Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorkasa tematuu

Ojciec bilogiczny przypomnial sobie o corce po 6 latach

Polecane posty

Gość autorkasa tematuu

Zostawil mnie sama w ciazy.przez 2 lata wychowywalam corke sama. Poznalam fajnego faceta i to on dla corki stal sie prawdziwym tata. Byly tylko przez te lata placil alimenty. corka nic niewie o tym ze tata pawel to nie jest jej prawdziwy tata. ze jest ktos inny. no i niedawno w miescie i mnie zaczepil byly pytal sie o corke- powiedzialam ze wszystko dobrze ze zdrowa fajna dziewczynka. spytal sie ze chce ja zobaczyc. ze chcialby odnowic kontakty. pytam sie gdzie byles przez te lata. niemialam ochoty na dlasza rozmowe z nim. powiedzial ze nie odpusci. i nie odpuscil. zlozyl do sadu sprawe o ustalenie widzen z corka. ja nie chce zeby on byl w jej zyciu. boje sie tej sprawy. jakie on ma szanse?

Gość zmienna dyskretna
spore pod warunkiem ze nie zamierza kolejny raz pobawic sie dzieckiem jak lalka i z nudow odlozyc na polke

Gość gość
To jej ojciec i nic nie zrobisz, jak nie chciałaś go w jej życiu, to trzeba było od początku tą sprawę załatwić i pozbawić go opieki rodzicielskiej. Poza tym to czego Ty chcesz, niekoniecznie będzie dobre dla dziecka, a ono ma prawo znać ojca i nie oznacza to, że swojego drugiego przestanie kochać, czy że jej się pomiesza kto jest kto.

Gość autorkasa tematuu
wlasnie tego sie obawiam. ze pojawi sie i zniknie i tylko zamet dziecku w glowie zrobi

Gość gość
Nic nie zrobisz .To jest jej tata i ma prawo do widzeń z dzieckiem.

Gość gość
a ile córka ma lat ?

Gość gość
A twoj nowy facet adoptowal twoja corke?

Gość gość
No chyba ma 5 albo 6 lat skoro zostawil jej matke w ciazy a przypomnial sobie po 6-ciu latach...:O myslenie nie boli...:O

Gość autorkasa tematuu
takie mielismy plany aby pozbawic wladzy rodzicielskiej bilogicznego ojca a moj partner ja przysposobil. i dal jej swoje nazwsiko, ale byly nas ubiegl. corka ma 6 lat.

Gość gość
Wiec prawde powiedziawszy troszeczke pozno zaczal obecny myslec.. Czyzby sie bal? Po 4 latach dopiero, a wczesniej to o czym myslal, ze to w sumie nie jego dziecko wiec mu wszystko jedno?

wynajmij prawnika może się uda iż twój obecny partner zyska prawa ojca a biologiczny je straci. dobrym rozwiązaniem byłby ślub cywilny z obecnym facetem tylko że wtedy nie będzie już alimentów na córkę.

wynajmij prawnika może się uda iż twój obecny partner zyska prawa ojca a biologiczny je straci. dobrym rozwiązaniem byłby ślub cywilny z obecnym facetem tylko że wtedy nie będzie już alimentów na córkę.

Gość gość
Po 6 latach to jeszcze nie tak zle :P Biologiczny ojciec mojego dziecka przypomnial sobie o nim po 16 latach,jest pozbawiony praw rodzicielskich,ale pomimo tego alimenty mi placi, bo to ze nie ma praw do dziecka nie zwalnia go od obowiazku alimentacyjnego.Moj syn od samego poczatku wiedzial,ze gdzies tam w swiecie jest jego biologiczny tata,nigdy tego przed nim nie ukrywalam,rozstalam sie z nim gdy dziecko mialo niespelna roczek.Dzis ma 17 lat i nie chce miec z ojcem zadnych kontaktow.Mysle ze popelnilas blad autorko ze dziecku prawdy nie powiedzialas.

Autorko wybacz, ale uważam że jesteś hipokrytką. Ogólnie to nie chciałaś ojca biologicznego w życiu córki ani swoim ale alimenty to jak najbardziej. Bezczelność. Jest ojcem, ma prawa do dziecka i nie pozbawisz go praw bez konkretnego powodu. A sąd określi kontakty ojca z córką i po jakimś czasie nawet będzie mógł zabierać ją na całe weekendy na noc.

