Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość śmietana na kolanach

WYPISUJĘ SIĘ Z KOŚCIOŁA NA AMEN

Polecane posty

Gość gość
137. Kto jest członkiem Kościoła katolickiego? Członkiem Kościoła katolickiego jest każdy człowiek ochrzczony, złączony węzłem jedności wiary i wspólnoty katolickiej.***Fizycznie należy do Kościoła ten, kto przez Chrzest św. stał się członkiem Kościoła i trwa z nim w jedności.Duchowo zaś należy do Kościoła każdy, kto w jakiejkolwiek wierze służy Bogu według sumienia uważając bez żadnej wątpliwości swoją wiarę za dobrą. Można nazwać to chrztem pragnienia, choćby ten człowiek o Chrzcie św. nawet nie słyszał.xxA więc wszystko jasne.Powyższy cytat pochodzi z Katechizmu Kościoła Katolickiego.Czyli każdy kto nie "trwa w jedności" z kk i nie uznaje wiary katolickiej za dobrą, NIE JEST członkiem kościoła kat.Tak jest wg mnie i tego się trzymam...

Gość gość
Witam ja jestem po apostazji kilka lat choć to skomplikowany proces to jednak warto postawić na swoim bo wtedy życie staje się dla ciebie łatwiejsze.A wszystkie informacje na temat apostazji znajdziesz w internecie.Życzę ci powodzenia i pozdrawiam.

hebrajka - to jest kwestia sumienia to wyrejestrowanie się apostatka - czyli mam sie "spowiadać" przed księdzem z powodów odejścia? nie wystarczy, że się zdeklaruję? czy usprawiedliwienie od Mamy tez mam przynieść..?

Gość gość
No właśnie kobietki, przecież że wypiszecie sie z kościoła to nie przestaniecie automatycznier wierzyć w Boga tylko odrzucicie tą czarną zarazę, która gnębi nas bardziej niż komuna - tu jeszcze piekłem po śmierci straszą. A ta wymyślona przez nich spowiedż to już żenada całkowita. No dajcie spokój żebym obcemu chlopu na ucho opowiadała co, z kim i gdzie. Paranoja. Moj kuzyn powiedział że spał z dziewczyną, a katabas - a w jakiej pozycji? powiedział ze już nigdy do spowiedzi nie pójdzie.

Gość apostatka85
Nie wiem czy musisz się spowiadać ;) Wiem, że część ludzi ma problem z wypisaniem się z kościoła, ksiądz chce "przekabacić" na swoją stronę. Koleżanki mi opowiadały, że musiały chodzić na wielogodzinne rozmowy -.-' Ja akurat z księdzem z parafii mam dobry kontakt, rozmawiamy często i on wie, że ja w Boga nie wierzę ;) Więc sama apostazja przebiegła u mnie sprawnie i bezboleśnie ;)

Gość wifigdańsk
hebrajka dokladnie,ja podobnie mysle,narazie nie czuje potrzeby wypisywania się no ale zycie przede mną;]

D w jakiej pozycji, boższeeee, nie wyobrażam siebie, żebym jako dorosła osoba mogła pójść do spowiedzi, jakiez to poniżające wielogodzinne rozmowy? to niezła przeprawa mnie czeka :o mnie żaden ksiądz z parafii nie zna, nic o mnie nie wie

Gość wifigdańsk
no rzzeczywiscie trzeba sie wyspowiadac dalczefo itd nie wystarczy sam formularz. a ksieza łątwo nie odpuszczają.musisz byc twarda i nieugieta:)

Gość gość
ja już się dawno wypisałam

Gość hebrajka
Gosciu,nie potrzebuje zadnej instytucji,by wierzyc w Boga,ale tez nie mam powodu,by sie z owej instytucji wypisywac.Nie zmieni to w moim zyciu niczego.Ani kosciol,ani ksieza nie maja zadnego wplywu na moje zycie.Grzesze,ok.Ale jesli Bog jest,to widzi,ile dobrego robie,ze przynajmniej sie staram.On zrozumie,reszta mi wisi.Jesli Ty potrzebujesz papierka,by poczuc sie wolny,bywa.Kazdy sobie rzepke skrobie.

