Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość capricziosa

opłaty w rodzinnym domu

Polecane posty

Gość gość świeżo upieczona babcia
o20.09.13 [zgłoś do usunięcia] Mamusia Olenki Kiedyś nasze mamy i babcie kąpaly dzieci w krochmalu, a na odparzenia stsowały mąkę ziemniaczaną. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Ja też to stosowałam u moich dzieci, a dzisiaj? Właśnie wróciłam z kilkutygodniowego pobytu u mojej najstarszej córki, świeżo upieczonej mamy. Nawet tego już nie stosuje! Własne mleko podstawowym kosmetykiem dziecka. Mlekiem z piersi przeciera wszelkie krostki, zaczerwienia, podrażnienia. Przecierała oczęta niemowlęciu i pępuszek zgodnie z zaleceniem lekarza i położnej. Biedna kobieta? Nie stać ją na kosmetyki do pielęgnacji dziecka? Stać, ale po co ładować w skórkę dziecka chemię? Córka mieszka w Niemczech, kosmetyki mają niezłe, ale nie zalecają stosowania tych środków.

Gość gość
ty ostatnia od policji, może starsza jesteś ale mąrdzejsza nie. Ani odrobinę! Zaczynać od policji? Pogięło cię. A o matce autorka nie napisała nawet słowa, nawet nie wiadomo czy tam mieszka.

Gość capricziosa
ajjj.... z moim narzeczonym to zupełnie inna kwestia. Jest wspaniałym człowiekiem, za którego mogłabym oddać życie, ale on na swoich rodziców nie ma co liczyć. (Nie będę pisała dlaczego) Coraz bardziej rozważam wyjazd za granicę..... w tym kraju ciężko jest godnie żyć. śmieszy mnie to jak ludzie tutaj piszą, że mamy kokosy bo mamy 3000tys zł na 3 osoby. To jest bardzo mało pieniędzy i nie wiem jak za to żyć... a tym bardziej nie rozumie kogoś kto mi mówi, że to dużo ? No bądźmy poważni....

Gość zakazany owoccc
świezko upieczona babciu słyszalam o mleku, ale co z tego jak wiele kobiet ma za malo mleka żeby karmić nim dziecko, dokarmia mm, a codopiero mowić o kapaniu dziecka wwe wlasnym mleku.

Gość doautorki
Mieszkanie z rodzicami to ostatecznosc , bylam nie dawno w bardzo podobnej sytuacji co ty , mieszkalismy z rodzicami zeby nam bylo lzej a zarazem i im dokladalismy sie do mieszkania 800zl i mielismy placic jakies tam rachunki , dolozylam sie raz te 800 w pierwszym miesiacu , ( mieszkalismy ponad 2 miesiace ) na poczatku drugiego wypadlo mi klkanascie wizyt u lekarza bo tez bylam w ciazy ( poronilam ) musialam placic za szpital i takie tam i zrobilo sie cienko z kasa powiedzialam ze damy na nastepny miesiac 1600zl i byla wielka awantura ze nie ze z czego oni zaplaca ze mieszkamy i powinnismy ponosic tego konsekwencje zachowywali sie ze oni sa u siebie a my tylko wynajmujemy goscie ani nic podobnego nie wchodzilo w gre to byla meka nie mieszkanie teraz wynajmujemy za 1600zl juz ze wszystkim i wcale nie jest tak zle , z rodzicami popadlam w taki konflikt ze do tej pory nie rozmawiamy ostatnio cos wspominali ze mamy oddac te 800zl bo jakies rachunki nie byly zaplacone .... niestety niektorzy rodzice dziecia by nieba przychylily a niektorzy nawet niechca pomoc takie zycie ale dajemy sobie rade calkiem dobrze , za jakis czas znow planujemy dziecko i do rodzicow nie wrocila bym za nic ... moja rada lepiej skoromniej zyc ale samemu :) podzrawiam autorko

Gość gość
Coraz bardziej rozważam wyjazd za granicę..... w tym kraju ciężko jest godnie żyć. śmieszy mnie to jak ludzie tutaj piszą, że mamy kokosy bo mamy 3000tys zł na 3 osoby. To jest bardzo mało pieniędzy i nie wiem jak za to żyć... a tym bardziej nie rozumie kogoś kto mi mówi, że to dużo ? No bądźmy poważni.... xxx No to jedź i juz, Jak uważasz, że tam będzie łatwiej, to na co czekasz?

