Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jeśli 6 latki pójdą do pierwszej klasy

Polecane posty

Gość gość
Macie racje ,lepiej nie posylajcie dzieci do szkoly,glupim narodem zawsze mozna lepiej manipulowac....

Gość gość
a powinny byc tak: 7 rz i 7 klas podstawowki, 4 lata gimnazjum czyli odpowiednik Lo itp, 3,5 -4 lata studiow z tytulem mgr itp.

Gość gość
przecież teraz matura to egzamin dla debili, byle tylko zdali, więc z dojrzałością czy wiedzą nie ma nic wspólnego

Gość gość
a jak ktos chce zawod to tak 7 klas podstawowki i 3 lata szkoly zawodowej np mechanik, protetyk ale juz takie jak fryzjer to 2 lata, piekarz itp.

Gość gość
"a jak ktos chce zawod to tak 7 klas podstawowki i 3 lata szkoly zawodowej np mechanik, protetyk ale juz takie jak fryzjer to 2 lata, piekarz itp." Zostań ministrem edukacji

Gość gość
Przestań z tą dojrzałością, zaciąłeś się czy co? Dojrzałość niekoniecznie wiąże się z wiekiem.

Gość gość
Otoz to! MATURA..TO JAKIS tescik do niczego......... matura jest dla wybranych!!!!!!!!!!!!!!!! i TYLKO DOJRZALYCH. a zachod nam test wcisnal i my to jak glupki stosowalismy. trzeba zniesc mate na maturze. Polacy mieli dobrych matematow ale byli oni wybitni. a rzad chce aby 100% ludiz bylo mateamtykami wciskaajac ja na maturze zniecheca ludzi. to my zaczelismy rozpracowywac enigme to dzieci w szkole sie powinny uczyc..zobaczyc te maszyne te szyfry cos sami roszyfrowywac..w dziecku trzeba budzic ciekawosc wiedzy..a nie smuszac do zakuwania

Gość gość
Polay sa madrzy..i bez szkoly...zobacz na wojne..ile osob nie mialo edukacji przez nia abyli wybitni. to narodem co tempo nasladuje zachod mozna rzadzic..ale nie Polakami. Niech zdymisjonuja TUska jemu sie czays krolow pomylily. Tu rzadzi demokracja lud. Tak jak w rzymie za czasow cezara...Tyberiusza. Aureliusza. To nie sa czasy Henryka VI

Gość gość
Tylko niektórzy zdają maturę będąc 19latkami, czyli ci co zdążą mieć urodziny do maja... reszta ma 18 lat, jak sie przesunie wszystko o rok, to będzie sporo osób zdających maturę mając 17 lat. Spójrzmy niżej ;] 14 letnie dzieci (NIEKTÓRE) będą musiały decydowac o tym, w jakim kierunku chcą dalej iśc i jakie przedmioty chcą na tej maturze zdawać bo taki jest teraz licealny program. Sama jestem z końca roku i wiem, że ROK gdy się ma naście lat, to bardzo dużo... ale to teraz nie mój problem na szczęście :).

Gość gość
A po co? Kiedys reformy panstwa kosciola..pisali ludzie np MArcin Luter..ministrem nie byl..filozofowie..Oni mieli wizje pisali to i krol to wprowadzal albo lud i bylo ok. teraz tez. Madrzy ludzie niekoniecznie zwiazani z polityka moga miec lepszy plan reformy niz glupi polkityk ktory nie zyje w spoleczenstwie a z dala od niego.

Gość gość
Gość od enigmy tylko potwierdza, że wyborcy PiS to nieźle pieprznięci fanatycy. Tak się biedak zaaferował, że nawet polskie znaki pogubił, a taki z niego patriota.

Gość gość
Jeszcze raz ja, z mazurskiej głuszy. Szkoła prowadzi szereg fantastycznych imprez wśród najmłodszych -grupę traperów, [ulubione zajęcia mojej córki], wypady na basen, kółka teatralne,gotowania, aerobiku i wiele innych. To wszystko w ramach zajęć świetlicowych. Koszt niewielki, ale dzieci są szczęśliwe, bo mają wybór, robią to co ich fascynuje.Córka uczy się gry na gitarze- kilka kolęd już potrafi zagrać, uczą dzieciaki starsi koledzy ze szkoły muzycznej - patronat objął sam szef szkoły i jeden z popularnych muzyków związanych z tym miastem.

