Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podobno za komuny w sklepach był tylko ocet

Polecane posty

Gość gość
masy zawsze strajkowaly za chlebem, nie miały wyzszej swiadomosci politycznej... ale to nie masy obaliły ten system, on runal sam. Komunisci tylko dlatego pokojowo oddali władze, bo doprowadziło to do kompletnej ruiny gospodarczej, nie było juz jak zaciagac pozyczek z zachodu, i inaczej sie nie dało

Gość gość
Nie dziwne zatem, że władze dążyły do spektakularnego zakończenia sprzedaży kartkowej. Dochodziło do tego stopniowo: 1 lutego 1983 r. zniesiono reglamentację proszku do prania i mydła, w kwietniu tego roku papierosów i alkoholu, a następnie cukierków. s s Czyli wcześniej zakończono reglamentacje wódki bo w 1983 roku a wprowadzono w 1981 roku. Cukier był reglamentowany od 1975 roku do 1985 roku a więc dużo dłużej niż wódka bo jak pisałem był "zamiennikiem" wódki.

Gość gość
No i po 1985 stopniowo wyprowadzano niektóre produkty z kartek.

Gość gość
Cukier nie był na kartki cały czas, gdy wódka była. s s Jak widac z cytatów był cały czas gdy wódka była i o wiele dłużej. Reglamentacja wódki trwała 3 lata cukru 10 lat. Nie uczcie ojca dzieci robić.

Gość gość
teraz jest super. można kupić co się chce np. owoce z odległych krajów. można zwiedzać świat. a jak się chce to się da zarobić. kiedyś to było przes....rane teraz jest GIT :D

Gość gość
wystarczy przeczytać dzieje.pl/content/35-lat-temu-władze-prl-wprowadziły-kartki-na-cukier

Gość gość
ludzie, czemu tacy smutni jesteście?

Gość gość
mnie w******o to opowiadanie, że za komuny to wszystko było, że dopiero z powodu solidarności zrobiły się pustki w sklepach, że cukier był tylko chwilę na kartki. k***a ludzie tego nie przeżyli i pieprzą trzy po trzy nie wiadomo po co

Gość gość
nie przeżyliści tej hooojozy to po co się wypowiadacie? żeby bronić tego komucha kaczyńskiego a dowalić zwolennikom tuska i po? odpierdzala wam wszystkim pisiory i zrobicie wszystko żeby się dorwac do władzy i wprowadzić zamordyzm

Za komuny było różnie kwadratowo i podłużnie. Było dobre jedynie za Gierka. Problem polegał na tym jak nasz kraj miał istnieć jak musieliśmy żywić Wielkiego Brata czyli byłe ZSRR. Na wsiach za komuny na wsiach prawie w każdym domu była trzoda chlewna. Na każdym polu po 2 lub 3 krowy w oborze po 3do 5 świń. A w sklepach z wędliną tylko puste haki. Jak myślicie gdzie to wszystko szło??!!

Gość gość
ja pamietam ze cukier byl na kartki ale po 1980 roku,papier toaletowy po znajomosci,zamiast slodyczy mozna bylo kupic alkohol ocet musztarda caly czas..jak bylam mloda to wiem ze rodzice sasiedzi stali na zmiane cale noce w kolejce za miesem i wedlina przed swietami Bozego Narodzenia

Gość gość
dobrze było za Gierka? co ty opowiadasz????:O

Gość gość
to wszystko szło w róznych kierunkach, nie tylko do zsrr szło dużo na zachód bo za to były dewizy.

Gość gość
Ale ludzie byli wtedy mili ,nie to co teraz.Chamstwo,chamstwo i jeszcze raz chamstwo.

Gość gość
byli milsi i zupełnie inni niż teraz

Tak tak na zachód za dewizy. Takimi sloganami karmili nasz zwykłych obywateli w czasach PRL W Polsce było by dobrze gdyby nie Wielki Brat. Wszystkie podległe im kraje płaciły wysokie stawki za to by istniały.

