Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuskamamusieczka20

Nutramigen czyli jedna wielka masakra

Polecane posty

Witajcie mamki. OD dłuższego czasu sugeruję mojej pediatrze by zmienić mleko modyfikowane 4-miesiecznej córci,ponieważ ciągle ma zielone kupy do tego coś "jeździ" jej w brzuchu-weźmie kilka łyczków i zwija nóżki do brzuszka. Nadmienie,ze nie jest to kolka. Do tej pory piła mleczko enfamil premium lipil 1,jednak uważam to za nieporozumienie,bo dlaczego mam płacić 450zł miesięcznie na mleko,jeśli COŚ na 100% jej dolega to powinnam miec recepte na to lub inne mleko.Pani pediatra jednak nie chciała mi przyznać racji,że może być to alegria lub skaza białkowa. Do tego wszystkiego doszło furkotanie w nosku. Frida i sól morska poszły w ruch,ale nic nie wyciągały. Poszłam więc do innego pediatry,ten kazał zmienić mleko na NUTRAMIGEN. I tu znowu schody-podaje je od wczoraj i pierwsza kupa zielona,biegunkowa,pienista. Do tego dziecko je mleko tylko na śpiąco i to niewiele,bo w porównaniu do enfamilu Nutramigen smakuje i pachnie jak zaprawa murarska.Co robić?Jak przekonać dziecko do tego mleczka?Walczyć jeszcze czy wracać do enfamilu?a jeśli wracać to walczyć o recepte?Czy domyślacie się co może dolegać córce?

Gość gość
Po tym mleku mogą być zielone kupy, zresztą to pisze na pudełku do mleka dolewać trochę soku malinowego żeby poprawić smak. Moja córka tez tak miała, długo wykształcały się jelita i do 6 m-ca miałam jazdy.

Gość gość
może chwilę potrwać zanim kupa się unormuje, ja z początku dodawałam odrobinę glukozy do porcji ale tylko kilka razy, syn zaskoczył i pił to mleko, aż mi go żal było, że takie paskudztwo musi jeśc no ale ostatecznie mleko na nasze dolegliwosci pomogło , jak miał 1,5r to przeszliśmy juz bez problemu na zwykłe mm

Gość gość
Mój syn pił nutramigen od 2 msc do roku. Poczekaj jeszcze trochę może się przekona. I napewno nie dodawaj cukru ani niczego co oslodzi. Dziecko odczuwa smak inaczej niż dorosly więc nie wiesz czy mu to smakuje czy nie.

a sok malinowy jest wskazany juz przy 4 miesiecznym dziecku?wybaczcie moja niewiedze,ale nie podawalam jej jeszcze nic co zmienialoby smak oprocz sporadycznie herbatki koperkowej....Raz podałam marchewke z ziemniaczkiem zmiksowane,ale byl ból brzuszka i myslalam,zeby odczekac tydzien z nowosciami,bo widocznie dziecko nie jest jeszcze gotowe na nowe smaki...Sama nie wiem jestem teraz w kropce. Czy mogloby pomoc dosypywanie np.pol na pol nnutramigenu z enfamilem zeby smak nie byl az tak okropny i schodzenie wtedy stopniowo ?

Gość gość
tak możesz schodzić stopniowo zaczynając od jednej miarki nutramigenu przez dwa dni i potem zwiększaj. Co do soku nam kazała gastroenterolog dolewać bo córka nie chciała pić.

Gość gościówa 22
Jeszcze nie spotkałam się z dzieciakami , którym by Nutramigen nie pomógł...Jest to mleczko na skazę białkową jak i lecznicze ... Moja córka początkowo piła Nan - moim zdaniem jedno z najsłodszych mlek . Natomiast dostała skazy białkowej , która ujawniła się dopiero przed roczkiem. Zmieniliśmy na Nutramigen . Fakt mleko ohydne ale pomogło w sumie od razu. Kupy z dnia na dzień coraz gęściejsze ( wcześniej biegunki i kupki po 8,9 razy dziennie). Wysypka zaczęła znikać błyskawicznie :) Także daj dziecku trochę czasu. A no i ja dosypuję kaszki RYŻOWEJ do każdego mleczka i mała wcina aż się uszka trzęsą . Jeszcze zapytam , jaką masz butelkę??