Gość hebrajka
Jedz,tam Ci dadza wszystko za darmo:P

Gość gość
Coraz bardziej rozważam wyjazd za granicę..... w tym kraju ciężko jest godnie żyć. śmieszy mnie to jak ludzie tutaj piszą, że mamy kokosy bo mamy 3000tys zł na 3 osoby. To jest bardzo mało pieniędzy i nie wiem jak za to żyć... a tym bardziej nie rozumie kogoś kto mi mówi, że to dużo ? No bądźmy poważni.... xxxxxxxxxxxxx już tam na ciebie czekają!!

Gość gość
Jestem prawie pewna, że to prowo. Nikt nie może być tak durny. A już te "prezenty" dla cioć w szpitalach to w ogóle kpina i widać, że autorka nie ma pojęcia o czym pisze.

Gość capricziosa
No żebyście wiedzieli, że tam właśnie na mnie czekają, gdyż za granicą - a dokładnie w Niemczech mam połowę rodziny :) Aha, no i mam obywatelstwo niemieckie, gdyż nie jestem córką rodowitych polaków, a pochodzę z małżeństwa mieszanego. Decyzję o wyjeździe tam podjęłabym już dawno, gdyby nie fakt, że do tej pory wszystko było dobrze, że tutaj kończyłam studia i dostałam fajną pracę. Obecnie pobieram L4 i czekam na urodzenie się dziecka, później pobierać będę macierzyński... a wyjazd planuję może w przyszłym roku, ale to osobna kwestia zupełnie. doautorki - widzę, że również nie miałaś za ciekawie w domu. Teraz jestem już pewna, że jeżeli ktoś nie przejdzie czegoś podobnego, to nigdy Ci nie uwierzy jak jest ciężko. Nawet nie chodzi o to, że jest bardzo ciężko z pieniędzmi, ale psychicznie - taki żal do rodziny, w której całe życie widziało się oparcie, ale do czasu..... Przykro mi jest bo sama zdeklarowałam się, że będziemy płacić za siebie, ale myślałam że te opłaty będą w granicach 400zł miesięcznie... ale widocznie się za bardzo przeliczyłam.... :(

Gość gość
Nie rozumiem jak ktoś może komentować że co to za rodzice że nie pomogą dziecku- a z jakiej racji mieliby pomagać dorosłej, samodzielnej kobiecie? Oboje są zdrowi, nie zdarzyło się żadne nieszczęście które by im uniemożliwiło pracę, kredyt to już ich własny problem... rozumiem pomagać komuś kto nie z własnej winy jest w trudnym położeniu, ale brać do domu- zakładam że małego, skoro jest jeden wolny pokój- córkę z mężem i malutkim dzieckiem i dokładać do utrzymania?? Taka panienka powinna się cieszyć że nikt nie wspomina jaka to niewygoda, a na razie jedynym jej problemem jest uzbieranie na wypasione chrzciny i wesele... Sorry, ale to taki typ że na pewno jeszcze trochę i zacznie ograniczać innym dostęp do łazienki, bo trzeba dziecko wykąpać, rodzicom w salonie suszarkę z praniem rozłoży, bo u niej ciasno, mąż po pracy nie nanosi węgla, ani nie wstanie w piecu rozpalić czy śniegu odgarniać bo zmęczony i małe dziecko...

Gość gość
Zaoszczedzisz grosze - stracisz zdrowie. Nie pchaj sie w to. Cena za to moze byc rozwniez rozpad malzenstwa...Jeszcze tam nie mieszkasz a juz sa waty...