Gość gość
problem szkolnictwa nie lezy od kiedy dziecko ma isc..czy 6 i 7. Tylko jaki program jest realizowany na stiduiach i w szkole sredniej mase bzdur..i duzo lat. A to trzeba ukrocic np informatyk od 1 roku studiow uczy sie i juz nie tracac czasu uczy sie tak jakby mial podjac prace czyli uczy sie takich rzeczy jakie beda wymagane na jego stanowisku pracy (zawsze jest kilka programista, sieci Lan itp projektowanie stron www itp) to samo z lekarzami..na co 6 lat? od 1 roku do 3 roku jak ktos chce byc zwyklym lekarzem pediatra..a do 4 jak neurologiem chirurgiem itp. uczy sie tego co bedzie wymagane na jego miejscu pracy np nazwy lekow ktore sa, ktore stosowano daniwje plus ziola! biednym ludziom trzeba umiec pomoc to jest zasada SOkratesa. Jakie skutki uboczne iobjawy chorob to mozna w rok wykuc np bol brzucha goroczka twardy brzuch co ma robic jakie badania zlecic itp. jak ktos chce byc lekarzem.ktory chce byc naukowcem..to on sie uczy 6 lat bo..uczy sie d**erelek..co to komorka z czego zlozona a co to mitochondiurm. itp.. lekarz zwykly jak ma problem dzowni do takiego po 6 latach nauki speca od wszystkiego i ma problem rozwiazany jesli sam nie wie co to za przypadek..bo wciaz powstaja nowechoroby

Gość gość
po pierwsze będzie miala 18 lat, po drugie - ja konczylam 11letnia szkole jako 17latka (bo z grudnia) moi kolezadzy, ktorzy poszli rok wczesniej, mieli 16 i jakos nic zlego sie nikomu nie stało. Dla mnie np glupiej , gdy 19latek jest w szkole, niby pelnoletni, a tu szkolene rygory.

Gość gość
w kazdej szkole...BUZKI TYCH PANOW OD ENIGMY ICH ZYCIE..ALE PRZEDE WSZYSTKIM..ta maszyna..szyfry powinny wisiec. ci panowie nie tylko mieli mate w 1 palcu..oni mieli takie cechy charakteru: spryt madrosc..a to nie zapewni zaden system edukacji a pewnie w wieku 6 lat biegali po stodole z kijami po gorkach bawili sie w szalasie! i mieli w tylku literki i cyferki w 1 klasie pewnie mieli 7 lat poszli do szkoly nie mieli kajetu jak 90% ludzi tamtesjszego wieku..siedzieli boso..i sluchali nauczyciela..uczyli sie w szkole na tabclicy a nie w domu jak dzis..gdzie nauczyciel tylko umie zadawac mase zadan..bo program..;/

Gość gość
a chirurg od 1 roku studiow powinien uczyc sie nie bzdur nie latania po wszystkich dzialach..ale usztywniania zlaman nowoczesnie ale..i na patyku!

Gość gość
Rocznik 97 jest obecnie w 1 liceum 96 w 2 liceum. 95 w 3 liceum i zdaje w 2014 maturę Maj 2014 - wszyscy urodzeni od stycznia do maja 1995 będą mieli już ukończone 19 lat Urodzeni od czerwca do grudnia mają ROCZNIKOWO 19 lat, ale do dnia urodzin i w trakcie matur są jeszcze 18-latkami. Gdyby 6-latki poszłyby do szkoły jak obecne 7-latki, to automatycznie miałyby ROCZNIKOWO 18 lat, ale urodzeni później niż w maju mieliby jeszcze 17, koleżanko wyzywająca od osłów!

Gość gość
Przecież koleżanka od osłów dobrze o tym wie, po prostu na tym forum modne stało się szpanowanie głupotą.

