Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość renago

Krzywy kręgosłup

Polecane posty

Gość renago

Już od kilku lat zauważyłam, że mam okrągłe plecy, staram się prostować jak najczęściej, ale to nie jest takie proste. Co robić aby to się nie pogłębiło?

Gość gość
dlaczego nie jest proste???

Gość gość
Też mam krzywy kręgosłup i to w takim stopniu że ciężko cokolwiek z nim zrobić. Najważniejsze to pilnuj sie i siedz prosto, nie garb sie. Jak Lezysz/śpisz to tak baw kręgosłup był prosty kręgosłup i głowa ma być w jednej linii czyli unikać zbyt dużych poduszek.

Gość gość
No to dobrze,ze masz duze cycki,ale nie sa na tyle ciezkie aby Cię sciagała do przodu

Gość gość
do ortopedy i koniecznie zapisać się do fizykoterapeuty na ćwiczenia korekcyjne pewnie masz skoliozę, najczęściej rozwija się w wieku dojrzewania do 21 roku życia można jeszcze tę wadę skorygować, potem się utrwala koniecznie ćwicz codziennie bo jeśli to zaniedbasz będziesz miała okrągłe plecy plus zwyrodnienie stawów kolanowych i biodrowych, mnie to dopadło w wieku 30 lat

Gość gość
Okrągłe plecy to kifoza, a nie skolioza - skolioza to skrzywienie boczne. Ale dołączam się do rady, aby udać się do ortopedy. Oprócz utrzymywania prawidłowej postawy przydadzą się ćwiczenia, które powinien zalecić specjalista.

ćwiczenia, ruch jakikolwiek i dobre krzesło ;) jeśli będziesz prosto siedzieć to prawidłowa postawa wejdzie Ci w nawyk.