Gość capricziosa
Durna to jesteś Ty, skoro nie masz pojęcia jak jest naprawdę. Pewnie jak reszta polaków wierzysz w uczciwość tego kraju, że wszystko jest legalne i dzieje się jak dziać powinno. Otóż oświecę Cię i powiem, że w zupełności tak nie jest. Każdy bierze wszystko dla siebie, bo wszystko przelicza się na pieniądze. Ja nie wiem skąd niektóre z was się tu biorą, z księżyca czy co ? Piszecie, że to prowo tylko dlatego, że napisałam o prezentach w szpitalu dla lekarzy po urodzeniu dziecka. Naprawdę słyszycie o tym pierwszy raz ? No to wg mnie z wami jest grubo nie tak. Ja jak rozmawiam z moimi koleżankami to każda mówiła, że w szpitalu zostawiała pampersy, albo jakiś kosmetyk, albo bombonierkę... i żadna nie widziała w tym nic dziwnego. No ale tak to już jest jak się siedzi zamkniętym w 4 ścianach i jedyną rozrywką jest kafe.

Gość gość
doautorki- a tu następna mądra, umawia się z kimś na konkretne opłaty a potem zdziwiona że ktoś oczekuje tych pieniędzy, inaczej planuje wydatki... a w ciąży ciężarne mają ubezpieczenie, a kiedy jeszcze nie miały- choćby w urzędzie pracy można się zarejestrować.

Gość gość
P********z z tym obywatelstwem jak potłuczona. Zanim wymyślisz kolejną bajkę, poczytaj trochę :O

Gość capricziosa
gość 19:31 - nie znasz mnie ani mojego narzeczonego, dlatego nie oceniaj jakim jestem typem człowieka. Widać, że nie przeczytałaś dokładnie mojego tematu. Wszyscy piszą, że rodzice nie mają obowiązku pomagać swojej dorosłej córce, ale zastanów się tak przez chwilę, czy Tobie rodzice pomogli/ pomagają ? czy też nie ? Zastanów się ile znasz par, które dostały fajne wesele od rodziców, dom, samochód, mieszkanie lub jakąkolwiek inną pomoc ? Ja też za niedługo będę miała dziecko - i wiesz co Ci powiem ? Czuje się w obowiązku dobrze je wychować i wysłać w życiu z dobrym starem, bo zależy mi na tym. Jeżeli są rodzice, którzy uważają, że wychowali dziecko do 18 roku życia a później niech sobie radzi bo jest dorosłe, to kiepscy są Ci rodzice.... i współczuje waszym dzieciom, jeżeli macie takie podejście.

Gość gość
Pieprzysz autorko jak potłuczona. Zadaniem rodzica jest dobrze wychować dziecko i nauczyć go samodzielności. A ty co? Masz 24 lata i chciała byś wisieć na rodzicach, bo przecież jesteś ich dzieckiem i MUSZĄ ci pomagać do usranej śmierci? Żałosne. Można dziecku pomóc, ale nie utrzymywać całe życie razem z jego nową rodziną. Zaproponowali ci mieszkanie? Tak. Nie podobają ci się ojca warunki? Zostań tam gdzie jesteś. Proste.

Gość capricziosa
oj, widzę że tutaj komuś zazdrość d**ę ściska.... :) Mam obywatelstwo niemieckie - ale oświecę Cię kolejna zrozpaczona mamuśko, że mało co mi ono daje, ponieważ jesteśmy w unii europejskiej i masz takie same prawa jak niemiec czy polak za granicą (inną kwestią są oczywiście uprzedzenia). Niestety, ale mimo tego że mam obywatelstwo- to nie znam bardzo dobrze języka, dlatego zawsze chciałam skończyć studia w Polsce, a później wyjechać tam, ale chyba nie muszę Ci się spowiadać z każdych moich dylematów i planów, tylko dlatego żebyś znowu tutaj nie jęczała z zazdrości, że to co piszę to prowo..... eh żal mi takich bab jak Ty....