Gość gość
W innych krajach to 3-latki ida juz do szkoły , a 4-latki to juz obowiązkowo musza isc , Mieszkam w Irlandii wiec wiem..

Gość gość
W innych krajach dzieci zaczynają jako 6-latki, ale uczą się 13 lat, więc szkołę średnią kończą tak samo jak uczniowie w Polsce - 18/19 lat.

Gość gość
rodzicie pracuja...nie maja na nianie..najlepiej wypchac dzieciaki na 8 h do szkoly jako 3 lat,k

Gość gość
a co za różnica - zerówka czy 1 klasa? Robią praktycznie to samo

Gość gość z Niemiec
opiszę Wam taką sytuację... W naszym mieście jest duże ZOO, mój syn w ostatnim roku przedszkolnym[6 lat] wybrał się z całym przedszkolnym towarzystwem na nocne safarii wśród zwierząt. Wyglądało to tak - o godz. 20 wspólna przedszkolna kolacja [łącznie z rodzicami], o 21,30 podjechał autobus i zabrał dzieci - rodzice uprzedzeni i pod telefonem, bo może trzeba będzie odebrać jakiegoś śpiocha. I dzieciaki spędziły noc pod gwiazdami, w towarzystwie zwierząt. Syna odebraliśmy o 4 nad ranem [zgodnie z planem], zachwycony, szczęśliwy, w samochodzie zaraz zapadł w sen... Moja kuzynka z Gdańska usiłowała podobną imprezę stworzyć... odzew minimalny, impreza nie doszła do skutku, a ona została zaatakowana za próbę dezorganizacji cyklu dziennego dziecka - coś w tej formie. Ja mieszkam w Niemczech, ona w Polsce.

Gość gość
Dupa jasiu -do tego czasu może w kraju zaczną rządzić normalni i nic z tego nie będzie . W Finlandii idą 7 latki i jest dobrze . Poroniona reformę można odkręcić -wystarczy pójść na wybory !

Gość gość
niech mi ktoś napisze czy od 2014 roku do 1 klasy muszą pójść WSZYSTKIE 6latki? moja córka jest z 2 połowy roku i jeszcze niedawno miałam wybór a teraz wracam z wyjazdu i słyszę różne rzeczy....

Gość moja kolezanka miala 6 lat
nie rozumiem waszego poruszenia. moja corka pojdzie do szkoly jak bedize miala 4.5 roku bo jest z konca stycznia a rok szkolny zaczyna sie ok 15 sierpnia. Nie robie o to halasu. Niektore z was przesadzaja naprade, nic sie dzieciom nie stanie, Na zachodzie dzieci zaczynaja szkole duzo wczesniej niz w polsce i nic nikomu sie nie dzieje. a czesto w wieku 25 lat maja juz niezle stanowisko bo jak sie wczesniej skonczy studia to ma sie wiecej czasu na praktyke. a teraz marudzicie jak wymagaja mlodej pani w 10 letnim stazem - przy obnizeniu wieku szkolnego bedzie wiecej mozliwosci

Gość gość
znam kilka osób ktore ukonczyły edukacje na gimnazjum, jakoś przezyły coś robiły.a miały wtedy po 16 jak nie mniej

Gość gość
Nie sześciolatki tylko sześciolatkowie.Ludzie czy wy tu kiedyś nauczycie się pisać poprawnie?

o matko ale wam nic nie pasuje .Moja córka w wieku 4 lat i miesiąc zaczeła naukę w zerówce przedszkolnej z programem zerówki .Po prostu tutaj tak jest , że kto chce to może 4 latka zapisać do zerówki z dziećmi 5 letnimi bo w tym wieku maluchy tu zaczynają zerówkę .I było tak, że w 20 osobowej grupie zerówkowiczów(5 latków) było 8 4 latków .Córka świetnie sobie radziła i z chęcią co rano biegła do zerówki . W wieku 5 lat poszła do zerówki ponownie a w wieku 6 lat zaczęła szkołę podstawową .Teraz jest w II klasie , żyje i ma sie świetnie . Jak słyszę te debaty w telewizji (mam cyfrowy Polsat) na temat sześciolatków to aż się za przeproszeniem rzygać już chce :-O