Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KARMIENIE PIERSIA A POTRAWY WIGILIJNE

Polecane posty

Gość gość

Witam mam takie pytanie mianowicie Karmie córkę piersią od prawie 4 miesięcy. Wkrótce zbliża się wigilia i moje pytanie brzmi co wolno matce karmiacych zjeść ! Generalnie córka nie ma skłonności do alergii pomidory jej nie uczulaja tak samo jak czekolada czy mleko krowie. Jakiś czas temu spróbowałam nawet pierogow z kapusta i nic jej nie było. Jedynie na co źle zareagowała to to ogórek kiszony po którym dostała rozwolnienia. Moje pytanie brzmi. Co wolno zjeść z wigilijnego stołu chodzi mi głównie o uszka z grzybami w barszczu czerwonym lub sałatki jarzynowe. Za karpiem nie przepadam . A śledź np w smietanie? Z góry dziękuje za odpowiedzi jak wasze dzieci reagowały na tego typu potrawy.

Gość gość
ja mysle ze z umiarem wszystko :-)

Gość gość
Koleżanki 3miesięczniak bardzo źle zareagował na uszka z grzybami, no ale on był sporo młodszy od Twojej córki, poza tym każde dziecko może zareagować inaczej.

Gość gość
jak barszcz na zakwasie to nie powinnaś jeść, odradzam grzyby i bigos, sałatka też nie bardzo bo majonez.... z drugiej strony jak córa nie jest wrażliwa na jedzenie i też nie jest już noworodkiem to możesz sobie pozwolić na liźnięcie niektórych potraw

Gość gość
Ale wy walniete jesteście skąd wogole wziął się durny pomyśl w Polsce zęby robić dietę przy karmieniu?? Można jeść to co dziecku nie szkodzi zjesz zobaczysz reakcje dziecka wtedy najwyżej odstawisz. Jedynie grxzyby odradzam bo dzieci ogólnie nie powinny jeść wiec z mlekiem tez nie:-)

Gość gość
a dlaczego nie wolno majonezu?

Gość gość
Na majonez źle nie reaguje. Wcinalam jajka na kanapkach z majonezem i nic jej nie było :-) o grzybach właśnie słyszałam że nie wolno ale nie myślałam że w mleku zaszkodza

Gość gość
Ją myślę że wszystko można ale z głową

Gość gość
Ją myślę że wszystko można ale z głową

Gość gość
Możesz jeść dosłownie wszystko na co masz ochotę. Potrawy wzdymające czy ciężkie są jedynie ciężkie dla matki, a nie dla dziecka :)

Gość gość
Ciężkie dla matki nie dla dziecka? To skąd wtedy bóle brzucha u dziecka

Gość gość
A skąd wiesz, że bóle brzucha? Może po prostu kolki, których przyczyn do dzisiaj naukowcy nie odkryli :) Kolki jeśli dziecko ma, to pomimo diety matki będzie je miało. Choćby matka żyła na samej gotowanej marchewce, dziecku nic nie pomoże. Nie mędrkuj

Gość gość
Kolki są w wieku 0-3 miesiące. Autorka napisała że dziecko ma około 4 więc raczej koniec okresu Kolek

Gość gość
A skąd wiesz, że bóle brzucha? Może po prostu kolki, których przyczyn do dzisiaj naukowcy nie odkryli :) Kolki jeśli dziecko ma, to pomimo diety matki będzie je miało. Choćby matka żyła na samej gotowanej marchewce, dziecku nic nie pomoże. Nie mędrkuj

Gość gość
nic z grzybami, reszta z umiarem

Gość gość
Jak karmiłam to w wigilię w DDtvn mówili, że można jeść wszystko byle z umiarem. Odciągnęłam więc mleko na wszelki wypadek i jadłam wszystko nawet kapustę z grochem i z grzybami. Małemu nic nie było, a miał 2,5 miesiąca.

Gość gość
I bez karmienia piersią warto jeść z umiarem, przekładać gotowane i pieczone potrawy nad smażone, wcinać raczej bakalie niż czekolady i ciasteczka, jeść dużo owoców i warzyw, więc Ameryki nikt nie odkrył ;) Ja się tylko z grzybami wstrzymywałam, bo zawsze tym straszą, ale czy faktycznie był powód, to nie wiem. I rozumiem że jakaś mama obawia się np. kapusty czy grochu, ale majonezu i barszczu? Tego już nie pojmę...

