Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość capricziosa

opłaty w rodzinnym domu

Polecane posty

Gość ale ty autorko bajki piszesz
Nie wiem co widzisz zalosnego w stwierdzeniu faktu, ze wpadlas. Nie umieloscie sie zabezpieczyc to teraz najwyzsza pora poniesc konsekwencje. I wy to musicie zrobic, a nie Twoj ojciec. Jesli on wam podal taka a nie inna kwote to albo ja akceptujesz albo idz na swoje. W sumie mloda jeszcze jestes niczego sie nie dorobilas procz brzucha wiec ojciec pewnie chce cie nauczyc troche odpowiedzialnosci, a nie ty jak cygan bys tylko reke wyciagala i wolala daj:O

Gość gość
Można także się starać o dofinansowanie socjalne, jeżeli pokaże się świadectwa pracy z Polski. xxxxxxxxxxxxxx przestań już fantazjować koleżanko, bo ręce opadają! kto co takich głupot naopowiadał?

Gość carpicziosa
gość 13:33 - no to jest akurat sprawdzona informacja :) Także sama też coś poczytaj w tym temacie i się wypowiadaj

Gość gość
uważasz, że wystarczy wysiąść w Berlinie na dworcu i od razu należą ci się zasiłki, bo w Polsce gdzieś tam pracowałaś???

Gość gość
a z resztą... po co ja się z najmądrzejszą w okolicy kłócę? pojedziesz to zobaczysz ile od ręki zasiłków dostaniesz!

Gość doautorki
widze ze wiekszosc z was nie zrozumiala o co tak naprawde chodzilo autorce , to juz nie chodzi o te 600 czy 700zl tylko o zwykla rodzinna pomoc przeciez to ich Corka i jesli by pomogli na poczataku chociaz to by sie im nic wielkiego nie stalo , a to co ojciec wymaga od niej typu dokladnie sie do odsniezarki w zime to sa istne fanaberie ile takie cos kosztuje czy paliwo do kosiarki a co jesli beda mieszkac to trawa rosnie od zaleznosci ile osob w domu mieszka nie .... a czy wpadla czy nie wpadla co za roznica jest w ciazy chciala troche zaooszczedzic mieszkajac z rodzicami , rodzice jak sama nazwa wskazuje to rodzina i jesli dzieje sie krzywda powinni pomoc jak i rowniez na odwrot . a co w tym nie normlanego ze ma matke niemmke i nie zna jezyka ??? sama mam mnostwo kolezanek rodzic z innego kraju dziecko urodzone w polsce i zna tylko polski matka nawet nie mowi juz w swoim jezyku . ... nie przejmuj sie autorko bedzie dobrze :) sproboj z rodzicami ze jednak sie uda

Gość gość
a mamusia nie może jej pomóc? COŚCIE SIĘ TEGO OJCA CZEPILI! niech mamusia daje córeczce z 500 zł co miesiąc i jej pomoże! ojciec ma jeszcze na utrzymaniu jej młodszego brata!!! bo z tego co autorka pisze to mamusia zawinęła kitę z domu i drugie dziecko zostawiła ojcu! niech się cieszy, że ojciec zgodził się ją pod dach przyjąć z dzieckiem i facetem! a rodzice jej faceta nie mogliby trochę pomóc?

Gość gość
a to ten ojciec ma utrzymać twojego młodszego brata, ciebie autorko, twojego faceta, twoje dziecko i siebie? a to milioner jest jakiś? a jak nie da, to jest wredną świnią i wyrodnym ojcem, tak? wstydu nie masz, żeby"rodzinę zakładać" a na innych finansowo żerować!!!

Gość gość
Normalna rodzinna pomoc? Dla mnie normalna pomoc to taka że mąż pojedzie pomóc tacie drzewo ciąć, a tata mi z małego weźmie raz w miesiącu żebym miała czas dla męża... ciekawa jestem jakie wy macie zasady że uważacie dokładanie do utrzymania dorosłych, samodzielnych dzieci, które założyły własną rodzinę i które stać na samodzielne życie, za normalną pomoc... Paliwo do kosiarki to fanaberia? Pewnie, przecież to z kranu leci i gratis, podobnie jak płyn do naczyń, proszek do prania- zapewne wspólne będą, internet pewnie w domu podłączony, tv jest, dom umeblowany...