Gość gość
to on nas zostawil. zanim corka sie urodzila. nie interesowal sie. a teraz co kiedy ja sobie ulozylam zycie on probuje z butami w nie wejsc. nie pozwole na to. mogl mylesc wczesniej.

Ty też mogłaś wcześniej myśleć i nie robić sobie dziecka. Płacił alimenty cały czas, to jest jego dziecko i ma prawo się z nim widywać. Możesz sobie pisać że na to nie pozwolisz ale całe szczęście sąd będzie po stronie ojca i nic nie będziesz mogła zrobić.

Gość gość
aboslutnie nie zgodze sie na zadne wizyty, zabieranie corki na noce. to jest czlwoiek nieobliczalny. nigdy w zyciu nie dam mu corki.

Jeszcze się zdziwisz. Nie będziesz miała wyboru. Dostanie kontakty co dwa tygodnie na cały weekend z nocą. A jak nie będziesz się wywiązywać z postanowienia sądu to dostaniesz kary pieniężne. Może się wtedy opamiętasz. Z policją też będzie mógł przyjść. Nie łódź się, nawet z adwokatem nic nie zrobisz.

Gość gość
jak sad przychylnie spojrzy na jego zadania. kiedy przez tyle lat corka go nie interesowala??????????? gdzie byl przez te lata??????? wierzysz w jego nagla przemiane?????????? bo ja nie.

oczywiście to wszysko warto w sadzie przytaczac. mieć świadków itp , samo pozbawienie praw jak ktos tu pisał- niczego nie wnosi- ojcem jest i bedzie i może zawsze niestety ubiegac się o widzenia, autorko powodzenia, ja sie ciesze że mojemu eks po 10 latach sie narazie dziecko nie przypomniało

To w co Ty wierzysz czy nie wierzysz nie ma znaczenia, zrozum to. Sądy lubią dawać ojcom drugie szanse, lub szanse na wykazanie się. Przez 6 lat płacił alimenty. Jakby miał córkę rzeczywiście w d***e to nawet alimentów by nie płacił. A ty kasę chętnie przyjmowałaś. Dla sądu płacenie regularnie alimentów będzie miało duże znaczenie. Zresztą on jest ojcem i ma zwyczajnie takie prawo. Nic z tym nie zrobisz. Nie odbierzesz mu praw rodzicielskich bo płaci alimenty i tym bardziej teraz gdy chce się z córką widywać. Radzę córkę powoli przygotowywać, i powiedzieć prawdę kto jest jej ojcem biologicznym.

Gość gość
jaki norlamny sedzia pozowlilby aby dac dziecko zupelnie obcemu czlowiekowi. on tylko na papierze widnieje jako ojciec.

I jeszcze nie zdziw się jak zarząda aby córka nosiła jego nazwisko. Też wtedy nic nie zrobisz.

Gość gość
doawiadywalam sie i mimo ze placi moge go pozbawic praw. 1. nadyzywa alkoholu. 2. nie ma wlasnego mieszkania wiec nie ma nawet warunkow aby dziecko moglo u niego przebywac/ nocowac.

Bo to będzie proces powolny. Najpierw będzie mógł spotykać się z córką przy matce, wychodzić na spacery dopóki nie nawiążą więzi. Po jakimś czasie będzie mógł wnieść o rozszerzenie kontaktów i je dostanie tylko wtedy to już na weekendy i noce.

1. Musisz mu udowodnić nadużywanie alkoholu. To że powiesz tak nic nie znaczy. 2. Mieszkanie może wynająć, lub spotykać się z córką w mieszkaniu rodziców, brata, babci. Dla dziecka na weekend nie trzeba specjalnych warunków. Wystarczy czyste mieszkanie.

Gość gość
never nigdy nie dostanie corki. bede sie odwolywac do skutku. nie pozowle aby ktos taki mial kontakt z moja corka.

Gość gość
a gdzie wtedy ma dziecko spac? na podlodze? gdzie mialaby sie wykapac w misce? bo on nawet w domu lazienki nie ma.

Jak grochem o ścianę. Czy do ciebie dociera w ogóle coś? Nie będziesz miała wyboru. Utrudnianie kontaktów jest nadużywaniem władzy rodzicielskiej, a za to grozi pozbawienie praw. W skrajnym przypadku może on starać się o odebranie ci dziecka. Przyjdzie z policją i będziesz musiała mu dziecko przekazać. A jak nie to kary dostaniesz, najpierw jakieś grosze ale później konkretne pieniądze. Teraz najwyższą karą za utrudnienie kontaktów jest 10 tysięcy.