Gość gość
Tak jasne, żal mi d**ę ściska, bo niby masz obywatelstwo niemieckie :O Ty jesteś jakaś upośledzona chyba.

Gość gość
Nie, nie pomagają mi bo ja tej pomocy nie oczekuję- no chyba że takiej jak mamy wzajemną, czasem mama mi zostanie z dzieckiem, tata przywiezie coś dużego do mieszkania bo ma przyczepkę, a ja jemu wezmę termin do lekarza bo wystoję w kolejce, mamie napiszę pismo urzędowe... Ale pomocy finansowej nie oczekuję i nie oczekiwałam nigdy, w wieku 20 lat wyprowadziłam się do narzeczonego i radzimy sobie razem, teraz już z dzieckiem. Uważam że dorosły człowiek który się decyduje na zakładanie rodziny powinien liczyć tylko na siebie. A Ty najwyraźniej oczekujesz od rodziców że będą dokładać do waszego utrzymania. Zakładam że jesteś takim typem, bo dziwi Cię że trzeba do paliwa od kosiarki się dołożyć- to znaczy że sama o tym nie pomyślałaś, pewnie o koszeniu trawy i utrzymaniu ogrodu w ogóle. A, tak na marginesie- łapówek nie dawałam nigdy i nie daję, tak samo jak mój mąż, rodzice, rodzeństwo, teściowie, szwagrostwo i koleżanki, widocznie w takim środowisku się obracasz...

Gość capricziosa
No to po co się tym tak podniecasz ?

Gość gość
Każdy bierze wszystko dla siebie, bo wszystko przelicza się na pieniądze. xxx No a jak ojciec postępuje tak jak ty opisujesz to masz mu za złe - DLACZEGO?

Gość gość
A ty się głupia pindo podniecasz tym, że musisz za siebie i swoją rodzinę zapłacić 600zł miesięcznie :O ŻAL

Gość gość
Przyznam, że jestem ciekawa skąd, albo jak zdobyłaś obywatelstwo niemieckie. Akurat na tym coś niecoś się znam i jestem w stanie zweryfikować kłamstwo. Oczywiście, Ciebie o to nie podejrzewam, ale...

Gość gość
skoro masz niemieckie obywatelstwo i rodzinę w Niemczech to co jeszcze robisz w tym kraju? żyjesz za parę groszy, na łasce tatusia - a tam jako Niemka dostaniesz mieszkanie i wszystkie zasiłki a twój chłop pracę - więc nie rozumiem - to prowo staje coraz głupsze!!!

Gość gość
No autorko, szybko pisz na jakiej podstawie otrzymałaś obywatelstwo niemieckie, zweryfikujemy, czy mówisz prawdę:D

Gość gość Iza
ja też mam obywatelstwo niemieckie i wiem, że uzyskanie go wcale nie jest łatwe, ale koleżanka może podpowie nam na skróty jak to załatwić.

Gość gość Iza
20.09.13 [zgłoś do usunięcia] gość skoro masz niemieckie obywatelstwo i rodzinę w Niemczech to co jeszcze robisz w tym kraju? żyjesz za parę groszy, na łasce tatusia - a tam jako Niemka dostaniesz mieszkanie i wszystkie zasiłki a twój chłop pracę - więc nie rozumiem - aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Niestety, to tak nie działa..... p. Merkel zaostrzyła przepisy

Gość gość Iza
powiem więcej, jak nawet rodzina przygarnie takie delikwenta, który ma 2 lewe ręce ona będzie miała takiego człowieka na karku. Dlatego rodziny mieszkające w Niemczech niechętnie zgadzają się na przyjazd przybysza z Polski, który nie ma jakiegoś zaplecza finansowego i konkretnego zawodu.

Gość gość
no i zamilkła autorka, chyba sprawdza certyfikat przyznania obywatelstwa, jakiego on jest koloru? Oryginał zawsze w tym samym kolorze jest, jakim autorko? :D