Gość gość
my mieszkaliśmy z rodzicami w bloku, dokładaliśmy się 400 zł do rachunków, jedzenie kupowaliśmy sobie sami i całą reszte. nikt nikomu nie gotował, my żyliśmy sobie w małym pokoju, rodzice każdy sobie w drugim.

Gość capricziosa
gość 17:27:48 : a tu się bardzo mylisz. Na temat mojej mamy nie pisałam nic. Jeżeli to Cię uspokoi i pocieszy, to nie zawinęła kitki i nie zostawiła młodszego brata na utrzymaniu ojca..... Nie wiem skąd w ogóle taka dziwna teoria, no ale... Nie będę dalej poruszała tego tematu, więc odpuść sobie....

Gość gość
Twoja mama nie zyje ?

Gość gość
nie interesuje mnie gdzie jest twoja mama - grunt, że nie pomaga tobie ani bratu - nie napisałaś też co z teściami tylko twój ojciec ma być od sponsorowania???

Gość gość
no jak tam, autorko? spakowana do wyjazdu?

Gość capricziosa
gość 01:08 - nie wiem skąd sam sobie te wnioski wysuwasz ? Nie napisałam tutaj słowa o mojej mamie - ale nie znaczy to, że się wyprowadziła, czy nam nie pomaga. Ona jest tutaj w ogóle osobnym tematem, którego nie chcę poruszać na forum publicznym. Jeżeli chodzi natomiast o teściów - to jest to ciężka sprawa. Generalnie nie mamy z Nimi w ogóle kontaktu, oni nie chcą znać Nas i wnuczki, a my się nie narzucamy i przecież nie będziemy ich napastować o pomoc, tak? Nie chodzi o to, że mój ojciec ma być od sponsorowania- nigdy nie kazałabym mu utrzymywać mojej rodziny. Liczyłam na zwykłą pomoc z jego strony.... A prawda jest taka, że nie wydaje mi się, żeby kosztowało go to aż 600zł drożej, że mieszkamy w moim domu... ;/ Przykro Nam zwyczajnie, bo chcieliśmy odłożyć, chcieliśmy w końcu poukładać wszystko jak powinno być już dawno.... :( Kilka miesięcy temu mieliśmy zaplanowany już ślub cywilny w urzędzie, niestety z powodu mojego stanu (miałam komplikacje z ciąży) musieliśmy to przesunąć... dlatego postanowiliśmy zrobić już całościowy ślub kościelny z weselem.... Nie oczekuję tego aby ktoś mi sponsorował ten ślub, chcieliśmy sami odłożyć...dlatego liczyłam na pomoc taty.... ale nie...

Gość gość
taka katoliczka z ciebie? najpierw seksy i ciąża a potem biały welon i wesele? i najlepiej cudzym kosztem! może i masz niemieckie obywatelstwo, ale podejście do życia jak typowa, głupia, prosta Polka!!!

Gość capricziosa
gość 14:53 - widzisz, ja do kościoła nie chodzę.... w zasadzie już od 2 lat. Wierzę w Boga, ale nie lubię kościołów... nie zgadzam się z polityką księży... i nie lubię słuchać na kazaniach o tym kto dał na remonty kościoła... ;/ Ja Boga mam w sercu i z nim rozmawiam... ślub kościelny nie jest mi bardzo potrzebny, w zasadzie w ogóle nie muszę go mieć... Z moim partnerem jestem już 7 rok.. znamy się doskonale, od 3 lat razem mieszkamy. Ślub planowaliśmy już od 2 lat, miał się odbyć w tym roku (ślub cywilny). Jednak na początku tego roku, dowiedzieliśmy się, że jestem w ciąży i zostaniemy rodzicami. Bardzo się z tego ucieszyliśmy. Później niestety trafiłam na patologię ciąży do szpitala, a ślub musieliśmy odwołać. Mój ojciec- wielki, zaparty katolik, wówczas ciągle narzekał, że nie mamy ślubu kościelnego i że powinniśmy go szybko zrobić.. Po długim zastanowieniu się z narzeczonym, stwierdziliśmy, że tak będzie najlepiej i że przesuniemy wszystkie uroczystości związane ze ślubem już kościelnym i weselem na 2014 rok, a później chcieliśmy wyjechać do Niemiec...- o czym zresztą pisałam... Nie zależy mi na białym welonie, czy białej sukni - zależy mi na mężu i rodzinie. Nie masz też prawa obrażać mnie, za to jakie mam przekonania w swoim życiu. Być może Ty masz inne problemy, być może ja nigdy nie postąpiłabym w życiu tak jak Ty w niektórych sprawach - ale różnimy się tym, że ja Cię nie obrażam i nie zamierzam... zatem odpowiedź sobie sama na pytanie, kto tu jest głupi i prosty ?