Gość gość
moja od 2 m-ca do teraz, czyli do 14 m-ca na nutramigenie. przestawianie na inne mleko jest czasochłonne- efektów możesz spodziewać się dopiero po ok. 2 tyg!!! w jaki sposób wprowadzasz nutramigen? podajesz zamiennie, tylko nutra, mieszasz... ? może napisz coś więcej to pomożemy ;) ps. przy takich problemach bardzo Ci polecam probiotyki dicoflor30!

Nie mieszam z niczym,bo nie sądziłam,że można nikt nie udzielil mi wczesniej takiej informacji i corcie karmię jedynie na śpiąco i to tez kilka łyczków da się oszukać,bo dalej jest płacz,krzywienie się.Mam butelkę Avent 2 i z niej malutka je,ale dziś doszły do mnie zamówione dwie butelki Avent trójprzepływowe nie wiem cyz ich uzywac czy nie jest za mala?. Martwie się,bo córcia i tak na enfamilu już miała mały apetyt w 4 miesiacu potrafiła zjeśc ok.540ml kiedy powinna ok.900,no ale wiadomo każde dziecko jest inne.Przez miesiąc przybrała na wadze kilogram-to zle/dobrze/moze byc?? Teraz nie chce pić Nutra i boje sie,ze spadnie na wadze...Aktualnie moja Pani pediatra jest na urlopie,w srode wybiore się prywatnie,bo bardzo się martwie a jak poszłam do Pani,która była na zastępstwie nie ma specjalizacji dzieciecej to naopowiadała mi głupot,że corka ma ciało obce w nosie stąd chrapanie i w ogóle źle spojrzała na date poprzedniego ważenia,więc stwierdziła,że małą chce kłaść na oddział pod kroplówkę,bo przytyła 150g. Idiotka. Pomozcie dziewczyny na pewno macie wieksze doswiadczenie niż ja.Pozdrawiam Was

Gość gość
ja bym dawała enfamil i jedną miarkę nutra tak jak wcześniej pisałam. Ja karmiłam butelką dr browns standard-u nas tylko taka się sprawdziła. A wiem co piszę bo moja miała takie same problemy z jedzeniem jak twoja , i tak nam lekarz kazał przechodzić na nutra bo wtedy jest szansa że dziecko lepiej przyjmie nowy smak nutra. Jak skończyła 6 m-cy już karmiłam łyżeczką bo na żywca nie chciała i tak pić tego mleka zagęszczałam kleikiem kukurydzianym i tak męczyłam się masakrycznie. Teraz ma 15 mcy i je jak złoto wszystko. Mleko tylko na noc na śpiąco bo ogólnie nie lubi mleka.

Dodam jeszcze,ze aktualna waga dziecka to 6,5kg dziewczynka skonczone swiezo 4 miesiące. Wczesniej Enfamil zielone,zbite kupki,raz na 3 dni, chropowata skórka,od dwoch tygodni chrapka przez co dziecko spi niespokojnie,podczas jedzenia podwija nózki jak pisalam juz wczesniej co jakis czas przerywa jedzenie-ciezko wmusić całą buteleczkę. ok540 ml na dobę mleczka,butelka Avent2 Teraz Nutramigen i hm...80ml przy przychylnych warunkach i oszukiwaniu podczas zasypiania,w nocy troszkę lepiej było 100ml normalnie(chyba mocno przysypiała i nie czuła aż tak różnicy),kupka pienista dalej zielona,biegunkowata,ale bez zwijania się podczas jedzenia,spokojniejsza w nocy,wysypka jeszcze nie ustąpiła. jesli chodzi o butelkę to sama nie wiem czy podać Avent trojprzeplywowa i dac już troszkę jakiejś kaszki,glukozy,enfamilu i schodzić z tego czy zacisnąć zęby i dalej katować małą

Gość gość
A probowalas zmienic enfamil na inne mleko?bo moze ono jej pp prpstu nie sluzy? Zielone kupy to tak nabprawde nie problem,zazwyczaj sa od duzej zawartosci zelaza w mleku. U nas takie jazdy jak opisujesz byly na bebilonie. Przeszlismy na nan i jak reka odjal . W ciagu jednego dnia. Nie zachwalam nan,ale sugeruje,ze moze po prostu enfamil jej nie sluzy. Nie wszystko jest dobre dla wszystkich,nawet jak sie utarlo,ze enfamil jest najlepszy i najdrozszy.

Gość gość
A dodam,ze takie niespokojne jedzenie,podkulanie nozek,maly apetyt to m.in objawy refluksu. Nie musi sie koniecznie ulewac.

