Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zycie jako konkubina

Polecane posty

Gość gość
No,ale konkubiny w waszym związku wlaśnie chodzi o to,że wam pasuje to kopnięcie w dupkę,bo wy się boicie ROZWODU. Dlatego nie macie ślubu...bo skąd te wniosku o związki partnerskie??to w USC to OK..byle nie było konsekwencji rozwodu przed sądem. Więc to wy się boicie rozstania,dlatego nie bierzecie ślubów,ot cała prawda. Chodzi mi o ślub-jako unormowanie prawne,czyli cywilny.

Gość gość
Uważacie tutaj,że konkubiny to kobiety niezależne ,tak? a mężatki..to co?tylko te zależne od męża? Nie rozumiem,skoro zarabiam w obecnym momencie więcej od męża,mam swoje dochody,pracę zarobkową-to w jaki sposób jestem zależna?? To chyba dobrze,ze mamy wspólne konto i razem się dorabiamy? w razie rozstania,też pozostaje niezależna,więc o co chodzi z tą niezależnością u konkubin,bo nie rozumiem?

Gość jajasiewypowiem
Oczywiscie jajasiewypowiem ma racje. Madra kobieta.

Gość gość
konkubiny unormowaly sobie sytuacje prawnie-u notariusza jak myszellina:D bo jedyny sluszny model rodziny to konkubinat + ewentualnie 2 dzieci, oczywiscie kazde z innym tatusiem, zeby bylo bardziej nowocześnie ;)

Gość gość
gość No,ale konkubiny w waszym związku wlaśnie chodzi o to,że wam pasuje to kopnięcie w dupkę,bo wy się boicie ROZWODU. Dlatego nie macie ślubu...bo skąd te wniosku o związki partnerskie??to w USC to OK..byle nie było konsekwencji rozwodu przed sądem. Więc to wy się boicie rozstania,dlatego nie bierzecie ślubów,ot cała prawda. Chodzi mi o ślub-jako unormowanie prawne,czyli cywilny. x Tak, masz rację. I dlatego, że boję się rozstania wybrałam tę opcję, w której rozstanie jest znacznie prostsze (pod względem formalnym). Gratuluję logiki.

Gość jajasiewypowiem
ale nikt nie odpowiedział na czym polega niezależność konkubiny w porównaniu do niezależności żony?

Gość gość
Konkubiny same pod soba dol kopia. Chyba Led pisala tu o milosci bezwarunkowej i wysmiewala mezatki, ze mysla o zabezpieczeniu finansowym , spadkach, etc. A sama na wszystko bierze rachunki na nazwisko obojga, dom zapisany na dwoje, akty notarialne i upowaznienia na wszystko. Skoro ta Twoja milosc taka bezwarunkowa, to po co Ci te tony papierow? Uwierz facetowi, ze Cie w d**e nie kopnie i kochaj bezwarunkowo!

Gość gość
jajasiewypowiem Oczywiscie jajasiewypowiem ma racje. Madra kobieta. x chyba zapomniałaś się przelogować, ale nie szkodzi, nikt nie zauważy ;)

Gość gość
jajasiewypowiem Oczywiscie jajasiewypowiem ma racje. Madra kobieta. x Poczytaj ten topik to może zrozumiesz. Mi się jakoś nie chce tego ponownie tłumaczyć osobie, która ma taki sposób myślenia: "mąż to jest wierny, a konkubent to lata i szuka panienek do zaliczenia", albo "ktoś pozostaje w związku niesformalizowanym tylko po to, żeby korzystać z MOPSu". Tłumaczenie Ci czegokolwiek to czas stracony.

Gość gość
gość Uważacie tutaj,że konkubiny to kobiety niezależne ,tak? a mężatki..to co?tylko te zależne od męża? Nie rozumiem,skoro zarabiam w obecnym momencie więcej od męża,mam swoje dochody,pracę zarobkową-to w jaki sposób jestem zależna?? To chyba dobrze,ze mamy wspólne konto i razem się dorabiamy? w razie rozstania,też pozostaje niezależna,więc o co chodzi z tą niezależnością u konkubin,bo nie rozumiem? x A kto napisał, że wszystkie mężatki są zależne od mężów? Co więcej: tu nie toczy się spór: co jest lepsze małżeństwo, czy konkubinat. Zapytano czy są kobiety żyjące w związku niesformalizowanym i zadowolone ze swojego wyboru, a my odpowiadamy.

Gość jajasiewypowiem
zauważcie kobitki że nie jestem zalogowana, i logować się nie zamierzam, jak ktoś lubi to niech się podszywa, nie przeszkadza mi to :)

Gość jajasiewypowiem
to dlaczego w takmi razie, nawet w szkole nie podają takie kobiety że żyją jako konkubiny w związach a jako samotne matki? Proste -dla kasy, dla dofinansowania podręczników, wycieczek, obiadów.