Gość gość
to że jesteś głupia i prosta wynika z twoich wypowiedzi, żałosnego podejścia do życia, chorego mniemania o swojej wyższości i wstrętnej chciwości - sama się zaprezentowałaś!

Gość hwde
Wez sie nie pograzaj. My z mezem mielismy i dziecko i wynajete mieszkanie, ja na macierzynskim, maz mial ok. 2000 wyplaty i zrobilismy slub za swoje-3 tys. nam wszystko wyszlo. wiesz dlaczego nie mieszkam z tesciami? Bo na wsi wcale taniej nie jest, a utrzymanie wielkiej chalupy kosztuje. wiec rozumiem Twojego ojca. 5oo zl na 3 osoby to duzo? a wiesz Ty, ile kosztuje opal na zime? Moi tesciowie juz wydali 4 tys. zl. by miec zima na ogrzewanie wielkiego domu. Jak mi tesciowa pokazala rachunek za prad za 2 miechy, to myslalam, ze padne, ja w wynajetym mieszkanku mam 80 zl/2 m-ce a ona ponad 300 zl. Scieki tez kosztuja czy wywoz smieci.

Gość capricziosa
gość 15:10 - nie widzę sensu kłócić się z debilką i udowadniać swoje racje :) także pozdrawiam :)

Gość gość
trochę dziwne ze jeszcze tam nie mieszkacie a ojciec już wyliczyl ,rozumiem ze wie z poprzednich lat ile im idzie na ogrzewanie ale przecież nie jest wstanie policzyć ile zuzyjecie pradu itp..ja mieszkam w domu i na ogrzewanie nam wychodzi ok 5tys na rok wiec jesli by to podzielić na 2 rodz.to na miesiąc wyjdzie z 200 zl do tego prad ,smieci ,podatek za dom mysle ze te 500 zl to nie jest az tak zle

Gość gość
debilką jesteś ty, autorko i do tego zakłamaną i chciwą pseudokatoliczką!!!

Gość capricziosa
obyś się nie zesrała tym jadem hehe :D

Gość capricziosa
uprzejma 'katoliczko' :D

Gość gość
Mi się wydaje że 600 zł co miesiąc to stanowczo za dużo! Mam kilka znajomych na wsi i pod miastem mających domy. Może twój ojciec oczekuje opłat w stylu "wynajem"? Bo jeśli tak to rozumiem te 600 zł... Bo niby 2 ludzi dorosłych plus maleńkie dziecko miesięcznie zużyją 600zł no to sprawiedliwie dzieląc rodzice autorki zużywają jeszcze 450(tyle ponieważ małe dziecko wymaga tyle "opłat" co dorosły-to zrozumiale. Czyli 1050 zl co miesiąc? Przepraszam bardzo. Mieszkamy z mamą w mieszkaniu 60m2 ja mąż mama i nasza córeczka. Jak wiadomo w mieszkaniu płaci się czynsz którego jest 500zł(a i tak bardzo dużo bo obok w nowszym bloku jest 270). Opłaty czyli woda prad itp. to 200 zł miesięcznie! Czyli opłat 500+200=700 w BLOKU gdzie jest czynsz. Moja koleżanka mieszka w domu 160m2 i niby miałaby 1050zł płacic co miesiąc?? Przecież to jest ponad 12 tysięcy rocznie :O Koleżanka z mężem i 2 dzieciaków w wieku 1rok i 4 lata. Maja takie rachunki: 120 prąd co 2 miesiące. Opał zimą 3000.(palą węglem plus drzewo) woda zimna za darmo a ciepłą podgrzewają (czytaj węglem)No można doliczyć jeszcze oczywiście TV 49/msc i interet 39/msc. Szwagierka mieszka z rodzicami w domu (razem 6 osób tam jest) 200m2. Opał to ekogroszek- 4000 za zime ich wyszlo 150 prądu co 2 miesiące. Woda za darmo a ciepła to podgrzanie zimnej... Oczywiście śmieci wynoszą tam paręnaście zł /msc.....ale LUDZIE BEZ JAJ! Niech każdy placi za siebie a skoro tatuś chce się pobawić w wynajem córce to niech prosto z mostu mówi. Bo kochana autorko max 300zł-tyle powinniscie się dokładać i to będzie już dużo. Rodzice za siebie kolejne 200-250. Co daje 550zł miesięcznie. Rocznie 6000 tysięcy ponad opłat. K***a pj***ło was na tym topiku. Może poczytajcie trochę ile kosztuje mieszkanie w domu czesto-taniej niż w bloku!!!!