Gość gość
No wlasnie probowalam raz zmienic mleko ze względu na problem z zaparciami trwalo to ok.2 tyg,ale za sugestią lekarki byla proba na bebilon pepti,ale to samo smak okropny plywaly do tego tam jakby pałeczki szare czy moze jakieś wiórki raczej i był ten sam problem córka je odrzuciła. Myslalam już o refluksie spytam się prywatnie pediatry,bo u nas nie ma wykwalifikowanego personelu i słyszę w kółko "no można mleko zmienić","no można krople podawać" ,No "można Debridat spróbować".Tylko dziecko to nie eksperyment a jechać ciągle na espumisanie i kroplach,które swoją drogą kosztują 50zł(Delicol) to jest nieporozumienie! Skoro pomagał delicol,ktory musialam odstawić,bo trzeba to zrobić do 4 miesiąca jest na nietolerancje białka,więc chyba dziecko ma z tym problem prawda?a ja mimo wszystko musiałam płacić 30zł za puszkę enfamilu,ktory starczał na 2 dni+50zł za krople. To wiecie można w długi popaść.Powinnam miec recepte.

Gość leila29
bzdura. dicoflor 30 od 1 mies. podajesz w kapsułkach, kiedy jelitka dziecka zaczną pracować prawidłowo możesz przejść na saszetki - łatwiej się je rozpuszcza w mleku lub wodzie. po pierwsze, musisz uzbroić się w cierpliwość... jeśli chodzi o wprowadzenie nutra, to moja córka z przykrymi objawami skórnymi, bólami brzucha przeszła taką drogę: Enfamil -> HIPP HA -> Bebilon Pepti -> Nutramigen 1 miała zaledwie kilka tyg., jej skóra była w opłakanym stanie, trafiłam do prywatnej dr dermatolog/alergolog, starej daty, która powiedziała mi tak: "za 2 tygodnie przyjdzie pani do kontroli, czyli wtedy, kiedy wszystko wróci do normy." wróciło do normy po 11 dniach... popłakałam się wtedy z radości chyba? to cierpienie dziecka mnie psychicznie wykończyło. bądź silna i cierpliwa. a mleko ta pani dr poleciła mi mieszać - zmniejszając co drugi dzień dawkę Bebilonu na rzecz Nutra. dziecko zaakceptowało mleko tylko dzięki temu. do dziś pije Nutramigen, teraz już "2", śmierdzi to mleko wciąż tak samo strasznie jak "1" :-) ale gdyby nie to, to nie wiem co byśmy zrobiły... to najlepsze mleko. dostajemy z refundacją, opakowanie kosztuje nas 3,20 pln. pomysł z dolewaniem soku... trochę jakby pójście na łatwiznę? ;/ efekty wymagają czasu. ale o probiotykach proszę pomyśl, regulują pracę jelit i podnoszą odp***ość dzięki temu.

Gość leila29
a co do tego krzywienia się malucha i płaczu - to raczej ból brzuszka, a nie to, że jej mleko nie smakuje. ma uszkodzone ściany jelit i przyjmowanie pokarmów może nie być dla niej przyjemne. musisz najpierw odbudować jelita, a potem stopniowo zacznie pić mleczko.

Gość leila29
no i przy takich rewolucjach jakie ma Twoja córka aktualnie nawet nie myśl o kaszkach, glukozie (!!! cukier wzmaga candidę, nie idź tą drogą...) czy innych dodatkach. Zagłodzić jej nie zagłodzisz, a takimi zabiegami tylko spowolnisz jej powrót do normalnego funkcjonowania. CIERPLIWOŚCI I PRÓBUJ PROBIOTYKI + WPROWADZANIE STOPNIOWE NUTRA.

dzieki leila29 wlasnie podalam malej nutra pol na pol z enfamilem tj. lacznie 4 miarki i............ wcina az miło.szok! nutra je od wczoraj a juz sapka ustepuje. bede zmniejszala ilosc enfamilu jak mowisz stopniowo,bo widac jest to skuteczna metoda.kupie tez dicoflor.dziekuje!

Gość gość
Moja córka zachowywała się podobnie na Enfamilu. Zmieniłam na Nutramigen(na szczescie jadła bez problemu,mimo smaku) plus probiotyk Bio Gaja i krople Delicol. Minal tydzień,je spokojniej,nozek już nie podkurcza.