Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lola88

Partner nie zgadza się na wegańskie dziecko

Polecane posty

Gość gość
lola88- czy ty czytałaś kiedyś cokolwiek o żywieniu niemowlaków ? I wierz mi ze ty pewnie tez jako niemowle jadłaś mięso :) wiec nie wiem co cie tak oburza.

Lola nie przejmuj się :) ja jak pisałam nie będę dawać synkowi mięsa, ale zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie tatuś mu da bo sam je ( na szczęście mój mąż jest pełnosprawny i potrafi sobie sam kotleta z mięsa zrobić ) , synek jak będzie większy to i tak jak to ciekawe dziecko zapyta czemu mama je inne kotleciki, od początku będę mu tłumaczyć, że nie jem mięska bo pochodzi ono ze zwierząt, które kochamy. Zobaczymy czy synkowi bedą bardziej smakować mięsne kotlety czy różnorodne moje warzywne :)

Gość gość
" Dziwi mnie, że ktoś tu napisał, że dziecku bratowej które nie je mięsa wciska szyneczkę." oooo to jestem ja hehhe jak dzieci głodne i maja ochotę na bułkę z szynka to podaje :) Wierz mi ze nic im nie muszę wciskać na sile .Jędza aż im się uszy trzęsą :)

Gość lola88
Może i jadłam ale nie zależało to raczej ode mnie. Uważam, że mięso dla 6miesięczniaka jest totalnie niepotrzebne. Kaszka kukurydziana czy jaglana to bomba żelazowa dla takiego malucha. Do tego coś z vitC dla lepszego wchłaniania i nie widzę potrzeby dodawania sterydowo-antybiotykowych kurczaków :)

Gość gość
I co ty biedna zrobisz jak twoj mąż poda dziecku kawałek białego sera ? co?

Gość gość
lola jak twoj facet bedzie chcial dac mieso to da a twoje moze sie zgodze to mozesz sobie w doope wlozyc bo on rownie dobrze moze powiedziec ze nie zgadza sie na twoje nawyki zywieniowe i co tez bedziesz miec gowwno do gadania. DZIECKO NIE JEST TWOJĄ WŁASNOŚCI ZAPAMIETAJ TO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość lola88
mama__Franka - też do tego doszłam :) Nie mam obsesji, że spróbuje. Chcę dać tylko podstawy wiedzy tego co zdrowe. gość od szyneczki - może i mu smakuje. ale postępujesz wbrew woli jego matki a to jest po prostu oszustwo i nie tolerowałabym takiego zachowania.

Gość do autorki weganko
skoro jestes weganka i obrzydzaja cie wydzieliny ssakow (mleko) to nie obrzydza cie mysl ssajacego piers dziecka? przeciez to obrzydliwe....bedzie pilo twoje wydzieliny z twoich wymion...fuj

Gość lola88
Ech, napisałam już ze 2 razy, że nic nie zrobię jak mu poda :) Ale jest też normalny i cywilizowany i myślę, że nie zrobi tego za moimi plecami. Nie zabiję jego ani siebie z rozpaczy. Zobaczę czy dziecko lubi, czy mu smakuje. Nigdy nie podam dziecku mięcha z marketu.

Gość gość
"gość od szyneczki - może i mu smakuje. ale postępujesz wbrew woli jego matki a to jest po prostu oszustwo i nie tolerowałabym takiego zachowania." Mój dom i moje zasady .Jak jej coś nie pasuje to nie musi przychodzić. Brat nie widzi w tym nic złego a to tez są jego dzieci a nie tylko jej :)

Gość lola88
A wymiona to może ty masz, koleżanko. Gościu od szyneczki - ja bym nie przychodziła :) Ale widzę, że się chyba nie dogadamy. Przepaść w zakresie moralności.

Gość gość
Lola ty uwazasz ze mieso niemowlakowi jest zbedne a specjalisci uwazaja co innego. Nikt nie kaze ci dawac kurczaka posionego antybiotykiem. Tak samo jak marchewki z pestycydami. Mozna kupic zarowno warzywa bez chemii jak i Mieso wolne od syfu.