Gość gość
Pokarm 12 razy, to będzie bachor miał tradycyjną kolacyjkę wigilijną. Niczego nie musisz przygotowywać. zawsze możesz się ''wydoić'' i podać gościom, jak zabraknie ''dań''.

Gość gość
Gościu z 17.50 jeśli chciałeś się popisać inteligencja bądź poczuciem humoru to Z***biscie ci nie wyszło

Gość gość
ja jadlam wszystko moje dziecko mialo wtedy półtora miesiąca ale dużo płam kompotu z suszonych śliwek i wszystko było ok na kolki też dobry ten kompot

Gość gość
Niedobrze mi sie robi jak czytam "jak barszcz na zakwasie to nie powinnaś jeść, odradzam grzyby i bigos, sałatka też nie bardzo bo majonez.... z drugiej strony jak córa nie jest wrażliwa na jedzenie i też nie jest już noworodkiem to możesz sobie pozwolić na liźnięcie niektórych potraw" Tak najlepiej niech je gotowane mięsko i pól marchewki . Autorko jedz wszytko jak leci . Dziecku nic nie bedziie ,

Gość gość
Dziękuje za odpowiedzi :) Myślę że na uszka i tak się skusze bo dla mnie wigilia bez nich nie istnieje :-P barszcz jest na naturalnym zakwasie gotowany przez babcię :-P myślę że nawet jak Zjem 2 pierogi z kapusta jak ostatnio to nic małej nie będzie. To i tak będzie okres w którym powoli będę wprowadzac deserki itd więc myślę że nic jej nie będzie. A kompot z tak zwanych suszkow powinien załagodzić wszelkie dolegliwości :-)

Gość gość
jak dziecko wrażliwe, to mu wszystko zaszkodzi, jak nie wrażliwe, to nic ja od początku jadłam wszysto i nigdy nic sie nie działo, a kuzynki dziecko ciągle miało kolki, eliminowała wsztstko i bez poprawy, w końcu została o suchym chlebie... wtedy się wściekła i zaczęła normalnie jesc, bo i tak brzęczy a kolki skończyły sie nagle jak mała miała 5 miesięcy czyli w wieku, kiedy zwykle się kończą... kolki nie to nie wina jedzenia matki, po prostu niektóre dzieci tak mają

Jedz wszystko z umiarem. Potem ewentualnie możesz na koniec wypic herbatę koperkowa lub rumianek. Ją tak robiłam i dziecko Kolek nie ma żadnych zaparc ani roźolnien

Gość poppa
Dobrze zrobi Ci rybka. Najlepiej łosoś, bo jest lekki i chyba najsmaczniejszy z ryb. Jak masz okazję zrobić samodzielnie, to przygotuj sobie małą porcję. Łosoś jeszcze naprawdę zdrowy, zresztą poczytaj sobie na ten temat www.suempol.pl/o-lososiu/

Gość gość
jak juz karmisz corke papkami to masz wiecej przywilejów , wszystko z umiarem grzybowa odradzam tylko i potrawy z kapuchy :P

Gość gość
ja karmie już 7 m-cy a odkąd syn skończy 4 m-ce jadłam grzyby - prawd****** kapystę kiszoną, łazanki i kapuśniak - nic mu nie było ! W wigilię też mam zamiar wszystko jeść

Gość Tinkas
Zgadzam się z koleżanką wyżej. Łosoś z Suempola sprawdza się w dietach. A co najlepsze, łosoś z paczki jest często lepszy od tego normalnego, żywego kupionego na targowisku. Ja jestem przekonana do łososia z paczki i zdania nie zmienię.

Gość gość
Ta, szwagier pracuje na pakowaniu lososia w suempolu:) jakos nie poleca tego paczkowanego:P

Gość gość
mój synek miał kolki prawie do końca 6 miesiąca zycia, te książkowe opisy sobie a zycie sobie, ale prawda jest taka, że eliminowanie potraw z diety to bzdura, jak ma coś zaszkodzić to się trzeba o tym przekonać, jedne matki karmią jedząc kapuchę, ogórki kiszone, grzyby, i ich dzieciom nic nie dolega a inne karmią uważając na to co jedzą a dzieci i tak mają na "coś tam" uczulenie, alergie i inne nieprzyjemne reakcje np. skórne, taka dieta na wszelki wypadek jest bez sensu wg mnie