Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uderzona sentymentem

Nietrafiony wybór imienia_wnioski po fakcie

Polecane posty

Uległam sentymentom i nazwałam dziecku po dziadku. Mężowi imię nie podobało się, ale przeforsowałam. Teraz jest za późno na zmianę, poza tym daliśmy tylko jedno. To nie tak, że imię jest brzydkie, bo podoba się wielu (wysoko w rankingach), jednak co innego zdrabniać do malca, a co innego w formie innej, Mnie mierzi. Sądzę, że męża też. On nie wie o moich wyrzutach. Wiem, pozostaje przywyknąć. Ale teraz podobają mi się inne, a wtedy tamto przesłoniło mi wszystko. Syn ma 2 lata, a ja od kilku miesięcy już czuję dyskomfort i zamiast mówić do niego po imieniu to używam zamienników (wiem, że to słabe). Właściwie wiem, że nic mi tu nie doradzicie. Mam raczej pytanie czy ktoś też tak ma, miał?

Gość gość
Ale napisz jak ma na imie?

Gość gość
Szczerze mialam chwile zawachania co do wyboru imienia corki. Imie wybralam spontanicznie, moje ulubione w mlodosci. Maz chetnie sie zgodzil I nawet nie pomyslelismy ani nie poszukalismy innego.kilka lat pozniej przeczytalam troche niepochlebnych opini o tym imieniu, znalazlam tez kilka innych ktore zaczely mi die podobac I zaczelam myslec I kombinowac, ze w sumie glupio zrobilam. Teraz corka Juz podrosla a mnie te glupie mysli przeszly ;) I nie wyobrazam sobie innego imienia dla tego urwisa :)

Gość gość
Stawiam albo Franciszek albo Stanisław. Imię możecie jeszcze zmienić cytat: Gdy maluch skończy pół roku, a rodzice wciąż nie polubili jego imienia, nadal mogą je zmienić, ale podlega to innej, nieco bardziej skomplikowanej procedurze. Muszą oni złożyć wniosek w miejscu zamieszkania ojca lub matki a na piśmie powinni wykazać ważne powody, dla których chcą zmienić imię dziecka. Tym razem również potrzebna jest zgoda obojga rodziców. ............................................................... a powodem moze byc np. informacja że używacie innego imienia, ze dziecko reaguje na inne imie. Poszukaj informacji w necie jakich argumentów użyć aby zmienić dziecku imię.

Gość gość
Nie ma imienia, którego nie udałoby się pięknie i słodko zdrobnic :) po prostu przeforsowalas na wstępie, ale teraz to oni przyciągneli Cię na swoją stronę :) jeżeli możesz - napisz jakie to imię. Mój syn też ma imię mojego dziadka, uważam, że bardzo trafione, choć wiele osób mogłoby tak nie pomyśleć..

Gość gość
O Boże, nie cierpię dwóch, pseudo filozoficznych kropek na końcu zdania, to przypadek :)

Gość gość
filozoficzne kropki na końcu, to są trzy, nie dwie... A Twój syn jak ma na imię?

Antoni... Wiem, ze spoko, modne nawet, ale dziś ANTEK brzmi dla mnie... wsiowo.

Gość gość
Autorko nie przejmuj się imię jest bardzo ładne i do małego możesz mówić Antek i potem jak podrośnie również Antek. I wcale nie jest wsiowe. Ja się właśnie zastanawiam nad tym imieniem dla mojego synka.

Gość gość
Wg mnie nie jest to imię "spoko", jest szczytem obciachu, nadawane jest na jakiejś przedziwnej fali popularności. Jeszcze 5-8 lat temu matkom się nie śniło tak dzieciom na imię dawać, a teraz niby takie świetne to imię. Nie widzę jakoś siedemnastoletniego Antoniego, ani Antosia.

