Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wazelina jako odpowiednik kremu na zime dla dziecka i lub niemowlecia

Polecane posty

Gość gość

stosowal ktos? Jak dla mnie powinno byc ok wazne ze na 100% tam nie ma wody. Nivea baby miałam i nie spodobał mi sie, pozostawial buały film na twarzy dziecka

Gość gość
Myslę że powinno być ok. Mnie pediatra polecił smarować stopy synkowi pod skarpety bo strasznie mu marzną stopy. Można smarować buzię i usta, jest tylko jedna wada wazeliny, mianowicie to że skóra sie bardzo do niej przyzwyczaja i robi się sucha jak przestajemy stosować.

Gość gość
dzieki :)

Gość Uklencja
Lichtena na wrazliwa skorke?:) Pozzdrowionka

Gość gość
Nie, nie jest OK: "Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum Olej mineralny, parafina, olej parafinowy Produkty destylacji ropy naftowej. Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni. "