"Ale jesli Bog jest,to widzi,ile dobrego robie,ze przynajmniej sie staram.On zrozumie,reszta mi wisi." gdyby rzeczywiście tak było, to żadne kościoły by nie były potrzebne, skoro Bóg i tak wszystko widzi, to po co pośrednicy instytucjonalni? to znaczy ja wiem, po co, ale tu się pewnie nie zgodzimy ;)

Gość gość
a mnie Jezus wyleczył grzybice paznokci 5 lat nie mogłem wyleczyć

Gość gość
po co sa potrzebni bo to Jezus ustanowił eucharystie , spowiedź chrzest bierzmowanie wszystko opisane w ewangelii i nawet to potwierdzi cudami eucharystycznymi jest ich około 200 w tym przemienienie w krew i miesien i jak zwierzeta klękają przed eucharystia

grzybica paznokci to kara za oglądanie tefałenu

Gość hebrajka
albo ja czegos nie rozumiem,albo Ty.Kosciol jest mi potrzebny?Do czego?Nie mam z kosciolem NIC wspolnego.Jest mi obojetny.Ani ziebi,ani parzy.Ale moze jestem mlotem,wiec wytlumaczcie mi prosze,co sie zmieni w mym zyciu po wystapieniu z Kosciola.Konkretnie.

Gość gość
Hahahahaha śmietanka to jest dobre !!!!! TVN to dno jak cała telewizja i gazety tak zwane szmatławce.

Gość gość
czeka cie cierpienie współczuje ci tego bólu i pustki jaka cie czeka za dwrucenie sie od Boga ja jestem szczęśliwy ze mogę sie spotykać sie z bogiem w eucharystii np marta robin przez 50 lat nic nie piła i jadła oprucz eucharysti co tydzienhttp://www.youtube.com/watch?v=RMISOw3Kb2c

hebrajka - ja do tej pory tez tak sądziłam, po co mi ta przeprawa z występowaniem z KK, co to zmieni..wiele osób niewierzących nie zawraca sobie tym głowy i ja to rozmuiem, tyle że od pewnego czasu zaczęło mi to przeszkadzać, że jak oni mówią, że 99,99% Polaków to katolicy, to mnie w to wliczają i tym wycierają sobię gębę, by poprzeć swoje chore pomysły, chodzi po prostu o zasady, rozumiesz?

Gość gość
nie moze być 99 bo sa protestanci , świadkowie jehowi , prawosławni zielonoswiadkowi i ine grupy wyznaniowe raczej jest to twoje kłamstwo

Gość hebrajka
No rozumiem,rozumiem.Ale mnie,jak na maluczka,tudziez d*pe wolowa przystalo,nie stac na taki ruch.Ów enigmatyczny,zabobonny strach,ze jasnista by mnie strzelila,albo psycha siadla,nie pozwala mi na takie ekscesy.I chyba nie chce byc pochowana jak pies,czy puszczona rzeka w przescieradle heh.Abstrah*jac od tego,ze nie ma mnie nawet kto pograbic,wiec z tym psim pochowkiem opcja nie taka zla.A powaznie,to walka z wiatrakami.Wiem,ze nie wygram,nie podnosze kupra z fotela.Milego:))

Gość gość
Mam do was pytanie jestem ateistką a bardzo podoba mi się wiara katolicka raczej chodzi mi o te wszystkie obrzędy ślub, święta itp dlatego nie mam zamiaru wypisywać się z kościoła co o tym sądzicie czy to nie jest fałszywe.

hebrajka - no i luz :) tez tak kiedyś myślałam, ale mi się zmieniło, stąd ten temat gościu powyżej - to była hiperbola :o celowo nie napisałam, że 200% Polaków to katolicy, bo bałam się, że wtedy to już zostanie ci tylko zmiana spodni

Gość gość
Do autorki Ale masz idiotko problemy i zmartwienia życiowe że choy.

niech zgadnę...pisał to katolik :D

Gość gość
Proponuje ci się jeszcze wypisać ze szkoły o ile chodzisz do jakiejś albo/i zażądać rewizji matury bo wiadomo.....w szkołach też pedofile bywali i bywają.

Gość gość
Żebym ja ci nie zgadnął przypadkiem kto te wszystkie durne topiki o kk tu zakłada do urzygania.

Gość gość
a wypisuj się będzie jednego p*****lca mniej

Gość gość
Jak już się wypiszesz z kościółka to się zapisz do partii zielonych.Nie można być w próżni.:classic_cool:

Gość gość
Ktos tu próbuje przekonywać ludzi do występowania z Kościoła. Zakładając że jesteśmy stadem baranów które zrobią co im się zasugeruje. Takie założenie świadczy tylko o głupocie autorki w jej licznych wcieleniach w tym wątku. Możesz sobie nawet wyleźć ze skóry a i tak nic nie zdziałasz.