Gość lola88
Jedni specjaliści uważają, że jest potrzebne, inni, że nie. Badania potwierdzają, że nie jest.

Gość gość
"Przepaść w zakresie moralności." ehh wzruszające hehheheheheh

Gość gość
nie przegadacie ona sobie wbila to łba ze weganizm jest z***bisty i najzdrowszy na swiecie oby twoje dziecko w przyszlosci bylo normalne i kopneło w doooppe ciebie i twoj weganizm

Gość lola88
Raczej przykre. XIX wieczna wieś ogólnie :)

Gość gość
Jakis linkt do tych badan? W sumie teraz kazdy moze sobie naoisacvwszystko. Zelazo z zadnej kaszy nie wchlonie sie tak jak zelazo z zoltka. Sory. Poza tym skoro mieso jest zbedne to po co musisz suplementowac wit. B12. Dziecku tez podasz pastylke?

Gość do autorki weganko
ja wymion nie mam a piersi i piersia karmilam rok czasu swoje dziecko, ale skoro ciebie obrzydzaja wydzieliny innych ssakow to ty jako ssak nie powinnas karmic piersia bo to obrzydliwe z twojego punktu widzenia

Gość gość
autorko nie kompromituj sie w d***e bylas gowno widzialas. Tyle ludzi je normalnie i zyje a nie jakies dziwactwa tych wszystkich weganow itp powinni powystrzelać

Gość gość
No tak bo ty jedyna jestes tu najmądrzejsza. Twój mąż i twoja teściowa i tak dadzą dziecku nabiał i mięso wiec po co się tak rzucasz?

Gość gość
podaj link do badan jak jestes taka mądra

Gość lola88
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13606741,Resort_zdrowia_oficjalnie__Dieta_wegetarianska_moze.html.

Gość wegetarianka ll
lola,najpierw popytaj specjalistow. ja nie mieszkam w PL mieszkam wparyzu,mamy tu na prawde dobrych pediatrow.Pytalam o diete bezmiesna dla dziecka i zgodnym chorem wszyscy twierdzili,ze mozna ograniczyc mieso ale nie usuwacz diety to po 1 a jesli chodzi o produkty mleczne:mleko,jogurty czy jajka to dziecko musi dostawac dla prawidlowego rozwoju. nie wiemna prawde odjakich specjalistow ty wiesz,o tym jak powinna polegac dieta niemowlaka. Jeslichodzo starsze dziecko to innabajka,bo mozna zastapic niektore produkty,ale u niemowlaka???

Gość gość
Kochanie widzisz roznice wegetarianska a weganska? Chyba niekoniecznie.

Gość lola88
Proszę link do badań nad weganizmem wegemaluch.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=598:malgorzata-desmond-o-wegedzieciakach&catid=29:wywiad&Itemid=318

Gość lola88
"Największe medyczne bądź żywieniowe organizacje na świecie, takie jak American Dietetic Association (Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków), British Dietetic Association (Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków), Dieticians of Canada (Dietetycy Kanady) uznają prawidłowo skomponowane diety wegetariańskie i wegańskie jako odpowiednie na każdym etapie rozwoju człowieka, włączając w to dzieciństwo, ciążę, czy karmienie piersią"

Gość gość
To podaj mi przykład diety wegańskiej dla 6 miesięcznego niemowlaka.

Gość lola88
początkowo - papka jarzynowa następnie - zupa jarzynowa z bezglutenowym kleikiem zbożowym lub papka jarzynowa; sok owocowy - najlepiej przecierowy - lub przecier owocowy (może być z dodatkiem kleiku bezglutenowego) od 6. miesiąca [przypis 3] warzywa - ziemniak, marchew, dynia, pietruszka, brokuł, brukselka, kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, patison, burak; owoce - jabłko, dzika róża, czarne jagody; produkty zbożowe - ryż brązowy, kukurydza (kasze, mąki, płatki, bezglutenowe)

Gość gość
Dajcie spokój, jej ginekolog układa dietę. Idź dziewucho i pomasturbuj się marchewką.

Gość gość
No dobra na początek ok.A co dalej ? dzieciak ma jeść tylko warzywa ,owoce i kasze?