Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

USA ciaza a praca

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie: czy employer moze zlekcewazyc( nie dostosowac sie) do doctor excuse tzn mam drobne ograniczenia w pracy w zwiazku z ciaza.

Gość gość
Naprawde nikt nic nie wie?

Gość gość
a kogo obchodza USA...

Gość gość
Kogo obchodzisz Ty pasozycie!

Z tego co wiem to zależy od wielkości firmy. Jesli small business (mniej niż 50 pracownikow) to żadne prawa nie obiwiazuja i moze cie nawet wywalić.

Gość gość
Karola to jest duzy biznes znana sieciowka taka jak; Bon ton Macy's etc. a jezeli jest to miejsce zatrudniajace wiecej niz te 50 ludzi to co wtedy? Musza takie pismo uszanowac? Mam takie odczucia ze odkad dowiedzieli sie ze jestem w ciazy jestem gorzej traktowana;(

Gość gość
Ten doctor excuse przynioslam tydzien temu I widze ze nie spieszy im sie zeby wdrozyc to " w zycie" ..ociagaja sie, klamia ze " pracuja nad tym" kiedy tak naprawde nic w tym kierunku nie robia;( np moj schedule mial byc 4 godz na dzien pracy ( pracuje na pol etatu) I zadnych poznych zmian a dalej musze pracowac do 11-12 na wieczor!

W Macy's to chyba na commission sie pracuje, wiec pewnie nie ma zadnych praw. Nie wiem dokladnie na jakich zasadach jestes zatrudniona. No i jakie masz ograniczenia od lekarza.

Rozumiem. No ale chyba grafik jest z tygodniowym wyprzedzeniem więc Moze zmienia za tydzień? Nie mogą chyba tak ryzykować bo możesz ich zaskarzyc. Teraz to pewnie będzie ci ciezko ( Black Friday/ Christmas).

Gość gość
Jestem zatrudniona na place godz plus commition( bizuteria). Jestem pracownikiem poletatowym.wlasnie nie rozumiem dzwonilam do babki z human resources ze moj grafik nie zostal dostosowany do moich restrykcji a ona na to ze wlasnie nad Ty Teraz( kiedy dzwonilam) pracuja.dzisiaj jest wtorek I nadal nic!po co te klamstwa? Takie meczenie czlowieka.

Gość gość
Moje ograniczenia sa takie zebym mogla sobie na chwile usiasc kiedy mi slabo, praca 4 godz na dzien nie pozniej niz do 9:30.pm.wszystko po tym zalatwilam jak sie dowiedzialam od menagerki ze musze miec doctor exuse zeby mogli poczynic jakiekolwiek zmiany.a teraz mi robia problemy nie kumam?

Gość gość
Dzwonilam do hr w piatek.

A w kyorym tygodniu jestes? Powiem ci ze ja do Konca Probowalam. Wyszlma ze szpitala w piatek I w poniedzialek do pracy.

Nie wiem jak to jest w sklepach. A w jak stanie jestes? Moze bardzo sk by sie opłacało na disability? Płaca 55% ale nie odciagaja podatku więc wychodzi prawie to samo.

Gość gość
Ja w 12 ale wyjatkowo zle znosze ciaze.mieszkam w ny. Myslisz ze oni to mi robia na zlosc?zeby czlowieka zdenerwowac? Ja moge isc tylko na 3 miesiace disability that is it.

Dlaczego tylko 3 mce? Mojanlolezanla była rok. Bo miała zaświadczenie od lekarza.

Gość gość
Kogo obchodzisz Ty pasozycie!>>> to raczej ty zachodzac w ciaze, stajesz sie pasozytem:P...

Gość gość
Ojej znowu bajkopisarka z usa czy tam kanady powrocila... cholera wie gdzie ona tak naprawde mieszka. tym razem wymyslila sobie ciaze i znowu chce zaskarzac bogu ducha winnych ludzi :o Kurde ze tez tej gowniary nie wysla na jakies przymusowe leczenie psychiatryczne

Gość gość
Do tej powyzej Ty za to jestes normalna piszac tak do obcej osoby!

Gość gość
Nie wiem ich chodzi żadnej z was...

Gość gość
Karola dzisiaj ide do pracy myslisz ze powinnam cos powiedziec do kierownictwa czy czekac na rozwoj wypadkow? Wiem ze w USA obcokrajowcy na ogol sa traktowani jak person non grata( nie chca nas) ale zeby sie tak pastwic nad ciezarna?

Gość gość
Gwarantowana prace masz tylko do tych 3 m-cy.po oni maja prawo zatrudnic kogos innego na to stanowisko.tzn nie beda na ciebie czekali tyle wiem.

Gość gość
hmm to w sumie ciężarne w Polsce nie maja tak źle :)

Jesli firma ma wiecej niż 50 pracownikow to muszą na nią czekać. I jest chroniona przez stan. Jesli mniej to inna bajka. Jeżeli faktycznie nie możesz wysyłać tych 4 godzin to powiedZ im.

Gość Tez w ciazy
Karola twoj polski jest niezrozumialt, pisz prosze czytelniej. Masz jeszcze cos do dodania bo mam podobna sytuacje.

Nie za bardzo wiem jak można pisać czytelniej na kompie :) Chodziło ci chyba bardziej zrozumiale :)

Gość Tez w ciazy
Czyli jezeli np jej pracodawca zlekcewazy to pismo to tamta moze go podac?

Gdzie podać i o co? Jak juz mówiłam, wszystko zależy od statusu firmy. Nimi czy np są union ( wiele sklepów spozywcych jest). Wtedy te sa inne prawa. Najlepiej zadzwonić do edd I sie dowiedzieć. Podajesz ssn i miła pani ci wsytko tłumaczy. Ile czasu będę ci płacić i jaka kwotę. No i jakie masz prawa w ciąży.