Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JustLoveMe

Zauroczona Niemcem

Polecane posty

Gość JustLoveMe

Witajcie. Spotkała mnie ostatnio dziwna sytuacja..Jak co tydzien jechalam pociagiem ( jestem studentka) na zajecia..pociag nocny..czas przejazdu ok 7 godzin. Zazwyczaj podczas pokonywania tej trasy poprostu ide spac a w skrajnych przypadkach czytam notatki...jezyk.gif I tak mialo byc tym razem..ścisk w wagonie a na przeciwko mnie siedzi on..wpatrywalismy sie w siebie przez cale 7 godzin bez przerwy, nie zamieniajac a ni slowa ze soba..kiedy wysiadalam on zapytal mnie o numer..po raz pierwszy w zyciu podalam komus moj prawdziwy numer..i to nie Polakowi..bo jak sie okazało on jest Niemcem..I tak sie zaczeło..pisalismy ze soba przez 3 miesiace dzien w dzien po kilkanascie wiadomosci..po 3 miesiacach postanowilismy sie spotkac na weekend na neutralnym gruncie. Było wspaniale..bałam się że on chce mnie wykorzystać..ale nie..nawet pomimo wspólnego pokoju..on stwierdził że mu zależy i nie chce niczego przyspieszać..Jest bardzo czuły, ułożony, troskliwy..przystojny, zadbany..ale dzieli nas 400km i bariera językowa( obydwoje mowimy dobrze po angielsku)..po naszym spotkaniu dalej piszemy kazdego dnia ze soba..planujemy kolejne spotkania..napisal mi nawet ze się we mnie zakochał..a ja nie wiem jak odnaleźć sie w tej sytuacji.. Kto ma jakieś doświadczenie w podobnych historiach z Niemcami?

Gość JustLoveMe
Hej..jeśli ktoś był w związku z Niemcem..proszę o opinie :)

Gość gość
Wanda miala byc w zwiazku, ale sie do Wisly rzucila, i nic z tego nie wyszlo :/

Gość gość
Zrobi ci taki ordnung i blitzkrieg, że dziecko będziesz odwiedzać w jugen amcie :)

Gość JustLoveMe
Ale wiesz to z doświadczenia czy jesteś tylko uprzedzony/a??

Gość JustLoveMe
A Wanda to żyła dawno temu..a czasy się zmieniły :)

Gość WandaCoWyszlaZaNiemca
Wbrew temu co tu idioci na kafe wypisuja, Niemcy sa bardzo romantyczni choc rownoczesnie stapaja po ziemi - wiedza ile kosztuja zakupy i czynsz za mieszkanie. :-D Bardzo dobrzy na partnera zyciowego. W domu potrafia kolo siebie wszytko sami zrobic jak rowniez ugotowac czy upiec ciasto kiedy trzeba. Nie beda latac i otwierac przed toba drzwi jak Amerykanie ale mozna na nich polegac i sa niepruderyjni. Ogolnie to polecam!

Gość gość
Historia pokazuje, że Niemcy nie zmienili się po tysiącu lat i nie zmienią się nawet za dwa tysiące.

Gość gość
Zapytaj go o Adolfa. Może to jakiś wnuk esesmana? :-)

Gość JustLoveMe
Dzięki za opinię. Fakt " Mój " Niemiec jest zaradny, potrafi zrobić wiele rzeczy..jest też pracowity i dobrze wykształcony..jak na razie ideał..ale nie mam doświadczenia w międzynarodowych związkach na odległość...

400 km to nie tak daleko :) Tyle, ze ogolnie to ciezko Polakowi wystartowac w Berlinie czy w tych biedniejszych czesciach Niemiec. Na zachodzie Niemiec o wiele latwiej z tym tez, ze nie wszedzie. Hamburg jest ok, Duesseldorf ale wszytko pomiedzy, powiedzmy Hannover, Dortmund, Bremen to bida az piszczy. Wsrod Niemcow panuje trend migracyjny na poludnie: Frankfurt, Stuttgart, Monachium. A skad jest twoj chlopak?

Gość gość
Czyli Niemcy sa gorsi od Polakow- facetow? :-)

Gość JustLoveMe
Kurcze..dlaczego jestescie tak uprzedzeni..a jak bym napisała że to Polak to co..inna bajka?

Gość gość
Jak można się na kogoś gapić bez przerwy 7 godzin, jeśli po godzinie powieki robią się ciężkie. Co innego gdy się prowadzi rozmowę, to się zgodzę.