Gość gość
Ło matko a tu jeszcze nadal trwają spory? Przecież wiadomo wszem i wobec , że konkubina nie ma racji bytu. Tak został świat urządzony, że musi w nim panować ład i prawo. Inaczej wszystko się wali. Życie bez ślubu jest nic nie warte. Jeśli jest między ludźmi miłość, zwiążą się na stałe i wszystko na ten temat.

Gość gość
kochana "Tak, masz rację. I dlatego, że boję się rozstania wybrałam tę opcję, w której rozstanie jest znacznie prostsze (pod względem formalnym). Gratuluję logiki." Właśnie nie rozumiesz logiki..że boją się rozwodu w sensie,że rozstanie(rozwód) jest trudniejsze,czy trzeba Ci wszystko tłumaczyć jak małemu dziecku?:/ Konkubenci zostawiają sobie otwartą furtkę. rozumiesz tą logikę?czy mam C**przeliterować sens?

Gość gość
dlatego wybieracie życie,gdzie rozstanie jest prostsze. rozwód jest dla was za trudny w razie czego. no,bo jak inaczej wytłumaczyć,że jak była ustawa o związkach partnerskich-to konkubiny na TAK,bo chcą w USC przed urzędnikiem podpisywać dokumenty? (ale ślub w USC TO NIE)... a dlatego,ze zwiazki partnerskie nie niosłyby za sobą trudności rozwodowych.

Gość gość
jajasiewypowiem to dlaczego w takmi razie, nawet w szkole nie podają takie kobiety że żyją jako konkubiny w związach a jako samotne matki? Proste -dla kasy, dla dofinansowania podręczników, wycieczek, obiadów. Rzeczywiście ktoś wyżej miał rację, jesteś tak tępa że tłumaczenie Ci czegokolwiek to syzyfowa praca. To w szkole Cię nauczono, że każdy związek musi być przypieczętowany ślubem? Rozumiem, że to jest dla Ciebie wiedza tajemna, ale dziwnym trafem pojęcie "konkubinatu" istnieje w prawie polskim i nie ma nic wspólnego z samotnym macierzyństwem. Jesteś w stanie to pojąć czy nie bardzo?

Gość gość
gość kochana "Tak, masz rację. I dlatego, że boję się rozstania wybrałam tę opcję, w której rozstanie jest znacznie prostsze (pod względem formalnym). Gratuluję logiki." Właśnie nie rozumiesz logiki..że boją się rozwodu w sensie,że rozstanie(rozwód) jest trudniejsze,czy trzeba Ci wszystko tłumaczyć jak małemu dziecku?:/ Konkubenci zostawiają sobie otwartą furtkę. rozumiesz tą logikę?czy mam C**przeliterować sens? x Bo w małżeństwie to ta furtka jest zamknięta, a rozwody to fikcja literacka :D Tylko tym się różnimy, ze mi sędzia nie będzie mówił kiedy i na jakich warunkach mam się rozstać. No i jeszcze nie zasądzi mi alimentów :)

Gość gość
jajasiewypowiem ma rację. to wy chyba nie rozumiecie,że w świetle prawa konkubiny są samotnymi matkami :/ mogą ukrywać to,że żyją w konkubinacie i tyle. mężatka męża nie ukryje :)

Gość gość
"bo w małżeństwie to zamknięta furtka.." nie..nie zamknięta,przecież piszę Ci o rozwodach. Tobie trzeba sens tłumaczyć jak KROWIE na rowie..bo widzę,że nic nie kumasz,szkoda gadać.

Gość jajasiewypowiem
niech każdy żyje jak chce ale nie ciagnie kasy z mojego portfela bo samotna matka w rzeczywistości konkubina. Jak się decyduje na życie na kocią łapę to po co chce legalizacji. Jeśteś konkubiną z wygody bo masz przywileje albo zwyczajnie facet nie chce się z tobą wiązać. Takie argumenty są przeważające. No i można zawinąć d**e bez konsekwencji.Wierzysz w Boga jak akurat potrzebujesz chrztu, jestęs niezalezna kobieta na kafe a w rzeczywistości korzystasz z przywilejów dla samotych

Gość gość
gość "bo w małżeństwie to zamknięta furtka.." nie..nie zamknięta,przecież piszę Ci o rozwodach. Tobie trzeba sens tłumaczyć jak KROWIE na rowie..bo widzę,że nic nie kumasz,szkoda gadać. x skoro też otwarta to jaka jest w tym zakresie potęgo mądrości różnica pomiędzy małżeństwem a konkubinatem? to, ze u Was warunki rozstania musi ustalać sędzia, a u nas nie?

