Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

7 i pół miesiecy nie raczkuje

Polecane posty

Gość gość

Wien ze czasem dzieci nie raczkują w ogóle ale zastanawiam sie czy to normalne w jakim wieku wasze pociechy zaczynały raczkowac ? Dodam ze moje często na brzuszku lezy

Gość gość
moje ma 7 miesięcy i też nie raczkuje, a na brzuszku chętnie leży :)

Gość gość
ja nie raczkowałam, moj chrzesniak syn kolezanki tez nie. ale podobno to nie jest dobre dla rozowoju dziecka.

Gość gość
Nic sie nie martw nie ktore wogole nie raczkuja moja cora miala jakos 8 mies. moze okolo 9 jak dopiero zaczela raczkowac,taki klocus z niej troszke tera ma 14 mies. i sama chodzi;)

Gość gość
ja tez nie raczkowalam,ok 8 mies siedzialam na pupie i przesuwalam noga,tak sie poruszalam :) a moj brat wogole nie raczkowal,zaczal dopiero chodzic po 10 mies

Gość gość
Dziecko musi najpierw pewnie siedziec ...bez poduszek i podporek i jeszcze z pozycji lezacej umiec usiasc.., dopiero wtedy zaczyna raczkowac...moja miala ok 9 czy 10 miesiecy ...ale chodzila przed roczkiem jeszcze

Gość gość
Dziecko jesli raczkuje to powinno jak najdluzej.tworza sie polaczenia miedzy polkolami

Gość gość
ja raczkowałam jak nauczyłam się chodzić :] mój synek nie raczkował do ok 7 mca, potem był na czworaka bujał się przód-tył przez jeden dzień i na drugi poszedł. Z tym że on jest wcześniakiem. za 3 tygodnie kończy rok a chodzi TYLKO na łóżku naszym (przy ścianie) i w łóżeczku ;)

Gość gość
raczkowanie jest potrzebne do odpowiedniej synchronizacji półkul mozgowych oraz dla rozwoju kregosłupa. Moja nie raczkowala i chodziłam do rehabilitantki - ona ja nauczyła raczkować. Krótko to trwało bo zaraz staneła i poszła... ale podobno nawet te 2 mce są wazne.

Gość gość
Moja mała zaczęła raczkować ok 10 miesiąca i wtedy z pozycji do raczkowania sama usiadła. Na roczek już chodziła więc ten etap był bardzo krótki.

Gość gość
22:01 dziecko najpierw zaczyna raczkowac potem siadać tak przynajmniej ma większość

Gość gość
Córka zaczęła raczkować jak miała 8,5 mca, wcześniej nawet nie pełzała.

Gość gość
PRZECIEŻ TO NORMALNE!!!! Większośc dzieci zaczyna raczkować w 9-10 miesiącu.. są i takie, które to robią dopiero w 11! Owszem zdarzają się dzieci, które chodzą na czworakach wcześniej np. w 8 miesiącu.. ale Twoje dziecko ma jeszcze czas.. spokojnie!!! Najpierw dziecko przyjmie pozycję do raczkowania, później zacznie się kołysać w przód i w tył... aż w końcu ruszy. Twoje dziecko ma czas.. i zobaczysz.... niedługo pewnie zacznie,

Gość gość
Uff dzięki uspokoilyscie mnie trochę.

Gość gość
Każde dziecko ma swój czas. Moja poraczkowała w wieku 6 miesięcy ale są i takie które ok. 9 miesiąca zaczynają raczkowac i jest to normalne.Nie martw się.

Gość gość
sa dzieci, ktore w ogole nie raczkuja, moja corka nigdy nie raczkowala. Probowalam ja uczyc ,ale sie zloscila i nie bylo sposobu, za to jak miala 9 miesiecy zaczela chodzic trzymajac sie mebli i sama ruszyla jak miala 10 miesiecy! Kazde dziecko rozwija sie inaczej.

Gość gość
moja na 10 miesiecy dopiero usiadła a i tak na rok poszła na nogi, w ekspresowym tempie nadrabiała zaległosci , raczkowanie itd, dzieci róznie sie rozwijaja .