Niemcy sa super! Mowie nie tylko o swoim ale tez tych o znajomych. W zadnej rodzinie nie ma tak, ze kobieta leci nosem po ziemi a on czeka na obiad :-D To Polskie klimaty :-D Co prawda rodziny zakladaja znacznie pozniej niz w Polsce. Wszyscy znajomi dorobili sie dzieci tak dopiero kolo 35 roku zycia. Teraz mozna duzo przey Skype rozmawiac, czas wam szybko zleci. Jezeli masz nieskonczone studia to moze udasz sie tam na jakas wymiane? Znasz troche Niemiecki?

Gość JustLoveMe
" Mój chłopak" mieszka niedaleko Hannoveru i jest informatykiem

Podejrzewam, ze kiedy nabierze doswiadczenia w zawodzie to bedzie sie przeprowadzal na poludnie. Zarobki sa lepsze i po prostu wiecej mozliwosci pracy. Zreszta u mnie w firmie wiekszosc pracownikow na kontrakcie to wlasnie jest z polnocy Niemiec. Dusseldorf jest fajniejszy niz Hannover ale wiadomo, kwestia gustu. Musicie cos wymyslic zeby na dluzsza mete jakos skrocic ta odleglosc miedzy wami :) Zalezy od tego co studiujesz, czy znasz jezyk, cz ymasz doswiadczenie zawodowe itd. Choc oczywiscie on tez moze pomyslec zeby sie od Polski przeniesc.

Gość gość
Jego dziadek odkrywał Polskę w `39, a wnuk obecnie.

Gość JustLoveMe
Niemiecki znam jedynie w podstawowym stopniu...raczej na niemiecką uczelnie się nie nadaję :P Wszystko jest niby ok..zastanawia mnie jedynie fakt..czemu taki fajny dobrze ułożony chlopak, przystojny dobrze wykształcony z dobrą pracą uparł się na akurat na mnie..Polkę z pociągu :P

Gość gosc3791
ja jestem juz 11 lat z niemcem wzielismy slub po roku.to zalezy od czlowieka, ale ogolnie niemiec jest obowiazkowy a jezeli naprawde kocha nie zaluje niczego naturalnie na pierwszym miejscu w gronach towarzyskich sa tematy ile co kosztuje,albo(jezeli powiesz ze bylas na weselu )to pierwsze pytanie nie jak sie ubawilas tylko co bylo do jedzenia-niemcowi dac dobrze zjesc i udawac ze liczysz kazdy Cent-ogolnie delikatni uprzejmi wazne czy cie naprawde kocha-jezeli tak nie obawiaj sie ja nie narzekam choc czasem musze isc na maly kompromis to troche inna metalnosc- ale jest ok.miej swoje zdanie ale i jego docen ja bym polecala -poznaj go blizej sa to wbrew pozorom bardzo wrazliwi i dobrzy ludzie(w trudnych sytuacjach-predzej ci pomoze niemiec niz polak powodzenia

Gość JustLoveMe
Niestety kierunek moich studiów pozwala mi na pracę jedynie na terenie Polski...wiec gdyby w przyszłości coś tam miało być i miałabym wyjechać to niestety ale musiałabym zostać raczej panią domu :P

To fakt, sa bardziej wrazliwi niz sie moze z wierzchu wydawac. Przywiazuja ogromna uwage do wyksztalcenia wiec na pewno nie wyjechalabym bez skonczonych studiow myslac ze "jakos to bedzie". Albo skonczyc studia albo miec plan jak przeniesc sie tam na studia i tam skonczyc cos konkretnego. W Niemczech co drugi ma doktorat :)

Gość JustLoveMe
Tak...mój też ma doktorat...na zmianę kierunku studiów już dla mnie za późno..tam kolejnych nie rozpocznę ze względu na barierę językową...więc du** :P

Gość gość
Wiecie co, jedźcie i nie wracajcie.

Gość gosc3791
jezeli dobrze znasz angielski dostaniesz wszedzie prace skoncz studia zrob roczny intensywny niemiecki i bedzie ok

Gość JustLoveMe
Angielski znam dobrze...ale studia mi nie pomogą bo dotyczą one pewnej polskiej instytucji...:P wiec jesli tam miałabym wyjechać to...chyba tylko kura domowa mi pozostaje...a tego nie planowałam, zawsze miałam swoje ambicje

Gość gość
Niemcy są narodem karnym, zdyscyplinowanym. Władza silnej ręki wraca tam co parę lat. Pruska szkoła.

Gość gość
Wlasciwie nie powinnas sluchac tutaj glupich i madrych porad tylko pojsc za uczuciem, troche pomyslec i bedziesz szczesliwa. Ich wünsche Dir Alles Gute :-D