Gość gość
Każde rozstanie jest trudne. Ale jeśli masz ślub, to przynajmniej masz jakieś prawa. A jako konkubina zostajesz na lodzie.

Gość gość
jajasiewypowiem niech każdy żyje jak chce ale nie ciagnie kasy z mojego portfela bo samotna matka w rzeczywistości konkubina Chrzanisz, jak zwykle. Samotna matka to też wdowa i rozwódka. Ograniczony masz móżdżek, oj ograniczony.

Gość gość
Należy również pamiętać, że jako konkubina nie możecie skorzystać z ulg w zapłacie podatku od spadku. Jako żona mogłybyście uzyskać zwolnienie w zapłacie podatku. Co więcej, jako konkubina, która dziedziczy po swoim partnerze, zostaniecie zaliczone do III grupy podatkowej, co wiązać się będzie z zapłatą podatku od spadku w największej wysokości :)

Gość gość
gość Każde rozstanie jest trudne. Ale jeśli masz ślub, to przynajmniej masz jakieś prawa. A jako konkubina zostajesz na lodzie. x A może ja nie chcę mieć żadnych praw z racji tego, że się nie udało i związek się nie udał? Może ja nie potrzebuję wsparcia finansowego po rozwodzie? Mogę tego nie chcieć i nie potrzebować czy muszę mieć takie same potrzeby jak Ty?

Gość gość
gość Należy również pamiętać, że jako konkubina nie możecie skorzystać z ulg w zapłacie podatku od spadku. Jako żona mogłybyście uzyskać zwolnienie w zapłacie podatku. Co więcej, jako konkubina, która dziedziczy po swoim partnerze, zostaniecie zaliczone do III grupy podatkowej, co wiązać się będzie z zapłatą podatku od spadku w największej wysokości usmiech.gif x I w dodatku zapłacę zachowek, jeśli rodzina tego zażąda. Tylko co z tego? Mam wybierać formę związku ze względu na to co mi się bardziej opłaca?

Gość jajasiewypowiem
to na czym polega ta niezależność?na tym że jak konkubina zachoruje i nie będzie mogła pracować a ma dzieci to jak konkubent się nia znudzi to może z ostawić z alimentami wyłącznie na dzieci? czyli bez środków do życia? A co do samotnych matek to ja do tych kobiet nic nie mam. W zyciu. Czepiam się tych które udają samotne matki a mają konkubenta na boku a korzystają z przywilejów . Tego nie rozumiesz? za mały móżdżek nie ogarnia?

Gość gość
Jesteście takie niezależne,a nawet nie będziecie mogły pochować swojego partnera,to smutne :( Zgodnie z art.10 ust. 1 ustawy z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych prawo pochowania zwłok ludzkich ma najbliższa pozostała rodzina osoby zmarłej, a mianowicie: pozostały małżonek, krewni zstępni, krewni wstępni, krewni boczni do 4. stopnia pokrewieństwa, powinowaci w linii prostej do 1. stopnia.

czołem żoneczki :) tak się zastanawiam, jesteście takie cudowne, nieskazitelne, takie szczęśliwe, mężowie was kwiatami obsypują i do końca życia będą was na rękach nosić ale co wy tak właściwie robicie na kafe? zamiast pokazać, że jesteście mądrzejsze ty kłapiecie coś bez sensu z czego tylko wychodzi że sorry ale jesteście głupsze niz myslałam. Jak były byście takie mądre to nawet nie wdawały w takie dyskusje, bynajmniej tak robią pewne swego kobiety

"no powiem jestem w szoku, konkubiny pobiły wszystkich, ..jak przeczytałam że ślub daj***atman to mi ręce opadły. Do batmana lecieć chrzest już nie wstyd. Żadnych wartości nie respektujecie. Nic sobą nie reprezentując" xxxx ja z kolei jestem w szoku czytajc Twoj post - juz dawno nie wiedzilam ludzi tak upraszaczajacych sobie swiat (btw - naprawde wydaje ci sie az taki skomplikowany?;-) Co ma wspolnego bycie konkubina z byciem/lub nie czlonikinia sekty lub grupy wyznaniowej? Co ma wspolnego bycie konkubina z byciem matka - czy jedno bez drugiego nie istnieje? zeby ci bylo latwiej - zrozumiec: niekazda konkubina jest matka i katoliczka wiec nie kazda ma takie "problemy" jak ten wyimaginowany i opisany przez ciebie. To jest tak samo "prawdziwe" jak fakt ze okradl mnie wysoki niebieskooki blondyn wiec kazdy blondyn to zlodziej, co nie?;-) ;-) ;-) coz za "glebia" wypowiedzi bije z twego rozumowania;-) ;-)