Gość gość
Tona węgla kupiona teraz to 550-650zł. Jak czekacie do zimy to nic dziwnego ze i po 900 kupujecie. Ile tych ton wam idzie zima? Bo mój teść pali węglem całą zimę i ogrzewa dom ponad 200m2(taki stary dom z lat 70tych). Węgla idzie mu 5-6 ton po te 550-650-to daje prawie 4000 .W domu mają jak dla mnie gorąc 23-24 stopnie. Ojciec robi cie w jajo. Prądu teść płaci 200 co 2 miesiące ale: on ma gospodarstwo !!! 70 swin i innego zwierzyńca plus maszyny pole itp.!!! I non stop tam jakies maszyny na prad chodzą!!!

A co Ty myślałaś że będziesz do opłat dorzucać się 100 zł ? Dojdą rodzicom 3 dodatkowe osoby to i koszta większe. Ja sama mam 800 - 1000 zł samych rachunków (3 osoby). Jak Tobie nie pasuje to idź na swoje!

Gość gość
Ja mieszkam w domu 115 m2. Z mężem i córką 5l. Opłaty-prąd co miesiąc 70zł tv plus internet 59. Woda zimna to jakies grosze....poniżej 50 miesięcznie....Nawet nie wiem. Opał na zime to jakies 2500 za węgiel. (od października/listopada do marca/kwietnia) reszte roku tylko przepalamy drewnem(mamy swój las ale normalnie to by było z 800 może rocznie bo w lipcu i sierpniu praktycznie nie paliliśmy nic) śmieci to paręnaście /miesiąc. Gaz z butli to 50zł /2msc. Miesięcznie daje TO: 70 plus 59 plus 50 plus (2500/12) plus (800/12) plus 50/2= 479 To są opłaty za 3 osoby gdzie dziecko jest starsze i użytkuje normalnie ze wszystkich urządzeń. Druga sprawa im więcej osób w domu tym opłaty nie wzrastają razy 2.....to chyba logiczne ze płaci się więcej ale nie wprost proporcjonalnie :) Nie sądze aby na opał szło 2 razy tyle jakby z nami 2 osoby dodatkowe zamieszkały....Może więcej pradu i wody...ale tez nie dwa razy! Tatusia masz niezłego....widać ze chce abyście to wy większość oplat robili.

Gość gość
Potwór z bagien- ona nie myślała ze dorzuci się 100zł ale sprawiedliwie zapłaci tyle ile zużyła. mysle ze 300/350 to sprawiedliwie....sorry ale gdzie ty mieszkasz ze 1000zl rachunków płacisz-chyba w mieszkaniu z czynszem 700(u mnie w miescie takie sa) mieszkanie w domu to inna bajka! Tatuńcio nie do pozazdroszczenia... Moja rada-niech pokaże rachunki i dopiero plac. dlaczego niby ty masz jego utrzymywać? To tez twój dom w końcu...

Gość gość
Ojciec powinien zebrac rachunki z jakiegoś okresu(najlepiej z roku) wam pokazac. A najlepiej jakbyście widzieli każdy rachunek do zapłacenia(to chyba sprawiedliwie co?) Ludzie tu nie chodzi o to ze ona nie chce płacic tylko chce płacic za to co faktycznie zużyją! A nikt mi nie powie ze 600zł miesięcznie więcej jej ojca będzie ich mieszkanie kosztowalo. Osoba wyżej dobrze wyliczyła... nie widziałam aby w domu kogos opłaty 12 tysięcy ponad rocznie kosztowały na 4 osoby i niemowle...chyba ze się ma gospodarstwo.....