Gość DEPRESANTT
teraz jest dobrze polska to zielona wyspa i na naszej wyspie kryzys się skończył a wszędzie dalej trwa

Gość gość
to nie slogan tylko prawda. dużo mięsa szło do Francji czy Niemiec. bo potrzebne były dolary a tych brakowało. trzeba się uczyć a nie pieprzyć bzdury człowiecze.

Owszem to jest druga prawda. Ludzie mimo iż w sklepach nic nie było to byli dla siebie bardziej pomocni. Nie to co teraz jeden przed drugim udaje kogoś lepszego i gdyby mógł to by tego drugiego w łyżce wody utopił. Po drugie jeden potrafił zarobić na całą rodzinę i jeszcze coś odłożyć na czarną godzinę czy się budować.

Gość gość
Polska była kiedyś zieloną wyspą a było to wtedy kiedy jako jedyna miała plusowy PKB w Europie

Gość gość
nikt z miasta normalnie pracujący nie miał szansy utrzymac rodziny jak żona nie pracowała. o budowaniu się nie mógl nawet marzyć

Gość DEPRESANTT
nigdy nie była, nie jest i nie będzie a kryzys się nie skończył skoro w pl zawsze ludzie zarabiali i zarabiają marne grosze w porównaniu np z niemcami

Gość gość
była jak miała jako jedyna w Europie plusowe PKB. po co zabierasz głos jak nie wiesz? PKB nie ma nic wspólnego z zarobkami obywateli

I pewnie to ty to mięso sprzedawałeś do tej Francji czy Nieniec??!! Skoro tak było to czemu nic w kraju nie było?? Za dewizy można było kupić coś innego. Po drugie Polska jest wstanie wyżywić całą Europę a nie tylko Francję czy Niemcy. Gdyby Polska gospodarka chodziła jak w PRL to zasypalibyśmy całą Europę mięsem i wędliną.

Gość gość
ludzie jeszcze długo będa zarabiali marne grosze. jak osiągniemy taki rozwój jak Niemcy to wtedy będzie lepiej. tzn min. za 20 lat.

Gość gość
nie ja. ja je tam kupowałem czasami. dlaczego nie było tutaj? bo jechało w różne strony świata. za czasów PRL gospodarka nie chodziła tylko leżała martwym bykiem.

Gość gość
Za dewizy można było kupić coś innego. s to znaczy co???? za jakie dewizy? gdzie?

Gość DEPRESANTT
była jak miała jako jedyna w Europie plusowe PKB. po co zabierasz głos jak nie wiesz? PKB nie ma nic wspólnego z zarobkami obywateli x Gosiu co mnie obchodzę jakieś wirtualne wskaźniki PKB wystarczy porównać zarobki Polaka, Niemca czy anglika i tu ci wyjdzie prawda

No w naszym kraju raczej nigdy do tego nie dojdziemy co Niemcy. Bo daleko nam do takiej Gospodarki jak Niemiecka. Za dużo w naszym kraju Złodziei i za dużo już wysprzedali by coś zrobić w tym naszym kraju.

Gość gość
Teraz ludzie przechwalają się na potęgę .Koleżanka trzy lata temu była na wczasach w Egipcie ,a jej opowiastki na ten temat wysłuch*je średnio pięć razy w miesiącu ,tak od trzech lat.A ciągle narzeka ,że nie ma pieniędzy.Druga nie miała pracy,u mnie zwolnił się etat,poprosiłam panią dyrektor,przyjęła ją .Dziś Ona dostała awans,a ja no cóż.Nie potrafię donosić na koleżanki ,nie umiem się podlizywać .Ale robię to co należy do moich obowiązków.A koleżanka chodzi drugą stroną ulicy ,żeby przypadkiem nie spotkać mnie w drodze do pracy.