Gość gość
Antoś brzmi bardzo dobrze

Gość gość
17 latkowi będzie Tony;)

Gość gość
zajefajne imię. Miałam tak nazwać swojego synka ale okazało, że będzie dziewczynka :) Antek wcale nie jest wsiowe, mi kojarzy się bardziej z takim podwórkowym urwisem z poobcieranymi kolanami, brudną buzią i uśmiechem od ucha do ucha :)

Gość gość
Antoni to fajne imię :) Ale mnie się żadne zdrobnienie jego nie podoba, a z kolei nie używa się bez zdrobnienia, chyba, że w urzędach :D Ja mam pospolitego, klasycznego dwuletniego Piotra Jana i jesteśmy z mężem zadowoleni, szczególnie, że mąż to też Jan :)

Gość gość
Skąd ta moda? Albo imiona z dwudziestolecia międzywojennego albo jakieś hybrydy rodem z za oceanu. Zaraz się okaże, że imiona Przemek, Rafał czy Piotrek są dziwne bo wokół same Franki, Antki, Henryki.

Gość ex_debill_znowu_po
jak dla mnie Piotrek to ta sama 'parafia' co Franki i Antosie, a wolę te drugie:)

Gość gość
Normalne imie, tradycyjne. Mi sie nie podoba ale nie jest dziwaczne ani osmieszajace.

Antoni to bardzo ładne imię! Ja miałam wątpliwości jak teściowie przekręcali imię córki, ale olałam to i jestem bardzo zadowolona z imienia jakie jej nadaliśmy. Wolę Antka czy Franka niż Piotra lub Przemka.

Gość gość
Według mnie jest dziwaczne. Uważam tak dla tego, że pewne imiona chociażby ten Przemek, Piotrek, Rafał, Radek, Tomek, Marek, Marcin itp. pojawiają się w każdym pokoleniu a nie są jakąś dziwna modą, i naklepanych później tych Antków i Franków. Matki myślą że jakieś oryginalne będą, a tu klops, co drugi ma imię z innej epoki.

Gość gość
jejku ja mam upatrzone dosc oryginalne imie dla corki i modle sie zeby nigdy przenigdy nie stalo sie modne...

Gość gość
* nie dla tego tylko dlatego, przepraszam za błąd.

Uważajcie, żeby tymi oryginalnościami nie skrzywdzić dziecka. Miałam w podstawówce koleżankę Aldonę - nikt w całej szkole nie miał tak na imię. Dziewczyna miała przekichane, wszyscy się z niej śmiali, teraz jest dorosła i imię sobie zmieniła. Wiecie na jakie? Na Annę. A Antek to fajne imię, dźwięczne i wdzięczne ;)

Gość gość
ja mam kostka, bo antków mamy 4na ulicy i ignasiów ze 4

Gość gość
nie, tajemnica;D powiem tylko ze nie jest rodem z miedzywojnia;) ani super nowoczesne zagraniczne przez V X Q itd, polsko brzmiace. znane, ale nie popularne, jeszcze na forum nie przeczytalam o tym imieniu.

Gość gość
Wypowiadajcie się może z użyciem zwrotów "moim zdaniem" itp. Ja nie uważam, ze Antek to ładne i wdzięczne imię. Mnie kojarzy się ze starym dziadem chodzącym po domu w rozciągniętych dresach i kapciach z dziurą na dużym palcu. Tak samo z Franciszkiem. Taki dziadek Franek z czosnkowym oddechem.

Gość ex_debill_znowu_po
na forum były wszystkie imiona:) na pewno wszystkie ładne:) mi możesz powiedzieć, ja już dzieci miec nie będę:)

Gość gość
nie, tajemnica;D powiem tylko ze nie jest rodem z miedzywojniaoczko.gif ani super nowoczesne zagraniczne przez V X Q itd, polsko brzmiace. znane, ale nie popularne, jeszcze na forum nie przeczytalam o tym imieniu.///////////////////////////////////////////Powiem Ci swoje typy oryginalnych imion i powiedz czy któryś trafiłam :): Blanka, Bianka, Jaśmina, Sława, Iwetta, Arleta, Ita, Ida, Klara, Nadzieja