierosy i alkohol a w zamian dostawaliśmy coś innego. każdy cieszył się gdy coś miał ponad przydział. przetwory drobiowe i coś tam jeszcze byly bez kartek. oczywiście wszystkie dostawy były w danym dniu wykupowane i po południu wisiały tylko haki po wędlinach no i ocet ale przecież inne produkty bezkartkowe były. pez przesady. nie róbcie paniki.

Gość gość
za świniaka dostaniesz tyle ile zapłaci skupujący. i jakie sa ceny na świecie.

Gość DEPRESANTT
Tym PKB się wszyscy wyżywimy i utrzymamy rodziny dla tego głęboko gdzieś mamy PKB tu liczy się poziom życia

Gość gość
12 sierpnia 1976 r., po czerwcowej nieudanej próbie podwyżki cen, władze PRL-u wprowadziły kartki na cukier. To był powrót do reglamentacji artykułów pierwszej potrzeby po 20 latach przerwy. Kartki te oficjalnie zwano "biletami towarowymi".

Gość gość
no to po co mówisz o zielonej wyspie skoro ona dotyczyła PKB a nie poziomu życia?

Gość gość
o kartkach. skopuj i wklej do paska adresu. poczytaj, przeproś za wprowadzanie innych w błąd. dzieje.pl/content/35-lat-temu-władze-prl-wprowadziły-kartki-na-cukier opracowane przez profesora z IPN

Właśnie tyle ile zapłaci kupujący czyli grosze. Takiego świnika chowie się 6 do 7 miesięcy i ile jest przy nim pracy. Teraz podziel sobie 600zł na 7 i masz zarobek polskiego hodowcy. W skupach w ciągu jednego dnia mają przebicie z 600 na 2000 do 2500. A ponadto faszerują mięso chemią że z 1kg czasem mają do 2kg

Gość DEPRESANTT
zielona wyspa było porównaniem polski do Irlandii a jak wiadomo nasz kraj Irlandii pod żadnym względem nie przypominał i nie przypomina ! X BARDZIEJ PASUJE RUDA WYSPA

Gość gość
prowadz skup jak tak jest dobrze. idziesz, rejestrujesz firme i masz...

Gość gość
skopiuj ten adres do przeglądarki i zobacz czym była naprawdę zielona wyspa. tnij.com/ztcuV a potem przeproś za wprowadzanie ludzi w błąd

Gość gość
Donald Tusk powiedział, że Polska jest "zieloną wyspą wzrostu w Europie", a on może "z podniesionym czołem mówić w imieniu Polaków o polskim sukcesie". Premier dodał jednak, że we współczesnym, zglobalizowanym świecie nie da się zapewnić polskiej gospodarce zdrowia, jeśli chorować będą gospodarki innych europejskich krajów. www.gadu-gadu.pl/tusk-polska-jest-zielona-wyspa

Gość gość
zielona wyspa było porównaniem polski do Irlandii :D:D:D:D:D:D:D:D

Gość gość
Kiedyś człowiek miał kasę ,a nie miał co kupić .Dziś może kupić wszystko,ale nie ma kasy.

Gość gość
ale zielona wyspa było porównaniem polski do Irlandii :D:D:D:D:D:D

Gość gość
były ale Grecja fałszowała dane podobnie jak Cypr. poczytaj sobie gościu a nie cytuj jakiejś szmaty prawicowej poza tym chodziło o polskie PKB a nie porównywanie Polski do Iralndii:D:D:D

Gość DEPRESANTT
Jest różnica w pojęciach * ZIELONA WYSPA * A *ZIELONA WYSPA TUSKA* TO DWIE RÓŻNE ODRĘBNE POJĘCIA i jeśli tusk nie umie używać tego określenia to po co go użył

Gość gość
Tusk użył go do określenia PKB. Tylko i wyłącznie.

Gość DEPRESANTT
Wydaje mi się że Polacy mają inną mentalność niż Cypryjczycy czy grecy ale 11 września już nie długo mam nadzieję że teraz i my pokażemy na co nas stać. x a po za tym ja ci pokazuje fakty całą mapkę tych zielonych wysp a ty na poparcie swoich teorii wkleiłeś tylko wycinek

Gość gość
czym się różnią te dwa różne pojęcia wg ciebie?

Gość gość
to nie sa teorie. Tusk mówił o JEDNEJ konkretnej rzeczy. i na pewno nie mówił o Irlandii

Gość DEPRESANTT
pamiętam taki filmik * SPOT* z wyborów po ! W tym filmiku lektor mówił że jak po dojdzie do władzy to w Polsce sytuacja się poprawi i wszyscy zaczniemy wracać do kraju i była tam taka scenka jak ojciec wyjeżdżał a po zwycięstwie Po wracał do kraju do witającej go rodziny . x POSZUKAM TEGO SPOTU

Gość gość
zobacz post 08.09.13 . tam wszystko wyjaśnione